Parca niciodata nu mi s-a parut ritmul unui campionat atat de sufocant, poate si pt ca nivelul de anul acesta a fost f ridicat. Trebuie sa multumesc celor de la TVR2 pt ca au avut amabilitatea sa transmita atat de mult de la acest campionat, precum si tandemului de comentatori Alina Alexoi, Marius Negrea care de data asta s-au completat f bine, Alina a evoluat, dupa parerea mea, mult in bine in ce priveste modul de a comenta (sau poate am devenit eu mai ingaduitoare? N-as crede)
Desi s-a incheiat concursul la dans iar programele scurte de la fete si baieti au fost destul de palpitante am ales sa povestesc intai despre proba de perechi pt ca a oferit niste surprize iesite din comun. Am sa spun despre ce este vorba mai tarziu.
Prima pereche urmarita a fost Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISE Nu au stralucit cine stie ce, dovada notele primite, au mai avut si greseli la saritura in paralel (in engleza Side by Side, Alina insista sa o numeasca "parte-n parte") dar macar mi-au permis sa descifrez in parte prescurtarile din tabelul cu notele date de arbitri, de care ma folosesc ca sa-mi dezvolt cunostintele tehnice despre patinajul artistic.
Comentatorii nostri ne-au dat informatii despre patinoarul de antrenament, care este situat la etajul cinci, langa piscina, si ne-au spus ca asa se procedeaza pt ca e economic sa se foloseasca apa care iese mai calda din agregatele de racire de la patinoar pt piscina. Ce idee grozava!
Perechea italiana Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK a inceput cu o frumoasa combinatie de sarituri in paralel, triplu, dublu, dublu Touloupe dar din pacate la aruncarea pe verticala am obervat ca el nu a prins-o bine si desi ea a facut un Lutz cu tripla rotatie au fost penalizati. Arbitrii nu au fost impresionati de ridicarea urmatoare, nici de spirale in schimb i-au penalizat pt ca desi aveau in program triplu Salkow ea a facut doar dublu, incat s-au dat note numai pt dublu si s-au si scazut puncte. In schimb a fost apreciat faptul ca au fost sincronizati la pirueta in paralel, era bine daca prima aruncare pe orizontala ar fi fost triplu si nu dublu Salkow, au mai dres-o cu a doua aruncare, un triplu Ridberger...pt a accede in top 10 ar fi avut nevoie de un program mai bun. Ei totusi au fost multumiti cu ce au facut, mie mi-a placut programul si mai ales buna interpretare a muzicii.
Trebuie sa va spun ca mi-am notat destul de amanuntit ce am vazut pe gheata, din cauza asta ma mai ratat cate ceva, dar asta ma ajuta sa inteleg tabelul despre care vorbeam mai sus, la care ma uitam inainte ca mata in calendar.
Perechea americana Mary Beth MARLEY / Rockne BRUBAKER mi-a lasat o impresie destul de buna avand in vedere ca ea are numai 16 ani, promit destul de mult si daca se vor mai califica in anii viitori (se stie cat de dur e campionatul USA) cred ca vor avea rezultate mai bune. Din pacate lipsa ei de experienta s-a vazut la dublu Axel in paralel cand a cazut, precum si la triplu Salkow aruncat cand a aterizat pe ambele picioare. Au gresit si la pirueta in paralel cand s-au desincronizat.
In schimb Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV si-au aratat clasa avand un program asa cum numai ei stiu sa faca, desi au gresit si ei la combinatia de dublu+dublu Axel, au si ratat o ridicare (pe care nu am reusit sa o vad pt ca notam cat de bun a fost triplul Ridberger aruncat) pt care nu au primit nimic absolut, nici macar zero puncte...Desi stiam programul lor "Claire de Lune" de la GP l-am urmarit din nou cu placere, AA a si remarcat ca li se potriveste mai bine un program clasic. Poate daca nu aveau acea cazatura de la programul scurt...Mie mi-e tare draga Yuko, cu gratia si eleganta ei si zambetul cuceritor. Bineinteles ca la sfarsit AS nu a fost deloc multumit.
Cand am vazut numele fetei din perechea canadiana Jessica DUBE / Sebastien WOLFE m-am asteptat la un program mult mai bun decat cel pe care l-am vazut, dar m-am lamurit ascultand comentariul AA ca ea de fapt a avut un alt partener si probabil asteptarile mele se bazau pe acea combinatie. A fost destul de neplacut pt ea sa se adune de trei ori de pe jos, e drept ca la odata el a aruncat-o direct pe jos, a mai gresit ea si la combinatia de doua dublu Axel cand el a avut doua rotatii jumatate si ea doar una jumatate. Vazand cat s-a gresit MN a comentat ca se pare ca acest concurs e programat prea tarziu, cel putin asa spun unii.
Din nou m-a frapat diferenta f mare de inaltime a perechii canadiene Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD ea are 1,49 m el 1,85. Totusi asta nu i-a impiedecat sa aiba un program destul de bun, dar nu mai bun decat al lui YK/ AS cum a apreciat MN. Ei au fost penalizati pt modul cum au executat combinatia de triplu, simplu, dublu Touloupe cu 1,7 puncte. Nu stiu de unde stia pe loc MN ce penalizari sau bonusuri au primit sportivii in timpul programului, nu pot decat sa presupun ca exista o legatura intre afisajul arbitrilor si cel al comentatorilor. Din programul lor mi-a placut pirueta in paralel, sincronizata perfect, precum si triplul Salkow aruncat.
F mult mi-a placut perechea f tinerilor chinezi Wenjing SUI / Cong HAN care au inceput cu un uimitor cvadruplu Salkow aruncat. Faptul ca ea l-a aterizat pe ambele picioare (atat eu cat si MN ziceam "aterizat pe doua picioare", mamita se amuza, "dar cate picioare are?" incat acum zic numai "pe ambele picioare") a dus la scaderea a 1,43 puncte din cele 8 acordate pt acest element. A urmat o combinatie de triplu, dublu, dublu Touloupe dar din pacate ea din nou a aterizat una din sarituri pe ambele picioare, de data asta s-au scazut 1,10 din 6,70. Nici cvadruplu Lutz twist (aruncat pe verticala) nu a placut juriului tehnic care si aici i-a scazut un punct din 7,10. In continuare programul a fost bun, au obtinut si bonusuri, exceptie facand o ridicare ratata care nici nu a fost luata in considerare, ca si cum n-ar fi fost acel element in program, pur si simplu s-a tras linie. La sfarsit toata sala s-a ridicat in picioare (si erau atat patinatori de renume fosti si actuali cat si numeroase personalitati) si a aplaudat frenetic. Insa juriul pt partea artistica a fost tare zgarcit la note incat atunci cand s-au afisat notele publicul a protestat vehement.
Ceva mai bine a apreciat juriul prestatia artistica a perechii americane Caydee DENNEY / John COUGHLIN. Din pdv tehnic au fost considerati aproape egali cu chinezii, triplul Lutz twisted a primit chiar bonus, de fapt au primit bonus cam la toate elementele cu exceptia combinatiei de sarituri in paralel cand prima saritura a fost considerata doar simplu Axel pt ca nu au executat amandoi dublu Axel. Sigur, programul lor a fost bun, dar eu tot mai cred ca arbitrii au defavorizat chinezii, poate pt ca sunt f tineri, ea are numai 16 ani. Ce a impresionat placut e faptul ca americanul si-a cerut scuze partenerei pt greseala de la saritura. De reamrcat e si faptul ca s-au prezentat destul de bine pt niste debutanti la CM.
Ei, si a urmat una din surprizele extrem de palcute ale serii, un program de zile mari, de adevarati campioni, al perechii ruse Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV A fost perfect, fara nici o greseala, de valoare f mare, atat din pdv tehnic cat si artistic. Se potrivesc asa de bine incat nu-mi pare deloc rau ca el a parasit-o pe Maria Muhortova pt Tatiana in schimb imi pare bine ca s-a retras Stanislas. Au plutit pe muzica din "Black Swan" asa cum stiu ei, si au dovedit ca ce s-a intamplat la programul scurt a fost doar o regretabila eroare. Anticipez spunand ca au castigat programul liber si m-a cam deranjat ca MN a comentat ca arbitrii au tras cat au putut dand note f mari (meritate dupa parerea mea) cuplului rus ca sa il traga in sus. Ba chiar la finalul programului a afirmat ca arbitrii "au aruncat cu bonusuri". E adevarat ca fiecare element a primit bonusuri dar programul a fost perfect, de adevarati campioni, chiar daca de data asta nu mai aveau nici o sansa la medalia de aur. MN a apreciat ca incepand din acel moment perechea germana si cea chineza, care urmau, isi puteau permite o greseala, dar nu doua. Intr-adevar stacheta fusese ridicata f sus, ca sa spun asa.
Din pacate baiatul din perechea chineza Qing PANG / Jian TONG a cazut tare rau, pe spate, chiar la prima saritura, un tripluTouloupe pe care arbitrii pe care au depunctat-o cu 2,10 puncte din 4,10. Degeaba s-a adunat el de pe jos si au incercat sa faca o combinatie de dublu, dublu Axel, pt ca nu au executat ambii dublul si astfel a fost luat in calcul doar un Axel simplu si o depunctare de 0,79. Au urmat cateva elemente de nivel 3 si 4 dar din pacate triplul Lutz aruncat (pe veritala) nu a mai fost de valoarea cu care ne obisnuisera ei, fiind si aici depunctati cu 0,20. Pareau ca si-au revenit obtinand un bonus destul de mare la triplu Salkow aruncat dar din pacate la a doua aruncare, un triplu Ridberger, ea a aterizat pe ambele picioare pierzand si aici 1,30 puncte. Arbitrii de la componente au dat note destul de bune, dar nu suficiente sa treaca de rusi, se pare ca presiunea pusa de acestia a fost prea mare, altfel nu se explica de ce chinezii au fost asa de nesiguri, ca niciodata. Si astfel rusii au scapat de un adversar la medalie.
Avand in vedere programul chinezilor a doua pereche rusa Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV ar fi avut sansa sa urce pe podium daca faceau un program perfect, dar nu a fost cazul, dimpotriva, au avut destul de multe greseli, ea a cazut la triplu Flip aruncat, au gresit si la pirueta in paralel, au ratat o pirueta, si nu le-a folosit prea mult ca au avut ridicari de nivel patru, toate trei cu bonusuri pt ca au fost executate in partea doua a programului. Ambii comentatori au fost de parere ca puteau mai mult, AA ne-a anutat ca pe 7 februarie ii vom vedea la Bucuresti, la "Kings on Ice", alaturi de alti patinatori, cum ar fi Bobrova/ Soloviev. Patinatorii nu pareau de loc multumiti de note, era si normal, nu stiu la ce se asteptau avand in vedere programul executat.
Nici Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY nu au avut un program fara greseli, la saritura in paralel in loc de dublu Axel el a facut doar unul simplu, s-au desincronizat si la pirueta in paralel si, desi in rest programul a fost f bun, nu a fost la inaltimea unor campioni, norocul lor a fost cazatura lui Maxim de la programul scurt si astfel si-au adjudecat din nou medalia de aur cu numai 0,11 puncte per total in fata rusilor. Ce m-a frapat a fost faptul ca el era transpirat rau la subbrat, nu-mi amintesc sa il fi vazut vreodata transpirat. MN iar a comentat negativ la adresa arbitrilor spunand ca arbitrii si-au dorit victoria rusilor si de aceea au tras in jos cat au putut notele la partea artistica a nemtilor. In realitate, uitandu-ma pe tabel vad ca diferenta la componente intre cele doua perechi e destul de mica, nu se putea sa fie egali pt ca Black Swan al rusilor a fost, dupa parerea mea, interpretat mai bine decat Tina nemtilor. Oricum stiam programele de la Grand Prixuri si stiu ca si atunci mi-a placut mai mult programul rusilor din pdv artistic.
Mie imi place f mult de fata din perechea japoneza Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN,
e armonioasa si frumusica precum o papusica. In ciuda faptului ca la triplu Salkow in paralel au gresit amandoi, a ezitarii de la triplu Salkow aruncat si a aterizarii pe ambele picioare la triplu Touloupe aruncat restul programului a fost atat de frumos incat nu e de mirare ca au primit note destul de mari atat la tehnic cat si la artistic, mai mari chiar decat ale preferatilor mei, YK/ AS. Incercad sa faca pronosticuri in ce priveste locul pe care il vor ocupa japonezii in clasament AA a avut un moment de confuzie crezand ca NT/MT sunt la concurenta cu TV/MT care era clar ca nu pot fi depasiti de cei care urmau si ca locul 2 le era asigurat. AA ne-a informat ca NT a inceput sa patineze in China, unde au locuit o vreme parintii ei fiind trimisi acolo cu serviciul. Si s-au afisat notele. La vederea cifrei de 124, 32 celor doi patiantori nu le venea sa creada. Dar cand s-a afisat si locul 3 Narumi a tasnit de pe banca si tsushti in bratele antrenorului de care s-a incolacit ca o maimutica. Si Mervin s-a repezit sa-l imbratiseze pe celalalt antrenor. Apoi am vazut ca spectatorii japonezi plangeau, a inceput si Narumi sa planga de bucurie...comentatorii nostri ziceau ca ei stiau ca asiaticii sunt mai retinuti (se vede ca nu se uita la serialele sud-coreene, cu sirurile lor de lacrimi de glicerina atat pe obrajii fetelor, cat si pe al baietilor). AA a pus explozia de sentimente a lui Narumi pe seama faptului ca se antreneaza in Canada.
I
n pauza Gwendal Peizerat i-a intervievat pe campioni iar apoi comentatorii (MN) ne-au spus ca atunci cand Tatiana il avea ca partener pe Stanislas cele doua ucrainience, AS si TV se antrenau impreuna si erau f bune prietene dar cand partenerul Tv a devenit Maxim Aliona i-a spus lui Ingo Stoeur ca nu mai e cazul sa seantreneze impreuna pt ca acea pereche a devenit periculoasa. AA a comentat vazand cum sare Narumi de bucurie ca pt ei acum e si ziua lor, si Pastele, si Craciunul. Am gasit o poza sugestiva a modului cum au reactioant cei doi japonezi cand au aflat rezultatele, precum si un articol din care rezulta ca pt Olimpiada Mervin, care s-a nascut in Saskatchewan din parinti refugiati, tatal vietnamez si mama cambodgiana, ar trebui sa renunte la cetatenia canadiana si sa devina cetatean japonez ca sa poata participa, pt ca Japonia nu admite dubla cetatenie iar la Olimpiada, spre deosebire de celeallte concursuri internationale se cere ca cei care concureaza sa fie cetateni ai tarii pt care concureaza.
Pairs - Free Skating |
|
Result Details |
|
|
|
Legend | |
TSS | Total Segment Score |
TES | Technical Element Score |
PCS | Program Component Score |
| |
SS | Skating Skills |
TR | Transitions |
PE | Performance/Execution |
CH | Choreography |
IN | Interpretation |
|
|
Rezultatele Finale
FNR=Final not reached
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu