Anul acesta, spre deosebire de cei trecuti, n-am prea avut chef sa ma strofoc sa pregatesc cine stie ce masa festiva. Nu stiu cate persoane au urmarit pe Euforia o emisiune culinara a unei americance, una tupeista si fudula nevoie mare ca ea gateste in mare viteza tot felul de lucruri care par ca "sunt facute in casa" suna dublajul, "from scratch" cred ca e originalul.
Diferenta dintre adaptarea in romana si engleza in acest caz e ca noi, in mod traditional, folosim materii prime cum ar fi faina, unt, zahar, legume, peste, carne, in timp ce americanii folosesc tot felul de semipreparate sau chiar preparate din cutii sau borcane. Acum trebuie sa recunosc ca mie mi-e cam greu sa traduc "from scratch" incat e posibil ca varianta de pe Euforia sa fie cea mai corecta posibil.
Am amintit de acea emisiune si de madam Sandra pt ca si eu am apelat din greu pt masa de ieri la semipreparate. Trebuie insa sa stiti ca sotul meu prefera sa-si gateasca singur "mancaruri fara nic un gust" cum recunoaste chiar el, si asta pt ca zice ca eu gatesc prea bine si se ingrasa (nu zice ca mananca el prea mult pt cat efort face) iar mamita abia ciuguleste cate ceva (daca ne vedeti alaturi nici nu ziceti ca suntem mama si fiica, atat e de mare diferenta de gabarit) si cu timpul am fost descurajata sa mai gatesc cine stie ce minuni, pt ca daca ceilalti nu se bucura de ce pregatesc eu cu drag pt ei, la ce buna osteneala?
Deci am mers la magazin si m-am "inarmat" cu salata de vinete gata preparata, cu niste crochete de cascaval si chiftelute de legume (dar nu de cele cu soia, pt ca am citit in mai multe materiale ca soia dauneaza hipotiroidienilor), precum si niste pate de ficat de la Antrefrigul, singura firma care nu are pe eticheta la ingrediente proteina din soia. Am mai cumparat oua de prepelita, masline dietetice (din pacate Florentina, de la care cumparam de obicei maslinele, facand o excursie de mai bine de un km pe jos, avea pravalia inchisa si am cumparat de la Carrefour, si astfel maslinele aste chiar sunt fara nici un gust) si pastrama haiduceasca (care si-a schimbat compozitia renuntand la boiaua de ardei care ii dadea un gust aparte dar murdarea teribil mainile utilizatorului, din fericire nici pe eticheta lor nu apar fatidicele cuvinte "proteina din soia"), cateva avocado, lamai, rosii cherry si o andiva, precum si cativa mici (stiu ca nu sunt festivi dar macelarul de la pravalia de unde ii cumpar are el o reteta grozava incat imi place ca uneori, destul de rar, cand am pofta de mici, sa ii cumpar de acolo).
Cartofi si morcovi mai aveam, deasemenea oua de tara, maioneza Hamker si muraturi. Incat prepararea mesei festive a durat f putin. Memiul ar suna cam asa: guacamole verde, andiva cu maioneza, pate de ficat cu oua de prepelita si masline, pastrama haiduceasca si chiftelute de legume, salata de vinete cu rosii cherry, salata "de boeuf fara bouef" si mici la gratar. Ca desert am avut inghetata dietetica (de la magazin) cu crema de mure, tot dietetica, dar preparata de mine, o sa spun mai incolo cum.
Stiam ca am in camara o sticla de sampanie romaneasca dar cand sa o pun la rece fatalitate, era niste cidru "Cora" importat din Franta. Incat am plecat val-vartej sa gasesc sampania dorita, "Margaritar" de Jidvei. La pravalia de pe str Virtutii aveau si un coniac (vinars) vechi de 18 ani dar cand am vazut pretul m-am dezumflat imediat, era 100 de lei (pt "milionari" un milion vechi).
Despre guacamole v-am mai spus, pulpa de avocado (fructul trebuie sa fie moale la pipait) se zdrobeste, se amesteca cu ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, boia iute (praf de chili) si sare (eu nu am pus sare, deh, tensiunea) dupa gust.
Andivele le-am taiat cam de doi cm si le-am amestecat cu maioneza.Salata de vinete am asezat-o artistic pe o farfurie si am inconjurat-o cu rosii cherry.
Tot artistic am asezat si fasiile de pastrama si am pus cu mare grija peste ele chiftelutele de legume.
Pateul l-am scos din cutie, l-am asezat...ati ghicit, artistic, pe farfurie si l-am ornat cu oua de prepelita, masline si o crizantema din felii de gogosar murat.Pt salata de legume cu maioneza am muncit ceva: am fiert cartofi, oua si morcovi (rog persoanele oripilate de faptul ca nu tin post sa se mute pe alte meleaguri, mai ascetice, si sa inceteze cu privirile dojenitoare si comentariile rauvoitoare, nu e cazul sa sufere ele pt sufletul meu, zic asta pt ca am vazut pe fb, unde se presupune ca suntem intre prieteni iar bunavointa si buna crestere ar trebui sa fie lege niste comentarii oribile la adresa unor prietene cam de varsta mea care nu tin post) le-am curatat, le-am taiat cubulete marunte, am taiat si niste muraturi (printre ele si fasole galbena pastai) si masline, am amestecat totul cu mustar si atata maioneza cat sa se lege, dar sa nu fie prea moale, am montat totul pe un platou si am acoperit cu un ametec de maioneza, putin mustar si atata turmeric (curcuma) cat sa para ca maioneza e facuta din oua de casa (nah, ca m-am molipsit de la Sandra). Pt ornat am folosit morcovi murati taiati inca de asta toamna in forma de flori, oua de prepelita si crochete de cascaval, precum si cateva feliute de castravecior murat.
N-am facut poze cu desertul din cupele de inghetata si nici cu paharele cu "vin de la mosie", cidru, apa sau sampanie. Am ramas insa datoare cu crema de mure. Asta toamna am cumparat (iar) prea multe mure si ce mi-a ramas am pus in congelator. Pt ca nu mi-a placut gustul lor (erau cam acre) le-am fiert in sucul lor, am adaugat niste indulcitor Diamant pulbere si cateva picaturi de esenta de vanilie (vanilina) si gata.
Seara tarziu, cand mi-am terminat sarbatoarea (raspunzand si la telefoane de felicitare, unul f curios, pe cel fix de la RDS, din partea unui deputat al carui nume nu l-am inteles, dar nu parea a fi al prietenilor mei de pe net, persoana care a sunat a inchis ffff repede) si niste alte treburi despre care nu vreau sa vorbesc (sa nu va ganditi la prostii) am deschis calculatorul si am inceput sa raspund cu multa bucurie zecilor de mesaje de felicitare de pe facebook. Si asa am trecut de miezul noptii iar aniversarea zilei mele de nastere teoretic s-a incheiat, practic am mai primit felicitari de pe alte fuse orare, aflate in urma noastra. Si acum vad cum calculatorul cel destept deja a trecut la ora de vara.
6 comentarii:
La multi ani frumosi si luminosi, Viorica, sa te tina Dumnezeu in putere, sa ai zile insorite si parte de mai multa bunavoita in jur!
Cu mare drag te citesc de ceva vreme, zilnic :)
Giliola
Multumesc atat pt cuvintele frumoase cat si pt faptul ca ma citesti. Mereu m-am intrebat ce reprezinta cifrele acela de pe contoarele mele...
La multi ani!!!
sanatosi si norocosi, cu aceeasi inima calda si darnica
Irina, tocmai am facut un test de personalitate, se pare ca nu e prea bine pt inima mea sa fie asa de calda :P
Multumesc pt urare.
La multi ani binecuvantati, draga mea!
Multumesc, draga mea Disa!
Trimiteți un comentariu