vineri, 21 septembrie 2012

Grill de Toamna

De la o vreme gatesc mult mai rar. Rezultatul deja se vede in subtierea siluetei...nu e chiar ce trebuie, dar sunt sperante...Totusi, ca sa nu imi pierd indemanarea, din cand in cand ma mai apropiu de aragaz. Asa ca saptamana trecuta ma gatit pulpe de pui superioare cu naut. Am facut insa ceva extrem de simplu.

Dar intai trebuie sa va spun ca voiam sa fac pui cu linte, nu cu naut, dar cand m-am dus in camara, surprise, surprise, in punga respectiva era naut si nu linte,,,lintea o consumasem de mult si nu mi-am improspatat rezervele fiind convinsa ca...

Ar fi trebuit sa pun boabele respective la inmuiat de cu seara, ( pentru linte operatia nu e necesara) dar nu mai era timp, trebuia sa gatesc pt ca sa avem de mancare la culesul viei. Asa ca am fiert niste apa pe care am aruncat-o peste boabele clatite cu apa si am lasat la fiert la foc mic pret de vreo doua ore, cel putin. 

Intre timp am facut o ciorba de dovlecei cu "ciocanele" (pulpele inferioare de pui), am tocat mai multe cepe pestisori, am curatat si tocat marunt si cativa catei de usturoi. Dupa ce pulpele de pui s-au rumenit usor intr-o tigaie le-am scos si am inabusit ceapa si usturoiul. Apoi am pus pulpele inapoi in tigaie, peste ceapa si usturoi, am turnat un pic de apa si am lasat sa se fragezeasca bine puiul.

Cand am decretat ca nautul e suficient de fiert si de moale iar apa a scazut cat sa ramana un fel de sos am turnat puiul cu ceapa si usturoiul in oala si am pus totul la racit. Din punga de 1kg de naut au iesit atat de multe portii (am avut si pui destul, nu va nelinistiti) incat m-am plictisit sa le mananc sub forma de mancare si atunci am taiat niste ceapa rosie pestisori, am dezosat pulpele de pui, am pus niste otet de mere (romanesc, cel de import nu imi place, e prea tare, am grija ca cel romanesc sa fie natural, nu contrafacut din acid acetic si acetat de izoamil cu apa) si ulei de masline EV, am declarat ca totul e salata si am mancat cu destula pofta...

Ieri noapte una din bunele mele prietene de pe fb s-a laudat cu productia ei de ardei copti. Cum aveam si eu cativa ardei f frumosi (cumparati de sotul meu pt uzul propriu, el isi gateste dietetic, adica necomestibil, dupa parerea mea, un fel de borhot de legume) alaturi de doi dovlecei potrivit de mari si o vanata, din aceeasi sursa toate legumele, am cumparat si niste carne slaba de porc, am pus grillul pe aragaz, l-am uns cu putin ulei si pe urma l-am incins si am inceput sa coc ardeii.

But first, adica inainte de toate, am taiat felii subtiri dovleceii si vinetele si le-am sarat, apoi le-am pus in castroanele-strecuratori la scurs (separate pe caprarii) si le-am clatit cu apa rece, lasandu-le din nou la scurs. Apoi le-am transferat in niste castroane adevarate. Ca sa nu se lipeasca de grill am turnat f putin ulei peste legume si am procedat precum James Olivier, adica mi-am infipt cu multa placere si mult antren mainile in ele si le-am amestecat ca sa se unga bine. 

Tot de la TV am invatat cum se fac retele artistice pe suprafata legumelor rotindu-le incat grilele sa se imprime frumos. Bineinteles ca ardeii i-am lasat un timp intr-o oala acoperita cu un capac, sa asude si sa li se desprinda coaja frumos. Peste vinete si dovlecei am aruncat niste usturoi pt aroma.

Carnea ar fi trebuit batuta cu ciocanul ca sa se fragezeasca...dar intre timp orele au inaintat (niciodata nu am avut mare viteza la treaba, dimpotriva, in familie din "incetinica" colericele mele matusi si mama de acelasi temperament nu ma scoteau) si doar am presarat-o din belsug cu niste Cajun Mix adus din Irlanda si am rumenit-o cum se va vedea mai jos, urmand ca maine sa o inabus cu niste apa ca sa devina comestibila.





Asa se prezenta grillul la sfarsitul operatiei de prelucrat materia prima pe suprafata sa.

Exista doua poze cu vinete pentru ca n-am fost sigura ca prima e reusita, nu pt ca ar fi cine stie ce capodopere.

Niciun comentariu: