joi, 26 martie 2009

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic Baieti Programul Scurt

Ieri au concurat baietii la programul scurt. Acest program are 8 elemente obligatorii: o combinatie de sarituri, alte doua sarituri diferite, trei piruete, doua secvente de pasi. Daca se rateaza un element nu exista posibilitatea de a-l reface. Din cauza aceasta clasamentul dupa programul scurt, mai ales cu noul sistem de notare, poate fi diferit de cel de la programul lung, totusi la sfarsitul PS se stabileste o ierarhie. Nu cu multi ani in urma exista si un concurs de calificare, acesta avea rolul de ierarhizare si deci de stabilire a ordinii de concurs. S-a renuntat la el pt ca era obositor atat pt sportivi cat si pt arbitri, dar si pt ca prin noul sistem de notare fiecare sportiv are in sezonul respectiv un palmares din punctele acumulate la diversele concursuri la care a participat. Observatiile acestea sunt valabile si pt fete.

La acest campionat s-au inscris 50 de baieti (din 40 de tari),care au fost impartiti in doua grupe. In prima grupa au intrat cei cu punctaj mai mic. Dintre ei a facut parte si reprezentantul nostru, Zoltan Kelemen, pe care n-am reusit sa-l vad niciodata evoluand. Stiu insa ca e de admirat ca a ales sa patineze avand un ochi de sticla dar ca nivelul lui tehnic nu e prea ridicat. Pt ca la programul lung se califica doar primii 24 de sportivi el nu s-a calificat nici la europene si nici de data aceasta, pt ca s-a clasat abia pe locul 32.

Am urmarit doar vreo 2-3 sportivi din prima grupa pt ca eram deja obosita dupa noaptea anterioara, in care n-am prea dormit pt ca am tinut sa-mi trec impresiile pe blog imediat ce s-a incheiat dansul obligatoriu iar dimineata am vazut programul scurt la perechi. Am vazut insa cat de fericiti au fost antrenorii pt ca reprezentantul Ungariei, Tigran Vardanjan, a avut un program curat, cotat destul de bine 53,15, dar insuficient pt calificare.

TVR2 a transmis aceasta prima grupa. Marius Negrea spunea despre Canada, cand s-a transmis intr-o pauza evolutia la dans a perechii din Canada Vanessa Crone/PaulPoirier, ca Paul Poirier, care a concurat si la individual si s-a clasat pe locul 10 (de fapt 13, la juniori) in campionatul national ca, intrucat la CN al Canadei participa 40 de sportivi (comparativ cu 2 la noi, dintre care unul la juniori), PP ar putea fi campion national in vreo 10 tari din Europa.

Pe vremea cand tara noastra era reprezentata de Cornel Gheorghe si apoi si de Gheorghe Chiper urmaream cu multa atentie tot ce se transmitea din programul scurt la baieti si ma bucuram pt fiecare element executat bine chiar si de concurentii mai putin talentati sau pregatiti. In felul acesta am invatat sa apreciez si mai bine rezultatele celor din fruntea clasamentului si sa nu consider ca ce fac ei e la indemana oricui.

Sa revin la CM. Din cauza ca nu a participat la multe concursuri in acest sezon (ofticosii de francezi fiind de vina) Samuel Contesti, vice campionul Europei, a concurat destul de devreme pt valoarea lui, eu am vazut doar reluarea, cand am observat o usoara ezitare la triplu Axel. Cu cele 78,5 puncte acumulate s-a mentinut multa vreme in frunte, clasandu-se la sfarsitul PS pe locul 7.

Mie mi-a placut f mult un pusti de 15 ani care a concurat pt Kazahstan, Denis Ten, descendent al unui faimos general coreean, Min Keung Ho. Coreografa lui e faimoasa Tatiana Tarasova, cea care l-a antrenat pe Yagudin. Pustiul mi s-a parut deosebit de talentat, cred ca ar putea calca pe urmele lui Pliushcenko, si spun asta si pt ca are o f mare mobilitate, fiind unul din cei doi baieti vazuti ieri care a executat pirueta Bielmann (celalalt a fost elvetianul Jamal Othman). Mie mi s-a parut senzational programul, mai ales sariturile, tinand cont si de varsta lui. Totusi punctajul obtinut, 68,54 mi s-a parut ca e prea mic. Se pare ca nici Tarasova nu a fost multumita de felul in care a fost notat elevul ei, si daca nici ea nu stie sa aprecieze valoarea cuiva...

Urmatorul concurent, un european de-al nostru, din Suedia, Kristoffer Berntsson a pus f mare accent pe partea artistica (YG a fost de aceeasi parere) si a cam gresit la partea tehnica, totusi a obtinut un punctaj mai mare decat DT. Elevul lui Urmanov, Serghei Voronov, nu s-a ridicat la inaltimea indrumatorului sau (care totusi, cand concura, era destul de inconstant, nu cred ca Voronov va avea sansa de a deveni vreodata campion olimpic, precum Urmanov) dar a incercat un cvadruplu, din pacate a ezitat la aterizare. Este un patinator elegant si a meritat 72,15 puncte.

F emotionat a fost reprezentantul Canadei, Vaughn Chipeur, care a ezitat la combinatia dificila. Un program executat in viteza mare si destul de bun din punct de vedere tehnic a fost cel al tanarului patinator japonez (18 ani) Takahito Mura, notat cu 70,35 puncte. El, ca si multi alti patinatori, a executat f bine triplu Axel. De altfel am observat ca triplul Axel, care ii punea mari probleme lui Cornel Gheorghe, nu prezinta nici o problema pt multi patinatori. Un program cu o interpretare f buna a avut si al 17lea descendent al lui Nobunaga Oda (1534-1582), faimosul lord razboinic japonez din timpul razboiului civil, Nobunari Oda, cotat cu 76,19 puncte.

O poveste interesanta, un fel de ilustrare a zicalei cu facerea de bine... ne-a spus Gafencu despre Johny Weir, care absenteaza de la acest campionat pt ca in decembrie a mers in Coreea de Sud pt a participa la un spectacol caritabil in beneficiul copiilor bolnavi. A contractat un virus, a trebuit chiar sa se interneze in spital si a pierdut cateva kg intr-o zi (ma intreb de unde, ca era destul de slabut) si,pt ca nu a reusit sa se refaca in totalitate, la campionatele nationale a iesit abia pe locul 5 si nu a fost selectat de federatie pt CM.

Compatriotul sau Evan Lysacek ar fi facut un program perfect daca nu ar fi plimbat o pirueta, lucrul acesta a facut diferenta, dupa parerea mea, intre el si Brian Joubert incat dupa PS Evan e abia pe locul 2. La sfarsitul programului lui EL toti spectatorii (comentatorii au spus "tot patinoarul") s-au ridicat in picioare pt a-l aplauda. Punctaj 82,7. Mi s-a parut interesant costumul care avea pe torace cate o cruce mare, diferit colorata, atat in fata cat si in spate.

A urmat Brian Joubert care a incercat si el un cvadruplu, in combinatie, fara a reusi bine aterizarea. Dupa parerea mea a avut ambitie prea mare. Restul programului a fost insa perfect, mai ales celebra lui secventa de pasi , inegalabila in momentul de fata. Punctaj 84,4.

Si compatrotul lui BJ, Yannick Ponsero a incercat (si a reusit ) un cvadruplu, din pacate trebuia sa fie in combinatie si cum nu i-a reusit prea bine nici Axelul, desi a avut piruete mai bune decat EL a primit doar 71,53 puncte. Ceva mai multe puncte, 72,15 (la fel ca Serghei Voronov) a primit americanul Jeremy Abbott, dar mie nu mi s-a parut ca ar fi fost mai bun decat Yannick, care a avut un program caracterizat de mai multa originalitate, scoala franceza nedesmintindu-se in aceasta privinta. O impresie buna mi-a facut americanul Brandon Mroz,care a concurat dupa BJ, executand un program caracterizat prin acuratete, cu sarituri bune, piruete frumoase, pasi reusiti, totul pe o muzica greu de interpretat, de Strauss, recompensat cu 76,13 puncte.

Trebuie sa remarc ca toti baietii, nu numai frumosul elvetian Jamal Othman (care a evoluat mult sub nivelul asteptat, cred ca nici nu s-a calificat pt finala), au executat piruete frumoase, de un inalt grad de dificultate.

Un pusti simpatic si frumusel, japonezul Takahiko Kozuka, a executat un program curat, fara greseli, obtinand 79,35 puncte. El a executat sariturile standard: triplu Axel, combinatia de triplu Lutz cu triplu Touloupe si triplu Flip.

Un foarte frumos program, depasind asteptarile lui YG (dar si ale mele) a avut Thomas Verner (care pana acum e considerat nr 1 mondial datorita punctajului acumulat) care a reusit o combinatie de cvadruplu Touloupe triplu Touloupe. Eu am crezut ca-l va intrece pe Brian joubert dar a fost cotat cu numai 80,36 puncte, fiind intrecut si de descendentul dinastinei chineze Han, canadianul Patrick Chan (82,55 puncte) care a avut un program curat,perfect. Spectatorii canadieni au protestat cand au vazut notarea.

Marea dezamagire, mai ales pt mine, a constituit-o belgianul KevinVan Der Perren. Se stie ca atuul sau consta in sariturile de kinograma, nucred sa aiba rivali in aceasta privinta. Ei bine, tocmai la sarituri a gresit, facand doar un dublu Flip in combinatie cu triplu Touloupe, ajungand tocmai pe locul 14 (mare durere pe sufletul meu, sa nu fie nici macar in primii 10). Nu e o scuza ca a concurat ultimul.

Clasamentul primelor 15 locuri arata asa:

Brian JOUBERT FRA
Evan LYSACEK USA
Patrick CHAN CAN
Tomas VERNER CZE
Takahiko KOZUKA JPN
Samuel CONTESTI ITA
Nobunari ODA JPN
Brandon MROZ USA
Sergei VORONOV RUS
Jeremy ABBOTT USA
Yannick PONSERO FRA
Vaughn CHIPEUR CAN
Takahito MURA JPN
Kevin VAN DER PERREN BEL
Andrei LUTAI RUS

Niciun comentariu: