miercuri, 2 decembrie 2009

UPDATE la Multumesc Dana

Pt ca se pare ca n-am retinut f bine tot ce mi-a spus Dana iar ea nu a reusit sa posteze comentariile i-am promis ca le voi publica eu copiindu-le din email:

Reteta

"pâine" zilnica
cruda = fara caldura

- 50g (3 linguri) cereale itegrale, boabe întregi
- apa proaspata rece plata
- 2 felii cu pielea alba sau 1-2 linguri suc de lamâie
- 15-20g unt
- 10g nuci
- un mar ras
- alte fructe de sezon
- din când în când miere (nu tot timpul ca e daunatoare la dinti)

Cerealele se macina grob în piulita
sau se dau în râsnita manuala de cafea (moara de cereale e scumpa dar merita de cumparat pentru ca sanatatea e cea mai importanta). Se pun la înmuiat cu apa 5-12 ore la temperatura camerei. Dup-aia se adauga restul.

Se poate mânca ovaz boabe bagate direct în gura pentru ca ovazul e mai moale decât celelalte cereale. Se rumega. Saliva e foarte necesara. Si asta e un motiv de ce e mai bine de mâncat cruditati. Cine manânca gatit nu produce asa multa saliva pentru ca nu are atât de mestecat. E mai usor de mâncat mâncare gatita la caldura decât de rumegat cruditati pregatite fara caldura. Cine vine la idea sa rumege guma de mestecat sa produca saliva nu e în regula pentru ca aceasta guma de mestecat e un produs industiral si contine fel si fel de prostii cel mai daunator fiind îndulcitorii.

Numai în combinatia asta (vitamina C, apa, grasime) corpul poate sa extraga cei trebuie din cereale. E mai greu de extras proteinele de la plante decât cele animale. Cele animale sunt "straine" pentru om si de aia trebuiesc evitate. Cele de plante sunt însa mai greu de asimilat. Ca sa se poata asimila trebuie renunta la cofeina si teina. Vegetarienii care beau cafea si ceai negru nu e în regula.

Mierea se poate dizolva în apa rece (n-are voie sa depaseasca 38° C pt ca se strica enzimele) si se bea. Atunci nu mai ramâne lipita de dinti. Dupa baut trebuie clatita gura bine cu apa limpede sa nu ramâna dulcele la dinti.

Dupa ce se manânca lucruri acre (citrice) nu e voie de frecat dintii cu periuta cam juma de ora. Dupa clatirea dintilor se poate da cu periuta de par moale natural (se gaseste la piata aduse din Bulgaria) usor o singura data. Cine manânca cruditati nu-si pierde dintii pentru ca metabolismul functioneaza sanatos si mâncarea nu ramâne printre dinti. Mâncarea gatita însa ramâne tot timpul printre dinti. Exista ata pusa ca pe o prastie speciala de curatat dintii în loc de scobitoare. Exista si o "sfoara" speciala pentru dintii falsi unde se curata puntea pe dedesupt. E recomandat de mers 1 data pe an la curatirea profesionala a dintilor.

Eu prefer apa de la robinet chiar daca e din Arges. O las sa curga mai mult sa fie cât mai proaspata. Apa cumparata sta în sticle de plastic mult timp în orice caz mai mult de 12 ore. Cea mai sanatoasa e apa de izvor. Rece. Nefiarta.

Urmatoarele sfaturi mi-au fost adresate personal, dar cred ca nu se supara daca ar profita si alti cititori de ele:

Pt ca m-am plans ca uneori nu am putere, mi-as pus ca aceasta stare se cheama fatigue:

Sa nu stai la pat decât daca dormi.

Asta scrie si Bruker. Cum te trezesti te scoli ca altfel e daunator la sistemul imun sa stai treaz în pat.

Sa nu dormi mai mult de 1 ora dupa masa.

Sa nu-ti propui prea multe. Deci sa nu te stresezi.

Sa te misti zilnic dar în limitele care poti. Ai dreptate cu "sa nu tragi de tine"

Daca ai dormit prost te scoli ca deobicei si te culci dupa masa cel mult 1 ora

Daca nu poti sa adormi, te scoli, faci ceva pâna când esti obosit si te culci

Mi-a mai dat si alte sfaturi:

în nici un caz nu am zis sa pui miere la cereale. Am zis ca eu pun miere în apa care o beau dimineata. Mierea nu e daunatoare la metabolism cum sunt celelate dulciuri rafinate (industriale), dar e daunatoare la dinti. De aia eu dupa ce beau apa cu miere manânc 2 rosii mici si dup-aia îmi clatesc dintii. De spalat n-ai voie sa freci cu periuta juma de ora dupa ce manânci acreala (citrice).

Sfecla rosie cruda cu coaja e cel mai bun preventiv la cancer ca e si cel mai rosu. Cu sfecla se coloreaza si ouale de pasti sau pe timpuri cearceafuri.

Cel mai mult magneziu contin nucile Cashew. Se gasesc la Metro naturale nerumenite.

Unt sa iei din ala cu 82% grasime. Cu cât mai gras cu atât contine mai putine proteine.

Placerea nu o mai ai prin a mânca ci prin faptul ca dupa ce manânci te simti mai bine. Deci cam asa e.

A) manânci gatit traditional româneste juma de ora. E o placere. Dupa ce ai mâncat te simti prost pâna la mâncarea urmatoare care vine repede ca tie foame (corpul n-a primit nutritia ajutatoare ci cea daunatoare)

B) manânci natural cruditati 1 ora, placerea vine dup-aia. Te simti bine f mult timp în special ca nici nu o sa-ti vina foamea repede pt ca în corpul tau nu mai e lipsa de vitamine minerale.

E deci un gen concentrat de a mânca. Cu putinul asta crud ai rezultate cât ai mânca de 10 ori mai mult gatit.

Cu cât manânci mai putin cu atât traiesti mai mult.

Deci cumperi cel mai bine produse naturale, nimic preparat în fabrica si mâncate cu tot cu coaja.

Daca nu renunti la carne, trebuie barem sa renunti la mezeluri. În loc de mezeluri faci friptura si tai subtire si manânci cât poti de putin. O feliuta pe zi de exemplu.

Sarea sa fie de mare neiodata. Cumperi din aia grunjoasa sau la bucata cum se cumpara la tara pt cai si o pisezi. Sare însa mai bine de loc pt ca ai dureri la închieturi.

Pt ca schimbarea sa devina mai suportabila ea recomanda, printre altele:

Strict interzis dulciuri de toate felurile 3 zile.

Niciun comentariu: