luni, 23 noiembrie 2009

La unii a si venit potopul

Raul Lee inunda Cork City

Barajul Inniscarra

Grand Parade, una din strazile principale din centru

Primaria orasului Cork si Kingsley Hotel

Pompierii transporta medicii si asistentele la Mercy Hospital

Orasul pe care am ajuns sa-l indragesc anul trecut in cele aproape doua luni cat am locuit in el a fost vineri seara, in mare parte, sub ape. Un mare baraj al ESB, Hidroelectrica a lor, barajul de la Inniscarra, a deschis ecluza de evacuare si apele revarsate au maturat si inundat cateva localitati dintre care cea mai afectata a fost orasul Cork, al doilea mare oras al Irlandei.

Mai grav a fost faptul ca evenimentul a luat locuitorii prin surprindere, ESB declarand ca nu era de datoria lor sa avertizeze populatia. Inundatii au mai avut loc, dar nu de amploare asa de mare. De data asta a fost afectat chiar un perete al cheiului (peretii astia au pe putin 3m adancime, pt ca trebuie sa faca fata fluxului care urca pe Raul Lee in oras, raul curgand de fapt prin oras prin doua canale, de Nord si de Sud)
A fost inundata si frumoasa cladire a Primariei (County Hall) dar f afectate au fost si caminele studentesti. Mi s-a strans inima cand am citit ca si cladirea de o arhitectura cu totul deosebita, Glucksman Art Gallery, pe care am admirat-o in Noaptea Culturala, dar si in alte ocazii, a avut de suferit, fiind situata chiar pe malul unuia din canale. O parte importanta a orasului este, asa cum am povestit in "Jurnalul de calatorie", asezata pe malul raului, dar am citit in ziar ca si cartiere situate pe coline au ramas fara apa potabila.
Mare parte din populatia Corkului, cam 50 000 de locuitori, unii locuind in cartiere pe care mi le amintesc bine din excursiile facute este aprovizionata cu apa pt nevoile casnice cu ajutorul cisternelor.
In alte parti ale Irlandei unele localitati nu au curent electric.De fapt cam toata Irlanda se lupta cu inundatii provocate de una din cele mai ploioase luni din ultimii 30 de ani, unii spun ca ar putea fi de vina incalzirea globala.
O fi fost Tigrul Celtic miracolul Europei pana de curand, dar acum se lupta si el cu recesiunea, si numai asta nu-i lipsea.
UPDATE
Am gasit pe flickr o multime de albume cu imaginide la potop:
De pe ultima adresa am copiat prezentarea
November started with something to prove. From the first day of the month, Corkonians were treated to chill, rain, or wind. This week made that seem like a walk in the park, however. After torrential downpours and strong winds surrounded us for nearly two days, we are left with severe flooding the likes of which have not been seen for decades. Keeping in mind Cork City once had waterways where a few of the main streets now stand, it will take a familiar tone when looking at photos of it today.
This morning (20 November, 2009), I pulled on my Wellies and waded through the streets today to capture some of the scenes of the flooding. Each time I poured the water from my rain boots, I half expected a fish to come swimming out. At one point we were standing in bone-chilling water up to our thighs and had we taken a few more steps it would have covered us to the waistline. For me, an experience or a photograph should not take over health or well-being, so we did not allow water to go higher than a pair of running shorts. A girl’s gotta have her limits!

4 comentarii:

Mirona spunea...

Imi pare rau sa aud asta :( Eu am Irlanda trecuta pe lista "must see" :)

Viorica spunea...

Ei,pana ajungi tu acolo s-or retrage apele alea.Doar n-o veni sfarsitul lumii:))

Anonim spunea...

pt viorica sa sti ca sfarsitul poata sa vina ori-cand si noi de aici din irlanda stim asta ne rugam la dumnezeu sa ne fereasca de asamenea catastrofe si an dublin

Viorica spunea...

Si noi ne rugam.
Barajul de la Inniscara cred ca e cel mai mare din Irlanda, dar si raul, i-am uitat numele, care trece chiar prin Dublin e destul de mare si periculos.
Am oftat la gandul ca o asemenea nenorocire te-a adus aici, pe blogul meu.
Data viitoare te rog sa te semnezi sub mesaj. Nu-mi plac anonimii.