marți, 1 septembrie 2009

Giuvaierul Palatului


Palatul Regal din Seul

Bucatarie Coreeana
Ca orice pensionara care se respecta urmaresc si eu seriale la TV. Bineinteles ca nu toate sunt preferatele mele. Pe unele le-am urmarit din masochism ("Pasiuni"), ca sa vad pana unde merge imaginatia bolnava a scenaristilor (dar n-am aflat, pt ca s-a intrerupt difuzarea la un moment dat, s-a reluat serialul pe National, insa mi-am pierdut interesul), pe altele ca sa vad paralelismele (urmaream la un moment dat doua seriale sudamericane care semanau ca doua picaturi de apa, mi-am zis ca de acum m-am lamurit, dar serialul brazilian "Terra Nostra", desi vorbit in spaniola si cantat in italiana --am primit cadou un disc cu melodiile din serial de la o mexicana cunoscuta in Salt Lake city-- m-a cucerit, mai ales ca am aflat unele lucruri despre care nu aveam habar din istoria Braziliei), asta dupa ce "Ingerul Salbatic" m-a delectat saptamani in sir cu peisajele, costumele si arhitectura de exceptie, pacat ca actorul principal a murit atat de tanar, dar macar a murit razand.
Preferatele mele sunt serialele in care eroii provin din familii cu multi copii: "Party of five", "Surorile" (datorita acestui serial intre mine si o doamna emigrata in State din Romania, cunoscuta tot in SLC-- din pacate am pierdut legatura si cu ea-- s-a creat pe loc o simpatie reciproca), "Seven Heaven", etc. Unele seriale incep interesant, apoi incep sa se repete, evoluand parca in cercuri din ce in ce mai stranse si mai neinteresante, in ciuda introducerii de noi si noi personaje, ex "Another life" sau australianul "Mc Leod's Daughters"

In tineretea mea am ratat "Sfantul" cu Roger Moore din lipsa de televizor, dar am compensat apoi lipsa apreciind umorul din "Razbunatorii". Am vazut si eu ca toata lumea "Dallas" si rivalul sau "Dinasty" dar nu m-au dat pe spate, poate pt ca n-am fost in stare sa fiu invidioasa pe toaletele purtate de protagoniste sau pe viata de huzur pe care o duceau.
"Dr Quinn" e alt serial urmarit cu sfintenie, a pacatuit si el la un moment dat prin scene neverosimile, cum ar fi episodul in care doctorita, femeie la vreo 40 de ani, fara mare antrenament de acrobata, evolueaza la trapez. La "Melrose Place " m-am uitat pt ca am fost curioasa pana unde merge curvasaria si ipocrizia, eroii si eroinele au efectuat adevarate permutari intre cupluri declarandu-si de fiecare data dragoste eterna. Adolescentii din "Beverly Hills 90420" (interpretati de actori de peste 25 de ani) se deosebeau atat de mult de ai nostri ca mentalitate incat erau fascinanti.

Mi-a placut mult si "Twin Peaks" al lui David Lynch, dar am fost total dezamagita de finalul negru inchis, la fel de dezamagita am fost si de ecranizarea regizata de el dupa "Dune" a luiFrank Herbert, de un grotesc suparator, mult mai bine facut a fost serialul difuzat de Hallmark.
Au mai fost si alte seriale urmarite cu interes: "Escrava Isaura", "Mostenirea familiei Guldenberg", unul australian al carui nume l-am uitat, (eroina e la un moment dat muscata de un crocodil si scapa cu viata) dar constat ca am uitat sa amintesc serialele romanesti "Toate panzele sus" si "Pistruiatul" care, cred eu, pot rivaliza cu productii straine din aceeasi perioada.
M-am uitat si la primul serial romanesc (nah, ca deja am uitat cum se chema, ceva cu muuulta iubire si cu o Oana Zavoranu care juca rolul continuat mai tarziu la OTV, punandu-si poalele in cap in disputa cu mama ei)) care mi-a placut dar mi-a ajuns, nu mi-a mai trebuit altul, cat despre faimoasa "Regina" sunt satula de nenumaratii regi si imparati ai natiei si nu vreau sa-mi "stric gustul" lasat de "Satra" sau "Lautarii" (la asta ne uitam in 4 marite 1977) lui Emil Lotreanu precum si de "Fata fara zestre"a lui Nikita Mihalkov.
Am lasat spre final nesfarsitul "Tanar si nelinistit" (m-am uitat la un fragment de episod dupa multa pauza si am ramas surprinsa cat de bine se tine interpreta lui Kathrine, dar si cat de tare au imbatranit unii din ceilalti actori, in special interpretul lui Brad, pe care-l admirasem in "Marco Polo", personajul fiind interesant prin faptul ca a ajuns, din gradinarul familiei, mare om de afaceri printr-o afacere sentimentala condusa de el cu maiestrie spre o casatorie profitabila, incheiata la momentul potrivit) despre care am sa spun cum a exclamat o batrana de 71 de ani (nu mai am asa mult pana sa ajung, cu ajutorul lui Dumnezeu, la aceasta varsta) cand a aflat ca "Santa Barbara" are 2000 de episoade:"Am sa mor si nu o sa aflu sfarsitul". Cred ca nici un roman care a urmarit serialul doar la TVR n-are vreo sansa sa afle daca Cruz si sotul ei isi vor fi recapatat copilul rapit, pt ca nu mai exista vreo probabilitate sa fie reluat serialul.
La bulgari am urmarit cu interes "Ultimul Imparat",serial realizat de chinezi, incantator prin costumele si rafinamentul din episoadele copilariei imparatului.
Sotul meu urmareste cu incantare, intre multe altele (am amintit deja de serialele cu supravietuitori) un serial gastronomic "Great Tastes of Mediterana" si astfel a urmarit cu atentie un episod din Giuvaierul palatului si m-a chemat si pe mine.
Serialul m-a cucerit nu atat prin actiune cat prin felul in care reconstituie viata de la palatul regal coreean (poate fi admirat in prima poza, facuta de fiica mea in Seul) vazuta prin ochii doamnelor insotitoare de la bucataria regelui. Uniformele, arhitectura, multimea de ingrediente folosite in prepararea mancarurilor si rafinamentul cu care sunt servite in nenumarate castronase (pozele de mai sus, care descriu bucatele servite in restaurantele coreene din China, provin de la un var al sotului meu care a avut norocul sa aiba un traducator coreean in timpul unei deplasri in China si astfel a avut ocazia sa ia cunostinta de bucataria coreeana, despre care a avut numai cuvinte de lauda, eu am gustat un singur fel pregatit de o studenta coreeana pt o seara multiculturala in SLC, era f bun) sunt o incantare pt ochi.

Despre bucataria regala coreeana se spune ca avea niste secrete pastrate cu sfintenie, intr-adevar in serial bucataresele tin cu dintii de secretele bucatelor gatite de ele, succesul eroinei principale datorandu-se unui carnet scris de mama sa, fosta doamna insotitoare la curte si scapata ca prin urechile acului de moarte prin devotamentul unei prietene, dar ucisa miseleste apoi printr-un complot dezvaluit noua mai tarziu. Din cand in cand ni se mai dezvaluie si noua cate un secretel.
Limba vorbita suna insa ciudat, pare a fi mai degraba un dialect japonez, am recunoscut omoni pt mama, ca in benzile desenate pt copii japoneze care au facut deliciul copiilor mei. Interesant e si haraso pt bine, f asemanator cu harosho-ul rusesc.
Am amintit de uniforme, ceea ce pare a caracteriza si acum pe coreeni pare a fi disciplina si severitatea moravurilor, de ex relatiile amoroase (necuvenite, se spune cu multa decenta in serial) intre doamnele insotitoare si barbatii de la curte erau pedepsite cu moartea (de inteles, daca s-ar fi admis s-ar fi umplut palatul de nenumarati plozi dat fiind numarul mare de slujitori si angajati de acolo), de altfel una din eroine spunea ca invidia si rautatea unor doamne isi au explicatia in singuratatea care le indeamna sa intre in politica.
Cand eram in liceu au fost adusi la internat baieti coreeni ramasi orfani dincauza razboiului. Pt ca erau f buni gimnasti profesorul de sport, poreclit Bismark din cauza severitatii sale, se spune ca ar fi vrut sa pregateasca, pt serbarea centenarului, o piramida mixta, baieti si fete, dar coreenii au refuzat pt ca educatia lor nu le permitea sa se atinga de o fata pana la casatorie.

Interesant e si felul in care se descriu solidaritatea familiilor nobile, mergand pana la complicitate in crima, rolul serviciilor secrete, dispretul fata de cei proveniti din clasele de jos, chiar daca au mari merite, coruptia extinsa si aviditatea cu care doamnele de la curte urmareau sa fie din ce in ce mai bogate, chiar, sau mai ales, prin mijloace ilegale, precum si cat de benefica poate fi o evidenta stricta a achizitiilor si cheltuielilor palatului pt a se limita cheltuielie nejustificate si a se pune capat risipei din bani publici, ca doar palatul se intretinea din taxele platite de populatie.

10 comentarii:

Belle de Jour spunea...

Buna ziua
Da, este un serial foarte frumos care s-a bucurat de cote de audienta foarte ridicate peste tot unde a fost transmis-a existat chiar o campanie pentru asa ceva in Anglia.
http://showdjgonbbc.blogspot.com/
:)
O zi foarte buna in continuare

Viorica spunea...

Draga mea, nici nu stii cata bucurie mi-ai facut cu acest link. Voiam sa stiu mai multe despre acest serial dar nu stiam prea bine cum sa-l caut, eram convinsa ca titlul original e altul si nu stiam cum se scrie. Iti multumesc din toata inima.
Am uitat sa scriu ca nu are sex, violenta sau actiune ca serialele occidentale,si cu toate astea e cuceritor.
Din pacate n-am vazut primele episoade si am vazut ca DVDurile sunt destul de scumpe.

Belle de Jour spunea...

:)
Imi pare bine ca iti este de folos.
Printre altele, o cronica elogioasa legata de serial a aparut in "Adevarul" sub semnatura lui Andrei Plesu...un serial fara cei 3 "S" semnalati si de tine.
http://www.adevarul.ro/articole/altfel-de-televiziune.html
Dar nu numai el il apreciaza-asa cum se vede si in linkul cu blogul din Anglia. Este chiar o "oaza" de normalitate si de bun-simt.
O zi buna iti doresc
BdJ

Viorica spunea...

Multumesc si pt acest link,sunt onorata sa vad ca aprecirile mele coincid cu cele ale unui om de asemenea valoare.

Anne spunea...

multumim pentru informatii si poze, care sunt superbe!

Viorica spunea...

Pentru putin. Bine ai venit!
Informatii mai detaliate se pot gasi la http://www.spcnet.tv/Korean-Dramas/Jewel-in-the-Palace-Dae-Jang-Geum-review-r906.html
Este doar una din recenzii. Este insa si un spoiler, eu n-am citit tot, astept sa mai vad cateva episoade din serial. Mai exista si alte recenzii interesante, tot pe acelasi site.
Fotografiile sunt "imprumutate" fara stirea autorilor, mi-am permis pt ca iicunosc si cred ca nu osa se supere.

melania spunea...

ma bucur ca am descoperit persoane interesate de acest serial. intr-o lume nebuna, nebuna, acest serial ne readuce bunul simt si normalitatea,

Viorica spunea...

Bine ai venit, Melania.
Poate mai descoperi si alte lucruri care sa te bucure in acest blog.

campean maria spunea...

Buna ziua si eu urmaresc cu mare interes Giuvaierul imparatului , este un serial deosebit.Am incercat sa intru pe blogul personal al lui Jang-jeum, al actritei principale din aceste serial vroiam sa postez un mesaj in engleza dar nu reusesc sa ma loghez cine ma poate ajuta ? va rog mult de tot. http://www.leeyoungae.net/

Viorica spunea...

Bine ai venit Maria. Eu am grija sa public toate strigatele de ajutor (nu esti prima) chiar daca eu personal nu stiu raspunsul.
Poate mai gasesti in blogul meu si altceva ce te poate interesa. Daca raspunsule afirmativ mi-ar face placere sa ostiu.