Aproape ca nu exista serial sud-coreean, modern sau istoric, in care numele acestei insule, Jeju, sa nu fie pomenit. Si nu e de mirare, e o adevarata comoara, votata ca una din cele sapte minuni naturale ale lumii moderne. Dar nu despre peisajele si atractiile ei turistice vreau sa vorbesc acum (le vine is lor randul curand, sper) ci despre niste de mult ingropate in memorie amintiri. Prin anii 70 imi facea mare placere sa merg in Piata Amzei la un magazin cu produse pescaresti. Avea acolo tot felul de minuni aduse de peste mari si tari (deh, pe atunci mai aveam flota, si inca una de pescuit oceanica), nu totdeauna f accesibile ca pret, dar din cand in cand mai cumparam cate o delicatesa.
Printre pestii preferati de mine erau unii lungi si f plati, ca niste sabii, cu o carne deosebit de gustoasa si, lucru inca mia important, fara oase. Cu timpul au disparut si ei, ca si alte marfuri, din galantare, toti cei ce au trait in anii aceia isi aminteau ce minuni de vitejie faceau sa aiba ce pune pe masa, cate expediente, cate cozi, etc. Am regasit, helas, doar in poza, acei pesti minunati pe o taraba din insula Jeju.
Iata ce scrie sub poza
Also known as "hairtail fish," this is one of the more commercially important fish that can be caught around Jeju-do, with the majority of the take exported to mainland Korea and beyond. As such, the price of this fish has increased steadily over the years to the point where it’s no longer affordable for many locals. A shame, because its firm flesh, subtle fishiness and easily removed bones make for fine eating.
Cunoscut si ca "pestele cu coada de par" (sau "coada de cal" cu referire la coafura feminina , este traducerea care mi se pare cea mai adecvata) acesta este unul din pestii cu cea mai mare importanta comerciala care poate fi prins in apele dimprejurul Insulei Jeju-do, majoritatea fiind exportata spre peninsula Coreea sau in alte parti. Din acesta cauza pretul acestui peste a crescut apreciabil dealungul anilor pana intr-acolo incat nu mai este accesibil pt multi localnici. Este pacat, pt ca are o carne f fina si oase care se indeparteaza usor.
Bineinteles ca si Wikipedia are o pagina dedicata acestui delicios peste care se gaseste in apele tropicale si temperate (in Atlantic si Pacific, de ex), cunoscut in Japonia ca tachiuo (lit. "sword-fish", adica peste spada, dar eu am preferat denumirea de peste sabie, cum era numit in magazinul nostru, pt a nu se face confuzie cu pestele vanat de eroul celebrului roman al lui Hemingway "Omul si Marea" ) si folosit la gratar sau crud in sashimi. Numele stiintific Trichiurus lepturus
Asa arata la un stand din Tokio.Tare imi e dor sa mai gust macar odata din aceasta delicatesa. Eh, dar daca nu mai avem flota...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu