miercuri, 4 martie 2009

Auroville




Visitor Center







Bucataria Solara










Matrimandir





Vizita lui Dalai Lama Ianuarie 2009




Floral Mandala




















































Din cand in cand butonarea telecomenzii ma duce pe un canal unde gasesc ceva cu adevarat interesant. Asa s-a intamplat si zilele trecute cand am vazut (ca de obicei) o parte dintr-un documentar avand ca subiect Auroville. Pt ca nu m-am uitat de la inceput nu-mi era prea clar unde se afla orasul acesta cu nume atat de frantuzesc. Cu timpul m-am lamurit ca e vorba de o comunitate stabilita in India. Se vorbea, mai mult in treacat, in portiunea pe care am vazut-o, despre o Maica, probabil guru acelei comunitati. Intai am crezut ca e vorba despre Sri Mataji, dar imaginea din tablou era alta.

Ideile care au stat la baza crearii Auroville sunt cat se poate de pozitive (helas, ca orice intreprindere de acest gen, utopice): armonia intre oameni, traiul pasnic, surse alternative, ecologice, de energie, cultivarea cu mainile proprii a legumelor ce alcatuiesc hrana zilnica, dezvoltarea spirituala a locuitorilor, neatasarea de valorile trecatoare, pamantesti ci urmarirea valorilor perene, spirituale, educarea copiilor, etc.

Sursele de energie alternativa constau in panouri solare si mori de vant, care creeaza o energie curata, care vine din lumina soarelui, care nu murdareste pamantul, cum se intampla cu energia clasica, bazata pe ce se extrage de sub pamant. In felul acesta si sufletul oamenilor va fi mai luminos.

Pt extragerea apei si probabil irigatii se folosesc pompe care nu au nevoie de combustibil, bazandu-se mai mult pe tehnici ancestrale. Copiii celor din Aureville si din satele invecinate merg cu totii la scoala, daca am inteles bine gratuit, probabil profesorii sunt voluntari. Multe munci se pare ca se fac voluntar (ceva gen kibutz, cu care comunitatea, daca am inteles eu bine, are multe in comun, intre altele faptul ca oamenii nu sunt proprietarii caselor, de ex) dar se foloseste si munca salariata, angajati fiind satenii din imprejurimi.

Distractia consta in mari focuri de tabara in jurul carora se atrange cea mai mare parte din comunitate. Toate bune si frumoase, dar multe din cele prezentate necesita bani. Si acum incepe partea ciudata: se fac afaceri din profitul carora se intretin cei aproximativ 1000 de locuitori. Aici am inceput sa banuiesc ca ceva scartaie in conceptul care a stat la baza Aureville (si Sri Mataji voia sa faca afaceri cu adoratorii ei din SahajaYoga, se pare ca era tare suparata ca nu-i iese profitul scontat) si banuiala a inceput treptat sa-mi fie confirmata.

Un tanar care venise cu mult entuziasm acum nu prea multi ani, cred ca vreo sase, spunea ca a lucrat mult timp ca voluntar, ca a pus la dispozitia comunitatii toate economiile lui (n-am inteles cine administra aceasta comunitate, in cartea pe care am citit-o despre kibutzuri, "Thieves in the Night" de Arthur Koestler, povestind experienta autorului intr-un kibutz incepand cu anul 1936, se explica si acest lucru) dar ca e atat de dezamagit de ce se intampla acolo incat s-a hotarat sa plece. Spunea omul ca a fost atras de idealurile luminoase dar ca s-a convins ca e o utopie sa creada ca acestea se pot materializa (de aceea nici comunismul nu are vreo sansa sa existe in mod real, pt ca oamenii nu sunt perfecti, societatea lor nu e ideala).

Satenii din jur se plangeau ca nu mai gasesc de lucru si ca degeaba au primit copiii lor educatie pt ca nu au cum sa profite de ea, pt ca nu li se ofera locuri de munca. Dar cel mai grav lucru a fost relatat de un locuitor care povestea ca, desi locuitorii nu sunt atasati de cele pamantesti, totusi unele din obiectele din casele lor tenteaza hotii. Multa vreme hotii au actionat cand nu era nimeni in case dar s-a intamplat odata sa gaseasca doi aurovilleni si hotii au fost arestati. Din nefericire martorul a fost ucis iar cel care dadea interviul era hotarat sa apara el ca martor, cu orice risc.

Ruth Rendell are o carte f bine scrisa, ca toate cartile ei, "A fatal inversion", s-a facut si un film avand la baza un scenariu facut dupa aceasta carte (si nu e singura carte scrisa de ea si ecranizata) in care eroii, tineri putin peste 20 de ani, profita de faptul ca unul din ei a mostenit o casa la tara si se hotarasc sa organizeze acolo o comuna. Comuna a sucombat cand una din tinere, angajata ca baby sitter, fura copilul dat in grija si cineva isi pierde viata ca urmare a acestui fapt, n-am sa spun mai multe, poate cineva vrea sa citeasca aceasta carte. Ce m-a frapat atunci e ca autoarea spune ca tinerii beau un vin ieftin si prost, romanesc, si m-am simtit ofuscata, doar stiam ca vinurile noastre sunt paramedaliate la targurile din strainatate.

Am dat un search pe Google si am gasit aici situl oficial al comunitatii, de unde am aflat ca proiectul aniverseaza 41 de ani de la demarare. Am sa dau copy/paste pe cateva idei de pe pagina, pe care apoi le voi traduce:

"Auroville wants to be a universal town where men and women of all countries are able to live in peace and progressive harmony above all creeds, all politics and all nationalities. The purpose of Auroville is to realise human unity."

Auroville Charter

1. Auroville belongs to nobody in particular. Auroville belongs to humanity as a whole. But to live in Auroville, one must be the willing servitor of the Divine Consciousness.

2 Auroville will be the place of an unending education, of constant progress, and a youth that never ages.

3. Auroville wants to be the bridge between the past and the future. Taking advantage of all discoveries from without and from within, Auroville will boldly spring towards future realisations.

4. Auroville will be a site of material and spiritual researches for a living embodiment of an actual Human Unity.

Si acum traducerea:

Auroville vrea sa fie un oras universal in care barbati si femei pot sa traiasca in pace si in armonie crescanda (progresiva) mai presus de orice credinta, politica sau nationalitate. Scopul lui Auroville e sa realizeze unitatea umanitatii.

Carta Auroville

1. Auoville nu apartine nimanui in particular. Auroville apartine umanitatii ca un intreg. Dar ca sa traiasca in Auroville cineva trebuie sa fie dornic sa fie slujitorul Constiintei Divine.

2. Auroville va fi locul unei educatii neincetate, al progresului constant si al tineretii care nu imbatraneste niciodata.
3. Auroville vrea sa fie o punte intre trecut si viitor. Profitand de descoperirile dinafara si dinauntru, Auroville va porni (tzashni) cu indrazneala spre realizari viitoare.

4. Auroville va fi un loc de cercetari materiale si spirituale pt a fi o incarnare viabila a Unitatii Umanitatii (Umane).

Bazandu-ma pe punctul 3 al Cartei as zice ca Auroville se vrea transpunerea in realitate a basmului"Tinerete fara de Batranete si Viata fara de Moarte" si ca cei care vor sa plece de acolo au ridicat capacul lazii interzise, aka cutia Pandorei.

Si da, este organizare, ba chiar se percep taxe, numite contributii, nu numai de la locuitori, ci si de la vizitatori sau cei veniti sa se trateze in Centrul de sanatate.

Tot gratie dragutului de Google si minunii numite internet am aflat ca The Mother, inspiratoarea acestui proiect, a trecut in alta lume in 1973, la varsta de 95 de ani.

Niciun comentariu: