luni, 6 aprilie 2009

Prostia se ia

Am publicat mai de mult un articol care s-a vrut f serios, un test, dar, din pura neatentie, in loc sa-i pun titlul Balerina Rotitoare i-am zis Balerina Dansatoare. N-am corectat prostia, desi mi s-a parut mare cat capul meu, si mi-a fost cam rusine cand am vazut ca e destul de des cautata (si gasita) pe google.ro. Vaznd insa ca cei ce imi citesc aritcolul respectiv merg la linkul recomadat mi-a mai venit inima la loc iar stima fata de propria persoana s-a mai carpit cat de cat. Azi insa am avut curiozitatea sa vad ce mai recomanda google.ro la cererea "balerina dansatoare"(balerina e dansatoare prin definitie, de aceea nu mi-am iertat decat cu greu prostia de a pune pleonasmul in titlu) si am gasit...o papusa, si inca Barbie! http://www.jocsotron.ro/barbie-papusa-balerina-dansatoare-p-2078.html care poate fi gasita pe net la trei adrese. Si uite-asa nenumarate fetite vor crede ca pleonasmul e permis in Disneyland.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna, Viorica.

Observatia ta ar fi chiar corecta, daca nu ar fi un pic eronata. :)

Daca o luam absolut logic, o balerina poate sa fie si ...cititoare...ca doar nu o dansa toata viata, non stop. Si totusi, am eu o presimtire ca daca scria "balerina cititoare" nu mai spuneai ca este incorect. :) Stiu, este firul despicat in patru...dar deh, facem si noi echilibristica pe marginea logicii, asa cum este de multe ori si demonstrarea unui pleonasm.

In al doilea rand: daca te uiti la site-urile pe care le-ai dat ca exemplu, o sa observi ca exista papusa balerina (punct), adica o papusa care arata ca o balerina (cam asa precum aratau bibelourile parintilor, pe vremuri, daca vrei). Si exista si aceasta papusa care, pe langa faptul ca arata ca o balerina, se si misca intr-un mod care iti aduce aminte de o balerina reala (vie). Pot sa fiu de acord ca expresia in sine este un pic gresita, nu este o "balerina dansatoare" ci este o "papusa balerina care danseaza"...dar tare mi-e ca nici asa nu iesim din pardalnicul ista de pleonasm.
Ai o solutie de exprimare mai eleganta? Scrie-le stimabililor care "au luat prostia" :p si spune-le cam cum si-ar putea-o corecta. Daca sunt oameni cu capul pe umeri, o vor face. ;) A gresi e omeneste, si numai cine nu munceste nu greseste. Important e sa inveti din greseli.

Numai bine.

Viorica spunea...

In cazul meu solutia e simpla: balerina rotitoare. In cazul siturilor cu pricina sa si-o rezolve singuri,ca nu-s profesoara de limba romana. Mi-ar face placere daca data viitoare ai si semna comentariul,ca sa-ti spun bine ai venit.