sâmbătă, 26 decembrie 2009

Craciun cu vegetarieni

Pt cei care au pregatit tot ce e necesar pt omnivori nu a fost nici o problema sa puna pe masa de Craciun preparatele traditionale din carne de porc. Dar ce te faci cand unii dintre comeseni sunt vegetarieni care accepta cu multa greutate sa guste cateva sarmale? In acest caz trebuie ca gospodina (adica subsemnata) sa aiba pregatite aperitive adecvate.

De aceea m-am"inarmat" din timp cu tot felul de vegetale care mi s-au parut mie mai festive. Astfel am cumparat o punga de bame congelate "Casa taraneasca" (maaareee greseala, pt ca multe dintre bame erau teribil de batrane si deci "tari ca piatra, iuti ca sageata"...ooops, asta era din "Sorcova" de Anul Nou) pe care le-am fiert in zeama de la muraturi diluata cu apa, apoi le-am clatit bine cu apa rece pt a indeparta orice urma de mucilagii. Desi le-am fiert indelung cam jumatate din ele au ramas necomestibile.
Cu salata de vinete n-am avut probleme, aveam deja in congelator vinete coapte asta toamna de subsemnata, le-am scurs de zeama printr-o panza alba curata si le-am preparat normal, dar mi-am amintit la timp ca nu se foloseste ulei de masline extravergin pt ca se congeleaza in frigider, in plus are si un gust specific, am folosit ulei "Floriol" si ceapa rosie, care e ceva mai dulce decat cea alba (in plus legumele de culoare rosie sunt reputate ca fiind bogate in antioxidanti care mentin persoanele consumatoare tinere mai mult timp)

Anul acesta am vazut pt prima data andive rosii si marturisesc ca am fost f incantata nu numai de gustul lor (sunt mai putin amarui decat cele albe) ci si de aspectul deosebit de placut, alaturi am pus la dispozitia celor doritori un dip (sau sos pe romaneste) preparat din maioneza, smantana si un pic de mustar, pt a fi servit impreuna cu andivele.

Mie imi place f mult feniculul crud, desi am vazut la Rai Uno (pe care RDSul l-a inlocuit cu TV5, care se prindea cu purici, ramane sa mai fac cercetari sa vad daca e scos de tot din grila sau doar mutat in ...tarafu' ma-sii, ca sa nu injur, ca e sarbatoare) ca se consuma mai mult fiert. Am gasit undeva o reteta de salata de fenicul cu zeama de lamaie, se lasa un timp la marinat si e f gustos, cel putin asa au declarat si musafirii (cumnatul meu glumeste: "imi place felul asta de ceapa alba cu gust deosebit").

Pt salata a la russe am folosit reteta de "salata de boeuf fara boeuf" secretul de obtinere a formei de tort e folosirea la minimum in compozitie a maionezei, numai cat sa se lege, nu mai mult. Nu ma obosesc sa fac maioneza in casa (nici n-as fi avut timp, pt ca doctorii m-au sfatuit ca atat timp cat mamitza e inca lucida sa nu o scoatem din casa ei, unde e stapana, desi sufera uneori de singuratate, asa ca nu am adus-o la noi, dar am vizitat-o exact in ajunul Craciunului, incat masa festiva am pregatit-o incepand de pe la patru dupa amiaza pana dimineata la cinci, noroc ca m-a ajutat sotul meu la tocat legumele pt salata a la russe) ci cumpar maioneza Hamker care are avantajul ca e preparata cu indulcitori, pt ornat o amestec cu turmeric si un pic de mustar de Dijon (spun un pic ca sa nu ne iasa literalmente pe nas daca fac exces) pt a obtine o culoare cat mai apropiata de cea preparata din "oua de la tara".

Pt sushi am folosit orez cu bob rotund (multumesc Misaki pt incurajare!) in loc de orezul special, din viteza nu am masurat apa si am pus ceva mai multa decat era necesar si rondelele nu avut aspectul dorit, , dar comesenii au laudat totusi gustul. Am folosit ca umplutura avocado pt vegetarieni si somon fume (unde esti tu, Mareane Vanghelie?) si moscardini (extrase din salata de fructe de mare cu multa zeama de lamaie) Pt ca aveam si copil la masa sosul de soia nu l-am amestecat cu wasabi, cum se procedeaza normal, fiecare a adaugat dupa gust la rondelele alese. S-a facut haz ca am avut in meniu "preparate traditionale" gen sushi si guacamole.

In mod obisnuit eu pun la guacamole rosii, smantana, maioneza,de data asta am simplificat si am pus la avocadele zdrobite cu lingura de lemn zeama de lamaie, ceapa rosie si mult praf de chili. Ca sa nu se oxideze prea tare am acoperit suprafata cu folie lipita strans ca sa nu patrunda aerul.

Pasta de branza iarasi a fost simplu de preparat: telemea noua de la Chivutza sau mama ei Lenutza (care vin de la Sibiu sa vanda branza si mezeluri in pravalii speciale in piata) am amestecat-o cu branza de vaci de la pravalia care vinde produse de la Bistrita (tot de acolo am luat si smantana pt servit la sarmale) si eterna ceapa rosie tocata f fin.

Vinul casei a fost consumat doar de mine si de sotul meu, la sarmale si friptura (mai e nevoie sa spun ca masa a durat, cu pauze, toata ziua?) la cozonac (si biscuiti dietetici pt diabetici, cumparati de la acelasi magazin de unde am cumparat si cozonacii "Boromir" cu nica si stafide) am avut sampanie autohtona (pardon "vin spumant preparat dupa metoda traditionala") "Diamant" iar vegetarienii si copiii (iar a doua zi si conducatoarea auto, cealalta fiica) au baut "sampanie pt copii", un fel de cvas (bautura traditionala ruseasca, preparata din fructe, soc sau chiar doar paine, s-ar putea sa fie f slab alcoolizata, cam cat kefirul).
Sushi
Salata de fenicul
Andive rosii
Salata a la russe
Salata de vinete
Pasta de branza
Bame


Pt ca am amintit ca am facut un drum la tara am sa spun ca la plecare am simtit, dupa ce ne-au trecut nervii, atat mie cat si sotului meu, fiecare din noi, o mila adanca pt politistul care trebuia sa dirijeze traficul la intersectia Caii Mosilor cu Stefan cel Mare. Ne-am enervat (nu numai noi, un tanar s-a dus de doua ori la el, deasemenea o tanara, ceilalti au claxonat extrem de energic) ingrozitor pt ca le dadea mereu voie sa treaca celor care veneau dinspre Colentina, mai reuseau sa se strecoare cei de pe banda 1 si 2 spre soseaua Mihai Bravu dar noi, cei care voiam sa facem la stanga sa intram pe Colentina nu ne miscam din loc (n-am numarat de cate ori s-a facut verde, dar s-a intamplat de f multe ori).

La un moment dat i-a oprit pe cei ce veneau dinspre Colentina si i-a lasat sa treaca pe cei dinaintea noastra, oprindu-ne pe noi. Marturisesc cu rusine ca am pacatuit si l-am injurat. A vazut ca dau din gura si m-a intrebat f iritat "Ce vrei?" "Sa trec!" am raspuns eu. Evident ca nu m-a auzit pe mine, ci pe sotul meu care i-a spus politicos dar ffff ferm ca nu e in regula sa ne tina atata la intersectie. Bietul de el, ragusit de tot, a ridicat ambele brate spre cer si a spus "Treceti, eu nu mai pot" dar si-a revenit repede si i-a oprit pe cei dinspre Colentina (era deja verde pt ei) iar sotul meu a facut minuni de soferie ca sa-i ocoleasca si sa se reincadreze pe banda care trebuia.

Sper ca nefericitul nu s-a imbolnavit si a avut liber de Craciun, ca sa-si revina dupa acel serviciu extenuant. Cred ca e momentul sa spun ca multumesc tuturor celor care in momentele in care noi ne pregatim sa ne simtim bine impreuna cu cei dragi se afla la serviciu incat noi sa avem apa calda si rece la robinet, caldura in casa, curent electric si programe mai mult sau mai putin interesante la radio sau TV, precum si celor care in spitale (sa bat in lemn sa nu aiba nimeni nevoie) sunt gata sa ajute pe cei in suferinta.
Inainte de a incheia am sa mai spun ca m-a distrat urarea farmacistei care mi-a multumit cand i-am dorit "Sarbatori fericite" (aoleu, am uitat sa felicit Cristinele si Cristianii de ziua lor: "LA MULTI ANI!) spunand "Sanatate". Am ras si i-am zis ca pt ea nu e bine, ca inseamna sa nu mai fie in biznis, dar ea a replicat ca "n-ar trebui sa fie un biznis"

3 comentarii:

mihaeladr spunea...

M-am pacalit si eu cu bamele, cred ca asa sunt toate de anul asta de la "Casa taraneasca". N-am putut manca decat jumatate din punga de 400 g si le-am luat din alta parte a tarii nu din Bucuresti.

disa spunea...

Viorica, multumim pentru aceste retete!
Sper c-ai petrecut un "Craciun fericit", ceea ce eu nu ma pot lauda, deoarece am avut o durere de dinti teribila.

Viorica spunea...

@mihaeladr
Bine ai venit!
Multumesc pt informatie. Aveam de gand sa mai cumpar, datorita tie m-am razgandit.
@Disa
Tare rau imi pare pt necazul tau. O sa te duci la dentist cat de repede,da?