vineri, 14 septembrie 2012

Pomii de langa casa Partea III-a

Pe langa blocul nostru mai sunt inca destui pomi in afara celor amintiti in cele doua articole anterioare. Doar am ajuns abia la litera F. De la frasin (Frasinus Excelsior) Semintele sale formeaza niste conglomerate asemanatoare unor candelabre. Frasinul e un pom care are si intrebuintari in fitoterapie. De aceea am copiat de undeva descrierea sa ca planta medicinala:

Partea utilizata:  Frunzele (Folium Fraxini) care se recolteaza in lunile — V—VII.
Ecologie, raspandire: Specie cu larga amplitudine ecologica, frasinul apare frecvent ca specie ornamentala pe strazi si în spatii verzi, fiind rezistenta la noxe (fum, gaze, praf).
Recoltare: Se strujesc foliolele de pe petiolul principal si se usuca la umbra, în strat subtire.
Principii active: Tanin, glicozizi flavonici (rutina) si cumarinici (fraxina), acizi organici, vitamina C.
Actiune farmacologica: Diuretic cu eliminare de acid uric; depurativ; laxativ usor; coleretic — colagog; cicatrizant si antiinflamator hemoroidal.
Indicatii terapeutice: INT. - Reumatism, guta, uremie, constipatie; diskinezie biliara. EXT. — Leucoree; hemoroizi; rani greu vindecabile.
Mod de administrare: INT. -Infuzie (o lingura la cana), 2—3 cani pe zi. EXT. -Infuzie mai concentrata [spalaturi, irigatii, comprese].



Cand eram mica ma intrebam mereu cum se cheama pomul care are frunze cam ca de salcam, dar mai mici, in schimb tepii lui sunt mai mari si mai lemnosi decat ai salcamului iar pastaile...ei bine, cam asa imi imaginez eu ca aratau roscovele despre care isi aminteste cu atata drag mamita: lungi si maro, de parca sunt lacuite. Cred ca nici un fruct al vreunui pom nu-mi place mai mult decat pastaile acestui copac. Tatitu facuse rost de niste seminte si le-a semanat pe langa gard, visand la un frumos gard viu. Avea sa se dovedeasca a fi inca unul din multele lui vise neimplinite. Tatal meu a fost un visator, poate de aceea mi-era mie atat de drag si tot de aceea o enerva atat de tare pe mama mea.

Abia cand am gasit la un anticariat Flora Romaniei de I. Simionescu ( se gaseste pe net, va recomand sa o cititi, are un stil f placut si atragator) am aflat ca e vorba de gladita. Am intalnit-o si dincolo de apa cea mare, in Salt Lake City, imi placea sa culeg pastaile cazute pe jos si sa le scutur, nu imi mai trebuia alta jucarica sunatoare pt nepotica.

Dar uite ca Gleditsia triacanthos, cum se numeste stiintific pomul respectiv, are si ea intrebuintari in farmacopee, extractul sau fiind folosit pentru combaterea artritei reumatoide, precum si ca   anti-mutagenic si anti-cancer. Interesant este ca in Wikipedia se spune ca pastaile sale verzi sunt comestibile. La noi in tara nu stiu sa manance cineva asa ceva, nici macar ca furaj.

Tot in vecinatatea blocului nostru cresc niste pomi falnici, despre care am crezut multa vreme ca ar fi stejari, documentandu-ma insa cu atentie am ajuns la concluzia ca e vorba de o varietate de stejar, numita gorun (Quercus Petraea). Imi plac indeosebi toamna, cand li se aramesc frunzele. Despre stejar si varietatile lui vorbeste f frumos I. Simionescu. Dupa descrierea lui Simionescu, sigur e vorba de gorun, el spune ca, spre deosebire de stejar, unde ghinda e in varful unui petiol, ghinda gorunului creste direct pe ramurica, lucru care se vede clar in poza. Eu m-am ghidat mai mult pt identificare dupa forma frunzei.




Ca sa termin cu litera G o sa va spun ca pe langa bloc avem si o mini livada de gutui. Nu stiu sa fi vazut vreodata vreo gutuie coapta in pomi, deh, avem multi copii in mini- cartierul nostru. Ca il mai cheama si Cydonia oblonga am aflat de pe net. 



Gutuiul Japonez (Chaenomeles japonica) nu este chiar un pom, e un arbust decorativ, dar cu flori f frumoase.

Si acum din Zodiacul Arboricol reiau Stejarul ,desi l-am mai publicat, si voi publica si Castanul, despre care am  povestit deja in articolul trecut.:

Stejar
21 martie (echinoxul de primavara)

Asa cum stim, stejarul este un copac impunator si puternic, frumos, cu radacini solid infipte in pamant. Are o sanatate foarte buna si se bucura de mult noroc in viata.
Este o fire conservatoare, nemladioasa, adesea extrem de rigida, tactul fiind o notiune necunoscuta pentru el. Prin statura sa impozanta (nu neaparat din punct de vedere fizic, cat psihic), el nu cere ajutorul nimanui si nu se sprijina niciodata pe ceilalti.

Are o inteligenta clara, ordonata dublata de o anume intuitie. Ii place sa actioneze, iar actiunile sale sunt duse de cele mai multe ori la bun sfarsit, datorita indeosebi unei incapatanari inflexibile. Devine foarte iritabil cand este contrazis, ori se retrage din dispute fara prea multe explicatii.

Natura independenta, stie sa-si ocroteasca interesele, dupa cum stie si sa nu le incalce pe ale altora Cu toate acestea nu e un altruist, suferinta celorlalti lasandu-1 rece in genere; insa te poti baza pe el daca promite cate ceva.

Are multi prieteni, caci e o companie placuta si o gazda primitoare. Poate fi remarcat in diverse imprejurari prin curajul de care da dovada, ori prin orgoliu, cel mai adesea bine mascat.

    LATURA SENTIMENTALA: El tot spera ca se va stabili definitiv asupra unei singure persoane dar … Este omul dragostei la prima vedere, care nu ramane insa multa vreme fidel, trecand in scurt timp la alt „obiect" al pasiunilor sale. Cu anii pare ca se mai linisteste, mai ales dupa ce se casatoreste.

    CE-L DEFINESTE: Forta.

    Nume celebre: Johann Sebastian Bach, Stefan Ciubotarasu, Simone Signoret.

CASTAN
(15 - 24 mai; 12 - 21 noiembrie)

Castanul este un copac frumos, cu un aspect impresionant si, totodata, puternic. De felul sau are o sanatate buna si da impresia ca ia toate greutatile vietii in piept.

Totusi, in viata de zi cu zi, se dovedeste a fi un „talent" innascut de a se pune in situatii neplacute. Castanul este total lipsit de tact, atragand adesea dezaprobarea celorlalti.

Dar el nu se arata prea timorat din aceasta cauza, si braveaza pana la a persista in situatia ingrata in care deja se afla, facandu-si un punct de onoare din a-i contraria sistematic pe ceilalti. Comportamentul sau ascunde, insa, o fire emotiva si sensibila, care are nevoie de multa intelegere.

Locul in care creste un Castan trebuie sa fie larg aerisit, numai asa el isi poate exercita calitatile sale pragmatice, ce-l fac adesea sa treaca in categoria „supravietuitorilor". Este un dusman intransigent al tuturor celor ce calca legile convietuirii umane, pentru ca are un acut simt al datoriei.

Unul dintre lucrurile importante in evolutia vietii sale este sa nu fie singur, sau inconjurat de ostilitate; in acest din urma caz inchizandu-se in sine si uscandu-se din ce in ce mai mult. Are tendinte agresive care il tin deoparte de multe rafinamente si subtilitati, indreptandu-l in acest fel spre un comportament adesea ireverentios si foarte masculin.

    LATURA SENTIMENTALA: Are conceptii morale extrem de severe, cu toate acestea este un personaj senzual, desi nu arata. El are nevoie de multa afectiune, de atentie si de un ideal sentimental. De cele mai multe ori nu-si va gasi fericirea in dragoste.

    CE-L DEFINESTE: Nevoia de dreptate

    NUME CELEBRE: Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Honore, de Balzac, Jean Gabin, Henry Fonda.

Niciun comentariu: