Iar am primit un pps cu invataturi pe care vreau sa le copiez aici. Am muncit ceva ca sa reusesc atat de simplul copy/paste pt ca Powerpointul meu e din 97 (in IT inseamna deja antichitate) iar ppsul era recolta mai noua. Noroc cu fiinte de suflet care au oferit gratuit un convertor pt deschidere. Decat, ca sa folosesc cuvantul la moda, ca se deschidea doar ca pps si, se stie, nu poti sa-ti bagi ghearele in munca omului numai (decat) daca ai un ppt la dispozitie.Dupa lupte seculare ce au durat vreo jumatate de ora am descoperit smecheria, dar o s-o spun numai daca exista persoane interesate (sau tot atat de sarmane ca mine incat sa fie nevoite sa faca bici...se stie din ce--nu e frumos sa ma plang pt ca lucrez pe un cadou)
Dar sa las chestiile neinteresante si sa revin la geniul pe care il voi cita mai jos. Daca memoria nu ma inseala AE nu a fost chiar premiantul clasei (se stie ca adesea premiantii din scoala devin repetenti cand dau cu nasul de lumea reala, a mediocratiei) de aceea mi se par deosebit de interesante parerile lui despre scoala si educatie. De asemenea e interesant ca cineva care a descoperit ecuatia magica E=mc patrat vorbeste atat de mult despre Dumnezeu si importanta religiei.
Fiind bunica, abia astept sa-mi explice nepotica,,,, cam ce este relativitatea si cu ce se mananca, sa o inteleg si eu pe deplin, pt ca eu n-am fost in stare sa-i explic asta Mamei-mari, desi am luat 10 la fizica atomica si nota destul de mare la mecanica cuantica (acum o mie de ani!). Unul din profesorii nostri de fizica, om de o inteligenta iesita din comun, ne cita un savant care ar fi declarat: "cu cat studiez mai mult relativitatea (si noi am invatat despre invarianta legilor lui Maxwell, de ex, care dovedeau ca legile electromagnetismului se aplica si in studiul relativitatii, ceva f complicat, pornind de la celebra ecuatie a energiei)) cu atat o inteleg mai putin"
Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca. Si nu sunt sigur în legatura cu primul.
Sînt doar doua moduri în care poti sa îti traiesti viata: ca si cum nimic nu este un miracol sau ca si cum orice este un miracol.
Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramîne anonim.
Dumnezeu este un adevar universal.
Realitatea este doar o iluzie, însa una foarte persistenta.
Viata este un mister, nu o problema care trebuie rezolvata.
Mintea intuitiva este un dar divin, iar mintea rationala este servitorul fidel al acesteia. Noi am creat o societate care onoreaza servitorul si a uitat darul.
Este pur si simplu un miracol ca metodele moderne de învatamant nu au sugrumat înca pe de-a-ntregul curiozitatea sfanta a cercetarii; caci aceasta planta firava cere, în afara de încurajare, în primul rand libertate; fara aceasta ea piere
negresit.
Este o mare greseala sa se creada ca bucuria de a privi si de a cauta poate fi stimulata prin constrangere si prin apel la simtul datoriei
Nu întelegi un lucru pe deplin decat daca poti sa-l explici bunicii.
Pentru ca sa fii un membru ireprosabil al unei turme de oi, mai întîi trebuie sa fii o oaie.
Singura cale de a scapa de efectul coruptibil al laudelor este sa continui sa lucrezi.
Sufletele mari au întalnit întotdeauna opozitie din partea mintilor mediocre.
Cel mai neinteligibil lucru despre lume este ca e inteligibila.
Doar viata ce o traim pentru altii este o viata ce merita sa fie traita.
În veacul nostru materialist, singurii oameni de stiinta seriosi sunt oamenii profund religiosi.
Important este sa nu te opresti din a-ti pune întrebari.
Gravitatia nu este responsabila pentru îndragostirea oamenilor.
Pune mana pe o soba fierbinte un minut si ti se va parea o ora. Stai cu o persoana frumoasa o ora si ti se va parea un minut. Asta e relativitatea.
Nu a gresit hatrul care a spus "Educatia e ceea ce îti ramane dupa ce ai uitat tot ce ai învatat la scoala". (Eu stiam ca despre cultura era vorba in propozitie)
Scoala trebuie sa urmareasca tot timpul ca tanarul sa paraseasca bancile ei nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasa... Pe primul plan trebuie pusa totdeauna dezvoltarea capacitatii generale de gandire si de judecata
independenta, si nu dobandirea de cunostinte de specialitate.
Dorinta de a fi aprobat si recunoscut este un mobil sanatos; însa dorinta de a fi recunoscut drept mai bun, mai puternic sau mai inteligent decat semenul tausau decat colegul tau de scoala duce usor la o conformatie psihologica excesiv de egoista, ce poate deveni pagubitoare pentru individ si pentru comunitate. Deaceea, scoala si educatorul trebuie sa se fereasca de a folosi metoda facila a atatarii ambitiei individuale spre a-i face pe copii silitori la învatatura.
Mie mi se pare ca pentru o scoala lucrul cel mai rau este sa lucreze în principal cu metodele fricii, fortei si autoritatii artificiale. Un asemenea tratament distruge sentimentele sanatoase, sinceritatea si încrederea în sine ale tînarului. El
produce supusul umil... Dati în mana educatorului cat mai putine masuri coercitive cu putinta, astfel încat singura sursa a respectului tinerilor fata de el sa fie calitatile lui umane si intelectuale.
Lucrul cel mai frumos pe care îl putem trai este tainicul. Este simtamîntul ce sta la leaganul adevaratei arte si stiinte. Cine nu îl cunoaste, cel care nu se mai poate mira, nu se mai poate minuna, acela este, pentru a spune asa, mort, iar ochii sai
sînt închisi. Trairea tainicului, chiar daca amestecata cu frica, a produs si religia.
Cunoasterea existentei a ceva de nepatruns pentru noi, a manifestarilor celei mai adanci ratiuni si a celei mai luminoase frumuseti, ce sunt accesibile ratiunii noastre numai în formele lor cele mai primitive, aceasta cunoastere si acest simtamant constituie adevarata religiozitate.
Este mai usor sa dezintegrezi un atom decat o prejudecata.
Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa si spera într-o rasplata, atunci suntem, într-adevar, o adunatura jalnica.
Idealurile care mi-au luminat calea si din cand în cand mi-au dat curaj reannoit de a întampina viata cu voiosie, au fost Bunatatea, Frumusetea si Adevarul.
Banalele subiecte ale eforturilor umane, posesiilor, succesului exterior, luxului mi s-au parut întotdeauna demne de dispret.
Totul ar trebui sa fie cît mai simplu cu putinta, însa nu mai simplu de atat.
Nebunia: sa faci acelasi lucru de mai multe ori si sa astepti rezultate diferite.
Natura ne arata coada leului. Dar nu ma îndoiesc ca leul apartine naturii, chiar daca nu ni se poate înfatisa dintr-o data în întregime din cauza marimii sale enorme.
Nici o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de cunostinte la care a fost creata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu