Am spus, comentand acest serial, ca e ciudat ca un asemenea serial se difuzezaza taman acum. Pt ca in episodul difuzat astazi nu numai ca un personaj spune la un moment dat ca "cel care are puterea nu renunta niciodata la ea, se poate da la fund pt o vreme, dar nici dupa moarte nu renunta la putere", dar deja Lee San decide ca partidul care a monopolizat puterea, avand toti ministrii si functionarii sub control, trebuie inlocuita cu alt partid.
Cu alte cuvinte printul decide sa schimbe clasa politica deja corupta (si ni s-a explicat in episoadele anterioar cam cum se manifesta aceasta coruptie) cu alta clasa, neuzata de exercitarea puterii.
Deci pana si in acea vreme, de putere absoluta a imparatului (sa ne amintim cum se rugau ministrii in genunchi de imparat sa-si schimbe hotararea cand aceasta nu coincidea cu punctul lor de vedere sau cu interesele lor, dar imparatul se facea ca nu aude si ramanea neclintit in decizia sa) s-a considerat necesara alternanta la putere.
Am mari indoieli ca partidul ce il va sprijini pe print in continuarea serialului (am citit ca el a intrat in istorie ca un rege crud,nemilos, dar mare iubitor al artelor, desi scenarista a insistat pana acum pe latura blanda a personalitatii sale) va fi fost inlocuit cu altul in timpul domniei sale (adica,pt a fi mai clar, cred ca partidul ce va prelua acum puterea o va mentine si dupa ce printul va deveni rege, pana la moartea sa), dar cel putin deocamdata se insista nu numai pe intentia de reformare a statului ci si pe cinstea sa, pe retinerea imparatului de a se razbuna pe complotisti, precum si pe sfatul dat de printul Sado lui Lee San sa nu se razbune, ca si pe puternicul simt al dreptatii.
Deci, desi o vreme a parut ca printul e cam "singur impotriva tuturor" celor puternici, el contand mai ales pe sprijinul oamenilor simpli, de acum se trece la etapa urmatoare, fireasca, crearea unui partid princiar, ca sa zic asa, pt ca oricat de cinstit, intelept sau priceput ar fi putut fi printul el nu putea sa guverneze tara singur, fara ajutor.
Am spus la un moment dat ca printul asta e cam prea cinstit, as indrazni sa spun ca nu odata pare chiar cam prost, si,f ara suparare, as vrea sa fac o paralela aici cu candidatul de pe locul secund de la prezidentialele actuale de la noi si porecla pe care i-a lipit-o, cu multa ciuda pt umilinta la care a fost supus dupa indepartarea de la conducerea partidului pe care l-a mosit si i-a taiat si buricul, fostul lui sef.
Pai problema Bunicutei era ca uzurpatorul, in ciuda anilor indelungati petrecuti in serviciul diplomatic in tarile din vest, nu era uns cu toate alifiile manipulatorii invatate intr-o viata de activist al partidului unic ci, in unele momente,il mai lua gura pe dinainte si, fiind prea cinstit, "dadea din casa". Poate locul sefului cel tanar nici nu era in acel partid de mari smecheri si baroni,el avand, prin natura functiilor ocupate, vederi mai liberale dar si in cazul sau, ca si al primarelui candidat la functia suprema in stat,(pot sa sustina ei pana in ziua de apoi ca sunt oameni de stanga, ca eu nu-i cred) backgroundul familial, cf pct 8 al Proclamatiei de la Timisoara dar nu numai, ii impiedica sa fie in acel partid unde le-ar sta mai bine.
Si acum am sa fac o observatie legata strict de serial: ma distreaza grozav cand un personaj ii spune altuia cu ingrijorare in glas "ce-i cu tine de ai slabit asa?" iar actorul sau actrita respectiva arata cat se poate de la fel ca in episoadele celelalte, nefolosindu-se nici macar un machiaj care sa le mai subtiize trasaturile fetei, ca doar corpurile nu se vad prin hainele acelea..
In fiecare episod ma uit cu atentie la decorurile din camerele de la palat, la rafinamentul artistic cu care au fost alese mobilele (e interesant ca pt nobili, dar azi si pt d-l Choi, Ministrul de Interne, s-au folosit scaune ca sa stea) dar si la panourile pictate si vasele decorative. In DJG, Giuvaerul Palatului, parca decorurile erau mai simplute, deasemenea imbracamintea mi s-a parut mai austera.
E posibil sa se sublinieze in acest serial ca tara intrase mult sub influienta chineza nu numai in domeniul comertului, ci si in cel artistic si al rafinamentului vietii de curte, desi nu se poate ridica la opulenta si eleganta din serialul chinezesc "Ultimul Imparat", vazut la bulgari.
6 comentarii:
"Ihr Kommentar wurde gespeichert.
Es kann einen Augenblick dauern, bis Ihr Kommentar auf der Website unter Ursprünglicher Post angezeigt wird"
Asta-nseamna ca comentariu a fost inregistrat si va dura citeva minute pina va fi aratat.
P.S Eu nu ma uit la seriale!
Multam fain. De la o vreme nici eu numa mai uitam, dar asta merita. Pana si jumatatea mea se uita, daca greseste si vine mai devreme acasa.
Nu am avut timp sa urmaresc chiar toate episoadele acestui serial, insa am citit o lucrare "Viata intima a suveranilor chinezi" si te asigur ca ne intreceau in manevre si tactici politice.
Pe de alta parte nu pot sa nu constat marea ruptura dintre ceea ce cuprind cartile si realitate. Chiar acum recitesc cartea "Marile doctrine" (Florence Braunstein), iar la partea despre liberalism se spune: "liberalismul isi propune scopuri precise, dominate de ideea principala ca orice putere trebuie sa fie limitata." Ai intalnit asta in vreo practica in ultimii 20 de ani?
"ne intreceau in manevre si tactici politice"
Deh, civilizatie mai veche. In comparatie cu ei as zice ca suntem inca sugari.
Serialul e sud-coreean. S-ar putea sa fie o diferenta, dar poate nu-i asa de mare tinand cont de faptul ca natura umana e cam la fel peste tot.
"liberalismul isi propune scopuri precise, dominate de ideea principala ca orice putere trebuie sa fie limitata."
Marturisesc ca nu stiamcasunt in halulasta de liberala,pt caeu pt asta am militat in timpulPietei Universitatii (vezi si articolul despre presedintele ideal) Bineinteles ca n-am vazut la noi, nu stiu cum o fi la altii.
M-am distrat cand am primit emailul, pt ca am realizat ca in timpc e eu scriam un comentariu la tine faceai si tu acelasi lucru la mine, numai ca la mine computerul a mers mai incet :))
Nici nu-ti inchipui cat ma bucur ca avem puncte de vedere asemanatoare.
Da, stiu ca e un serial sud-coreean. L-am urmarit pe cel dinainte si m-am informat mai mult asupra istoriei coreene. :)Doar ca a fost mult sub influenta Chinei...
Influienta a fost asa de mare ca i-a si ocupat :))
A fost la un moment dat un incident cu plata tributului.
Uite-asa invatam istorie de unde nici cu gndul nu gandesti :D
Trimiteți un comentariu