AVERTISMENT

Nu mai sunt interesata de schimburi de linkuri sau parteneriate./// Pt utilizatorii de Firefox: daca nu puteti pune comentarii mergeti la Tools/Option/Privacy si bifati accept third party cookies.

miercuri, 16 decembrie 2009

Placinta cu ciuperci

O reteta de post, ca tot e sezon. Nu e buna pt silueta, dar e asa de gustoasa...

Am cumparat un pachet de aluat foitat (cu margarina) si cam un kg de ciuperci mai marisoare, ca sa nu ma apuce plictisul taind fin palariile cu picior cu tot. In privinta curatarii ciupercilor parerile sunt impartite, unii zic ca se curata pielitele numai daca reteta cere, altii, printre care si eu, considera ca si coaja e comestibila si, daca palariile nu sunt deschise (nu se vad lamelele), le spal rapid sub jet de apa, daca nu, le sterg bine cu un prosop de hartie umezit (pt a nu se imbiba palariile cu apa).

De data asta am gasit la Cora ciuperci din specia albe de padure (probabil de cultura), spun asta pt ca la taiere se inrosea carnea, spre deosebire de cele de balegar (champignon), la care carnea ramane alba, dar se innegreste la preparare, de data asta ciupercile nu s-au innegrit prea tare cand le-am calit.

Am taiat marunt si vreo patru cepe mai mari. Am calit ceapa in ulei, adaugand piper alb din belsug (se poate folosi si piper negru, eu asta am avut in dulapul cu condimente), apoi am adaugat treptat ciupercile piperandu-le dar fara sa adaug sare (tensiunea, deh, aluatul era destul de sarat) si le-am calit pana a scazut zeama. Ca sa fiu sigura ca voi avea umplutura destul de compacta am mai pus la urma, dupa ce am luat tigaia de pe foc, si niste pesmet.

Am pus jumatate din aluat in tava si am tinut tava in cuptorul fierbinte pana s-a albit putin aluatul (altfel ramane crud dupa ce se pune umplutura). Am pus umplutura niveland-o bine cu o spatula de silicon (nu radeti, e un instrument rigid, spre deosebire de pungutele cu care isi sporesc unele nurii), am pus deasupra cealalta foaie de aluat si am bagat totul la cuptor 5 minute la foc iute (niciodata nu stiu prea bine care din aluaturi, cel de pandispan sau cel foietat creste la foc mic, am urmat instructiunile de pe ambalaj) si apoi am micsorat focul la mediu pana s-a rumenit putin deasupra (dar cam tare dedesubt), cam jumatate de ora, si gata!

Se mai poate face placinta de ciuperci cu aluat Philo (adica foi subtiri) si ciuperci taiate la borcan sau cutie, folosesc o tava mai mica (pt cea anterioara am folosit tava de la aragazul meu cu patru ochiuri) unsa cu putin ulei, am pus vreo doua foi indoite si unse, umplutura am facut-o calind ceapa (mie imi place cu multa ceapa) si piperand-o din belsug, am calit putin si ciupercile, apoi am adaugat si zeama (ca s-o sporesc) si piper cat sa se lege, am pus umplutura in tava si am pus alte doua foi indoite si unse cu ulei si am pus tava in cuptorul cu foc moderat pana s-a rumenit.

Daca placinta nu e de post in umplutura se pun oua (cam vreo 3) si optional cascaval ras dar neaparat pe foaia de aluat de dedeasupra se presara din belsug cascaval ras pe razatoarea mica.
Tot o placinta f buna de post am preparat din ciuperci murate (am gasit in Piata Amzei mai de mult gata murate, erau foaaarte bune) , am mai scris despre asta, dar atunci nu am folosit ceapa, pur si simplu am taiat ciupercile bucati potrivite (nu prea fin) si le-am pus intre doua foi de aluat foitaj.

Tot din aluat foitaj am facut niste pateuri cu piept de pui si ciuperci, urmand o reteta publicata de Chef , ceva extrem de simplu: se taie pieptul de pui bucati nu prea mari, se taie aluatul dreptunghiuri, se pune o bucata de pui si cateva ciuperci taiate din borcan pe un dreptunghi si se suprapun cele doua jumatati de aluat lipindu-le cu putin ou pe margini (atentie sa nu curga oul pe margini pt ca nu mai creste aluatul) astfel incat sa se formeze un pachetel. Se procedeaza la fel cu toate dreptunghiurile. Se da la cuptor 5 minute la foc iute si cel putin 20 de minute (pana creste aluatul si se rumeneste frumos, pt a avea un aspect mai frumos se poate unge cu ou, dar atentie la paranteza anterioara) Se poate sara si pipara umplutura dupa gust.

4 comentarii:

Tanti Jeni spunea...

@Viorica: mămicule, ești bună, ce să zic :) Chiar dacă nu e bună pentru siluetă, cum ai spus,plăcinta asta e extraordinar de gustoasă, în toate variantele propuse de tine. Să ne trăiești! :)

Viorica spunea...

Acest comentariu ma onoreaza.
Sper ca retetele sa aiba tot atata succes cat si Scrumbia de Dunare :))

Belle de Jour spunea...

:)
Multumim pentru..reteta
:)
p.s: astazi am reusit si eu sa vad un episod din "Furtuna la palat" . Multumesc pentru posturile legate de serial.
:)

Viorica spunea...

Daca o sa incerci reteta sper sa-mi apui si mie cuma iesit.
Ma bucur ca ai reusit sa vezi episodul. Eu in schimb, din motive independente de mine dar aducatoare de bucurii (reintregirea familiei) am pierdut un episod (si probabil nu va fisingurul) imi pun nadejdwa in tititi dulce pt recuperare :))
Weekend placut :))