sâmbătă, 27 decembrie 2008

Nostalgii si nostalgici

Acest articol mi-a fost inspirat de o vizita pe blogul unui, daca am inteles bine, membru al "Grupului de la Cluj" http://sorinplaton.wordpress.com/2008/12/25/avea-regimul-ceausescu-si-parti-bune/
Am postat acolo un comentariu care mi-a fost publicat, si ii multumesc pe aceasta cale autorului, dar cred ca e necesar sa mai fac unele precizari si aici.

Comentariul meu arata asa:
vio spune: 26/12/2008 la 8:28 PM
Parca am trait in lumi paralele. Dupa vizita tovarasului in China in 71 a inceput sa se inghete la loc tot ce a fost dezghet inainte (e drept ca eu pe vremea aceea imi pierdusem inocenta copilariei din cauza varstei mai avansate) si a inceput cultul personalitatii. Cu Andu Bocanet am fost colega de liceu, imi amintesc varietatile de atunci, dar AB a murit in 77. Cum sa stergi cu buretele anii 80 sau sa zici ca era mai bine? Nu consumam ca n-aveam ce. Sa nu intelegi ca sunt cazuta in partea dorsala de admiratie pt consumerismul si globalismul de azi dar inca imi amintesc cum a protejat-o profesoara de matematica pe una din fiicele mele care trebuia sa inghete pe sub ferestrele partidului spunand Plugusorul (singurul colind acceptat de tovii suspusi) spunand ca nu stiu ce treaba importanta are in scoala.
Hai sa lasam putin deoparte ce-a fost si sa ne bucuram de ce avem; tu de copiii astia minunati (sa-ti traiasca!) si eu de ai mei.
Sarbatori fericite si un an nou mai bun!

Si acum articolul meu propriu zis.
Uita unii, sau se fac ca au uitat, ca daca anii 60 in tara noastra s-ar putea caracteriza printr-un oarecare dezghet cultural si chiar ideologic (lucru care ne-a facut sa speram, nefondat s-a dovedit, ca va fi scos Socialismul Stiintific de la examenul de licenta sustinut in 66) anii 70 s-au caracterizat printr-o oarecare prosperitate si o bogatie de programe la TV, dar ca acea prosperitate si bogatie nu erau obtinute prin plusvaloarea (atat de draga autorului cu nume de filozof antic), muncitorilor romani ci se datorau (asta e cuvantul, ca d-aia n-a mai vrut "iubitul conducator" sa mai fie dator in anii 80) imprumuturilor pe care le-au acordat (si bineinteles ca nu ni le-au bagat fortat pe gat,cum incearca sa explice unii situatia folosind Teoria Conspiratiei) bancile din acele state pe care voiam noi sa le ingropam, statele capitaliste.

Asaaa, dupa aceasta fraza extralunga sa respiram un pic si sa vedem de ce i-a apucat subit dragostea pe capitalistii si imperialistii astia odiosi de minunata noastra tarisoara. Pai raspunsul e simplu: datorita atitudinii singulare (nici macar Tito nu a adoptat-o) in partea asta de Europa fata de Primavara de la Praga (mai exact fata de innabusirea acesteia) adoptata in mod spontan de cel ce avea sa devina, cu timpul, unul din cei mai huliti dictatori ai lumii.

Si acum am sa citez din articol: "Chiar si cu televiziunea aceea minimalista, sarbatorile de Craciun ". Poooftiiim? Care sarbatori? Sa fi mata sanatos de cate ori n-am serbat noi Craciunul pe shest impreuna cu colegii de serviciu, si nu cu familia, pt ca acea zi era considerata de conducerea de partid si de stat o zi lucratoare ca si celelalte, de cate ori nu erau fixate sedinte de partid chiar in acea zi, incat sotul meu ajungea acasa seara tarziu si cu dureri de cap, ba chiar, si nu e off topic, in 1971 de Pasti am fost chemati la munca patriotica iar colegii mei (eu m-am prezentat la serviciu dar am plecat repede pt ca urma sa vina in vizita viitorul meu sot, deci era viitorul meu in joc, si mi-au luat boii de la bicicleta, pt ca nu eram membru de partid si eram bine pregatita profesional, cum zicea unul din colegi "cineva mai trebuia sa si munceasca in intreprinderea aceea") au carat blocuri de prefabricate imbracati in hainele cele bune.

Programele TV din acea vreme erau bogate (si n-am ales intamplator acest cuvant) pt ca, desi costau mult, banii din imprumuturi mergeau si acolo. Sigur, aveam o industrie grea cu pilonul ei, industria siderurgica, ba chiar si alte feluri de industrii, printre care cea chimica, bine dezvoltate, desi la un moment dat resursele noastre nu erau suficiente si se recurgea la import de materie prima (minereu de fier la Galati, petrol irakian la Navodari si Pitesti, etc) dar asta pt ca era mai convenabil sa ne poluam noi tara (tragem si acum ponoasele) decat locuitorii din alte tari (unul din motivele pt care am dorit f mult sa existe o larga miscare ecologista in tara), in plus productivitatea muncii era atat de scazuta incat atunci cand ar fi trebuit sa ne sustinem industria prin fortele proprii aceasta s-a prabusit ca un castel din carti de joc.

Dar de unde sa stie toate astea autorul care "Copil fiind, asteptam cu sufletul la gura" sa vina sarbatorile.

Sau poate stie, ca pare om cultivat, cu spirit deschis, si se face ca uita?

Si pt ca poarta un nume celebru o sa amintesc ca acea societate perfecta pe care a descris-o omonimul (chiar daca e vorba de numele de familie) in dialogurile Crisias si Timeus, lumea atlantilor, era departe de a fi o lume bazata de egalitate, libertate si fraternitate. Atlantida, daca va fi existat cu adevarat, nu s-a prabusit din cauza inechitatilor ci din cu totul alte motive, care tin de cauze naturale si nu sociale.

Un comentariu:

Anonim spunea...

:)