sâmbătă, 12 decembrie 2009

Ce verde era valea mea Remember USA 2000

Neasteptata decizie a Curtii Constitutionale de a cere renumararea voturilor nule mi-a adus in memorie acea luna de pomina care a urmat alegerilor pt electori in USA in 2000.

Trebuie sa spun de la inceput ca Parintii Fondatori ai Statelor Unite ale Americii au pus la punct un sistem de alegere a presedintilor care s-a vrut a fi cat se poate de obiectiv, si anume alegerea indirecta, prin votul unor electori alesi prin vot popular in fiecare stat.

Numarul electorilor se stabileste pe baza recensamantului populatiei, asa numitul Census. Tot pe baza Censusului se stabilesc si nr de deputati si senatori din parlamentele fiecarui stat, precum si nr de senatori si deputati alesi (tot prin vot popular) in parlamentul federal.

Pt ca in USA doar doua partide au pondere in alegerea presedintilor (candidatul ecologist, Ralph Nader n-a facut altceva decat sa diminueze sansa candidatului democrat, atragand o parte din voturile ce ar fi mers catre democrati, perceputi ca mai de stanga, adica mai liberali decat conservatorii republicani) este f important care partid castiga votul popular intr-un anume stat, pt ca numai acel partid are dreptul de a trimite electori la sedinta pt alegerea presedintelui.

Practic daca se stie cati electori are un partid se stie deja cine va fi presedintele Americii. In 2000, dupa doua mandate ale democratului Bill Clinton (care era cat pe ce sa fie suspendat din cauza scandalului Lewinsky) candidau fostul vicepresedinte Al Gore din partea democratilor si fiul fostului presedinte american din timpul Perestroikai, George W Bush din partea republicanilor.

America atunci s-a impartit practic in doua, era "centura rosie" a statelor republicane, cu populatie mai traditionalista (Utahul printre ele) si statele de coasta, albastre. Statul de care urma sa depinda soarta viitorului presedinte al Americii a fost Florida, unde guvernator era fratele lui W, Jeb Bush.

In Florida era o populatie de origine preponderent cubaneza, traditional democrata (republicanii sunt mai reticenti cu acceptarea imigratiei, in timpul acelor alegeri cei din Utah au votat legea "Only English" care interzice folosirea altei limbi in afara de engleza in administratie si justitie, desi existau f multi mexicani prezenti in stat si angajati in special in servicii), deasemenea evreii erau prezenti in nr mare si contau ca simpatizanti democrati.

Totusi la numararea voturilor s-a constatat in mod surprinzator ca republicanii au obtinut mai multe voturi si deci dreptul de a trimite electori, asigurandu-si astfel o majoritate de electori. Al Gore nu a recunoscut ca este infrant si a contestat alegerile din statul Florida. A urmat o luna de nesfarsite dezbateri pro si contra, de renumarare a voturilor din fiecare county, de luare in considerare fie si a presupusei intentii de vot.

Acolo votarea se facea cu ajutorul unor masini care perforau un "fluturas" pe care erau insirate toate intrebarile ce le erau adresate cetatenilor (se votau tot felul de legi si propuneri, chiar si un fel de referendum la un moment dat). Fluturasul avea un aspect dificil de inteles chiar si de alegatori avizati, dar la vot s-au prezentat si persoane cu mai putina educatie, care e posibil sa fi vrut sa perforeze in dreptul unei rubrici si sa fi perforat la alta rubrica de fapt, viciind astfel rezultatul votului.

Mare haz s-a facut pe seama asa numitelor voturi "pregnante", adica gravide, care erau acei fluturasi unde ponsonul nu reusise, din varii motive, sa strapunga (sa penetreze, as zice) cartonul dar a lasat o urma destul de evidenta, un fel de umflatura care arata clar intentia de vot si deci acele voturi erau scoase din categoria nule si trecute la categoria valabile. Astfel Gore a mai castigat cateva voturi, insuficiente insa. Totusi el nu voia de loc sa se recunoasca invins (did not concede) incat in final justitia, dupa mai multe renumarari si dupa lungi si obositoare deliberari, s-a pronuntat in favoarea lui Bush.

S-a constatat mai tarziu ca Gore, care avea sa devina laureat al Premiului Nobel pt pace in timp ce Bush va ramane in istorie ca inventatorul razboiului preventiv (spre deosebire de actualul presedinte laureat care a dezvoltat la primirea Premiului Nobel pt Pace teoria invatata de noi la Materialism Dialectic, a razboaielor juste si nejuste) a castigat,e drept ca la diferenta mica, votul popular.

Tot ce am scris mai sus am aflat nemijlocit atunci, in 2000 urmarind cu interes dezbaterile televizate sau citind ziarele. Mise parea adesea ca asist la dezbaterile care capatau uneori un accent comic, dar de fapt erau f serioase, din CPUNul anului 90de la noi. imi ziceam amuzata "uite ca au ajuns americaniisane imite pe noi". In conformitate cu teoriile invatate la Materialismul Dialectic azi pot sa spun ca dezvoltarea in spirala a dus la imitarea noastra a exemplului american, de data asta (probabil cu acelasi succes)

4 ani mai tarziu Kerry avea, intr-o situatie similara, sa se declare invins, pt a nu se repeta istoria, desi de data asta era vorba de statul Ohio, stat in care se afla f multi romani, in special in universitati.

Niciun comentariu: