sâmbătă, 28 martie 2009

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic Fete Programul Scurt

Mai intai obervatiile generale. Desi nivelul concursului a fost f ridicat, am remarcat ca in aceasta grupa a doua (au participat 54 de fete, repartizate in doua grupe, una dimineata, mai slaba, alta dupa amiaza, pe asta a transmis-o ES, mai buna) au fost destul de multe cazaturi, ba chiar campioana USA, Alissa Czisny, a cazut de doua ori, totusi a primit note nesteptat de bune pt restul elementelor. Desemenea ca si la baieti piruetele au fost o incantare de privit, una mai frumoasa si mai interesanta decat alta, mai ales ca au fost mai multe fete care au executat pirueta mea preferata, Bielmann. Nici spiralele nu au fost de lepadat, si pasii au fost in aproape toate cazurile bine executati. De cele mai multe ori sariturile, prin gradul lor de dificultate, au facut diferenta. Bineinteles ca rochitele au fost f frumoase, mie mi-au placut cel mai mult cele care aveau roz in combinatii din cele mai neasteptate, cum ar fi cu oranj, ciclam sau albastru, si erau multe.

Am mai remarcat ca in toate zilele au fost f multi spectatori pe Staple Arena, ba chiar am aflat ca unii spectatori au cumparat bilete ca sa vada antrenamentele sportivilor. Abonamentele pt toata saptamana au costat intre 150 si 235$. Totusi operatorii, spre deosebire de cei din alte tari, nu au insistat cu aspecte din public, poate si pt ca multe transmisii au fost inregistrate si pline de reclame si mai ales promouri.

Reprezenta Uzbekistanului, Anastasia Gimazetdinova nu a amintit cu nimic de cea care, concurand pt aceasta tara, a obtinut titlul de Campioana a celor 4 continente "venind de nicaieri", Tatiana Malinina. O impresie buna mi-a facut turcoaica Tugbar Karademir, desi a cazut si ea. M-am bucurat ca a reusit sa se califice, lucru care nu s-a intamplat cu Roxana Luca a noastra.

Un program frumos a avut estoniana Elena Glebova, care a reusit o frumoasa combinatie de doua triplu Touloupe, clasandu-se in top ten, pe locul 8. O combinatie si mai valoroasa a avut coreeana Na Yung Kim, triplu Lutz cu triplu Touloupe.

Un program nesteptat de reusit a fost cel al slovacei Ivana Reitmayerova, care m-a impresionat pt ca inainte de program si-a pus pe mantinela un mutunache, pe care l-a tinut strans, copilareste la sfarsitul programului, pe banca "kiss and cry". Am avut impresia ca e racita, poate avea doar alergie la aerul conditionat, pt ca si japoneza Miki Ando isi cam stergea nasul. Cred ca Miki Ando a facut cea mai dificila combinatie de sarituri, triplu Lutz cu triplu Ridberger (sau Loupe, cum zic americanii) totusi a fost intrecuta la puncte de compatrioata ei Mao Asada (antrenata de faimoasa Tatiana Tarasova, care i-ar fi spus, dupa mine "very well" sau "no problem", aluzie la faptul ca a facut un dublu Lutz in loc de triplu, dupa YG) desi aceastaa facut doar un dublu Lutz. Mao Asada mai are o sora tot patinatoare, Mai Asada, impreuna participa ca Ambasadoare de Bunavointa la un show.

Si compatrioata lor Fumie Suguri a avut un program frumos. Americana Rachel Flatt, campioana mondiala la juniori, promite ca pe viitor sa ajunga candva pe podium, deocamdata este in top ten. Cu multa bucurie a concurat speranta Rusiei, Alena Leonova, care a facut si o pirueta Bielmann, pe langa sariturile bine executate.

O surpriza extraordinar de frumoasa a produs-o canadiana Joannie Rochette, care a avut niste sarituri f sigure. De altfel s-a clasat momentan pe locul 2, inaintea japonezelor care erau marile favorite.

Totusi favorita mea este micuta coreeana Yu-Na Kim, care mi-a bucurat inima prin calitatea programului, ea fiind lidera dupa PS. Am remarcat in mod special modul cum a facut trecerea de la pirueta cerului la Bielmann in aceeasi combinatie, ca si pasii mai ciudati, dar in concordanta cu muzica aleasa, Dans Macabru de Saint Sans.. Programul ei a fost fara greseala, executia stralucitoare. Punctajul ei este mai mare cu 10 fata de urmatoarea clasata, nici ei nu-i venea a crede ca s-a distantat atat de mult si atat de conmfortabil de celelealte pretendente la titlu.

Italiana Carolina Koestner nu mai reuseste sa se ridice la nivelul care a consacrat-o, niciodata nu l-am vazut pe antrenorul ei, Mihael Hut, atat de suparat. Iar campioana Europei, finlandeza Laura Lepisto a indeplinit previziunile lui Nicolaie Bellu care atragea atentia in timpul campionatului european ca fata nu poate si nu stie sa faca Lutz, lucru dovedit acum.

Gruzina Elene Gedenashvili, despre care am vorbit in articolul anterior e in crestere de forma, a avut o frumoasa secventa de pasi, s-a bucurat cand a vazut punctajul, nu insa suficient pt a avea pretentii la medalie, totusi se afla in top ten.

Programe destul de frumoase au avut si frumoasele elvetiana Sarah Meier, care bineinteles a facut o minunata pirueta Bielmann si finlandeza Susanna Poiko, care stie sa sara Lutz.

Clasamentul

Yu-Na KIM Koreea
Joannie ROCHETTE Canada
Mao ASADA Japonia
Miki ANDO Japonia
Carolina KOSTNER Italia
Laura LEPISTÖ Finlanda
Rachael FLATT USA
Elene GEDEVANISHVILI Georgia (Gruzia)
Fumie SUGURI Japonia
Sarah MEIER Elvetia
Alena LEONOVA Rusia
Susanna PÖYKIÖ Finlanda

36Roxana LUCA Romania

Niciun comentariu: