miercuri, 17 decembrie 2008

Zeitgeist-Filmul care a zguduit lumea

In seara/noaptea asta m-am uitat la TV. Am inceput cu Sinteza Zilei si am admirat inca odata marele talent de parodiator al lui Dragos Stoica. Valentin Stan parea aterizat direct din Mondenii (de fapt pe ei voiam sa-i vad, dar nu mai erau in program).

M-am amuzat copios cand a inceput sa vorbesca despre Yamato.
"Cum, d-l Gadea, nu stiti ce este Yamato? E cel mai mare bastiment de razboi al Japoniei. Uite-l, il vedeti? Pe puntea lui sunt toti: uite-l pe Geoana, uite-l si pe Stolojan legat la cap, uite-l si pe d-l Voiculescu"
"E si d-l Voiculescu?" s-a mirat Gadea.
"Sigur. uite cum incarca tunurile, uite cum vine..."
Se vedea o flotila de avioane care se apropia amenintator.
"Cine sunt?", intreaba nevinovat Gadea.
"Cum cine? Noi suntem, in noi trag, ne-au lovit intr-o aripa, dar noi ne redresam, noi atacam, noi nu ne lasam"
Am reprodus din memorie secventa, ar merita data in extenso la carcotasi, sper s-o vad pe You Tube.

Dupa cei trei muschetari a venit d'Artagnanul Antenei, Mircea Badea. N-am rezistat prea mult pt ca am avut impresia ca ma aflu la OTV in momentul in care a inceput sa se laude cu audientele "pe bune", zicea el. Si pt se compara, intre altii cu Nasu am zis sa vad si eu cu ce se mananca Nasu in seara asta.

Mi-a parut rau ca n-am facut-o mai devreme pt ca pe ecran scria Zeitgeist, filmul care a socat lumea. Documentandu-ma pe IMDb am aflat ca am prins se pare doar ultima din cele 3 parti.

Cica prima parte discrediteaza Crestinismul, in partea doua se vorbeste despre 9/11 si in partea treia, pe care am vazut-o eu, despre crearea Federal Reserve Bank si complotul bancherilor pt formarea guvernului mondial (o teza draga Martorilor lui Iehova).

Rezulta din cele expuse acolo ca FRB e o organizatie ilegala, creata cu scopul de a inrobi poporul american si in final, prin conspiratia marilor bancheri internationali, intregul glob pamantesc (desi autorul recunoaste ca unele planuri, cum ar fi cel indreptat impotriva luiChavez, deja au dat gres), ca Legea impozitului pe venit de fapt nu exista, ca e neconstitutional si ilegal sa platesti taxe la stat, (ba chiar incita, prin marturiile unor pretinsi avocati care spun ca ei nu mai completeaza de ani de zile formularele IRS, la nesupunere civica), si ca razboaiele I si II mondial, ca si razboiul din Vietnam s-au produs si intretinut cu unicul scop de a imbogati o mana de bancheri.

Faptul ca bancherii au profitat de conflictele armate din timpul primului razboi mondial e zugravit magistral de Vintila Corbul (care a decedat anul acesta) in capodopera lui, trilogia Dinastia Sunderland-Beauclair-Idolii de aur in care unul dintre eroi,
Gerard cred, face afaceri cu arme in ambele tabere combatante, expunandu-se la riscuri inimaginabile, fiind uneori la un pas de moarte.

Dupa umila mea parere in acest documentar se abuzeazade teoria Conspiratiei. Adevarul e ca unele date, iesite la iveala mult dupa incetarea ostilitatilor, ar indreptati suspiciunile de conspiratie, cum ar fi teoria ca Administratia Americana stia de iminenta atacului de la Pearl Harbour dar a lasat sa se produca, pt a avea un pretext sa intre in razboi prin inflamarea opiniei publice. Se insista f mult pe faptul ca de miide ani autoritatile de diverse coloraturi, fie ele laice sau religioase au ca unic scop limitarea tuturor libertatilor si transformarea populatiei globului intr-o masa de sclavi, care in final vor ajunge sa fie controlati cu ajutorul cipurilor care monitorizeaza fiecare miscare a individului , pe care oamenii vor ajunge, prin exacerbarea sentimentului de spaima, sa ceara sa le fie introduse in corp.

Argumentele aduse, cum ar fi Patriotic Act si alte masuri luate de W Bush si care intr-adevar limiteaza drepturile cetatenesti de care sunt atat de mandri americanii sunt de bun simt si au fost rasargumentate de intelectualii cu vederi liberale.

Niciuna dintre afirmatiile din acest documentar nu a constituit o noutate pt mine, poate doar tesatura in care au fost montate informatiile mai mult sau mai putin verificate, provenite din diverse surse, sa fie inedita. Imbinarea este abila, convingatoare.

Ceea ce a constituit pt mine un semnal de alarma a fost muzica aleasa pt finalul filmului, ca si imaginile care au insotit-o.
Pe vremea cand prindeam bulgarii la TV s-au transmis cateva sedinte de hipnoza colectiva ale lui Kaspirovski. Sedintele erau in limba rusa, imaginile erau halucinante, ba chiar grotesti uneori,cu persoane care in timpul spectacolelor sale faceau gesturi necontrolate in stare de adanca hipnoza.

Kaspirovski pretindea ca scopul acelor sedinte era de a vindeca diverse afectiuni prin hipnoza, si avea martori entuziasti care povesteau cum li s-a redat sanatatea prin puterea extraordinara a maestrului. Am fost interesata cu atat mai mult cu cat Efremov in Coroana neagra descrie un duel intre doua persoane dotate cu f mare putere de sugestie. Transmisiile de la bulgari se incheiau cu o meditatie, muzica folosita de Kaspirovski semanand ca doua picaturi de apa cu cea din Zeitgeist.

Eugen Celan afirma ca in timpul razboiului din Basarabia, la care a luat parte grupul Ilascu, la TV din republica Moldova se transmiteau sedintele lui Kaspirovski iar oamenii care le urmareau deveneau brusc f agresivi si urmau lupte intre taberele combatante
.
Mie mis-a parut ca prin acea muzica si acele imagini se incearca introducerea in subconstient a unui mesaj subliminal, adica exact ceea ce incrimina autorul la elita care incearca sa formeze guvernul mondial.

In rest, despre comparatia lui Bush cu Hitler, nimic nou sub soare, eu, fara sa ma pretind mare documentarista, am sesizat-o in lunile premergatoare razboiului din Irak, cand urmaream la fata locului, in USA, cum se incerca (si din pacate se reusea) spalarea creerilor americanilor ca sa-i convinga de necesitatea razboiului.

Newsweek publicase atunci un amplu material in care demonstra ca taman Rumswell si acolitii lui inarmasera pe Sadam in anii 80(in film nu se spune nimic despre asta, cel putin nu in partea vazuta de mine).

Poate o sa am totusi candva ocazia sa vad si celelalte parti. Oricum, documentarul acesta nu mi s-a parut tot atat de serios ca cel facut de BBC despre razboiul din Iugoslavia, pe care l-am vazut intai la Arte (helas, postul nu a mai incaput in grila RDS) si abia apoi, oarecum trunchiat, la Discovery.

6 comentarii:

Anonim spunea...

e interesant cum nu sunteti de acord cu prezentarea conspirationista a filmului zeitgeist, insa cateva randuri mai jos afirmati ca muzica transmite mesaje subliminale (care fac parte tot din multele idei conspirationiste). deci sunteti de acord ca exista conspiratii (la nivel subliminal, spalare de creiere). si eu pot fi de acord cu faptul ca anumite idei sunt speculative - dar daca filmul e manipulator, guvernele sunt manipulatoare, la nivel mondial sunt conspiratii ametitoare - noi ce rol avem? cum sa ne aparam cand nimic nu e clar? avem motive sa ne aparam? adevarul e ca nu cred in teorii conspirationiste insa nu pot sa cred ca tot ce ni se da in mass media e adevar. mai mult cred ca avem parte si de mari manipulari - bineinteles ca nu pot fi dovedite ci doar banuite.

Viorica spunea...

N-am spus ca nu sunt de acord, am spus ca se abuzeaza de Teoria Conspiratiei. Eu cred ca adevarul e, ca de obicei, la mijloc, unele conspiratii pot fi probate, altele raman in sfera speculatiei.
Ideea era ca filmul critica atitudinea conspirationista a puternicilor lumii dar, in acelasi timp, pare ca foloseste aceleasi tehnici de manipulare. Sper sa ma insel, sper ca intentiile producatorilor au fost cat se poate de curate.

smith john spunea...

Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !

Viorica spunea...

Bine ai venit!
Multumesc pt apreciere si pt link

anonym spunea...

au facut filmul socant si putin fortat pt ca au nevoie de sustinatori pt venus project,si el detaliat in film,care aduce f mult a comunism, parerea mea. Un week-end placut si mi-a facut placere!

Viorica spunea...

Multumesc la fel!