joi, 26 martie 2009

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic Finala Perechi

Azi am vazut, la Eurosport si partial la TVR2 (mare diferenta intre comentariile elegante si bine documentate de la Eurosport si cele de la TVR2) finala de la perechi.

Prima pereche pe care am vazut-o, cea care reprezinta Grecia, s-a facut remarcata prin programul deosebit de prost. Nu cred sa se mai fi intamplat ca unei singure perechi sa i se scada 4 puncte penalizare.

Totusi, ca o observatie generala e aceea ca nivelul a fost destul de ridicat, in special la saritura aruncata, cand aproape toate executiile au fost corecte. Cele mai multe greseli s-au produs la saritura side by side, lucru de inteles pt ca se cere nu numai o executie corecta a sariturilor, dar si o perfecta sincronizare a lor. si apropo de sincronizari, am observat ceva mai putine desincronizari de data asta. Mi-au placut si ridicarile, si spirala mortii a fost executata bine in majoritatea cazurilor.

O pereche care mi se pare ca promite ca pe viitor sa avanseze f mult a fost cea formata din doi sportivi de culoare, Vanessa James/Yannick Bonheur, reprezentand Franta, desi s-a clasat in final doar pe locul 11, dar asta pt ca la programul scurt a fost abia pe locul 17. Au avut un program frumos, cu sincronizare la piruete si o prima aruncare f frumoasa.

O diferenta f mare in ce priveste calitatea programului prezentat am remarcat la cele doua perechi germane. In timp ce Aliona Savchenko/Robin Szolkowy au avut un program aproape perfect (pacat ca Robin nu s-a dezmintit si a simtit nevoia sa dea putin cu fundul de pamant in mod copilaresc, zicea Gafencu, in mijlocul unei secvente de pasi, bine ca nu s-a intamplat asta la vreo saritura), cu sarituri triple side by side, aruncari perfecte, twist lifturi f bune si ridicari pe masura (am observat ca nimeni nu face spirale la programul liber, desi sunt obligatorii la PS) perechea Maylin Hausch/Daniel Wende nu stiu daca se vor ridica vreodata la asemenea nivel, chiar daca au executat un Axel aruncat deosebit.

Deasemenea perechea poloneza nu cred ca are sanse sa ajunga la valoarea perechii Dorota Zagorzka/Marius Siudek.

O adevarata incantare a fost sa privesc programul perechii americane Caydee Denney/Jeremy Barrett. In ciuda tineretii (Caydee are doar 15 ani, ea a inceput sa patineze cu Jeremy in 2006 dar apoi ea a vrut sa concureze la individual, probabil pt ca reusise sa castige la varsta de 9 ani titlul national la patine cu role, revenind la perechi in mai 2008), au avut un program bine executat, in ritm ametitor, fara greseala, un program perfect care a avut de toate: interpretare, viteza, sincronizare, acuratete, ridicari spectaculoase, zbor frumos in aruncare, coregrafie exceptionala. Au patinat cu multa bucurie.

Un moment jenant s-a produs cand perechea chineza Qing Pang/ Jian Tong se pregateau sa inceapa programul si tehnicienii americani au gresit banda sonora, dar s-a remediat f repede. Asta mi-a amintit de una din competiile in care perechea Ecaterina Gordeeva /Serghei Grinkov (RIP) a executat un program perfect dar fara muzica si atunci cand au terminat juriul le-a cerut sa-l repete iar ei au refuzat (posibil sa fi fost la CE 1987). dar s-au razbunat la Olimpiada de la Calgary cand au cucerit aurul, dar au mai avut si alte medalii, de aur si argint, la diverse competitii. Era o pereche atat de frumoasa! Operatorii canadieni o aratau mereu pe ea in prim plan. Pacat ca el s-a prapadit atat de tanar, la doar 28 de ani!

Revenind la chinezi, programullor a fost atat de frumos ca mi-a parut rau ca s-a terminat. Elementele despre care am spus ca sunt "specialitatea" lor au fost executate exact asa cum ma asteptam. M-a dezamagit insa perechea canadiana Meagan Duhamel/Craig Buntin, care parea ca nu e in forma. A fost perechea la care am auzit clar cum striga partenerul ca s-o anunte pe ea cum sa execute pirueta side by side (aflasem dintr-un interviu dat de Alexei Tihonov impreuna cu Maria Petrova ca asa se procedeaza: se striga, de atfel Robin s-a plans ca era atat de mare galagia in timpul PS incat a trebuit sa strige f tare la Aliona) Totusi si-au pastrat locul 8 de la PS.

Despre ridicarile perechii Dand Zhang/Hao Zhang Florin Gafencu, care a arbitrat concursuri internationale de patinaj artistic, spunea ca sunt atat de originale, cu combinatii continuie ingreunate de intrari si iesiri incat e greu de judecat. Au executat si o saritura dificila side by side alcatuita dintr-un dublu Axel si un triplu Touloupe. Totusi nu au reusit sa-i intreaca pe nemtii AS/RS, poate si pt ca Dan inca se resimte dupa accidentarea suferita inainte de campionat.

Perechea rusa Muhortova/Trankov mi s-a parut prea tensionata, prea emotionata, ei au pierdut un loc (in favoarea chinezilor QP/JT) din motive psihice, nu i-au tinut nervii. La un moment dat Maxim chiar s-a impiedicat.

M-au dezamagit si preferatii mei, rusii Kamaguti/Smirnov, au facut cam multe greseli, la un moment dat m-am temut ca nici nu vor urca pe podium, totusi au luat medalia de bronz.

Clasamentul:

1Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY GER 203.48
2Dan ZHANG / Hao ZHANG CHN 186.52
3Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV RUS 186.39
4Qing PANG / Jian TONG CHN 181.08
5Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV RUS 177.89
6Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV UKR 175.61
7Jessica DUBE / Bryce DAVISON CAN 172.82
8Meagan DUHAMEL / Craig BUNTIN CAN 165.41
9Caydee DENNEY / Jeremy BARRETT USA 156.84
10Mylene BRODEUR / John MATTATALLCAN 150.05
11Keauna McLAUGHLIN / Rockne BRUBAKER USA 143.74
12Vanessa JAMES / Yannick BONHEUR FRA 139.34
13Stacey KEMP / David KING GBR 134.73
14Anais MORAND / Antoine DORSAZ SUI 131.46
15Maylin HAUSCH / Daniel WENDE GER 125.96
16 Yue ZHANG / Lei WANG CHN 119.24
17Maria SERGEJEVA / Ilja GLEBOV EST 116.54
18Nicole DELLA MONICA / Yannick KOCON ITA 108.49
19Joanna SULEJ / Mateusz CHRUSCINSKI POL 106.54
20 Jessica CRENSHAW / Chad TSAGRIS GRE 101.87

Niciun comentariu: