miercuri, 24 decembrie 2008

Jurnal de Revolutie 21 decembrie 1989

Ora 7:00 Aflam ca vom iesi cu steaguri si portrete in Piata Palatului. Numeni nu vrea sa mearga pt ca nu vrea sa strige si sa aplaude. Vin si cei de la sectii. Speram ca nu se va tine mitingul. Toti sunt revoltati dar isi recunosc lipsa de curaj.

Ora 10:30. Se porneste. Raman ultima. Doi colegi recunosc ca le e frica si ca nu vor merge in piata (Unul din ei a devenit ulterior Guvernatorul Deltei Dunarii, cred ca din partea PD) In fata la Cocor (de fapt vis-a-vis de magazin), pe partea cealalta,suntem incolonati si plecam ca la inmormantare, cu doliul in suflet, spre Piata Universitatii. (Daca-mi amintesc bine cerul era plumburiu, ca sufletele noastre) Sunt f putini militieni si militari (Capra cu 3 iezi, un militian si 3 soldati).

Ora 11:15 Suntem in piata. nu se vad militieni si nici soldati. (Ne uitam in sus sa vedem daca sunt lunetisti pe acoperisuri, dar nu am vazut nici unul) In schimb destui cu mutre dubioase (securisti civili). Intre timp se spune ca plopul de la Universitate cu perele a fost taiat. Nu e la Universitate ci la Agronomie.

Incepe mitingul. Multi tovarasi "indignati" tin acelasi discurs prefabricat. Ne intrebam ce ne mai tine acolo? Urat.......etc. Nimeni in afara celor din fata ("Nea Gheorghitza" de la Securitate prezent la toate "actiunile") nu aplauda si nu aclama. Doi insi dubiosi din spatele nostru (ne aflam in fata spatiului verde cu pini dintre Academiei si Calea Victoriei --chiar in dreptul balconului de la CC unde se aflau tovarasii Ceausescu & comp) aplauda dar se opresc repede (cand ne-am uitat noi urat la ei).

Incepe tov N C "Multumesc initiatorilor si organizatorilor acestei adunari" Se aud tipete undeva in stanga, parca dinspre (magazinul) Adam. Cineva spune "Sa fugim!" In mare panica trecem gardul viu. (O colega a cazut si a scapat sa nu fie calcata in picioare pt ca a salvat-o un coleg ridicand-o de jos) Unii sunt in pom si striga "Huooo! Jos Ceausescu". (M-am intors si eu si am strigat "Huooo!", apoi tot drumul pana acasa am tremurat de frica sa nu patesc ceva) O colega se agata de mine. O linistesc (e tare speriata) "Lasa ca e bine! Trebuie sa vada ca nu-l iubim"

El (N C) striga "La loc, la loc" (eu asa am inteles atunci) ca la caini. "Nu e nimic".

(Mie mi s-a parut ca a plecat toata lumea din piata, am fugit pe langa Sala Palatului, am ajuns intr-o parcare si am sarit de pe zidul care era f inalt fiind ajutate de barbati necunoscuti, apoi am mers pe langa Gambrinus spre Izvor)

La Izvor o parte din manifestanti intra in statia de metrou. Altii, destul de multi, numai barbati, o iau spre centrul civic (aveau si steaguri cu ei) Oare de ce ? Or fi stand in directia aceea?

La (statia de metrou) Semanatoarea e liniste. In metrou oamenii nu stiu nimic. O pereche ce merge la gara a venit dinspre Timisoara. "Acolo e jale. Ard magazine (arde "Bega"), mor oameni".

Ora 13:30 (Sunt) Acasa. Mitingul a continuat cu o intrerupere neexplicata.

Ora 15:00 BBC (in engleza) anunta despre incidentul din Piata Palatului.

Ora 14:30 Mama unei colege imi spune ca fata ei e la serviciu, pt ca nu a venit acasa ca e "haos in oras".

Ora 16:00 Colega imi povesteste despre demonstratia din Piata Universitatii.

Ora 18:50 Bulgarii spun despre demonstratia de pe Magheru. Incidentul a fost cauzat de incercarea demonstrantilor de a intra in Piata Palatului. Sotul ma anunta (ca intarzie sa vina acasa) ca are de lucru la serviciu.

Ora 19:40. Plec cu fiica mea, dupa dispute (avea ora de aerobic, am incercat s-o conving sa nu se duca, voiam sa stau la TV, sa vad stirile, mai ales jurnalul "Vremia" transmis direct de la Moscova, in limba rusa) Nu o duc pana in statie. Cred ca a prins tramvaiul. La inapoiere (ma intalnesc cu) cealalta fiica (care) e pe strada. A telefonat sora mea sa spuna sa nu iesim din casa ca e de rau.

Ora 19:00 Romani transmit mitingul "coafat si pieptanat".

Ora 20:00 Bulgarii dau amanunte despre demonstratie. Rusii citeaza bulgarii si iugoslavii, apoi corespondentii sovietici despre primele sute de studenti (la mitingul organizat nu cred ca au fost studenti, dar universitatea era la doi pasi) carora li s-au adaugat mii de demonstranti. Sunt tancuri si armata de jur imprejurul lor. Demonstratia continua (Nu stiu de ce nu am scris ca rusii au spus ca studentii au plecat in marile intreprinderi ca sa cheme muncitorii la demonstratie, poate nu mi-am amintit atunci, pe 25 decembrie, poate nu mi s-a parut important).

Sora mea da telefon. Fiica cea mica nu face gimnastica, ma duc dupa ea. Tramvaiele pe Ciurel si 1 Mai circula. Sotul meu e solicitat la garzi patriotice "Situatia e grava" El e la serviciu.

Sora mea da iar telefon (lucra pe langa Universitate) "Nu sunt victime dar arabii au arme" N-o cred.

Vine sotul meu, pleaca inapoi la serviciu, dar dupa putin vine inapoi. Intre timp da telefon o alta colega (avea un prieten doctor la Coltea) " la spitalul Coltea e jale, oameni raniti, calcati in picioare"

Din garzile patriotice doar cativa s-au prezentat dar au plecat inapoi.

Va urma

Niciun comentariu: