Inca din timpul copilariei din pasca imi placea numai umplutura. Si pt ca e cam greu sa facem aluat de cozonac pt diabetici in care sa punem compozitia de branza de vaci am gasit solutia: sa fac pasca numai din umplutura.
Am luat 1,8kg branza de vaci (de obicei iau numai 1.5kg, dar Lenuta mi-a laudat atat de mult branza incat n-am avut inima sa-i spun sa mai ia din bucata) si am pus-o la scurs intr-o panza speciala capatata de la un vanzator de branza de vaci, n-am gasit in comert asa ceva, cred ca orice panza alba curata merge. Am pus cam 300 g stafide la inmuiat in apa cu esenta de rom. Cand s-a scurs bine branza si stafidele s-au umflat am separat galbenusul de albusul de la 8 oua si am oprit un galbenus intr-o cescuta.
Am amestecat bine branza de vaci (unele carti de bucate recomanda trecerea ei prin sita, eu am preferat sa folosesc mainile din dotare pt amestecul compozitiei) cu galbenusurile, stafidele (inclusiv apa in care au fost inmuiate, nu era prea multa pt ca am avut grija sa fie doar un pic acoperite cu apa cand le-am pus la muiat) indulcitor Diamant-pudra dupa gust (cam 9 linguri, tinand cont ca stafidele sunt f dulci), pesmet ca sa se ingroase, coaja de lamaie, esente de rom si vanilie, apoi albusurile batute spuma. Am uns cu unt o cratita de 3l, am tapetat-o cu hartie de copt (am gasit la cutie Baking Paper marca Paklan, e f buna) pe care am uns-o deasemenea cu unt si am turnat compozitia, unsa cu galbenusul pus deoparte, punand-o la foc potrivit pt 20 de minute.
In alti ani alegeam stafide mai mari pt ornat si pe o tava de marimea fundului cratitei aranjam stafidele in cerc iar la mijloc in cruce, apoi le transferam pe compozitia de pasca dupa ce o ungeam cu galbenus. De data asta musafirii nu au reusit sa manance si caisele uscate pregatite pt ei, asa ca le-am folosit pt ornare, dupa ce au trecut 20 de minute de tinut pasca la cuptor. Am presat usor caisele ca sa intre putin in compozitie si am pus din nou la copt. A fost gata cand un fir de matura (sau o andrea f subtire, unele carti de bucate recomanda lama cutitului) a iesit curat din pasca. Eu stiu cand e gata o prajitura pusa la cuptor dupa miros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu