sâmbătă, 25 aprilie 2009

Guacamole

Ieri am ajuns in Piata Obor (mi se intampla f rar pt ca trebuie sa fac o adevarata excursie pt asta) cam la ora inchiderii. Pe o taraba erau expuse niste gramezi de avocado la preturi incredibile, una din ele le oferea la 50 de bani bucata (la hipermarket costa aproape 4 lei bucata) dar am inteles repede de ce : nu prea aveau aspect comercial. Erau f moi si cu coaja cam suspect de neagra. Nu m-au deranjat ca erau moi, era o dovada ca sunt coapte, exista insa riscul sa fie negre si in interior daca inmuierea ar fi fost cauzata de manipulare defectuoasa prin lovire.

Ma amuz si acum cand imi amintesc cu cata vehementa a incercat odata o cucoana sa ma determine sa renunt la intentia de a cumpara un avocado spunand f convinsa ca nu sunt bune, sunt o porcarie, sunt convinsa ca biata de ea a incercat sa le consume crude, fara sa stie ca se pastreaza cateva zile, pana devin destul de moi (nu prea moi) cand se preseaza, cel mai bine e sa stea impreuna cu cateva mere coapte,pt ca etilena din mere ajuta si "avocatii" sa se coaca. Pt ca cucoana parea, prin agresivitatea sa, incapabila sa asculte si alta parere,nu am insistat sa-i explic cum se consuma aceste fructe, atat de recomandate in special femeilor, pt ca ajuta ca tenul sa devina f neted (au proprietati antirid si contin antioxidanti, desi sunt f grase nu au colesterol, pt ca grasimile sunt nesaturate)

Acasa avocadele cumparate (4 la numar) s-au dovedit destul de bune (chiar si partile mai intunecate erau comestibile) si am facut repede un guacamole: am separat carnea verzulie de coaja si sambure (dupa ce initial am taiat avocadele in doua), am zdrobit-o cu o lingura de lemn si am amestecat-o cu zeama de la o lamaie, 4 rosii potrivite (din cele in vita, cica vin din Turkmenistan) curatate de samburi si taiate cuburi mici, vreo 4 fire de ceapa verde (partea alba) tocate marunt, si chili (sau boia iute) dupa gust. N-am zis nimic de sare din motiv de HT. Dupa gust se poate pune si putina smantana, dar am constatat ca e foarte bun si fara. Daca imi ramane si pt a doua zi am grija sa il acopar f bine cu folie incat sa nu patrunda nici o molecula de aer, ca sa nu se innegreasca.

La mama lui (in Mexic) se consuma cu tortilla chips sau nachos, eu il intind pe paine (mai nou folosesc paine hipoglucidica) prajita.

4 comentarii:

to-morrow spunea...

Mmmmm... am citit ce ai scris si m-am hotarat sa prepar si eu guacamole, cred ca nu am cum sa gresesc si sa iasa aiurea :)
Maine incerc.
Multam de reteta.

Viorica spunea...

Pofta buna! Sa-mi spui cum a iesit.

val mănescu spunea...

Ce mai poftă mi-ai făcut! Deşi, pot să pariez că avocado n-am mîncat, nici gura nu-mi miroase.

Viorica spunea...

Incercati, nici nu stiti ce pierdeti, ca sa citez un clasic in viata :))
Cica are gust nutty, oricum, mie imi place,am mancat si cu salata verde (gatita de un mexican), iar fiica mea ii punea nepotelei felii de avocado pe paine drept sandvish pt la scoala.