miercuri, 2 decembrie 2009

Maica Tereza Sfaturi si citate actuale la noi


Pentru ca in 1979 Premiul Nobel pt pace a fost decernat celei care avea sa fie trecuta ulterior in randul sfintilor catolici nu cred ca e cineva care sa nu fi auzit candva de Maica Tereza.
Am primit de la prietena care-mi imbogateste tezaurul de intelepciune (helas, fara ca prin asta sa devin mai inteleapta, berbeaca ce sunt) un pps cu citate din Maica Tereza.
Multe din aceste citate mi se pare ca este f necesar sa fie citite de cat mai multe persoane pt ca observ, din cauza acestei inclestari pe viata si pe moarte pt scaunul de la Cotroceni (inclestare pe care eu o percep mai incrancenata din partea portocaliilor) o aplecare spre violenta, nu numai de limbaj, din pacate, de data asta clar din partea pedeleilor. De aceea cred ca este util sa apelez iar la copy/paste:

Din vorbele întelepte ale MAICII TEREZA

Maica Tereza a fost un exemplu viu a ceea ce înseamna sa „traiesti” cuvântul Evangheliei.

„Nu astepta sa se apuce sefii de treaba. Începe de unul singur. Ocupa-te, rând pe rând, de fiecare om.”

“Parerea mea este ca lumea de azi este întoarsa pe dos si sufera atât de mult din cauza ca este tot mai putina dragoste în casele oamenilor, în viata de familie. Nu mai avem timp pentru copii, nu ne facem timp pentru ceilalti, nu ne ramâne timp sa ne bucuram unul de altul.”

“Dragostea începe în familie. Dragostea se traieste în familie si de aceea lumea de acum are parte de atât de multe necazuri si suferinta. Se pare ca oamenii din ziua de azi sunt într-o goana nebuna, dornici de realizari tot mai mari, de averi tot mai multe. Parintii au tot mai putin timp pentru copii. Sotii au tot mai putin timp unul pentru altul. În casele oamenilor, lucrurile nu sunt asa cum ar trebui si de aici pleaca problemele care tulbura linistea omenirii.”

DESPRE SARACIE

„Îl vad pe Dumnezeu în fiecare faptura umana. Când spal ranile unui lepros este ca si cum as îngriji ranile Mântuitorului. Cum sa nu consider acest lucru o experienta frumoasa?” – dintr-un interviu din 1974.

Când vad câta risipa se face aici, simt ca îmi fierbe sângele în vine. Nu îmi sta în fire sa clocotesc de furie, dar nu ma poti abtine, mai ales dupa ce am vazut Etiopia.” -- Washington 1984.

“Cea mai cumplita saracie este singuratatea si sentimentul ca nu te iubeste nimeni.”

Cea mai grea boala nu este nici lepra, nici tuberculoza, ci sentimentul ca nimeni nu te vrea în preajma.”

„În lumea de azi, foamea de dragoste si apreciere este mai mare decât foamea pentru o coaja de pâine.”

„Noi credem ca saracia înseamna sa nu ai demâncare, sa nu ai haine, sa nu ai un acoperis deasupra capului. Dar omul care este dat la o parte, de care nu îi pasa nimanui si pe care nu-l iubeste nimeni este cel mai sarac dintre toti. Ca sa scapam de aceasta saracie, trebuie sa facem ceva chiar în casele noastre.”

DESPRE RAZBOI

„Nu am luptat în nici un razboi, dar am vazut foamete si moarte. M-am întrebat: „Oare ce simt cei care fac asta?” Nu înteleg...Cu totii suntem copiii lui Dumnezeu. De ce fac asta? Nu înteleg.”
--Beirut 1982, în timpul conflictelor dintre armata israeliana si trupele de gherila palestiniene.

„Va rog sa alegeti calea pacii. Razboiul acesta de care se tem toti va aduce si învingatori, si învinsi. Însa acest lucru nu poate justifica nici acum, nici pe viitor suferinta, durerea si pierderea de vieti omenesti pricinuite de armele voastre.”
--Scrisoare adresata presedintelui Statelor Unite George Bush si presedintelui irakian Saddam Hussein în ianuarie 1991

DESPRE AVORT

Avortul este „uciderea pruncului în pântece. Un copil este un dar de la Dumnezeu. Daca nu-l doriti, dati-mi-l mie.”

„Avortul este cea mai sigura cale de a distruge pacea pentru ca, daca o mama îsi poate ucide propriul copil, ce ne-ar putea opri pe noi sa nu ne omorâm unul pe altul? Nu ne-ar opri nimic.”

„Saracia este atunci când tu hotarasti sa omori un copil doar ca sa îti poti permite sa traiesti dupa bunul tau plac.”

DESPRE MUNCA EI DE O VIATA

“Noua ni se pare ca ceea ce facem este doar o picatura într-un ocean. Dar, fara acea picatura, oceanul nu ar fi la fel de plin.”

“Zilele trecute am visat ca stateam la Poarta Raiului si Sfântul Petru mi-a spus: „Du-te înapoi pe pamânt. Aici nu avem oameni nevoiasi.”
-- adresându-se printului Mihail al Greciei în 1996.

„Nu este o minune ca facem ce facem, ci ca suntem fericiti ca facem asta.”

„Daca îi judeci pe oameni, nu îti mai ramâne timp sa îi iubesti.”

„Încerc sa fac pentru cei saraci din dragoste ceea ce altii ar face pentru bani. Nu, nu m-as atinge de un lepros daca mi-ai da o mie de lire sterline; dar ma îngrijesc de el cu draga inima din dragoste pentru Dumnezeu.”

„Am dat de un paradox: când iubesti chiar daca te doare, nu dai de tot mai multa durere, ci de tot mai multa dragoste.”

„Nu pot spune precis cum este în Rai, dar stiu sigur ca, atunci când vom muri si Dumnezeu ne va judeca, NU ne va întreba: „Câte lucruri bune ai facut pe pamânt?”, ci mai degraba: „De câte ori ai facut ceva din toata inima?”

Un om lasat în voia sortii, de care nu îi pasa nimanui este mai flamând si mai sarac decât unul care nu are ce sa manânce.”

„Sa nu credeti ca dragostea, pentru a fi adevarata, trebuie sa faca ceva iesit din comun. Trebuie sa iubim fara sa obosim a iubi.”

„De fiecare data când zâmbesti cuiva, dai dovada de un act de iubire. Îi daruiesti un cadou, faci un gest frumos.”

„Faptele bune se tin de mâna si se prind într-un colier superb de dragoste.”

„Fii constiincios în lucrurile marunte, pentru ca în ele îti vei gasi puterea.”

„Nu ma rog sa am succes, ci sa fiu constiincioasa.”

„Sunt un condei mic în mâna lui Dumnezeu cu care scrie o scrisoare de dragoste omenirii.”

“Fiecare dintre ei este Isus în camuflaj.”

„Vorbele care nu aduc lumina lui Christos adâncesc întunericul.”

„Stiu ca Dumnezeu nu îmi pune în spate o povara mai grea decât pot duce. Dar câteodata tare as vrea sa nu ma creada asa de puternica!”

„Multi confunda munca noastra cu vocatia noastra. Vocatia noastra este dragostea de Dumnezeu.”

„Doamne, fa-ma sa apreciez onoarea vocatiei mele alese si responsabilitatile pe care le aduce. Nu îmi permite nici o clipa sa îi stirbesc din valoare prin a da dovada de neîndurare, nerabdare sau nepasare.”

„Ar trebui sa vorbim mai putin. Predicile nu trebuie sa se opreasca la cuvinte. Ce e de facut? Pune mâna pe matura si fa curat în casa cuiva. Vei vorbi mai mult decât prin cuvinte.”

„În viata nu putem face lucruri mari. Putem face numai lucruri mici, dar cu multa dragoste.”

„Sa nu credem ca facem tot ce putem când dam bani. Banii nu sunt totul. De bani poti sa faci rost, dar oamenii au nevoie de inima ta, ca sa îi iubesti. Da dovada de dragoste oriunde te duci!”

„Trebuie sa Îl cautam pe Dumnezeu, însa nu Îl vom gasi în harmalaie si agitatie. Dumnezeu este prieten cu linistea. Uita-te la natura: copacii, florile, iarba – toate cresc în liniste; uita-te la stele, la luna si soare, cum se rotesc în liniste... Avem nevoie de liniste pentru a atinge inima cuiva.”

„La sfârsitul vietii nu vom fi judecati dupa câte diplome am primit, câti bani am facut sau câte lucruri marete am înfaptuit. Vom fi judecati dupa „Am fost flamând si mi-ati dat sa manânc. Am fost dezgolit si m-ati îmbracat. Am fost fara adapost si m-ati primit în casa voastra.”

Stai aproape de Isus.
El te iubeste.
Sa ne rugam.
Dumnezeu sa te binecuvânteze.
M. Tereza
Pt ca in cateva din citate MT insista asupra faptului ca "nu te vrea nimeni in preajma" cred ca se adreseaza celor din casta cea mai de jos (desi e una din cele mai dezvoltate tari ale lumii, in special din pdv tehnologic, in India inca se mai respecta destul de mult sistemul de caste, chiar si in clasa mijlocie).

3 comentarii:

Mirona spunea...

„Nu astepta sa se apuce sefii de treaba. Începe de unul singur. Ocupa-te, rând pe rând, de fiecare om.” Sigur ca a spun numeroase vorbe miscatoare, dar pe mine asta ma impresioneaza foarte mult :)

Viorica spunea...

Pe mine cel mai mult m-a impresionat:
"Stiu ca Dumnezeu nu îmi pune în spate o povara mai grea decât pot duce. Dar câteodata tare as vrea sa nu ma creada asa de puternica"
Pastrand proportiile, parca seamana cu "Eli, Eli, Lama Sabachtani"

Anonim spunea...

Daca judeci oamenii nu vei avea timp sa-i iubest.Ce frumos si ce simplu ar fi sa-i iubim pe cei cu care interactionam.Sa nu ne razboim sa nu incercam sa-i schimbam pentru ca oricum nu vom reusi decat sa ii facem sa ne urasca sau cel mai rau sa nu ne iubeasca.Oferind iubire iti faci cel mai frumos dar:o farama de iubire de la ceilalti dar in acelasi timp atat de multa iubire ca nu vei simti decat fericire.