sâmbătă, 8 septembrie 2012

Trei tipuri de prieteni

Ideile de mai jos le-am extras dintr-o predica a episcopului T.D Jakes

Exista trei tipuri de prieteni:

-Cei in care poti avea incredere; sunt cei carora le poti incredinta orice secret, pentru ca ei te iubesc neconditonat si iti vor sari in ajutor oricand vei avea nevoie, ei vor fi intotdeauna alaturi de tine.
Cel mai de incredere dintre ei este Dumnezeu.

-Profitorii; sunt cei care, ca niste paraziti, cauta intotdeauna numai avantajele pe care le pot avea de pe urma relatiei cu tine, de la ei nu poti astepta niciodata un ajutor in caz de nevoie

- Cei pe care T.D. Jakes ii numeste camarazi; acesita sunt acei asa zisi prieteni care nu iti vor dori niciodata sa fii fericit sau sa ai succes. Ei se vor bucura daca ai necazuri si daca te lupti sa ajungi la un liman, niciodata nu vor dori ca tu sa ia vreodata succes. Sa nu le spui niciodata lor vreun secret de al tau, nu poti avea in ei nici un pic de incredere.

Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii e sa impartaseasca tuturor problemele lor. Nu poti spune oricui un secret de al tau. Sunt unii care actioneaza de parca ar spune secretul tau la un ziar (sau TV, mai nou). Am eu o matusa de genul asta, cand vreau ca toata familia sa afle o veste ii spun ei ca e un secret pe care o rog sa ramana intre noi si pot fi sigura de difuzare.

Trebuie sa realizam ca nu oricare dintre relatiile noastre ne e prieten (si asta e valabila mai ales pe fb, desi toti se numesc prieteni, sunt destui pe lista care sunt departe de a ne vrea binele, dimpotriva) si nu tuturor le place de noi. O sa merg mai departe cu exemplu fb si o sa spun ca unii se inscriu pe lista din dorinta de a fi in control, de a cunoaste fiecare miscare a celui ce ii e rival sau chiar dusman, pt a-si putea lua masuri de a-l  injosi sau chiar distruge pe cel pe care il minte ca ii e prieten drag.

Sunt sigura ca am si eu asemenea exemplare pe lista, cred ca am si detectat cel putin una, ma fac ca o cred ca imi e prietena devotata...nu stiu pana cand si pana unde va merge jocul asta. Oricum nu o sa-i divulg numele, cel mai bine pastrat secret e cel pe care il ascunzi in inima si nu il spui nimanui.

Bunul episcop da un avertisment:  Fii f atent cu cine te insotesti si pe cine numesti prieten, pt ca nicodata nu poti sti cu adevarat cine e pentru tine si cine e impotriva ta.

Niciun comentariu: