joi, 5 noiembrie 2009

Nu vreau eu si gata, ce!

Urmarind scena politica parca ma uit la un film cu copii prosti care se joaca de-a guvernarea si liderul grupului nu vrea deloc sa respecte regulile jocului, convenite de ceilalti copii, spunand: "Nu vreau eu si gata, ce!"

Ma tot intreb, de cand printul Lee San din "Yi San", "Furtuna la Palat" se confrunta cu tot felul de situatii periculoase in incercarea lui de a curma coruptia si abuzurile factiunii Noron care a pus mana pe putere impunand obiceiul de a se avansa in functii si a promova examenele dand mita in stanga si in dreapta si a adus nenorocire in tara prin taxele mereu mai mari pe care le impune populatiei pt a-si recupera banii cheltuiti in acest mod, daca s-a ales intamplator difuzarea acestui serial tocmai in aceasta perioada.

In episodul de azi Coreea (regatul Choson) trece printr-o acuta criza financiara si se incearca rezolvarea ei pe mai multe cai: fie prin scoaterea banilor negri, obtinuti prin "economia la negru" la suprafata, fie printr-un soi de "stabilizare"care sa faca acesti bani imposibil de folosit, fie prin "imprumut extern", mai exact importarea metalului necesar pt turnarea monedelor necesare "stabilizarii", din Japonia.

Cresterea taxelor nici nu se ia in considerare, investitiile incepute de print, (in epoca aceea a inceput industrializarea Coreeii, deci instaurarea capitalismului si a regulilor sale) adica aprobarile date pt deschiderea unor mine de argint, fiind puse in pericol daca s-ar recurge la o asemenea masura.

Si coincidenta coincidentelor: tara are de luptat cu o epidemie (probabil scarlatina sau pojar, desi avand in vedere mortalitatea ridicata a celor care se imbolnavesc ar putea fi vorba de variola) iar speranta pt combaterea ei sta in importul de medicamente, din China.

2 comentarii:

Anonim spunea...

a aparut un nou site de actualitate cu dezvaluiri senzationale...e tareeeeee...http://crizeleluarvinte.wordpress.com... poze cu tarfe ieftine, divagatii extremiste, strigate de disperare, multa gargara...matasoasa insa pt. cititor, ciudatenii doar aparent nevinovate, cascadorii lirice de calitate, aforisme taioase, apeluri infierbantate la desteptare civica ori futai moca, povesti cu si despre prosti.......http://crizeleluarvinte.wordpress.com

Viorica spunea...

Cat de disperat sa fii sa-ti faci reclama pe blogul meu?
Bineinteles ca NU RECOMAND NIMANUI sa viziteze acest site si daca cineva mai vine cu asemenea cerinte voi face ce n-am mai facut: voi bana comentariul!