marți, 17 martie 2009

St Patrick's Day










Parada de St Patrick's Day in Cork, 2004
Astazi nepotica mea are vacanta. N-am inteles daca va participa la parada traditionala de St Patrick.
M-am adresat prietenului Google pt a afla amanunte despre aceasta zi.
Am fost tentata sa postez cateva articole despre St Patrick dar pt ca erau protejate prin copyright iar unul dintre ele interzice in mod expres publicarea pe web iar celalalt e mult prea lung, o sa scriu doar ca s-a nascut in Kilpatrick, langa Dumbarton, in Scotland, in 387 si a murit in Saul, Downpatrick, Ireland, 17 Martie 493. Parintii erau Calphurnius and Conchessa.
El a fost luat ca sclav de catre banditi irlandezi la varsta de 16 ani,dar a reusit sa scape din captivitate dupa 6 ani. In timpul captivitatii a fost ajutat sa indure toate vicisitudinile rostind nenumarate rugaciuni, de asemenea a invatat limba celta si s-a familiarizat cu practicile druide, deoarece stapanul sau era un inalt preot druid. Toate acestea aveau sa-i fie de ajutor in apostolatul sau, care a dus la convertirea irlandezilor la crestinism (desi unele surse sustin ca deja patrunsese crestinismul pe acele meleaguri cand si-a inceput el opera de convertire)

Timp de 12 ani a fost discipolul lui St Germain, episcopul din Auxerre, dar visul lui a fost sa se reintoarca in Irlanda si sa predice acolo crestinismul. Dupa ce Palladius, care fusese trimis ca misionar in Irlanda, a fost transferat in Scotia, visul lui Patrick a devenit realitate. In ciuda conflictelor cu druizii, care l-au arestat de mai multe ori, a reusit nu numai sa scape de fiecare data, dar si sa infiinteze manastiri, biserici si scoli pe teritoriul Irlandei. Misionariatul sau a durat 30 de ani.
Se spune ca ar fi infaptuit multe minuni: ca ar fi inviat oameni din morti, ca ar fi tinut o predica pe varful unei coline si ar fi adunat acolo toti serpii din irlanda, scapand astfel tara de ei. Se spune ca alta minune ar fi fost imposibilitatea druizilor de a stinge un foc (noi ii spunem "foc de tabara") aprins de sfant. Se pare ca la baza ar fi faptul ca St Patrick a vrut sa pastreze obiceiul focurilor scacre practicate de druizi (asemenea focuri sacre se practica si in ziua de azi pe teritoriul tarii noastre, in comuna in care am copilarit obiceiul nu s-a mai pastrat, dar mama mea sustine ca in tineretea ei se practica, e evident ca originile acestor focuri sunt precrestine).
Shamrock (trifoiul), simbolul national al Irlandei, care a inspirat alegerea culorii verzi drept culoare nationala, a fost folosit de St Patrick in predicile sale pt a ilustra notiunea de trinitate.
Din situl Killerplants am aflat urmatoarele:
Badge of Ireland
The Shamrock is also used as a badge for sports teams, state organisations and troops abroad from Ireland - Aer Lingus, IDA Ireland, University College Dublin, the Northern Ireland Tourist Board and Fáilte Ireland use is as part of their identity. It is registered with the World Intellectual Property Organization as a symbol of Ireland. According to what the Oxford English Dictionary calls "a late tradition" (first recorded in 1726), the plant was used by Saint Patrick to illustrate the doctrine of the Trinity.
It has subsequently become an emblem of Ireland, but has official status in neither Northern Ireland nor the Republic of Ireland—the official emblem of the Republic is the harp.
The English word comes from Irish seamróg, meaning young clover. The shamrock features on the passport stamp of Montserrat, many of whose citizens are of Irish descent
St Patrick's Day este celebrata prin parade in Irlanda, SUA, Australia, Noua Zeelanda.
Desi e zi de post, biserica permite abaterea de la rigorile acestuia ingaduind consumul de carne si de ...alcool.

Niciun comentariu: