luni, 22 decembrie 2008

Jurnal de Revolutie

Voi publica notitele facute pe 25 Decembrie 1989, ora 4:19 (nu mai stiu daca de dimineata sau dupa amiaza, n-am prea dormit noptile acelea. Comentariile actuale le voi publica intre paranteze, cu litere italice)

Luni 18 Decembrie 1989
Ora 10:oo Dl.....(n-am sa-i dau numele, am sa spun ca era membru de partid, probabil responsabil cu propaganda) ne anunta: " vedeti ca la Timisoara au facut unii prostii, au ars ceva carti". Stare de necesitate.

Ora 12:30 Radio Deutche Welle (Aveam un tranzistor care, prin nu stiu ce minune electronica prindea, pe langa undele medii si lungi afisate pe scala, si posturi pe unde scurte. Pt ca facusem alergie la numele Ceausescu preferam DW Europei Libere, mai ales ca mi se parea mai echilibrat si mai credibil. Tatal meu prefera Vocea Americii. Incepusem sa am probleme pe linie de Personal --PR de acum--nimeni nu indraznea sa-mi faca vreun repros pe linie profesionala) in limba bulgara (cei 1o ani de rusa facuti in scoala si-au aratat astfel roadele,ca si talentul nativ la limbi straine) anunta: "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Zboara elicopterele. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Iugoslavia si Bulgaria".

Radio Romania-nimic deosebit.
Ora 17:00 Balgarscaia Televidenia I -nimic deosebit.
Ora 18:50 BT I "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Granitele cu Iugoslavia si Ungaria sunt inchise.La granita bulgara de la Ruse sunt intorsi turistii. Ei povestesc despre grosolania autoritatilor romane ce nu le-au dat voie la WC. O bulgaroaica ce stia romaneste a intrebat 'ce e?'. I s-a raspuns 'taci'. Alta e lovita peste gura.-reportaj din Ruse.

Ora 19:00TV Bucuresti. Tov N C a plecat in Iran. Despartire de C E de un sfasietor patetism

Ora 20:oo Tzentralnaia Televizia Moscova, apoi BT si Taniug transmit: "In orasul roman Timisoara au loc demonstratii. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia.
Ora 21:50 BT II transmite acelas reportaj de la Ruse ca cel transmis la 19:50 pe TB I

Marti 19 decembrie 1989.
Ora 7:05 Unde e condica de prezenta? Sectorul de Partid vrea sa se raporteze prezenta. Condica e sus la personal. Nu se dau bilete de voie (Pt cei care nu au trait in acele timpuri: ca sa pleci undeva in timpul programului trebuia sa completezi un bilet de voie care sa fie semnat de sef si de director sau altcineva din conducere, chiar daca plecai in interes de serviciu, intreprinderea noastra avea sectii in diverse alte sectoare, deci plecarea in interes de serviciu era o practica zilnica pt multi dintre colegi)

Starea de necesitate continua. Reusesc sa obtin un bilet de voie pt ca aveam programata ora la dentist la Policlinica cu plata. Portareasa e speriata, un coleg controleaza daca cei care intra sau ies pe poarta au legitimatia de serviciu. O colega se mira ce e cu strictetea asta (ca intreprindere care avea si profil de constructii, deci santiere, delegatii, etc, prezenta la program era ceva mai elastica decat in alta parte, se intarzia in mod frecvent, lucru care scandaliza activistii de la sector care aveau drum in zona) la bilete de voie (pt ca alimentele se procurau greu se mai dadea cate o fuga pe la magazine daca lipseau sefii iar portareasa era in toane bune), iesit si intrat pe poarta.

Pe drum la dentist nenumarate masini cu nr straine, mult mai multe ca de obicei la acea ora (Intercontinentalul nu era chiar departe).
Comentarii la Policlinica cu plata:"Ce e cu caldura asta? Vine iarna sau primavara?" " Vine Primavara de la Bucuresti" "Sa dea Domnul" "Nu vine Mos Craciun pana nu pleaca Mos Nicolaie"
La Avantul se vindea cotlet haiducesc de 90 lei, cate 1/2kg. Nu-l mai vazusem de vreo doi ani in magazine. Iau pt copii.

Ora 14:00 Radio Jurnal Moscova. Nimic despre Romania.
Ora 15:00 Moscow Radio World Service- la Timisoara 2000 de morti.
Ora 17:00 BT I reportaj despre atrocitatile din Timisoara.
Ora 17:30 TTMoscova- e de admirat sangele rece cu care N C a plecat in Iran ca si cum ar fi calm in tara.

Ora 20:00 TTMoscova:-- agentia BTA transmite, urmeaza reportajul despre Romania, Agentia Taniug transmite -tot reportajul despre mortii Timisoarei, Agentia Tass - turistii sovietici au fost intorsi de la Ungheni. (draga Doamne numai bulgarii si iugoslavii aveau stiri din Timisoara, nu si rusii, chipurile ei nu aveau corespondenti de presa, stirea e importanta deoarece s-a speculat mult pe seama turistilor rusi prezenti in nr neobisnuit de mare in Romania in acele zile) Agentia Inturist este informata ca turistii nu vor mai veni in Romania deoarece nu este zapada iar locurile in hoteluri (hotele mai nou, dupa cum s-a exprimat o distinsa noua si profesionista parlamentara) vor fi ocupate de studentii romani in vacanta.
Starea in Bucuresti incordata. Circula armata pe strazi.

Ora 21:00 Agentia Balkan din Bucuresti a fost informata -vezi mai sus informatia pt Inturist., dar de data asta e vorba de turistii bulgari. Luari de pozitie in Ungaria si Iugoslavia cu privire la evenimentele din Timisoara unde sunt nenumarati morti.

***
Comentarii underground: Studentii romani au agatat in plopi pere (aluzie la declaratia lui N C "comunismul va dispare din tara noastra cand va face plopu pere si richita micsunele", de unde sa stie el ca "comunistii -nu va scandalizati, stiu ca e cacofonie- de ieri capitalistii de maine, adica de azi")
TV Romana transmite despre vizita in Iran si marile succese ale Romaniei Socialiste.

Miercuri 20 Decembrie
Au venit colegii de la Timisoara (intreprinderea avea o sectie acolo), socati si indurerati. Plang mortii. Acolo suiera gloantele. S-a tras in studenti.

Stirile din diferite surse despre masacrul din Timisoara abunda. Toti vorbesc despre unitatea romano-maghiara in jurul pastorului Laszlo Tokes.

Rusii nu iau o pozitie clara, au fost "obiectivi" dar au dat stiri despre noi.
Ora 18:00 BTI despre situatia din Romania.

Ora 19:00 NC despre Timisoara "bande de huligani, fascisti, sovinisti, iredentisti (cateva luni mai tarziu Iliescu avea sa spuna golani, legionari, huligani, azi vorbea despre dezaxati) s-au dedat la acte de vandalizare de tip fascist. (De fapt s-au spart vitrinele la librarii si s-au ars "operele".) Consternare si manie uriase. Armata a fost atacata si a fost nevoita sa se apere"
Televiziunile din tarile vecine consternate de explicatia data.

Ora 22:00 TV Romana-- mitinguri de condamnare a demonstratiei din Timisoara. "Cateii" par sincer revoltati, in special o tovarasa de pe la 23 August care vorbeste indignata despre sangele care nu li s-a uscat in inima celor ce au uitat sangele varsat de ilegalisti (as fi curioasa ce face tov acum, daca mai traieste, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara se adresa si celor de teapa ei, ca nu cred ca nu aflase de mortii din Timisoara) Muncitorii evident terorizati de reflectoarele ce ii arata pe fiecare aplauda fortat, ca la fiecare miting, si scandeaza.

Deocamdata atat, dar va urma. Atunci am scris f repede, de teama sa nu uit ceva, si uneori trebuie sa fac eforturi sa descifrez ce am scris . Daca cineva s-a asteptat la ceva mai spectaculos, imi pare rau, eu nu sunt revolutionara cu acte si nici de profesie, ca altii.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Oau! Notitele tale au valoare istorica. Le-ai pastrat si, dupa aproape 20 de ani, le-ai impartit cu noi. Noroc cu aceasta minunata inventie numita blog. :) Uite mie nu mi-a dat prin cap sa scriu in jurnalul meu de atunci decat "am trait revolutia in direct. Acum pot sa ma uit si eu la MTV" :) Aveam 14 ani ...

Sarbatori frumoase Vio!

Viorica spunea...

Aveam nitel mai multi ani.
Multumesc pt urare, la fel!

Anonim spunea...

Deci, Craciun Fericit !
Stiu ca suna banal, dar sa nu uitam ca banalitatile compun fericirea.

Viorica spunea...

Craciun Fericit pt toti cei dragi!

Anonim spunea...

craciun bun, zile bune si ani buni celor de mpe aici, pe prin Cork, si de pe unde or mai fi!
la multi ani, Vio!

ps: trebuie sa citesc cu atentie memoriile... sunt super!

Viorica spunea...

Multumesc pt urari si aprecieri. Venind din partea cuiva pe care-l respect f mult au mare valoare pt mine. Una din dorintele mele pt anul ce vine e legata chiar de blogul matale.