sâmbătă, 12 decembrie 2009

Yi San=Furtuna la palat Despre Dreptate

E interesant de urmarit dilemele cu care se confrunta de la o vreme Lee San. El oscileaza intre dorinta de a-si razbuna tatal pedepsit pe nedrept in urma unei conspiratii monstruoase si dragostea pt reputatia bunicului (care ar fi avut de suferit daca se afla ca sufera de senilitate, lucru ce urma sa fie consemnat in cronici, consemnarea aceasta isi dovedeste importanta cand se decide, printr-un ceremonial special, stergerea insemnarilor despre presupusa tradare a printului Sado) , pe care il iubeste profund, in ciuda nedreptatii facute tatalui sau, dar care bunic se caieste din toata inima pt raul facut (amintind de invataturile crestine care spun ca daca te caiesti cu adevarat pt un pacat faptuit cu voie sau fara voie ai toate sansele sa capeti iertarea Mantuitorului si sa ajungi in cer, in randul celor drepti, de aceste invataturi au profitat in timpul Reformei preotii catolici care acordau iertarea contra cost, prin indulgente, aceasta practica ducand la aparitia Protestantismului).

De asemenea ne explica decizia aparent irationala de a nu pedepsi in modul cel mai drastic pe cei care au pus la cale lovitura de palat care urma sa-l indeparteze de la succesiune prin dorinta de a-i supune unei judecati drepte, incat pedepsirea sa ramana in istorie ca un act de dreptate si nu ca o hotarare arbitrara a unui despot.

Desi imprejurarile seamna cu multe tulburari revolutionare ce au avut loc ulterior pe teritoriul batranului nostru continent cand s-a ajuns la distrugerea adversarilor prin aplicarea unor judecati sumare si adesea nedrepte scenarista insista asupra necesitatii unor procese corecte, desfasurate dupa toate regulile, si nu prin rapiri si sechestrari in miez de noapte, cum a dorit sa faca dreptate Hung Guk . Daca Lee San va fi reusit in demersul sau de a fi un rege drept, corect si devotat poporului, de la cel mai bogat pana la cel mai sarac cetatean ramane de vazut.

Nu-mi place sa mi se povesteasca ce va urma, vreau sa descopar singura, episod cu episod. Eu am rabdare, calitate din ce in ce mai rara in zilele noastre.

Pentru cei care doresc mai multe date despre film reamintesc linkul catre Assian media wiki.com , deasemenea cineva a pus un link intr-un comentariu la situl unde "puteti vedea episoadele pe care nu le-ati putut urmari:" iar daca doriti sa dresati multumiri celui ce a pus episoadele pe net o puteti face printr-un comentariu aici.

7 comentarii:

Tanti Jeni spunea...

@Viorica: io aștept să se dea în reluare de la început sau să mi-l găsească Gheorghe pe net, că pare interesant, numai că eu la ora aia când se dă serialul ăsta la teveu, fie spăl vase, fie dau de mâncare cu polonicul. Vizionare plăcută în continuare!

Cristian Gheorghe spunea...

Doamna Viorica, să vedeți ce i-am făcut lui mama: ea se uită la ”Tânăr și neliniștit” și o dată m-a enervat așa de tare cu serialu ăsta că m-am uitat pe net și i-am povestit ce se va întâmpla în următoarea sută (sau mie, nu mai știu, oricum serialul ăsta e comparabil cu una din vârstele geologice ale Terrei) de episoade. Și știți ce s-a întâmplat? Mama tot s-a uitat că nu m-a crezut! Sau poate era de vină farmecul fatal al lui Victor Newmann?

Viorica spunea...

Draga tanti Jeni
Bine ai venit! poate ma mai vizitezi...
Spune-i lui Gheorghe sa se uite mai sus la linkul pe care il dau din nou si aici:
http://www.youtube.com/profile?user=tititidulce#p/u/0/zIo32OOxELQ
Primul articol despre serialul asta este si cel mai cautat:
http://google-viorica.blogspot.com/2009/10/wind-of-palace-furtuna-la-palat.html
Amdat o fuga pe la cantina si a inceput sa-mi ploua in gura, asa ca m-am intors sa termin comentariul.

Viorica spunea...

Cineva mi-a spus deja ca sfarsitul e trist,i-am raspuns ca banuiesc ca toti mor :D
Tanarul si Nelinistitul implinise, prin 2000, 25 de ani de difuzare in USA, din acel serial am invatat eu o multime de expresii tipic englezesti, e de apreciat dictia perfecta a personajelor.
Cred ca mamei tale ii place mai mult Michael, personajele negative sunt muuuult mai interesante.

Cristian Gheorghe spunea...

@Viorica: Te referi la Michael Baldwin? noooooo... Newman, soro, e de departe preferatul ei... Eu sunt gelos pe el, nu i-a scăpat una din serialul ăla! Ce-o avea frate mustața aia a lui?

Viorica spunea...

Explicatia e f simpla si nu are nimic de-a-face cu mustata: e mogulul mogulilor din Genoa City,e mai tare chiar si decat Vantu :D :D
Si mai e si cavaler, cica, desi mie mi-a iesit de la suflet de cand au scos-o pe Hope din carti (serial)
Nu prea mai sunt la curent cu aventurili de cand cu blogul

Belle de Jour spunea...

:)
Astazi nu l-au difuzat-si eram si eu acasa la ora la care puteam sa il vizionez
:(
imi pare rau.
dar...completez informatia cu ce gasesc pe blogul tau
multumesc
si o saptamana placuta
:)