miercuri, 23 septembrie 2009

L'embarras du choix

Nici n-a inceput campania prezidentiabila si deja ofertele celor dornici sa ne fericeasca pe urmatorul cincinal cu prezenta la carma tarii se napustesc asupra noastra cu viteza sunetului. Si cand vorbesc de sunet nu e doar asa, o figura de stil sau o floricica retorica ci ma refer la cea mai noua declaratie de participare in cursa.

Stateam eu asa, cuminte, in bucataria mea de bloc preparand un fel inventat, din ciuperci cu palaria f mare, stropite cu ulei extravirgin de olive, umplute cu picorusele tocate impreuna cu ceapa, usturoi, gogosari, asezonate cu mult piper, praf de curry si patrunjel verde trase la tigaie, apoi voi adauga cascaval ras, oua si atat pesmet cat sa nu curga din palarie si voi da tava la cuptor.

Vorbesc si la timpul viitor pt ca in timp ce tocatura se raceste un pic cat sa nu se coaguleze ouale (in valea Ialomitei se zice oualele, mi-a luat ceva timp sa inteleg de ce rad colegele mele bucurestene, dat tot imi pare ciudat ouale) ma grabesc sa astern pe tastatura, pana nu uit, cea mai noua candidatura (era sa zic cel mai nou atentat) la fericirea noastra de romanasi doritori de tatuci cu mana forte, de fier.

E vorba de cel care de vreo (vreo asta vine din englezescul couple, care inseamna si doi si cateva) cateva decenii se viseaza drept un cavaler calare pe un cal alb (eu cred ca e vorba de o camasa alba cu maneci f lungi, dar cine sunt eu sa-l contrazic?) in mars victorios spre Cotroceni. Si-a anuntat mareata hotarare intr-o Editie Speciala la Radio Romania Actualitati, in stilu-i specific, cu multe paranteze si divagatii (daca stilul ar fi deajuns as putea candida si eu, cu tot atata succes :)).

N-a mai vorbit de mitraliere si stadioane (ar fi si greu, acum ca s-a daramat stadionul 23 August--raman la aceasta denumire pt a fi in ton cu nostalgia expusa in acea ES--si altul destul de incapator pt toata mafia si tradatorii de tara vizati nu se exista) ci de sondaje mirobolante (Silvia Iliesh a dat glas banuielii ca ar fi comise chiar de Domnia Sa, Tribunul sociolog, dar a fost combatuta fara vehementa) si de umplerea de bani (la insistentele moderatoarei "De unde?" n-a stiut sa raspunda precum Gh Paunescu intrebat de unde a avut bani sa cumpere floarea hotelurilor capitalei "De unde trebuie") a saraciilor tarii.

Si acum sa recapitulam ofertele:

Sigure: Prostanacul Diplomat , Tinerelul Maturizat, Justitiarul (celalalt justitiar, pe spatele caruia s-a catarat cavalerul de au ajuns amandoi sa ne reprezinte cum stiu ei mai bine tara in fata coanei Europa, inca isi mai numara oile sa vada daca ii ies la numar), Husarul (ha, ce bine i-am asezat!)

Nesigure: Marinelul (inca se mai clatina pe puntea vaporului numit Romania, nesigur daca o asemena tara il mai merita) si Primarele (cel intrat in Guiness Book cu carnatul si tortul, a carui candidatura se tot anunta de massmedia dar nu si dumnealui).

Retras din cursa, dupa declaratii si zvonuri: Principele de vita noua.

Hmm, una din jumatatile aflate la guvernare a emanat doi candidati, mai mult sau mai putin independenti, ambii fii de generali de Securitate, cel putin asa umbla vorba prin targ.
Tot cu Securitatea s-ar fi avut tare bine alti doi catindati.

Si acum ma strofoc sa rezolv dilema, veche de cateva decenii: "Eu, hac, cu cine votez?"

2 comentarii:

Anonim spunea...

In turul doi,daca va fi,vor ajunge
Presedintele cu Primarele ce vor avea in spate doua partide grele.In
politica conteaza credibilitatea,
prestigiu,prestatia,prestanta si im
aginatia.Cine va sti sa jongleze cu
aceste componente in favoarea lui
ca castiga.Sistemul unicameral ar
putea aduce economii la buget,o efi
cientizare a legislativului si introducerea mai usor a unor amenda
mente la constitutia aceasta bleste
mata.

Viorica spunea...

Draga Anonimule,mi-ar fi placut sa stiu ca ai un nume.
"In politica conteaza credibilitatea,
prestigiu(l), prestatia, prestanta si imaginatia."

Absolut de acord. Daca as sti ca cei doi nominalizati de tine au asa ceva poate m-ai convinge sa-i votez.

"ca castiga"

Aceasta evidenta greseala de typo se pare ca exprima exact situatia in care am ajunge cu un parlament unicameral aflat la mana presedintelui, oricare ar fi acela.