marți, 17 noiembrie 2009

Cum sa-ti hranesti corpul si mintea in timpul Chimioterapiei.

In "jurnalul" meu intitulat "Pacient in Romania" am povestit si experienta mea legata de tratamentul cancerului cu tot ce implica el: Chimio si Radioterapie, operatie si convalescenta. Am avut noroc ca atunci aveam permis la biblioteca de la British Council si astfel am capatat cunostinte ce m-au ajutat, am avut noroc si de o doamna f sufletista care mi-a imprumutat cartea Mariei Treben "Farmacia din gradina Domnului", dar am fost atenta si la experienta colegelor de suferinta, ca si la ce-mi spunea intuitia.

Am scris despre toate acestea in speranta ca persoanele care au deaface cu aceleasi probleme vor gasi aici o mana de ajutor. Mi se strange inima de fiecare data cand vad ca cineva imi viziteaza blogul cautand un raspuns la intrebari legate de tratamentul cancerului si ma necajesc atunci cand realizez ca persoanele respective nu au gasit raspunsul dorit.

Am observat ca se ajunge pe blogul meu dupa multe cautari pe Google sau Yahoo legate de alimentatie si cancer si de aceea m-am decis sa public niste sfaturi date de o specialista. Am sa fac ca de obicei: o sa public textul, fractionat, in engleza si apoi traducerea. In paranteza, cu albastru, sunt comentariile mele.

10 Tips for Eating During Chemotherapy

By Rebecca Katz

Though most people don't readily associate the words "chemo" and "food" (chemo can have the same effect as seeing a bunch of ants at a picnic), how someone eats during treatment can make all the difference in immediate and long-term health and well-being—it can even be a matter of survival. Food affects strength, endurance, metabolism, hydration, blood-sugar balance, mood, and our ability to weather emotional storms. Yet many side-effects of chemo—like nausea, mouth sores, and an altered sense of taste—make enjoying eating a challenge. As a chef and nutritionist who has worked with cancer patients on these issues for close to a decade, I've created some guidelines for how to stay well-nourished. I'm also a believer in harnessing the power of yum—food pleasure can and should be found during treatment—it just might not look like you expect.

10 Sfaturi de alimentatie in timpul Chimioterapiei

De Rebecca Katz

Desi cei mai multi oameni ezita sa asocieze cuvintele "chimio" si "hrana" (chimio poate avea acelasi efect ca vederea unei gramezi de furnici la un picnic) modul in care cineva se hraneste in timpul tratamentului poate fi de maxima importanta pt starea de bine si sanatatea sa imediata sau pe termen lung, poate fi chiar o problema de supravietuire. Hrana poate afecta puterea, rezistenta, metabolismul, hidratarea, echilibrul continutului de zahar in sange, si abilitatea de a trece peste furtunile emotionale. Totusi multe efecte secundare ale chimioterapiei--cum ar fi greata, ranile din gura si alterarea simtului gustului--pot afecta bucuria de a manca. Ca bucatar si nutritionist care a lucrat cu pacienti bolnavi de cancer peste o decada am creat o anumita schema despre cum sa ramai hranit bine. Deasemenea cred cu tarie ca se poate controla cu putere crearea de feluri de mancare gustoase si consumate cu placere, se pot gasi asemenea feluri, doar ca s-ar putea sa nu fie asa cum va asteptati.

Keep Well-Nourished with Whole Foods

As the name suggests, whole foods have their nutrients intact—unlike processed foods like white flour and sugar. When you eat a wide variety of these edibles, you can take full advantage of their healing powers—foods from broccoli to blueberries have multiple cancer-fighting properties, including the ability to control your blood-sugar, which is very important during chemotherapy—some steroid medications to control nausea can elevate your blood-sugar, and not eating enough can lower it.

Ai grija sa te hranesti bine cu alimente complete

Asa cum sugereaza numele alimentele complete au nutrientii intacti -- spre deosebire de alimentele procesate cum ar fi faina alba si zaharul. Cand consumi o mare varietate din aceste alimente potisaprofiti pe deplin de avantajele lor vindecatoare-- alimente precum brocoli sau afine (in SUA e vorba mai ales de blueberries, adica afine de cultura, un vanzator din Piata Amzei imi spunea cu mandrie prin anii 90 ca el a adus butuci de "blaber" din America si de aceea poate veni la taraba cu afine de cultura--intre timp culturile de blueberry de la noi s-au inmultit--,totusi multi fitoterapeuti sustin ca afinele de padure au mai multe substante active, din pacate in piata pot fi confundate usor cu fructele de bozii, care pot fi chiar toxice, sau cu cele de soc, care au si ele proprietati medicinale, dar au alte substante active) au multe proprietati de combatere a cancerului, incluzand abilitatea de a controla nivelul glicemiei (atentie totusi: in tara noastra este destul de raspandita hipotiroidia, iar brocoli, ca toate cruciferele: varza, conopida, varza de Bruxeles, gulia, este toxic pt hipotiroidieni), care este f importanta in timpul chimioterapiei,-- anumiti steroizi folositi pt a combate greata pot ridica nivelul glicemiei iar hrana insuficienta il poate cobori.

Plan Your Eating Around Treatments

In the two days leading up to a chemotherapy session, avoid fat-filled, fried, and greasy foods since they tax the liver and are difficult to digest. Instead, try keeping it light with things like steamed veggies, broiled fish, and whole grains. Also, avoid eating your favorite foods during this time so you won't develop an aversion to them if you get sick from chemotherapy. Remember how you felt about that cotton candy you hurled as a kid? Or even the tuna sandwich that poisoned you a few years ago? You don't want to feel that way about your mom's chicken soup or your beloved strawberry smoothie. Save those foods for days when you are least likely to get ill.

Planifica-ti alimentatia in timpul tratamentului

Cu doua zile inainte de o serie de chimioterapie evita mancarurile cu creme sau umpluturi grase, prajelile sau grasimile pt ca solicita ficatul si sunt greu de digerat (imi amintesc de o tanara din provincie care manca f constiincioasa mancaruri consistente, pt ca stia ca trebuie sa se hraneasca bine, cum ar fi crenvursti sau supe grase si apoi voma tot, tot). In loc de asta incearca sa consumi alimente usoare cum ar fi legume fierte in aburi, peste inabusit si cereale integrale. Deasemenea evita sa mananci alimentele tale favorite in aceasta perioada ca sa nu ti se creeze o aversiune fata de ele daca ti se face rau din cauza chimioterapiei. Iti amintesti cum ti s-a aplecat de vata de zahar cand erai copil? Sau cum te-ai intoxicat cu sandvishul cu ton cu cativa ani mai inainte? Nu vrei sa simti acelasi lucru cu supa ta preferata (de pui) pe care ti-o face mama sau cu smootie (o bautura din lapte si fructe preparata cu ajutorul blenderului) de capsuni.

Work with Taste Changes

Chemo can mess with your taste nerve circuitry, affecting your ability to perceive taste. The good news is that these nerves regenerate quickly. Meantime, you can try a few culinary tips to trick your taste buds into working better. If food has a metallic taste, add a little grade B maple syrup and a squeeze of lemon. You could also try adding fat, such as a nut cream or butter. When food tastes too sweet, add six drops of lemon juice, and keep adding it in small increments until the sweet becomes muted. If food tastes too salty, add ¼ teaspoon of lemon juice, which erases the taste of salt. On days everything tastes like cardboard, add sea salt until the flavor of the dish moves toward the front of the mouth.

Controleaza-ti schimbarile de gust

Chimioterapia poate sa afecteze circuitul nervos al papilelor gustative, afectandu-ti abilitatea de a percepe gustul. Vestea buna e ca nervii acestia se regenereaza rapid. Intre timp poti sa incerci cateva ponturi culinare ca sa pacalesti papilele gustative incat sa functioneze cum trebuie. Daca mancarea are un gust metalic, adauga putin sirop de artar (eu as sugera ca noi sa folosim siropuri, nu sucuri, de fructe, daca nu avem de casa se pot procura de la Plafar, de ex, eu am folosit ceai de macese culese si curatate de perisori cu mana proprie , dar acesta nu e la indemana oricui) si un pic de lamaie. Se poate incerca sa se adauge un pic de grasime, cum ar fi crema de nuci sau unt. Daca gustul mancarii e prea dulce, Adaugati sase picaturi de suc de lamaie si continuati sa adaugati cate putin suc pana cand gustul de dulce nu mai deranjeaza. Daca mancarea are gust prea sarat, adaugati 1/2 lingurita de suc de lamaie (dupa cum se vede lamaia e de baza, eu am mancat f multe grapefruituri, care imi plac fara zahar, in acea perioada, in timpul unei serii am cumparat la unpret f convenabil mere de la o colega si le-am consumat cu placere) care indeparteaza gustul de sarat. In zilele in care totul are gust de carton, adaugati sare de mare pana cand gustul se muta in spre partea din fata a gurii (chestia asta n-am prea inteles-o, poate pt ca n-am ajuns, din fericire, la o asemenea faza)

Let Ginger Be Your Best Friend

Ginger, you've probably known since childhood, is a time-tested, tasty remedy for nausea and an upset stomach. Its belly-calming effects are increased when consumed with some protein, which can also be helpful for chemotherapy-induced nausea. Try boiling some freshly sliced ginger root for 20 minutes, let steep, strain, and sip. Or you can even cut a small chunk and hold it in your mouth like a sucking candy. If you don't have access to fresh ginger root, ginger tea bags will do the trick.

Imprieteneste-te cu gingerul (ghimbirul)

Cum probabil stiti din copilarie (nu e cazul nostru, al romanilor) gingerul este un remediu testat de timp pt greata si stomac deranjat (se recomanda pt rau de avion, de masina sau de mare, am observat ca poate calma si sughitul, pt sughit insa cel mai eficace remediu consta in inghitirea catorva cristale de zahar tos, cam un varf de plingurita, urmate de un pic de apa). Efectul sau de a calma burtica creste daca se consuma cu ceva proteine, lucru care poate fi folositor si in cazul gretii induse de chimioterapie (ei, daca as fi stiut asta atunci, mai ales cand medicamentele gen metoclropamid nu mai aveau cine stie ce efect iar Zofranul, f scump, se procura f greu...) Incercati sa fierbeti timp de 20 de minute cateva felii proaspat taiate de ginger, lasati-le sa se imbibe bine cu lichid, stoarceti-le si beti lichidul. Sau puteti sa sugeti obucatica precumobomboana. Daca nu aveti ginger proaspat puteti folosi ginger praf (am tradus asa in loc de "pliculete de ceai de ginger" pt ca pliculete nu am vazut nicaieri, in schimb ginger praf am gasit la Plafar, si nu e f scump, eu il folosesc si ca adaos in apa de la paste cand fac "pasta putanesca" adica paste fierte in putina apa, in care caz pastele nu se mai scurg)

Build a Culinary Support Team

The people in your life who are already helping you or who have offered to do so can aid you in accomplishing the important goal of staying well-nourished during treatment. They can make food lists, print out recipes, shop for groceries, keep your fridge cleaned, and either prepare meals or make it easier for you by pre-chopping veggies, marinating proteins, and making sure you have proper utensils and appliances. They'll also keep any well-intentioned but food-sabotaging relatives or friends at bay, ensuring that you are well fed and relaxed about food. If you have a hard time asking for assistance, remember: Many people sincerely want to help and would love a specific, concrete task. Appoint a captain of your "Team Food" who can recruit members and dole out assignments.

Organizeaza-ti o echipa de ajutor culinar.

Persoanele din viata ta care deja te ajuta sau s-au oferit sa o faca te pot ajuta sa-ti indeplinesti scopul de a fi bine hranit in timpul tratamentului. Ele pot face liste de alimente, sa tipareasca retete, sa cumpere de-ale gurii, sa-ti curete frigiderul si chiar sa prepare mesele sau sa te ajute la prepararea lor taind legumele, marinand proteinele, asigurandu-se ca ai vasele si aparatele necesare. De asemenea pot tine la distanta rudele sau prietenii bine intentionati dar care saboteaza planul de a te hrani bine, mentinandu-te relaxat si bine hranit. Daca ti-e greu sa apelezi la cineva aminteste-ti: multa lume sincer vrea sa te ajute si sa capete o sarcina concreta. Numeste un "capitan de echipa care sa recruteze membri si sa le dea sarcini. (Aici as face o observatie: cultura americana se bazeaza f mult pe intrajutorarea intre vecini, mai mult decat cea romaneasca, nu ca la noi vecinii s-ar da in laturi, dar parca e mai multa mandrie cand e vorba sa apelezi la cineva, mai ale un voluntar, ti se pare umilitor sa te ajute din mila, totusi cand am foat internata am remarcat tocmai acest spirit de camaraderie dintre bolnave)

Eat Smaller, More Frequent Meals

During treatment, you should try to nibble every hour or so, even if you aren't especially hungry. Larger meals take more energy to digest, can make your bloodsugar spike and crash, and leave you lethargic. Small meals throughout the day will keep you fueled and energized. They also ensure that you won't often have an empty stomach—something that can contribute to nausea. If you need to, set an alarm to make sure you have frequent nutritious snacks—for example, keep little baggies of almonds, a small Thermos of soup, and or some crackers with hummus in your bag or car at all times.

Mananca putin si des

In timpul tratamentului e bine sa ciugulesti cate ceva la fiecare ora, chiar daca nu ti-e prea foame. Mese mai bogate necesita mai multaenergie pt a fi digerate, fac sa creasca glicemia f mult si te fac sa fii letargic. Mesele mai mici dealungul zilei te tin alimentat si energic. Deasemenea astfel esti sigur ca stomacul nu ti-e gol--pt ca un stomac gol poate contribui la senzatia de greata. Stabileste-ti un sistem care sa te atentioneze ca trebuie sa ai gustari dese-- sa ai mereu la tine cateva migdale, un termos mic cu supa sau cativa pesmeti cu humus.

Exercise—It Will Help You Eat

Though you might not feel inspired, studies show that exercise during chemotherapy can increase your energy levels and help you tolerate treatment better. It can also stimulate your appetite, allowing you to pack in the nutrients. When you feel well enough, make sure you keep your body moving—even if it's with some gentle stretching on your living room floor or a walk around the block.

Misca-te--te va ajuta sa mananci

Chiar daca nu iti vine, studiile au aratat ca miscarea in timpul chimioterapiei poate sa-ti creasca nivelulde energie si sa te ajute sa tolerezi mai bine tratamentul (in perioada in care am facut tratament si ceva vreme dupa aceea am facut masaj DO-IN, un complex de presopunctura si exercitii fizice gen exercitii de inviorare, care m-au ajutat f mult sa ma mentin in forma, la un moment dat au inceput sa ma doara rau genunchii, am reumatism poliarticular de la 16 ani--mare parte din masaj se executa stand pe genunchi dar cu sezutul sprijinit pe picioare, o pozitie f solicitanta si f greu de mentinut fara antrenament, eu aveam deja antrenament de cativa ani, am invatat totul din carti--si am renuntat la masaj). De asemenea iti cresc pofta de mancare ajutandu-te sa asimilezi mai bine nutrientii. Cand te simti destul de bine asigura-te ca faci miscare--chiar daca e vorba doar de usoare exercitii de streching (intindere) sau de o plimbare prin cartier.

Get Cozy with a Cup of Broth

Chemotherapy can cause dehydration which saps energy, sinks moods, and pulls vital nutrients from your system. A rejuvenating broth, like my , is chock-full of magnesium, potassium, and sodium, ingredients that will allow your body to refresh and restore itself. It can also be helpful to add a little sea salt and a squeeze of lemon to a glass of water—your own electrolyte-filled natural sports drink. Your doctor will tell you how much water to drink, but the general guideline is: More than you probably think. Staying hydrated and keeping toxins moving on out are essential.

Simte-te bine cu o ceasca de supa.

Chimioterapia te poate deshidrata, lucru care iti reduce energia, te deprima si extrage nutrientii vitali din sistem. O supa de intinerire (de fapt numai lichidul) este saturata de magneziu, potasiu si sodiu, ingrediente care ii vor permite corpului tau sa se refaca si sa se revitalizeze. Ti-ar fi de ajutor si daca ai pune putina sare si un pic de zeama de lamaie intr-un pahar cu apa--propriul tau suc sportiv plin de electroliti. Doctorul o sa-ti spuna cat de multa apa sa bei,dar indicatiile ar fi astea: Probabil mai mult decat crezi. Este esential sa te mentii hidratat si sa elimini toxinele (se stie ca medicamentele folosite in chimioterappie sunt f toxice, ele distrug nu numai celulele maligne dar si celulele care se refac continuu in corpul omenesc, cum ar fi cele care fac sa creasca parul, de aceea unul din efectele secundare e caderea parului, si celulele care captusesc mucoasa tubului digestiv, de unde si senzatia de greata)

Stock the Fridge and Freezer

Making sure your fridge is never barren ensures that you'll have a wide variety of prepared foods available 24/7. This allows you to do your sustained nibbling and to eat whenever the mood strikes, including during treatment sessions or hospital stays. This is a perfect project for Team Food or for you to do on "up" days. My Magic Mineral Broth is perfect for freezing—as are other soups and stews. If you have difficulties going to the trouble for yourself, try thinking of a beloved friend or family member in your condition: What would you put in her fridge? Take that loving thought and apply it to yourself.

Fa-ti provizii in frigider si congelator.

Fii sigur ca frigiderul nu ti-e niciodata gol si ca ai la indemana o mare varietate de alimente 24/7.Asta iti permite sa gusti mereu cate ceva si sa mananci de cate ori ai chef, chiar si in timpul seriilor de tratament sau cand esti internat in spital. Este un proiect perfect pt Echipa de ajutor culinar sau pt tine in zilele cand esti mai in forma. Supa mea magica minerala (sfaturile acestea provin dintr-o carte, probabil ca exista undeva si reteta acestei supe) este perfecta pt congelat--ca si alte supe si tocanite. Daca ti-e greu sa te concentrezi la asta pt tine insuti gandeste-te la un prieten drag sau la un membru al familiei aflat in situatia ta: Ce i-as pune eu in frigider? Gandul acesta plin de iubire aplica-l la tine.

Make Sure You Get Enough Fiber

Since another common side-effect of chemo is constipation, keep your colon happy with high-fiber foods like oatmeal, apples, and yes, prunes (they're a cliché for a good reason). Even having some stewed dried fruit with cinnamon on hand can be a tasty treat in moderation. Also, keep drinking water and warm liquids, like tea—a lot of backed-up bowels stem from insufficient hydration.

Fii sigur ca ai consumat destule fibre

Pt ca alt efect secundar obisnuit al chimioterapiei este constipatia fa-ti fericit colonul cu alimente bogate in fibre cum ar fi fulgii de ovaz (la noi sunt mai indicate taratele) merele si da, prunele (au un motiv intemeiat sa fie un cliseu). Chiar si cateva fructe uscate fierte cu scortisoara la indemana pot fi o tratatie delicioasa folosita cu moderatie. Deasemenea bea apa si lichide calde, cum ar fi ceaiuri, o baza importanta pt hidratarea sistemului digestiv.

7 comentarii:

anonym spunea...

Buna ziua! foarte interesant ce ati postat! dar pentru animale cunoasteti vreun tratament naturist? multa sanatate

Viorica spunea...

Bine ai venit!
Imi pare rau, dar raspunsul e nu. Stiu doar ca nu e indicat sa le dai cainilor usturoi (desi mama mea le-a dat, pt ca aveau limbrici, si nu pareau sa sufere din cauza asta, poate pt ca usturoiul era fiert) si deasemenea nu e bine sa le dai ciocolata.
Despre ce animale e vorba?

anonym spunea...

Pisica mea de aproape 8 ani.
am gasit pe net vreo 2 variante: un ceai din mai multe plante numit chippewa, si o solutie formata din miere,propolis,acid cafeic,venin,etc. acum nu stiu daca sa incerc sau nu asa ceva:-) o seara buna!
multumesc pt raspuns

Viorica spunea...

Sa-ti traiasca. Daca nu ma insel e deja cam in etate. Dar de ce tratament naturist? Fiica mea si-a dus pisica la veterinar si, dupa ceva emotii si mult altruism din partea ei ca dovada de dragoste pt pisica rezultatele sunt bune.

Viorica spunea...

Despre Zeitgeist am scris si eu cate ceva. Nu am o parere prea buna despre acest film.

anonym spunea...

Ma bucur pt pisica fiicei dvs.. ma gandeam la un tratament complementar chimioterapiei. oricum am intrebat si doctorul si nu prea recomanda tratament naturist. toate cele bune!

Viorica spunea...

Oh, biata pisica :((
Pisica fiicei mele a avut alte probleme.
Weekend placut!