Avantajul transmisiilor inregistrate e ca se aleg pt transmisie grupele cele mai bune si astfel se creeaza impresia ca intreg campionatul a avut un nivel extrem de ridicat Totusi e adevarat ca anul acesta mi s-a parut ca nivelul de prezentare al tuturor concurentilor vazuti a fost ridicat.
M-am uitat la transmisia de pe Eurosport din motive pe care le-am expus pe larg altadata. Trebuie sa spun de la inceput ca, exceptand o concurenta, am fost incantata sa privesc intrecerea finala a fetelor. Ca de obicei ele au oferit un spectacol placut nu numai prin gratie si talent, ci si prin rochitele alese.
Prima pe care am vazut-o, japoneza Fumie Suguri a avut o rochita in degrade de la grena spre roz, bineinteles ca frumoasa. Si programul ar fi fost f frumos daca nu ar fi facut pregatiri atat de lungi inaintea sariturilor. Am mai spus si la europene ca de multe ori aceste pregatiri anunta o executie mai putin reusita, asta seara am aflat de la Gafencu si faptul ca intre elemente sunt necesari pasi de tranzitie, care maresc spectaculozitatea si atractivitatea programului, in plus sunt notati separat, ca elemente de tranzitie, una din cele 5 note acordate pt impresia artistica. Deci lipsa acestor elemente saraceste punctajul obtinut de concurent (de aceea probabil preferatul meu la baieti, Denis Ten, a obtinut un punctaj mai mic decat cel la care ma asteptam, si patinatorul american Goebell, care era un saritor iesit din comun, putand face minimum 3 cvadruple in concurs nu a ajuns niciodata campion mondial, lipsindu-i calitatile artistice) Fumie Suguri va avea in plus nevoie la concursurile viitoare si de executarea combinatiei de doua triple.
A urmat frumoasa Susanna poiko,cu ostralucitoare rochita galbena, bineinteles ca si chiloteii erau din exact acelasi material.
Ea ar fi declarat dupa programul scurt: "A fost minunat la los Angeles, vremea a fost perfecta". Yvonne Ghita a completat: "Vine din Finlanda, a vazut si ea soarele. Din pacate nu atat de stralucitor afost triplul Lutz, prima saritura executata, pt ca a cazut destul de rau la aterizare. Se pare ca asta a demoralizat-o pt ca, desi e f gratioasa, a parut ca e obosita si ca a renuntat psihic sa faca un program bun, avand numeroase ezitari si evoluand cam sters.
In schimb si mai frumoasa elvetiana Sarah Meier (una din preferatele mele), in ciuda numeroaselor accidentari din ultima vreme si a faptului ca a acuzat dureri mari de spate si sold inainte de a intra pe gheata a avut o executie f buna, cu sarituri de buna calitate si acuratete, interpretare cu multa gratie si eleganta a muzicii, nu mai vorbesc de piruete, unele f dificile, cu mainile ridicate impreunate mult spre spate, cum numai la baieti am vazut, si Bielmann facuta "ca la mama ei" (Bielmann e elvetiana).
Am strigat de una singura, ca la fotbal: "Bravo!" Ea era f emotionata la sfarsitul programului, a avut lacrimi in ochi inainte de a merge pe banca "kiss and cry", unde plangea, nu stiu daca numai de bucurie ca a executat bine programul sau si de durere.
Florin Gafencu a apreciat ca revenirea celor trei patinatoare in concurs:FS, SP si SM dupa o perioada de intrerupere e o dovada de respect fata de public.
A urmat fosta mare speranta a continentului nostru, gruzina Elene Ghedenashvili care mie mi s-a parut ca s-a cam ingrasat in ultima vreme. A executat insa sarituri de buna calitate, solide desi a avut si unele ezitari. Mi-au placut spiralele, piruetele insa nu par a fi punctul ei forte, pt ca le-a cam plimbat pe gheata. Totusi FG a remarcat caliatatea buna a pasilor, executati cu multa energie, desi era la sfarsitulprogramului, cand ar fi trebuit sa fie deja obosita. A avut o alcatuire echilibrata a programului, cu alternanta a piruetelor cu sariturile, multi concurenti se grabesc sa faca sariturile la inceput, lasand piruetele, mai putin solicitante, pt mai tarziu. Tot atunci am aflat de laFG ca e f important ca spatele sa fie f drept atat la desprindere, pt ca altfel pirueta se face cu corpul inclinat si de multe ori se produce ezitare, daca nu chiar cazatura pt ca scapa lama patinei, cat si la aterizare, unde muschii spatelui sunt f solicitati, de aceea a fost cu atat mai de admirat executia sariturilor Sarei Meier. Tot FG a spus ca de data asta EG a evoluat la adevarata ei valoare. Elene s-a bucurat grozav cand a vazut nota de la programul liber: 103,26.
O frumoasa surpriza a oferit actuala campioana mondiala de juniori, rusoaica Aliona Leonaova, care si-a schimbat lookul incat in primul moment nu am recunoscut-o, rochita ei rosie si trandafirul rosu bordat cu negru din par se potriveau f bine atat cu noua culoare a parului, cat si cu intreaga alura. A impresionat si prin inaltimea sariturilor, prin faptul ca spre sfarsitul programului a facut o combinatie de tripla cu doua duble, un triplu Touloupe si un dublu Axel, doar triplul Lutz i-a pus probleme, era evident ca se bucura ca i-a reusit programul. A avut si o interpretare buna a muzicii, piruetele de asemenea au fost reusite. Pt ea a fost important ca s-a antrenat impreuna cu grupul de japoneze. A fost surprinsa de punctajul obtinut 110.73, plangea de emotie.
O alta surpriza a constituit-o tanara speranta americana Rachel Flatt, de numai 17 ani. Si ea a avut o rochita rosie, o nuanta mai inchisa decat a Alionei, dar fiind blonda culoarea nu i s-a potrivit tot atat de bine. Sariturile ei nu au fost f inalte dar in schimb s-a rotit f repede in aer, aterizand cu bine. Mie mi s-a parut ca nu e prea gratioasa, desi buna din pdv tehnic. Impresionant a fost faptul ca la sfarsitul programului a executat cu multa siguranta o combinatie de tripla si doua duble. S-a clasat inaintea Leonovei pt ca a venit de pe un loc mai sus de la PS, 7, decat AL, 11, dar si pt ca punctajul la liber a fost mai mare, 113,11. Ea a declarat cu inocenta inainte de PL ca nu simte nici o presiune pt ca stie ca are publicul aproape de ea (de obicei se intampla invers, italienii au ratat f mult la Olimiada de la Torino tocmai pt ca erau acasa, e adevarat ca pe Iulia Sebestien sau pe Laura Lepisto le-a ajutat ca au fost acasa cand au devenit campioane europene) , nu are nimic de pierdut si deci nu simte nici oresponsabilitate (cred ca a vrut sa spuna ca nu se simte responsabila daca nu castiga vreo medalie). Florin Gafencu, dupa ce ne-a informat ca sunt 15000 de spectatori a apreciat ca tinerele EG, AL si RF au fost bine pregatite din pdv psihologic (nu acelasi luicru se poate spune despre SP) dar si fizic pt ca au executat sarituri dificile pana in ultimele minute din concurs. YG a completat ca in cazul ultimelor doua e cu atat mai remarcabil cu cat nu au experienta concursurilor de seniori. FG a observat ca in cazul RF e loc de mai bine la interpretare, lucru ce se coroboreaza cu parerea mea ca e cam rigida, nu prea gratioasa.
Mao Asada, campioana mondiala en titre a avut o rochita in doua nuante de bordo. Melodia pe care a patinat a fost aceeasi "imperiala" pe care au dansat OD/MS. A executat cu multa maiestrie o combinata de triplu Axel (sunt baieti care nu-l pot face) cu dublu Touloupe, a incercat aproape imediat sa faca si al doilea triplu Axel dar a cazut, alegandu-se si cu o penalizare, totusi celelalte sarituri si combinatii le-a facut f bine, facndu-ma sa exlam "Superb program", f frumos interpretat, bine alcatuit, bine interpretat tehnic, cu multa gratie, ajutata fiind si de silueta longilina, cu atat mai remarcabil cu cat avea o problema cu Lutzul. In tribune am remarcat un banner pe care scria: "You are A-Mao-zing". La reluare am putut-o vedea pe Tarasova care trepida la mantinela in timpul programului. Punctajul la liber 122,01.
A urmat canadiana Joannie Rochette, vicecampioana celor patru continente, intr-o frumoasa rochita verde. A evoluat pe "Aranjuez", care i s-a potrivit f bine. Prima combinatie de sarituri, triplu Lutz (la fete asta e piatra de incercare) dublu Touloupe si dublu Ridberger (singura saritura pe care pot s-o identific fara gres pt ca porneste cu picoarele incrucisate) a fost executata cu multa siguranta, ca si urmatoarele. F gratioasa, dar a avut unele ezitari. Mi s-a parut ca FG tine cu ea, el a subliniat ca toata lumea s-a concentrat pe duelul Mao Asada/ Yu-NA Kim iar JR a constituit surpriza campionatului. N-a terminat bine de vorbit si a facut o cascada de doua sarituri duble. YG a spus ca se vede determinarea de a urca pe podium. Comentariul ulterior al lui FG mi-a intarit convingerea ca JR e preferata lui pt ca a remarcat sufletul pus in fiecare pas alunecat pe ghiata, faptul ca a avut momente lungi de coregrafie buna, alegere inspirata a muzicii, coordonare f buna brate, spate, piciorul ce blocheaza rotatia la aterizare. Se vede ca el, ca arbitru, stie sa judece f bine pt ca punctajul obtinut de JR a fost de 123,39 la PL.
Miki Ando, antrenata de Nicolaie Morozov, a evoluat pe Simfonia nr 3 de Saint Sans. A inceput cu doua combinatii f valoroase, triplu Lutz, dubluRidberger si alta pe care FG a vazut-o pt prima data in viata, dublu Axel triplu Touloupe. In momentul acela mi-a parut rau ca locurile pe podium sunt limitate la 3, pt ca mi-as fi dorit ca pe podium sa fie si Mao Asada. Interpretarea s-a caracterizat prin dramatism si multa gratie. A dat dovada de mare siguranta la sarituri, desi ar fi putut face si un cvadruplu,pe care l-a reusit in 2002. Piruetele au fost f bune. La sfarsitul programului sala s-a ridicat in picioare.A fost in mod evident mult mai buna decat Mao Asada la partea artistica, a lucrat f mult cu partea superioara a corpului, cu bratele, si mimica a fost f sugestiva. Morozov a fost, bineinteles, f satisfacut. Ma intreb ce-o fi simtit Tarasova cand a vazut ca Miki a primit 126,26 de puncte.
A urmat imediat preferata mea inca de la prima data cand am vazut-o pe gheata, Yu-Na Kim, antrenata de fostul campion olimpic canadian Brian Orson (la acea Olimpiada rivalul lui era tot un Brian, american, Boitano pe nume). YNK a evoluat pe Seherazada de Rimski-Corsakov (de remarcat ca s-a folosit mult muzica clasica) Rochita ei era tot rosie, dar si cu paiete aurii. Prima combinatie a fost de doua triple Flip si Touloupe la care FG a exclamat"ce zbor, ce combinatie!". Despre urmatoarea saritura, un dublu Axel, am aflat de la FG ca a facut-o cu mare usurinta, dintr-o intrare dificila, numita "aluna". Tot el a remarcat acuratetea si siguranta combinatiei de triplu Lutz, dublu Touloupe, dublu Ridberger. Piruetele au fost extraordinare, a avut multa gratie in interpretare. Combinatia de dublu Axel cu triplu Touloupe ar fi fost cu totul noua daca nu o facea Miki Ando inainte (daca asa au vrut sortii...). FG a remarcat continutul armonios al programului. Spiralele au fost perfecte. A urmat pirueta care ii poarta numele, in combinatie cu pirueta cerului si alte piruete. Sala aplauda ritmic la secventa de pasi si dupa ultima pirueta s-a ridicat in picioare (se intelege ca spectatorii din sala) si a aplaudat furtunos. Pe unul din bannere se putea citi "Yu-Na Queen". FG spune ca ea a facut combinatii cu care se obtine maximum de puncte si anume combinatia de doua triple si combinatia dublu Axel si tripla, cu care ea a adunat f multe puncte intr-un interval f scurt, si asta pt ca a avut zbor lung la prima saritura, care i-a permis executia perfecta a urmatoarei. Inainte de a se afisa notele comentatorii nostri se intrebau daca depaseste bariera celor 200 de puncte (deja se afla la diferenta mare de urmatoarea inca de la PS). A primt 131,59 laPL punctajul total find de DOUA SUTE SAPTE, SAPTE ZECI SI UNU.
Era bine daca se termina aici concursul pt ca mi s-a facut rau privind-o pe Carolina Kostner ratand tot ce se poate rata. Era deadreptul dureros, chinuitor de privit. Parea complet demoralizata sau lipsita de vlaga. Cred ca a cedat nervos cand si-a dat seama ca nu mai are nici o sansa sa se apropie de podium, desi era pe locul 5 dupa programul scurt. De mult n-am mai vazut o asemenea catastrofa de program in ultima grupa (parca Slutkaia a mai cedat nervos cand a fost ultima intr-un concurs si comentatorii englezi au exclamat "is falling appart", dar nici ea n-a fost atat de catastrofala) parea o papusa dezarticulata, de nerecunoscut.Cu fiecare secunda mi se facea din ce in ce mai mila de antrenor, Michael Hut, care parea ca a slabit cateva kg in acele minute. Cred ca trebuie sa schimbe antrenorul sau psihologul care o pregateste. Sau poate o fi fost intr-un punct de triplu zero al bioritmurilor.
Ca sa nu ramanem cu cel mai amar gust posibil noi, europenii, a intrat pe gheata Laura Lepisto, campioana Europei, intr-o interesanta rochita neagra cu motive turcesti. A reusit sa faca chiar si un Lutz, cam nesigur. Cand a cazut la una din sarituri sala a oftat. In partea a doua insa a fost mai buna, a facut chiar si doua combinatii dar, desi a avut un program bine alcatuit si interpretare buna era clar ca nu poate avea pretentie la podium cu cele 110,41 puncte de la PL (mai putin decat Leonova)
Si asa a luat sfarsit acest campionat Ar mai trebui sa spun ca americana Alissa Czisny este stangace si executa sariturile insens invers decat celelate concurente. Despre gala alta data, acum e deja dimineata.
Clasamentul:
1Yu-Na KIM KOR 207.71
2Joannie ROCHETTE CAN 191.29
3Miki ANDO JPN 190.38
4Mao ASADA JPN 188.09
5Rachael FLATT USA 172.41
6Laura LEPISTÖ FIN 170.07
7Alena LEONOVA RUS 168.91
8Fumie SUGURI JPN 164.58
9Sarah MEIER SUI 163.37
10Elene GEDEVANISHVILI GEO 162.48
11Alissa CZISNY USA 159.78
12Carolina KOSTNER ITA 153.56
13Susanna PÖYKIÖ FIN 153.31
14Ivana REITMAYEROVA SVK 147.41
15Cynthia PHANEUF CAN 146.09
16Elena GLEBOVA EST 140.02
17Na-Young KIM KOR 131.50
18Annette DYTRT GER 131.15
19Anna JURKIEWICZ POL 130.29
20Jenna MCCORKELL GBR 128.67
21Tugba KARADEMIR TUR 124.31
22Candice DIDIER FRA 122.08
23Kerstin FRANK AUT 105.73
24Ana Cecilia CANTU MEX 101.82
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu