vineri, 27 martie 2009

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic Finala Baieti

De la inceput trebuie sa remarc nivelul f ridicat al concursului, cel putin al acelei parti care s-a transmis, inregistrata, azi de Eurosport. Am reusit si sa revad, cu acelasi interes, ultima parte a concursului pe TVR2

Trebuie sa spun intai ca, desi unii patinatori (cum ar fi KevinVan Der Perren) ar putea sa faca pana la 15 sarituri in cele 4,5 minute cat dureaza programul, totusi nr triplelor in concurs e limitat la 8, nu e voie sa se repete o saritura decat daca e intr-o combinatie iar sariturile executate in partea doua a programului primesc o bonificatie de 10%. Sariturile cu un grad mai inalt de dificultate, cum ar fi cvadruplul sau triplul Axel se executa de obicei la inceputul programului. Combinatiile de cvadruplu cu triplu (Nobunari Oda si Tomas Verner au executat perfect o asemenea combinatie) sunt f bine cotate, obtin puncte f multe intr-un timp f scurt.

Concursul acesta a demonstrat ca atunci cand doi se cearta al treilea castiga (s-a mai intamplat la fete, la Olimpiada in care a castigat Sarah Meier, venita de pe locul 4, pt ca "s-au certat" Michele Chang si Irina Slutskaia). Potrivit YG Brian Joubert si Patrick Chan s-au razboit prin intermediul declaratiilor in presa BJ spunand ca "e necesar cvadruplu ca sa castigi", iar PC, daca am inteles bine, "sa faca BJ 3 ? si apoi sa critice stilul patinatorilor canadieni".

Am vazut azi 8 patinatori care au facut cvadruplu: doi dintre ei, amintiti mai sus, l-au facut in combinatie, dar numai trei dintre cei care au facut cvadruplu separat l-au reusit: Kevin Van Der Perren, Yannick Ponsero (care apoi nu a mai reusit nimic, de parca cvadruplul ii secase toata energia) si Brian Joubert, ceilalti: Andrei Liutai, Serghei Voronov si Brandon Mroz avand aterizari defectuoase, dar n-au cazut.

O mare bucurie mi-a produs micutul Denis Ten, care a patinat pe muzica de Rahmaninov, care a executat f bine sariturile, a facut chiar o combinatie de triplu Axel cu triplu Touloupe, deasemenea o combinatie de trei sarituri, triplu Lutz si doua dublu Touloupe. Gafencu a comentat ca alearga dupa sarituri, neavand elemente de legatura, a avut insa piruete f frumoase, intre ele preferata mea, Bielmann. Pe secventa de pasi a fost sustinut de public cu aplauze, semn ca nu numai eu il indragesc pe micutul patinator, pe care continui sa-l compar cu Pliushcenko, care a debutat la seniori tot la 15 ani. Totusi lui Denis ii cam lipseste interpretarea (Pliushcenko s-a dovedit inca de atunci un excelent showman,n-am sa uit niciodata ce nostim era imbracat in taran, cu rubashca rosie si cu o sapca smechereasca pe cap, cu un program f interesant la gala), calitatile tehnice fiind mai pregnante decat cele artistice. Cand a terminat programul spectatorii s-au ridicat in picioare iar el a fost atat de emotionat si de fericit incat a sarutat gheata. A fost ovationat indelung iar el a plans de bucurie. FG a remarcat ca e extraordinar ca la numai 15 ani stapaneste toata gama de sarituri (bineinteles ca nu a incercat cvadruplul) dar YG, amintind de Elena Ghedenashvili care era f promitatoare la 16 ani dar apoi a dezamagit constant se teme sa nu se intample si cu el la fel. Eu sper din tot sufletul sa nu fie cazul, sa confirme si in anii urmatori. La acest concurs a reusit sa urce de pe locul 17 la programul scurt (unde continui sa cred ca a fost depunctat) pe locul 8.

Un sportiv f fericit a fost Jeremy Ten, din Canada pt ca el, in modestia lui, a fost fericit ca a participat si a castigat un loc pt Canada la olimpiada. Desemenea a fost f multumit ca a avut ocazia sa vada "greii", Evan Lysacek sau Brian Joubert la antrenamente El s-a clasat abia pe locul 17, dar a urcat acolo de pe 21 la PS.

Dupa JT a concurat suedezul Adrian Schultheiss dar nu a fost nici o placere sa-l vad, fiind f rece si inexpresiv. O speranta care nu a confirmat niciodata este rusul Andrei Liutai, el a incercat un cvadruplu, dar a ezitat la aterizare.

Kevin Van Der Perren a mai urcat un loc, cvadruplul lui a fost bine executat dar a fost urmat doar de un dublu Axel. Desi a facut celebra lui combinatie de trei sarituri triple a ezitat la aterizarea ultimei iar in finalul programului in loc de combinatie cu tripla a facut o combinatie de duble, mult mai prost cotata. A revenit cu o tripla dar a evoluat mult sub nivelul lui. Se pare ca multele accidente si interventia chirurgicala la sold isi fac simtite efectele, desi el a spus ca la PS a avut probleme din cauza adaptarii la fusul orar.

Marea dezamagire a fost francezul Yannick Ponsero, care s-a dezumflat complet dupa cvadruplu care era pana atunci cel mai bine executat dintre toti concurentii care l-au incercat, chiar si decat KVDP. Si rusul Serghei Voronov a avut probleme cu sariturile ce au urmat cvadrupului, pe care nu l-a executat f bine, dar si-a revenit pe partea doua a programului insa a cazut de pe 9 la PS pe 13.

Nobunari Oda, care a reusit un frumos cvadruplu, a avut un program bun, cu piruete pe care le-a executat in fata suporterilor japonezi, care l-au aplaudat. Ca fapt divers federatia nu i-a dat voie sa mai concureze un an pt ca a fost arestat pt ca condus motocicleta sub influienta alcoolului. La sfarsitul programului Nicolaie Morozov, antrenorul sau, era nespus de fericit iar NO plangea de bucurie.

F emotionat a fost americanul Brandon Mroz si asta s-a repercutat asupra calitatii programului, mai ales ca a scapat aterizarea la cvadruplu. Ceva mai slab s-a prezentat compatriotul sau Jeremy Abbot, care nici macar nu a incercat cvadruplu. Canadianul Vaugh Chipeur si-a ales o muzica atat de alerta incat, desi a executat bine pasii, mai ales ca la jumatatea programului "si-a tras sufletul" in mod artistic, "ii mai trebuia un motor suplimentar pt a fi in ritm cu muzica", pt a-l cita pe FG.

Patrick Chan si-a atins scopul: a demonstrat ca se pot obtine puncte valoroase si fara cvadruplu. Mie personal programul lui Nobunari Oda (campionul celor 4 continente) mi s-a parut mai reusit, dar PC venea de pe locul 3 la PS, in timp ce NO de pe 7. De fapt pe NO l-a depasit cu un loc compatriotul sau Tahahiko Kozuka, desi nu a facut cvadruplul si a inceput cu doar un dublu Axel, recuperand insa pe parcurs.

O impresie buna a lasat italianul Samuel Contesti cu al sau program de western, condimentat cu gesturi de adevarat showman, cum ar fi mimarea unei impuscaturi cu pistolul. YG il vedea pretendent la medalie, eu nu. S-a clasat insa f aproape de podium, pe locul 5, deci il voi vedea la gala (as fi dorit sa-l vad si pe micutul Denis, poate altadata).

In schimb pe cehul Tomas Verner il vedeam eu pe podium, mai ales ca a executat si f frumoasa combinatie de cvadruplu cu triplu, dar nu a executat chiar toate elementele perfect, ultima saritura fiind doar o dubla. Era clar ca daca americanul Evan Lysacek, care urma, avea sa aiba un program mai bun TV ramane fara medalie, si asa s-a intamplat.

La intrarea lui EL pe gheata americanii au afisat clasamentul de pana atunci: PC, TV, SC. Desi nici el nu a facut cvadruplu programul a fost atat de perfect (desi eu personal am avut impresia ca la unele sarituri a fost cam inclinat faptul ca a reusit sa aterizeze perfect l-a salvat) incat publicul entuziast s-a ridicat in picioare si l-a apludatr indelung, iar lui i-au dat lacrimile de bucurie. Din nou BJ a fost contrazis de fapte: se poate face un program perfect si sa se obtina note f bune fara cvadruplu. Yannick Ponsero ar fi propus sa se acorde un bonus pt cvadruplu, a fost contrazis inca de atunci, dinaintea concursului ca nu te obliga nimeni sa faci cvadruplu, poti obtine puncte f bune de ex din combinatia triplu Axel cu alte sarituri, lucru demonstrat de PC si EL.

A urmat ultimul pe lista cu voia sortilor, francezul Brian Joubert. Am observat de mult ca pe ambitiosul si f ingamfatul BJ nu-l prea ajuta psihicul, oricat s-ar stradui sa-si stapaneasca emotiile si nervii. Dupa un cvadruplu perfect urmat de o combinatie triplu Axel triplu Touloupe, cand il vedeam deja campion a mai facut o tripla reusita dar a scapat aterizarea la al doilea triplu Axel. De altfel acest triplu Axel a dat multora de furca. Si-a revenit insa si totul parea OK, dar l-a impins necuratul sa incerce din nou Axelul, de data asta un dublu (pe care fetele il fac obligatoriu la PS, e drept ca nu la sfarsitul programului lung) pe care l-a aterizat spectaculos pe burta. A urmat luarea cu mainile de par si admiterea evidentei, anume ca i-a zburat de sub nas nu numai medalia de aur, dar si cea de argint, cat pe ce sa-mi vad visul cu ochii si pe frumuselul si blondutul Verner pe podium.

Asta mi-a amintit ca nici Todd Elridge nu putea face cvadruplu in timp ce rivalii sai il reuseau totdeauna in concurs, cu toate acestea a devenit campion mondial.

Clasamentul:

1Evan LYSACEK USA 242.23
2Patrick CHAN CAN 237.58
3Brian JOUBERT FRA 235.97
4Tomas VERNER CZE 231.71
5Samuel CONTESTI ITA 226.97
6Takahiko KOZUKA JPN 222.18
7Nobunari ODA JPN 218.16
8Denis TEN KAZ 211.43
9Brandon MROZ USA 207.19
10Andrei LUTAI RUS 204.99
11Jeremy ABBOTT USA 204.67
12Vaughn CHIPEUR CAN 202.08
13Sergei VORONOV RUS 202.04
14Kevin VAN DER PERREN BEL 198.35
15Takahito MURA JPN 194.97
16Yannick PONSERO FRA 193.84
17Jeremy TEN CAN 193.16
18Adrian SCHULTHEISS SWE 186.43
19Javier FERNANDEZ ESP 183.55
20Kristoffer BERNTSSON SWE 182.31
21Gregor URBAS SLO 167.71
22Anton KOVALEVSKI UKR 165.73
23Przemyslaw DOMANSKI POL 161.66
24Igor MACYPURA SVK 158.86


32Zoltan KELEMEN ROU 49.34

Niciun comentariu: