vineri, 26 septembrie 2008

Jurnal de calatorie Fota Wildlife Park 20 septembrie 2008

Situat pe malul Cork Harbour (asa scrie in pliant, pe harta am vazut ca pana la Cobh, portul de unde a pornit in calatoria-i fatala Titanicul, dar si milioanele de emigranti in secolele 19 si 20, situat in Cork Harbour,mai mananci o paine), acest parc e un fel de zoo mai special, unde se gasesc animale care circula liber printre vizitatori, cum ar fi mara, guanaco, cangurii pitici, veveritele, lemurii, panda rosu, capibara (niste rozatoare cam cat niste porci domestici), tapirul nu l-am vazut, nenumarate pasari: rate, gaste, lebede, pelicani, flamingo, bibilici, pauni, papagali, carduri imense de ciori, dar si niste incinte speciale, marginite cu un gard scund, electric, cred, unde ratacesc ca pe savana girafe, 11 la numar dintre care unii sunt pui, am facut acolo multe poze despre care s-ar putea crede ca sunt localizate in Serengeti, in Africa, cu girafe, zebre, orynx (niste antilope cu coarne incredibil de lungi), struti si emu traind impreuna, cam ca in mediul lor natural, lucru care a facut ca printre girafe, de ex, sa fie cativa pui, unul chiar mic, cred ca avea doar putin peste doi metri..
Alaturi era incinta bizonilor, pe a caror campie pasteau si guanaco. Cand am ajuns noi acolo, pe o incredibila zi insorita, fara pic de nor, de am putut sta in bluza cu maneca scurta, animalele isi cam faceau siesta de pranz. E incredibil cat de multi copii erau, cei mai multi f mici, in carucioare duble de un model special, supraetajat, la „parter” era bebele iar la „etaj” era cel mai marisor. Poate faptul ca sunt catolici practicanti, poate politica demografica e explicatia, poate traditia face ca familia irlandeza sa aiba f multi copii, apropiati ca varsta. Copiii sunt tare frumusei, spre deosebire de adulti. Ce face alcoolul din oameni! In parc exista locuri de joaca, unul chiar la intrare, mi-au placut toboganele in forma de girafa si de struti ca si, desigur, monkey bars. Pt ca Lia desena am lasat-o cu parintii si am vizitat un pic singura. Doi copilasi sub 5 ani mi-au aratat niste mara (erau peste tot), eu le-am aratat, impreuna cu tatal lor, niste veverite care anuncau cu ghinde dintr-un stejar de ziceai ca ploua, fetita arata ca un ingeras blond, m-a si lasat s-o pozez. Cu tatal am vorbit, ati ghicit, despre vreme.
Cum spuneam, animalele erau cam somnoroase, printre altele si bizonii. A doua zi seara, dupa o alta vizita despre care voi vorbi mai tarziu, am mers pe afara parcului, pe langa tarcul bizonilor si m-am bucurat ca ne despartea un gard inalt si, dupa toate aparentele, solid, pt ca, din nu stiu ce motiv, au luat-o la goana si n-as fi vrut sa fiu in calea tonelor
dezlantuite in galop. Am inteles f bine graza cu care strigau actorii in filme, in special in westernuri „Stampede”. Pe langa turma de bizoni pasteau, in deplina intelegere, niste guanaco, desi proveneau de pe continenete diferite.
In tarcuri speciale erau cheeta, multe cu pui, lucru care, am inteles, nu mai poate fi vazut la nici o alta gradina zoologica.
Cata diferenta intre acest parc si amarata si atat de supusa presiunilor imobiliare gradina Zoologica de la Baneasa! E drept ca pana la Fota se merge cu trenul 3 statii, pe malul raului Lee si apoi printr-o zona care pe harta arata ca un lac, cei de la Fota zic ca ar fi Cork Harbour (o fi in
legatura cu adevaratul golf Cork dar care, la orele in care am trecut noi cu trenul (de patru ori in total, pt ca si pe 21 am fost tot la Fota) era acoperita de mal prin care serpuiau firisoare de apa.
Tot in Fota Park sunt niste insule pe care traiesc diferite specii de maimute cu puii lor, care fac deliciul micutilor vizitatori: giboni, siamang, macaci, etc. Administratia parcului (parc aflat in proprietatea Universitatii) le-a amenajat franghii pe care sa se catere si sa se balanseze, insulitele fiind cam mici.
Pinguinii, intr-o zi atat de calda, stateau la umbra. Si pt ca tot am vorbit de caldura, succesul acestui parc se datoreste si faptului ca, gratie curentului Golfstream, clima aici e mai blanda iarna decat in restul Europei.
La una din intrarile in parc, cea dinspre gara, se afla un fel de Fast Food, in fata caruia sunt situate numeroase mese de picnic, la una din mese am stat si noi pt un pranz rapid cu leguma nationala, cartoful, sub forma de „french fries”. Apa, minerala sau plata, e f scumpa, aproape 2E 0,5l.

Niciun comentariu: