luni, 5 martie 2012

Scent of a Woman-Jeju Island

Prima data am auzit despre aceasta insula in primul serial sud coreean pe care l-am vazut in viata mea, Dae Jang Geum (se citeste Te Cian Kium) tradus la noi "Giuvaerul Palatului".  Era o insula pe care erau trimisi sclavii, JG fiind deportata acolo cand a fost invinuita pe nedrept de inalta tradare. Peisajul era dezolant, chiar daca acolo a invatat ea sa cultive plante medicinale si sa vindece bolnavi.
 Oedolgae Rock



Seaes Hotel & Resort. Aici s-au filmat, intre altele, Secret Garden si Boys Before Flowers

Cand am vazut scena in care urma sa aiba loc casatoria dintre Jun Pyo si "Monkey Girl" ma intrebam daca exista pe net fotografii cu acea capela, exista, le puteti vedea mai sus.

Hyatt Regency Hotel on Jeju Island’s in the Jungmun Resort area.

Asa cum deja am spus, pe Kim Sun Ah am vazut-o si in The Lovely Kim Sam Soon. Ei bine, si acest serial a avut partea lui de filmari in insula Jeju, si anume pe Hallasan, Muntele Halla.  A fost o scena f dramatica, fotografiile pe care vi le voi prezenta va arata latura turistica a muntelui, precum si pozitia lui pe insula. Hallasan este cel mai inalt munte din Coreea, si escaladarea lui este dorita de f multi coreeni care ajung pe insula.

Muntele, de fapt un vulcan stins, ocupa practic cam toata insula. Varful sau cel mai inalt este Ilchulbong (Sunrise Pick). Urmatoarele fotografii au ca fundal acest pisc

Drumurile de acces sunt f bine intretinute.
Iata ce se poate vedea din varful muntelui. In aceasta locatie, orasul Seogwipo, s-au filmat scenele din primele episoade din Bad Guy, acelea in care Kim Nam Gil juca rolul unui cascador care executa sarituri cu parasuta. Cineva a facut o calatorie in acest oras si a pus pe blog cateva imagini:





Mai sunt si alte seriale care si-au avut locatia in acesta frumoasa insula, inscrisa intre cele sapte minuni ale lumii, dar eu nu le-am vazut. In schimb acum cred ca i-a venit randul serialului care a dat titlul acestui articol. In penultimul episod Yeon Jae si Ji Wook se hotarasc sa o invite pe mama lui YJ intr-o calatorie in insula Jeju. Mama nici nu banuieste surpriza care o asteapta, anume ca se va intalni acolo cu cel care a suspinat in tacere ani de zile dupa ea si ca astfel YJ si JW vor avea posibilitatea sa fie singuri in acel peisaj mirific. Am cautat poze din scenele petrecute acolo si am gasit cateva pe Drama Beans.


Si pt ca insula mai are multe de oferit, o cascada impresionanta, stanci de bazalt ca niste stalpi, tarmuri de o frumusete aparte, statui interesante, precum si celebrele dar deja pe cale de disparitie (fetele tinere se pare ca au renuntat la aceasta meserie) scufundatoare, o sa mai pnn niste poze luate bineinteles tot de pe net, dar nu am notat de pe ce pagini le-am gasit. O sa mai spun doar ca insula este o destinatie predilecta pt cuplurile care vor sa-si petreaca acolo luna de miere (imi amintesc vag de un serial in care un cuplu proaspat casatorit a plecat in luna de miere, nu-mi amintesc deloc unde, eram sigura ca e vorba de insula Jeju, din nefericire nu-mi amintesc nici numele serialului), ca dialectul vorbit acolo se deosebeste de cel din peninsula si ca in prezent exista o larga miscare de protest a locuitorilor impotriva intentiei autoritatilor de a construi acolo o baza americana.

Aceasta miscare de protest isi are radacinile in evenimentele din 1948, cand locuitorii din Jeju au protestat impotriva formarii Republici Coreea de Sud si 8 dintre ei au fost ucisi in timpul reprimarii acestui protest. Inca mai cumplit a fost ce a urmat dupa alegeri, cand populatia a fost etichetata drept comunista si ultranationalistii au decis sa recurga la o operatie de "curatire". Scrie pe situl respectiv ca 70 de sate au fost rase de pe suprafata pamantului si 30000 de locuitori, o treime din totalul locuitorilor, au fost ucisi. Am amintit deja cand am vorbit despre serialul Giant ca in timpul dictaturii modul cum erau tratati cei ce indrazneau sa se opuna regimului nu era mult diferit de modul in care si-au tratat comunistii nostri pe cei care nu au fost de partea lor, de unde se vede ca extremismul se manifesta cam la fel.

Avand in vedere ca toate acestea au avut loc cand Coreea de Sud se afla sub obladuirea americanilor e de inteles cam ce sentimente au jejuanii fata de acestia. Sigur ca opresiunea celor care au fost considerati comunisti a continuat lasand urme adanci in sufletele locuitorilor si abia in 2006 presedintele Roh Moo-Hyun si-a cerut scuze pt masacru si a denumit insula Jeju "Insula Pacii Mondiale".

Dar planurile de a crea o baza militara in Gangjeong Village, unde conditiile naturale constand dintr-o apa deosebit de pura au permis dezvoltarea de sere si livezi deosebit de fertile au determinat proteste din partea locuitorilor acestei localitati. Dar nu toti locuitorii protesteaza, unii deja si-au vandut pamanturile si se pare ca planurile constructorilor bazei sunt pe cale sa se infaptuiasca. Problema locuitorilor este ca acesta insula este un important punct strategic. Si stiind cat de belicosi sunt nord-coreeni, care in plus se pare ca deja poseda arma atomica, precum si cat de puternici sunt cei care ii sprijina pe acesti lideri comunisti care de trei generatii isi infometeaza poporul nu stiu de cata pace ar putea avea parte locuitorii acestei insule, cu sau fara baza militara pe teritoriul lor.

Am sa pun mai intai cateva poze din Gangjeong, prima este luata de pe o pagina unde ea ilustreaza un articol al cunoscutului activist de extrema stanga Noam Chomski


Urmatoarele au teme diverse.


Celebrele scufundatoare din insula Jeju















Pe insula se afla un fel de Muzeu al Satului precum si alte muzee, cel mai ciudat fiind, pt atat de puritanii coreeni educati in spirit confucianist f ciudat, e un muzeu dedicat sexului, precum si multe alte puncte de atractie, nu degeaba a ales echipa de la Boys Before Flowers, si nu numai ea, aceasta insula pt a filma.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut f mult.Nu stiam nimic despre suferinta populatiei di JI.Mi-au placut mult pozele.TP ,Luciana

Anonim spunea...

Esti o norocoasa ca ai putut vedea acele locuri. Sunt superbe.

Viorica spunea...

Luciana, imi pare bine ca ti-a placut.

Anonim, esti la fel de norocos ca mine, pt ca si eu le-am vazut doar in poze. Si data viitoare poate te semnezi, Luciana demonstreaza ca se poate.

Clubul Bufniței spunea...

purintanii coreeni? "sarmanii", sunt pe locul II in lume la dovorturi si acestea se produc din cauza relatiilor extraconjugale. de asemenea tot mai multi tineri prefera concubinajul in locul casatoriei - de exemplu, Jang Hyuk, cel ce a jucat pe Lee Dae Gil din CHUNO a fost aspru judecat ca s-a casatorit dupa venirea pe lume a primului copil (cea care i-a devenit sotie fiind insarcinata cu al doilea copilas) pentru ca se fac eforturi ca macar oamenii cunoscuti sa inceapa sa dea exemple pozitive. deci, educatia confucianista e una si hormonii alta - trebuie sa recunosc, isi spala rufele discret si doar in famile de aceea se stie putin despre viata lor privata iar filmele/aerialele lor redau foarte vag realitatea in ciuda faptului ca se fac atat de multe...

Viorica spunea...

Chiar si din serialele lor rezulta ca se casatoresc siliti de familie numai din considerente materiale si atunci dau rapid pe alaturi, ba mai fac si copii extraconjugali, nu e de mirare ca atunci cand le vine bine divorteaza, se pare ca morala e una si ipocrizia e alta...