joi, 18 decembrie 2008

Jacek Yerka

Genova Bay Vision
The Techno Beach

The Room

Tower of Subconsciousness

The Private Wave

The Hunter's Morning

The Epitaphy

Personal Shelf

Pearl Harbour

The Dream

On the Edge of the Space

Habitable Oak

Full Bowl

Krysia's Garden

Erosion

Don't Slam the Door

Carnival Fights Fasting

Boudoir

Between Heaven and Hell

In the Cathedral Shadow

In luna mai am aflat de existenta acestui pictor, ale carui reproduceri le-am admirat atat de mult incat am hotarat sa fac un pps cu ele. Dar am tot amanat si abia acum, cand am primit de la altcineva un pps cu cateva reproduceri m-am hotarat sa-l fac. Nu stiu cum sa pun pps pe net, dar am sa pun aici cateva imagini cu tablouri create de el., precum si traducerea catorva texte procurate cu mult uzitatul copy/paste:

Jacek Yerka a castigat premii internationale pt arta sa si a avut expozitii in Warsaw, Dusseldorf, Los Angeles, Paris si London.
Lucreaza si locuieste impreuna cu familia intr-o enclava rurala din Polonia natala.
Nascut in Polonia in 1952, JACEK YERKA a studiat arta plastica si grafica inainte de a deveni artist profesionist in 1980.
In timpul studiilor universitare, Yerka a rezistat presiunilor constante ale instructorilor de a adopta tehnici mai putin detailiate, mai putin realiste, care caracterizeaza atat de mult arta contemporana.

In loc de asta el a continuat cu incapatanare sa lucreze in stilul flamand clasic, meticulos, care e stilul sau favorit pana azi. Pana la urma au cedat profesorii lui, recunoscand in final talentul stralucitor (desi inconfortabil) al studentului lor. Atmosfera rurala poloneza sta la baza multor produse mimetice ale artei lui Yerka.
Totusi atmosfera visatoare caracterizeaza multe din operele sale.

E suficient sa arunci o privire la suprafetele luminoase ale panzelor sale ca sa-ti dai seama de admiratia pentru maestrii pictori din secolele 15 si 16, rezonantacu opera lor, factori cheie in dezvoltarea acestui Cagliostro suprarealist. Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Hugo van der Goes si Jan van Eyck l-au influientat puternic inca din anii de inceput. El e admirat de multi entuziasti SF.

In 1995 artistul a primit prestigiosul World Fantasy Award . A avut expozitii in Polonia si peste granita (in Germania, Franta si and USA printre altele), fiind un reprezentant stimat al curentului science fiction in arta. Recent picturile lui au inspirat creatori de film.

Cum imi creez picturile
de Jacek Yerka
Nu e usor sa faci o pictura. Totul incepe incap si cu mana stanga si un creion moale 2B se inregistreaza intr-un notebook sub forma unui desen nu prea mare. Daca ideea merita sa fie dezvoltata e colorata cu creioane, se adauga cateva detalii noi si totul se schiteaza pe hartie de bune calitate de 14 x 11,5 cm colorata pe deantregul.

Proiectul astfel obtinut se prezinta Juriului de Familie (sotia si
4 fiice), care in majoritatea cazurilor il resping, cu comentarii aspre si neglijente. De obicei asemenea verdict e urmat de tensiuni familiare nenecesare si de usi trantite.
In stadiul urmator proiectul se matureaza, zacand sub facturi vechi si alte desene. Daca la urmatoarea tentativa, de obicei dupa cateva saptamani, verdictul ramane neschimbat, proiectul isi sfarseste viata in arhiva sau, mai tarziu poate fi vandut colectionarilor. Dar in majoritatea cazurilor uneiadintre fetele mele ise face mila si exprima un interes reluctant fata de proiectul care fusese respins-in cateva minute statutul ise schimba si serveste ca baza pt pasteluri de marimea 60x48 cm.

Pastelul este deja o forma care poate fi presentata lumii si considerata ca o opera de arta finita si individuala. Pentru mine totusi e numai o forma a unui proiect in dezvoltare, unde ideea e prezentata in general .Astfel, pastelurile servesc ca baza pentru picturi acrylice pe panza. Numai cu pensula si vopsele, sunt capabil sa arat toate nuantele de culoare si efectele visuale, resultand o prezentare totala si completa a conceptului operei, atat in forma cat si in continut.

Tot ce pot face- ALS IX AN cum a scris Jan van Eyck pe multe din picturile lui.
Bine ati venit, bucurati-va - Jacek Yerka
Unele din picturile lui, cum ar fi "In umbra catedralei" au scandalizat cercurile catolice. Artistul dovedeste simtul umorului in multe din tablourile sale. Mi-e f greu sa aleg doar cateva din ele.

Niciun comentariu: