duminică, 1 aprilie 2012

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2012-Baieti Programul scurt

Daca proba de dans este cea care este mai populara si mai gustata de publicul spectator, cea mai palpitanta proba ramane proba masculina. Mi se pare mereu ca baietii se lupta mai aprig, fiecare dintre ei incercand sa se autodepaseasca, uneori reusind, alteori nu.

De data asta primul sportiv pe care l-am vazut mi-a produs si prima bucurie a unui program scurt excelent, fara greseala (chiar daca a fost un pic inclinat la triplu Axel) aratandu-ne un Brian JOUBERT stapan pe el, constient de talentul si valoarea lui. Sigur, pasii lui sunt ai unui sportiv atletic, dar asta nu inseamna ca nu i-am privit cu multa incantare, mi-a placut si ca a legat cvadruplul de un triplu Touloupe. Si piruetele au fost extraordinare, de nivel 4, 4 si 3, in aceasta ordine.

Cel care a urmat, Alexander MAJOROV pe care il stiam de la Grand Prixuri ca un sportiv mai modest a avut o sarcina grea venind dupa un program care a trezit atata entuziasm si din pacate, cu doua cazaturi, una pe burta, si doar un triplu Axel reusit nu avea nici o sansa sa se califice, lucru pe care l-am anticipat inca inainte de a se afisa notele. Ce m-a frapat la el a fost faptul ca mi s-a parut ca e replica blonda si europeana a simpaticului actor coreean Micky Yoochun care interpreteaza rolul principal in serialul care pana acum ne face sa ne tinem cu mainile de burta de atata ras, Rooftop Prince.

De la carliontatul Adam RIPPON asteptam un cvadruplu care  nu a venit. De fapt el este renumit pt modul original in care executa triplul Lutz, cu ambele brate sus, de data asta, din pacate nu i-a reusit tocmai acesta saritura, fiind depunctat cu 1,50 puncte. Inca si mai mult a  pierdut la triplu Axel, aterizand defectuos, cu o rasturnare la final. Comentatorii de la TVR2, Marius Negrea si Alina Alexoi au reamintit ca la toate cele trei GP la care a participat a obtinut locul 4 (ce poate fi mai frustrant decat sa te afli mereu la picioarele podiumului?) dar aici a facut la pasi o saritura mai rar folosita, cu picioarele larg departate, stiu ca e de mare efect la gale sau in alte showuri. N-am inteles de la MN cum se numeste saritura, dar cred ca e vorba de Split Jump.

Mie personal canadianul Patrick CHAN nu-mi place deloc, desi trebuie sa recunosc de fiecare data cand il vad ca el, spre deosebire de Carolina Kostner, isi merita intotdeauna notele extrem de ridicate de la partea artistica. Si dupa ce a avut controversa binecunoscuta cu Brian Joubert in ce priveste rolul sariturii cvadruple in castigarea unui concurs s-a convins de necesitatea acesteia si a avut grija sa o includa in toate programele sale. Totusi de data asta nu a executat-o perfect si i s-au scazut 0,86 puncte. Cand am vazut ca la pasi s-a dezechilibrat aplcandu-se spre spate mi-am zis ca deja e imposibil sa il depaseasca pe BJ, numai ca arbitri au gandit altfel, nu numai ca nu l-au penalizat pt dezechilibru, dar i-au dat si bonus. Ca sa fiu sigura ca nu am gresit cand am scris notitele am cautat videoplipul cu evolutia sa. Asta pt ca privind tabloul cu punctajul acordat de arbitri am observat ca diferenta la programul tehnic au facut-o tocmai bonusurile mai mari acordate lui PC pt modul cum a executat elementele. In ce priveste partea artistica trebuie sa recunosc, desi nu-mi place, ca PC s-a prezentat mai bine decat BJ.

Despre Samuel CONTESTI stiu ca este o prezenta placuta pe gheata, ca e un showman innascut dar in patinajul artistic la concursuri trebuie sa aiba si un bagaj tehnic, ori al lui e cam saracut. In plus de data asta nu mi-a placut nici cum s-a imbracat, parca luase hainele cu imprumut. Ma asteptam la afisarea notelor sa primeasca mai mult pt coregrafie si interpretare, nu doar 7 si un pic. Ca i s-a scazut un punct pt triplu Axel nu ma mir, pt ca a pus mana jos si asta echivaleaza cu o cazatura. In final punctajul a fost identic cu al lui Adam Rippon dar s-a clasat cu un loc in urma acestuia pt ca notele la tehnic ale lui AR au fost un picut mai mari.

Patinatorul european cel mai drag inimii mele este Michal BREZINA in ciuda faptului ca nu numai odata mi-a inselat asteptarile. De data asta la programul scurt s-a intrecut pe sine, dar si pe altii, avand un program f inteligent gandit cu niste sarituri perfecte, triplu Axel si combinatie de triplu Fllip si triplu Touloupe ca simpla incalzire pt un cvadruplu  Salkow extraordinar de bine executat. Mi-a placut cat s-au bucurat la faza asta comentatorii nostri. Restul programului a fost in aceeasi nota, fiind pana la urma cel mai bun program din pdv tehnic, din pacate din pdv artistic nu se punea problema sa se atinga de Chan.

Imi amintesc si acum extraordinarul program al lui Daisuke TAKAHASHI de la Trofeul NHK, atunci el a luat un punctaj la artistic pe care Chan cred ca nu il va egala niciodata. Gurile rele zic ca asta s-a intamplat pt ca a evoluat acasa, de parca Chan ar fi concurat numai in deplasare. Din pacate la ambitioasa combinatie de cvadruplu Touloupe triplu Touloupe a gresit la tripla si i s-au scazut 2,86 puncte, nici la artistic nu l-a putut surclasa pe PC si asa s-a clasat abia pe locul 3.

Jeremy ABBOTT m-a ofticat tare la Cupa Chinei unde a insfacat cupa iesind la ambele probe pe locul 3. De data asta locul 3 era ocupat deja de DT si nu l-a ajutat deloc faptul ca a avut un nivel artistic ridicat (dupa parerea arbitrilor, eu raman la parerea mea ca SC a fost dezavantajat din acest pdv) pt ca tehnic a cam lasat de dorit, mai ales ca a si cazut la combinatia de triplu Flip, triplu Touloupe iar in loc de obligatotiul triplu Lutz el a facut doar un dublu.

Dragul de Kevin VAN DER PERREN nu si-a mai arata clasa de mare saritor, nu a incercat macar cvadruplul iar in loc de triplu Axel a facut doar dublu, clasandu-se in urma lui Nan Song, pe care tare mult as fi vrut sa il vad, chiar daca nu s-a remarcat la acest concurs, mie mi-a placut mult de el la GP. Comentatorii au spus ca KVDP voia de mult sa se retraga dar de fiecare data federatia belgiana l-a convins sa se prezinte la concursuri. Totusi eu nu m-am asteptat sa se claseze atat de jos.

Kevin REYNOLDS cu figura lui de Buratino, papusica rusa inspirata de Pinochio, a avut dupa parerea mea un program destul de frumos, cu o combinatie de cvadruplu Salkow, triplu Touloupe, la care se pare ca a gresit ceva, pt ca i s-a scazut un punct, se pare ca elementele sale nu au iesit cu nimic din comun si din cauza aceasta nu numai ca nu a primit bonusuri dar nici partea artistica nu a fost apreciata prea bine.

Denis TEN nu a mai confirmat parerea buna pe care mi-am facut-o despre le la debut, am asteptat zadarnic sa ia si el o medalie...De el imi place inca dinainte ca valul coreean Hallyu sa mature televiziunile si calculatoarele romanilor si faptul ca se trage dintr-un general vestit coreean (Min Keung-ho, a luptat in razboiul de independenta contra Japoniei, zice Wikipedia, stra-stranepotul sau a pierdut lupta cu patinatorii japonezi, cel putin cu 2/3 din ei, la acest campionat) nu l-a ajutat prea tare acum. A facut el un triplu Axel ca la carte, dar la combinatie a avut o usoara ezitare dar asta nu a fost cel mai grav, pt ca a luat note relativ bune pt partea tehnica, din pacate la artistic impresia nu a fost favorabila lui.

Ambitiosul Artur GACHINSKI nu a fost deloc in forma buna, combinatia de dudblu+ dublu Touloupe a fost o catastrofa, pierzand f multe puncte si neavand punctaj prea mare nici la artistic. A executat corect din pdv tehnic celelalte elemente dar atat, corect, nu f bine, nu e de mirare ca la final isi cam dadea palme. Imi pare rau de el si de rusi, la Soci toata speranta ar sta in Pliushcenko, si asta nu e bine.

Dupa ce au inghitit galusca amara a surclasarii lui Brian Joubert de trei sportivi speranta spectatorilor francezi la o victorie autohtona s-a spulberat odata cu prabusirea pe gheata a lui Florent AMODIO la executia cvadruplului Salkow. Nici triplul Axel nu a fost f reusit, a fost un pic inclinat, totusi a primit un bonus mititel, de 0,29 puncte pt el. normal ca a fost f suparat cand s-a terminat programul, se invatase de-acum cu rezultate bune, si Morozov era suparat.

Am asteptat cu multa nerabdare sa il revad pe Yuzuru HANYU care m-a impresionat la GP cu figura lui frumusica de fetita, cu puterea lui masculina de a executa elemente dificile precum si prin gratia si mobilitatea lui extraordinara. A inceput foarte bine cu o combinatie extraordinara de cvadruplu Touloupe dublu Touloupe, a continuat cu un triplu Axel f bun, mi-a placut pirueta semi-Bielmann, de nivel 4 si pe urma a facut o greseala cat el de mare, in loc de triplu Lutz a facut doar unul simplu, am scris in notitele mele "vai, ce rau imi pare pt a treia saritura". Arbitrii de la artistic au fost, dupa parerea mea, tare zgarciti, el are gratie si eleganta, ce conteaza ca e asa de tanar...AA ne-a spus ca in urma cutremurului de anul trecut patinoarul din Sendai, in care se antrena s-a prabusit.

Dupa el a urmat "bibeloul" japonez, Takahiko KOZUKA din pacate el a cazut atat la cvadruplu Touloupe cat si la triplu Axel, nici combinatia nu a fost perfecta, totuis a obtinut un bonusel pt ea (0,30) si asa a ajuns la sfarsitul programului scurt pe locul cu ghinion, 13.

Pe mine Javier FERNANDEZ m-a dezamagit la GP, inainte de intrarea pe gheata operatorul francez a tinut sa ne arate tatuajul lui cu tema sportiva de pe picior, am retinut ca erau cercurile olimpice si o gheata. Desi cvadruplul Touloupe nu a fost perfect (i s-au scazut 0,43 puncte) si a terminat Axelul cu o intoarcere (0,86 puncte penalizare) a executat f bine combinatia triplu Lutz (cred ca incep sa recunosc triplul Lutz, nu stiu de ce mi-a luat atat timp, sau poate operatorii francezi au fost mai buni si au aratat mai indeaproape cu ce picior se porneste saritura), triplu Touloupe iar piruetele sale au fost de nivel patru. in acest fel a obtinut puncte destul de ridicate la tehnic si aproape identice cu Amodio la artistic, ambii avand secvente de pasi spectaculoase. A fost tare bucuros la finalul programului, ca si galeria f colorata cu peruci cu par lung galben aprins si rosu, de altfel suporterii spanioli, in special cei de la fotbal, sunt vestiti pt originalitatea prezentarii. Pt ca tot am vorbit de pasi el a avut o surpriza neplacuta la Olimpiada de la Vancouver pt ca avut in program o ingenunchiere si arbitrii au apreciat-o ca pe o cazatura, scazandu-i un punct, degeaba a protestat, ca nu s-a mai schimbat nimic, de data asta arbitrii au fost avizati. Totusi acum cand a vazut punctajul a fost nemultumit.

Dupa ce am vazut sariturile lui Tomas VERNER am scris "mi-e teama ca a iesit din carti pt top 10", si s-a dovedit ca nu m-am inselat. Si nu avea cum sa fie altfel cand el a inceput doar cu un dublu Touloupe, a facut bine triplu Axel dar la saritura doua din combinatia triplu lip, triplu Touloupe a pus mana jos. Pacat de el, totusi de cand a devenit campionul Europei si pana azi nu s-a mai facut remarcat prin rezultate bune, ba chiar din pdv tehnic se tot duce in jos. MN a observat ca de unde acum cativa ani MB visa sa se apropie de TV acum la campionatul Cehiei se bat pt locul 1. AA a tinut sa ne impartaseasca bucuria ca la Cupa Mondiala la gimnastica Ponor a castigat solul. Bravo ei!

Daca vreti sa vedeti videoclipuri cu performantele  sportivilor la programul scurt gasiti linkurile la Examiner

Men - Short Program
 
Result Details
 
  Pl.  Qual.NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Q Patrick CHANCAN89.4146.2443.178.798.328.718.648.710.00#19
2Q Michal BREZINACZE87.6748.7038.977.967.507.797.797.930.00#21
3Q Daisuke TAKAHASHIJPN85.7243.4342.298.548.148.578.438.610.00#22
4Q Brian JOUBERTFRA83.4744.3539.128.007.298.047.867.930.00#16
5Q Javier FERNANDEZESP81.8743.7238.157.757.327.617.687.790.00#29
6Q Florent AMODIOFRA79.9642.8238.147.757.257.717.687.751.00#26
7Q Yuzuru HANYUJPN77.0738.6838.397.937.437.687.647.710.00#27
8Q Denis TENKAZ76.0041.6434.367.116.546.896.896.930.00#8
9Q Jeremy ABBOTTUSA74.8534.6441.218.218.188.188.188.461.00#23
10Q Adam RIPPONUSA73.5537.7735.787.326.897.187.147.250.00#18
11Q Samuel CONTESTIITA73.5537.5835.977.256.797.367.217.360.00#20
12Q Kevin REYNOLDSCAN72.9539.4933.466.826.436.826.686.710.00#7
13Q Takahiko KOZUKAJPN71.7835.9637.827.797.327.467.617.642.00#28
14Q Tomas VERNERCZE70.3833.1037.287.717.217.437.397.540.00#30
15Q Nan SONGCHN69.5839.4831.106.505.826.256.216.321.00#13
16Q Artur GACHINSKIRUS68.5031.3937.117.647.047.437.507.500.00#25
17Q Sergei VORONOVRUS66.8136.5230.296.295.646.116.076.180.00#1
18Q Kevin VAN DER PERRENBEL66.3832.6333.756.966.466.796.796.750.00#24
19Q Misha GEUZB65.2933.7231.576.395.896.436.366.500.00#12
20Q Christopher CALUZAPHI61.8731.7630.116.115.716.146.046.110.00#11
21Q Viktor PFEIFERAUT60.6131.2829.336.045.505.865.936.000.00#14
22Q Kim LUCINEMON59.9331.3328.605.935.395.715.685.890.00#9
23Q Peter LIEBERSGER58.2131.6428.575.935.615.685.645.712.00#5
24Q Javier RAYAESP57.2229.3027.925.685.395.575.715.570.00#4
25Maciej CIEPLUCHAPOL57.1829.1128.075.755.325.615.685.710.00#15
26Alexander MAJOROVSWE56.5728.3430.236.295.795.936.046.182.00#17
27Min-Seok KIMKOR55.4128.5826.835.685.185.255.435.290.00#3
28Dmitri IGNATENKOUKR52.9329.4023.535.044.434.714.714.640.00#10
29Alexei BYCHENKOISR52.7626.5026.265.504.935.185.365.290.00#2
30Justus STRIDDEN50.5527.3825.175.214.714.865.185.212.00#6
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation
Qual.Qualified for next segment
 
Patrick Chan
Michal Brezina
Daisuke Takahashi
Brian Joubert
Javier Fernandez
Florent Amodio
Yuzuru Hanyu
Yuzuru Hanyu
Yuzuru Hanyu
Nan Song
Samuel Contesti

Fotografiile sunt de pe Examiner si http://dyingofcute.tumblr.com/ 

4 comentarii:

Ana spunea...

Mie mi-e foarte drag Yuzuru, m-am bucurat ENORM ca a prins bronzul, a fost absolut fantastic la programul liber :)

Viorica spunea...

Cred sieu ca ti-a placut, si pe mine m-au trecut fiorii...Am pus un album cu poze de-ale lui pe fb.

Clubul Bufniței spunea...

se observa patima ta pentru patinajul artistic ... din aceste adevarate reportaje ... felicitari

Viorica spunea...

Da, cand incep campionatele nimeni din casa nu se mai intelege cu mine :)