joi, 5 martie 2009

Nebuloasa din Andromeda

Prima mea dragoste in materie de SF s-a chemat Efremov, cu a sa "Nebuloasa din Andromeda". Am citit-o prima data in romana si m-a facut sa visez la calatorii interstelare (atunci am aflat prima data despre existenta stelelor de fier) si la societati perfect organizate. M-am bucurat cand am gasit la Cretzulescu un exemplar tradus in franceza, dar bucuria mi-a palit cand am vazut ca era o varianta prescurtata, probabil cenzurata, pt ca Efremov, mai ales in "Coroana neagra", s-a departat de materialismul dialectic atat de drag ideologilor comunisti.

Deja in CN se vorbeste despre regresia temporala, despre puterea de sugestie (remarcabil episodul in care doua minti se infrunta si incearca sa se "ingenuncheze" reciproc), de multe ori mi-am testat, cu rezultate modeste, puterea de sugestie telepatica, mai ales asupra vanzatorilor, incercand sa-i determin sa aleaga un anume fruct dintr-o gramada, de ex, am renuntat de mult la asemenea experimente. Se mai vorbeste acolo despre purificarea spirituala prin asceza, despre yoga ( in Nebuloasa... cred ca nu depasise stadiul treptei cele mai de jos a yoga, tinand cont de faptul ca nava interstelara se numea Tantra), despre influienta cristalelor asupra mintii umane.

Am gasit-o la anticariat si nu intelegeam cum s-ar putea decide cineva sa vanda o asemenea carte. Dar cum tot de acolo am cumparat si DEXul (probabil cineva primise cadou un exemplar dar mai avea unul in dotare) n-am de ce sa ma plang.

Am mai citit, tot de la biblioteca (cam toate cartile bune le-am citit de la bibioteca, minunata inventie, cu atat mai remarcabila e ideea bibliotecii deschise --open library-- din Bonn) inca o culegere de povestiri de Efremov, intitulata "Umbra Dinozaurului". M-a impresionat cea numita Olgoi-Horhoi. Fara minunata inventie Google si inca mai minunata inventie Wikipedia as fi avut dubii ca aceasta nuvela, publicata in 1944, ar fi putut constitui o sursa de inspiratie pt celebra Dune a luiFrank Herbert.

In Olgoi-Horhoi este vorba despre niste viermi uriasi, f periculosi pt fiintele intalnite in cale, care traiesc in desert si se rostogolesc intre dune. Ei, pare cunoscuta ideea? Mirodenia planetei Dune de cine e produsa? De niste viermi uriasi, care traiesc in desert. Sigur, Dune e un monument al SF, O-H e doar o schita, nici macar o nuvela. O-H a fost publicata in 1944, Dune in 1965.

Am mai descoperit in lista de opere a lui Ivan Efremov si "Atolul Fakaofo" care a aparut in colectia Povestiri Stintifico-Fantastice editata de revista Stiinta si Tehnica, dar nu-mi mai amintesc nimic din continutul ei.

Despre "Nebuloasa din Andromeda", cum am mai scris in "Ce verde era valea mea" am discutat la un seminar cu profa (sau conferentiara, lectorita, nu mai stiu, Bellu cred ca se numea), de materialism dialectic. Am facut atunci amandoaua o comparatie intre abordarea luminoasa, pozitiva a viitorului in Nebuloasa.. in comparatie cu cea intunecata, deprimanta a lui H G Wells (si nu e el cel mai neincrezator in viitorul luminos al omenirii, sunt o multime de alti autori SF mai realisti decat Efremov)

Dar sa dau cuvantul Wikipediei:

he became most famous with his novel Andromeda Nebula (Andromeda: A Space-Age Tale, 1957). This book is the hymn to a whole-hearted world of communist future of mankind that reached the stars and changed the Earth into blooming garden. There is no more inequality between people, the social structure of the society allows each person to reach elevations of self-development. The all-Universe communication system called Great Circle includes mankind in the interstellar family of rational creatures. This book became a moral guiding line for many soviet people.

El a devenit f faimos cu romanul (am avut o controversa cu cineva care sustinea ca a scris un roman, de fapt scrisese o nuvela, dar fusese derutata de confuzia novel=roman din engleza, multe asa zise scriitoare, vedete cu mai mult sau mai putin talent,fac aceasta confuzie si pretind ca cele cateva pagini scrise de ele se numesc romane) Nebuloasa din Andromeda (Andromeda-O poveste din Era Spatiala, 1957) Aceasta carte este un imn al unei lumi extrem de sincera si plina de umanitate, intr-un viitor comunist in care omenirea a ajuns pana la stele si a transformat pamantul intr-o gradina infloritoare. Nu mai exista inegalitate intre oameni, structura sociala a societatii permite fiecarei persoane sa atinga inaltimi de autodezvoltare. Sistemul de comunicatie in intreg Universul numit Marele Cerc include omenirea in familia interstelara a creaturilor (fiintelor) rationale. Aceasta carte a devenit un ghid moral pentru multi oameni sovietici.

Inca imi mai amintesc ca exista un fel de Comitet care guverna, cel putin pe Pamant, ca eroii aveau nume combinate din nume specifice diverselor popoare (cred ca unul se numea Dar Veter, veter=vant in rusa), ca exista egalitate si de rasa si ca cea mai mare pedeapsa, la care a fost supus unul din personaje care a comis o greseala grava, a fost deportarea pe o insula unde i s-a interzis sa mai participe printr-o munca utila la viata societatii. Mie mi s-aparut ciudat ca odihna sa devina o pedeapsa. De asemenea personajele se deplasau din loc in loc cu ajutorul unor platforme zburatoare individuale, cea mai apropiata inventie de aceasta fantezie ar fi deltaplanul.


Uitasem ca am citit si "La hotarul Oikumenei", unde Oikumene e ultimul taram cunoscut, atunci m-a fascinat dar am uitat complet despre ce e vorba, noroc cu Wikipedia care imi spune ca actiunea se petrece in timpuri imemoriale, intai in Egipt apoi, 1000de ani mai tarziu, in Grecia, perioada egeeana, probabil ca era vorba si despre reincarnare pe undeva. Cred ca ce m-a fascinat a fost talentul lui Efremov de a descrie acele lumi in asa fel incat sa mi se para ca as trai acolo, alaturi de personaje.

Am mai vazut in Wikipedia ca a scris Razor's Edge, publicat in 1963. Am citit de la biblioteca British Council o carte ce se numea asa, dar parca nu era de Efremov, oricum mi s-a parut un pic cam dificila.

Cartile lui pot fi downloadate aici, din pacate in rusa. Oi fi invatat eu 10 ani de rusa, dar nu ma pot lauda ca pot citi cu usurinta literatura in aceasta limba atat de bogata in nuante si cu o gramatica infernal de grea.

O biografie destul de amanuntita a lui Efremov se gaseste aici

UPDATE 2 iunie 2012.

Am vazut  o multime de fotografii facute cu diverse telescoape dar pana acum nu am reusit sa vad nicaieri cum arata Nebuloasa din Andromeda. Daca am inteles eu bine ce scrie sub o fotografie din Blic Online in limba sarba atunci putem avea o idee cam cum ar arata Nebuloasa din Andromeda fotografiata de telescopul Hubble.
Textul, tradus cu ajutorul lui Google Translate, vorbeste despre un cataclism de proportii cauzat de cicnirea dintre galaxia noastra, "Calea Laptelui" si Andromeda, care eveniment va avea loc hat, peste patru miliarde de ani.


Mai bine copiez traducerea articolului in engleza, pt ca in  romana e...cum stim noi...

Clash of cataclysmic proportions between the Milky Way and Andromeda is inevitable, but for four billion years, the U.S. space agency NASA.


Our statistical model corresponds to a frontal collision of galaxies Andromeda and the Milky Way - was explained at a press conference by Reland van der Marel, an astrophysicist at the Institute Space Telescope sajens (Space Telescope Science) from Baltimore.

Came to this conclusion is based on measuring the speed and direction of movement of Andromeda, which is complicated due to the operation obtained Hubble Space Telescope (Hubble).

Andromeda, which is known as M31, is currently at a distance of 2.5 million light years away (one light year is equal to 9460 billion kilometers), but inexorably moving toward the Milky Way.

The galaxies are moving toward each other because of their gravity, and the invisible dark matter that surrounds them.

- After nearly a century of speculation in the scientific community about the fate of the neighboring Andromeda and the Milky Way there, finally we have a clear idea of ​​kosmičnim events in billions of years to come - said Toni Sangmo Son of Baltimore's Institute.

................................................................

Although the galaxy Andromeda is approaching 2,000 times faster, it will be four billion years to collide with the Milky way.

Computer simulations made ​​based on Hubble data have shown that after the collision of two galaxies will take another two billion years to complete their full merger.

This will produce an elliptical shaped galaxies, astronomers explained.

The sun will then be placed in a new field in the universe, but the Earth and our solar system is not threatened by destruction, scientists said.

Despite the merger of two galaxies, stars that are in them are very distant from each other and it is very possible that they will not collide during the merger process.



Deci sa stam linistiti, nici peste patru miliarde de ani nu vom avea de suferit din cauza acestui eveniment.

6 comentarii:

pheideas spunea...

Nebuloasa din Andromeda a fost cartea mea de capatai. O stiam pe dinafara. Erg Nor, Evda Nal ... :)) Ma bucur ca am intalnit, dupa multi ani, pe cineva care a visat la lumi posibile. Poate un comunism utopic ... :) Cele bune !

Viorica spunea...

Bine ai venit!
Daca te pasioneaza Iluminatul Public e de inteles cum ai ajuns aici, doar exact cu asta se ocupa acest blog!
Te mai astept...

cornel pârvu spunea...

Draga Viorica

In ultimle clase de liceu dormeam cu cartea Nebuloasa din Andromeda sub perna. Puterea de atractie si senzaţia de real mă făcuse să mă îndrăgostesc de Vrete Sevrata care probabil era imaginată pe copertă. Mă îndrăgostisem pe bune, aşa că dacă intra cineva în camera mea o ascundeam ruşinat sub pernă. Cred că erotismul infantil şi romantic a durat puţin dar iată că nici acum nu am uitat numele eroinei deşi nu am cartea şi regret. Felicitări pentru felul de om care eşti dacă ai adus pe tapet pe acest fantastic Efremov. Cornel Pârvu

Viorica spunea...

Bine ai venit Cornel!
Ma bucur ca mai suntem cativa carora le place aceasta carte si viitorul luminos, desi utopic, din ea.
Am dat din nou un search incercand sa vad daca intrew timp poate fi descarcata de undeva in alta limba, n-am gasit

Anonim spunea...

Ni-am adus aminte de un alt personaj din Nebuloasa - Miiko Eigoro. Dar Veter era conducatorul expeditiei, fiind rus ( ca si autorul ). Din cate tin eu minte, viermii aia mari se numeau Olhoi Horhoi, iar personajul principal din "La hotarul Oikumenei" se numea Pandion, avea o iubita in Grecia -Tessa si era prieten cu un african, pe nume Chidogo. Am mai citit si Taina celor doua oceane, de acelasi autor, care m-a fermecat si pe mine in anii copilariei si ai adolescentei. Multumesc, pentru ca m-ai trimis putin intr-o perioada care mi-a fost tare draga...

Anonim spunea...

uite aici Viorica

Cartea si mie mi-a placut enorm si datorita tie am gasit-o!

trebuie facutun film dupa ea

http://www.scribd.com/doc/26681304/Efremov-Ivan-A-Nebuloasa-din-Andromeda