sâmbătă, 1 septembrie 2012

Pomii de langa casa Partea I-a

UPDATE
Am uitat sa pun zodiacul la Artar...Mea Culpa. Il pun acum, la locul lui, undeva mai jos.

Acum mai mult de un an, cred, cineva (Greenfield) intreba cum se numeste pomul din o anumita poza. Era un pom (copac, de fapt, pomii fac poame, adica fructe comestibile pt om) din curtea ei. Dupa mai multe rateuri am gasit pe net informatia dorita...nu imi mai maintesc raspunsul acum, si nici nu are importanta, pt ca nu am poza. 

Dar mi-am dat seama ca din colectia bogata de copaci din jurul blocului in care locuiesc, nu prea stiam pe nume multi dintre ei. Si atunci am inceput sa le fac poze (pe atunci camera foto functiona cum trebuie, nu ca acum) si sa cercetez pe net (dragul de Google e o adevarata minune) care cum se cheama. O sa incep sa va impartasesc si voua rezultatul.
Daca poza vi se pare prea mica si nu puteti distinge destule amanunte dati click pe ea si o sa vedeti ca e vorba de banalul Salcam Robinia pseudoacacia, familia Leguminosae. Faptul ca nu avea flori cand l-am pozat il poate face ceva mai dificil de recunoscut, dar poate in poza urmatoare o sa va vina mai usor sa il identificati, impreuna cu pomul celalalt, care e un corcodus.

Un pic mai dificil a fost cu Artarul American, Acer Negundo, pentru care am ales doua poze. In mintea mea toti artarii erau obligati sa aiba toamna frunze rosu aprins, ori asta le are mai mult galben-rosiatice. Eu am facut pozele in August.

Urmatorul in ordine alfabetica e de fapt un arbust, cu nume frantuzesc, Boule (se citeste bul, ca in franceza, si nu boule! ca in romana) de Neige, adica Bulgare de zapada, Viorne Obier, Viburnum Opulus pe numele sau stiintific. In primavara pe ramurile sale apar niste conglomerate mari de flori albe, opulente, in forma de bulgari. Are si mamita unul in gradina, de care era f mandra ca era admirat de trecatori.

Ciudat este ca in Wikipedia alt copac este descris cu numele Viburnum Opulus, anume Calinul, care s-ar numi si el Snowball Tree, adica Bulgare de Zapada...
Acum chiar nu stiu in cine sa am incredere, in francezii cei superficiali sau in "Perfidul Albion"?



Despre "O, brad Frumos", Abies Alba, nu cred ca e nevoie sa va spun ceva ce nu stiti, puteti merge totusi la Wikipedia daca mai aveti nelamuriri.
Uitandu-ma   la frunzele Carpenului, Carpinus Betulus, am fost convinsa ca e vorba de Ulm, dar examinand cu atentie fructele sale si comparandu-le cu pozele acestui copac aflat pe situri de incredere am aflat intr-un tarziu adevarul.

Pentru ca e tarziu si Bloggerul a inceput sa faca figuri si sa se lase rugat la pus poze, o sa ma opresc aici deocamdata.

UPDATE: Nu stiu ce a facut madam Eva, dar linkurile din Zodiacul  Arboricol nu se deschid (cand am publicat articolul am crezut ca e doar ceva temporar, dar mai tarziu am observat ca problema persista) si atunci am sa va recomand alt link, unde se trateaza tot tema zodiacului arboricol, dar textele sunt altfel redactate, probabil au fost traduse din alta sursa.

Dar nu o sa inchei inainte de a va spune ca exista un Zodiac Arboricol
Zodiacul arboricol
Acest tip de zodiac ofera o imagine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Descrierile fizico-psihice ale diversilor „copaci" sunt sugestive si intregite de posibilitatea comparatiei lor cu proiectiile noastre imaginative asupra arborilor din realitate.

Afla de mai jos care este copacul zodiei tale si apoi fa click pe el pentru a citi descrierea:

STEJAR 21 martie
(echinoxul de primavara)
CASTAN 15-24 mai
12-21 noiembrie 
ALUN 22-31 martie
24 septembrie - 3 octombrie
FRASIN 25 mai - 3 iunie
22 noiembrie -1 decembrie
 
SCORUS 1 - 10 aprilie
4-13 octombrie
CARPEN 4-13 iunie
2-11 decembrie 
ARTAR 11 - 20 aprilie
14-23 octombrie
SMOCHIN 14-23 iunie
12-21 decembrie
 
NUC 21 - 30 aprilie
24 octombrie - 12 noiembrie
MESTEACAN 24 iunie
(solstitiul de vara)
PLOP 1 -14 mai; 5 – 13 august
4 – 8 februarie
FAG 22 decembrie
(solstitiul de iarna)
 
CURMAL 9-18 februarie
14 - 23 august
MAR 25 iunie - 4 iulie
23 decembrie - 1 ianuarie 
PIN 19 – 28 februarie
24 august – 2 septembrie
BRAD 5-14 iulie
2-11 ianuarie
 
SALCIE 1-10 martie
3-12 septembrie
ULM 15-25 iulie
12 - 24 ianuarie
TEI 11 - 20 martie
13-22 septembrie
CHIPAROS 26 iulie - 4 august
25 ianuarie - 3 februarie
 
MASLIN 23 septembrie
(echinoxul de toamna)

Si pentru ca aici am vorbit despre Brad si Carpen am copiat de pe situl doamnei Eva ce scrie 'mneaei despre persoanele care ar avea acesti pomi ca zodie:

ARTAR
(11-20 aprilie; 14 - 23 octombrie)

De felul lui, artarul este un copac foarte rezistent si face fata cu succes eforturilor prelungite, cu o energie care pare inepuizabila. Se organizeaza bine, e foarte ingrijit si se informeaza chiar si despre marile nimicuri care bantuie pe mapamond. Are o aplecare specialasi chiar ii place sa vina in contact cu ideile cele mai avansate, novatoare, si sa le prelucreze intr-o forma proprie.
Are multe posibilitati si este genul „self-made-man”. Are capacitatea de a-si compensa, in flux continuu, toate lipsurile si isi umple toate lacunele- devenind extrem de competititv in toate domeniile pe care le abordeaza - mai ales in plan teoretic, cel putin, pentru ca in cel practic rezultatele nu sunt, in general, pe masura sperantelor sale. In aceasta activitate el se slujeste de inteligenta sa foarte dezvoltata, de intuitie si, nu in ultimul rand, da dovada de multa fantezie.

Artarul este tipul personajuluicare, in mod curent, este timid, chiar retras si putin original, se lasa uneori in voia impulsurilor sale si arboreaza un curaj teribil. Insa, este confidentul ideal.

Asculta fara a se folosi in vreun fel de ce stie si fara a va critica; este total dezinteresat in acest caz, sau mai bine zis neinteresat. ii place sa aiba numeroase contacte cu oamenii, sa fie laudat si sa se vorbeasca de el, chiar si de rau.

Uneori o poate lua pe cai gresite in ceea ce priveste ideile, caci rigoarea si ascutimea spiritului sau pot duce, prin exercitarea lor excesiva, la un efect iesit din tiparele normalitatii.

    LATURA SENTIMENTALA: Este un personaj care de multe ori se poate mula bine pe personalitatea partenerei si atunci va avea mult de daruit si de primit. Este lipsit de simplitate, inchis in sine, chiar si fata de persoana pe care o iubeste. Este genul celui care complica, mai mereu, lucrurile.

    CE-L DEFINESTE: Cerebral

    NUME CELEBRE: Adolf Hitler, Charles Chaplin, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve.

BRAD
(5 - 14 iulie; 2-11 ianuarie)

Bradul apare celorlaltor persoane ca fiind retras si enigmatic si aceasta se datoreaza atat frumusetii sale cat si alurii austere si glaciale. Este longeviv in cele mei multe cazuri, in ciuda sanatatii sale ce poate fi uneori zdruncinata de catre o boala care sa persiste multa vreme.
Un pic cam egoist, nu vrea sa lase nimic de la el. Este destul de agitat facand mereu calcule despre cum ar putea obtine un maximum de profit cu minimum de investitii. Devine adesea tacut, inflexibil in atitudini si izolat.

Bradul nu este cel care sa deranjeze pe ceilalti printr-un ras prostesc (ori homeric), ci, dimpotriva, se va impune prin tinuta sa. Ii place atmosfera romantica si chiar stranie; de asemenea casele vechi, bijuteriile, parfumurile. Este foarte inteligent si are o mare capacitate pentru studiu, dar nu-si alege intotdeauna bine profesia, ceea ce-i poate aduce insatisfactii.

In felul sau este un bun analist, Bradul reusind, cel mai adesea, sa epuizeze fortele care i se opun prin increderea sa de nezdruncinat in justetea drumului ales in viata.

Are o inclinatie aparte catre spre religie si chiar spre misticism. Faptul ca uneori se plictiseste in singuratatea sa nu-l deranjeaza absolut deloc, ci, dimpotriva, aceasta e o parte a felului sau de a fi sau pe care o cultiva cu voluptate.

    LATURA SENTIMENTALA: De cele mai multe ori acesta este singura situatie in care uita de sine. Bradul iese, astfel, din ritmul sau obisnuit de viata devenind efervescent, perpelit de focul iubirii. Poate ajunge in acest mod la unele stari extremiste, straine echilibrului sau natural.

    CE-L DEFINESTE: Misticismul

    NUME CELEBRE: Yul Brynner, Vittorio de Sica, Liviu Ciulei, Lino Ventura, Harrison Ford, Mircea Geoana

CARPEN
(4 - 13 iunie; 2-11 decembrie)

Adesea foarte frumos, mare si cu o infatisare studiata, Carpenul inspira o emotie rece prin imaginea usor artificiala pe care si-o construieste, chiar daca, de cele mai multe ori, este foarte frumos. Este un copac mare, iar nativul va avea o infatisare studiata.
Tocmai de aceea. el pune foarte mult accent pe felul cum arata, lasand pe plan secund rafinarea simtirilor profunde. El nu are constiinta faptului ca o frumusete e cu atat mai autentica cu cat isi are surse spirituale mai adanci.

Simtul estetic este foarte dezvoltat la Carpen si in acelasi timp exclusiv, ceea ce nu intotdeauna este in avantajul sau. Legat de aceasta, e demn de remarcat gustul sau pronuntat pentru detinerea diplomelor, decoratiilor, a titluri de orice gen, blazoane etc.

Asemenea tip de recunoastere pare special facuta pentru el, si este un bun corolar al muncii sale continue de infrumusetare a propriei persoane, a cunostintelor si a mediului in care traieste, magulindu-i totodata exclusivismul dupa criterii estetice.

Este un personaj inteligent si idealist, iar in viata isi alege cu grija metodele de lucru, aceasta pentru ca ele sa se incadreze la maximum in tiparele traditionale. E speriat de tot ceea ce e nou si nu va merge niciodata in avangarda vreunei miscari.

Daca vine vorba de initiativa Carpenul devine nehotarat si temator, iar daca se aventureaza sa ia o decizie o va regreta imediat dupa aceea. Este omul datoriei si impinge uneori aceasta trasatura pana la sacrificiu.

    LATURA SENTIMENTALA: Este foarte credincios partenerului si pune mare pret pe reciprocitate. Daca scopuri inalte o reclama, atunci isi va jertfi iubirea pe altarul lor. Cu toate acestea el reuseste, adesea, sa fie superficial.

    CE-L DEFINESTE: Simtul pronuntat estetic

    NUME CELEBRE: Jean Marais, Dorothy Lamour, Amedeo Nazzari, Gerard Philipe


3 comentarii:

Malina spunea...

Mare pacat ca nu ai pus ceva mai multe informati, eram curios daca se gasesc ceva informati pentru zodia mea.

Viorica spunea...

Pe langa locuinta mea sunt multi pomi, ai rabdare ca am sa pun la fiecare zodia daca e cazul. Daca la urma imi raman mai multi copaci mai exotici o sa le dedic un articol separat.

Anonim spunea...

Bună ziua, numele meu este George și aș vrea să folosesc o poza, anume să îmi scriu o poezie pe una din fotografiile cu arțari! Mulțumesc ! Dacă vreți lăsați-mi și numele de facebook !