vineri, 6 aprilie 2012

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2012-Dans Programul liber

La dans cred ca pana se vor retrage perechile Tessa VIRTUE / Scott MOIR si Meryl DAVIS / Charlie WHITE niciuna din celelalte perechi care vor concura nu poate nici imacar visa la o medalie de aur sau argint

Cand am ajuns in fata micului ecran, pe TVR2 se dadeau reluarile de la programul perechii canadiene  Kharis RALPH / Asher HILL Pt mine a fost o premiera, n-am mai vazut patinator de culoare la dans. Mi-a placut ce am vazut, si ei au fost tare bucurosi cand au terminat dar publicul a fost f nemultumit cand a vazut notele. Uitandu-ma pe desfasuratorul arbitrilor vad ca au alternat elemente de mare dificultate cu unele mai usurele, deh, arbitrii au ratiunile lor de apreciere pe care noi, ca nespecialisti adesea nu le pricepem, mai ales la dans. Incat dupa un asemenea concurs castigul nostru, al privitorilor ramane in ascultarea de muzica buna si incantarea produsa de miscarile si figurile ( mai ales ridicarile) patinatorilor.

Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI au patinat pe muzica din "Romeo si Julieta", s-au straduit sa ilustreze cat mai bine povestea, la un moment dat pareau ca se saruta de adevarat, pt ca imediat Neli sa i se urce lui Alexander (literalmente) in cap, m-a amuzat scena. De data asta nu mi s-au mai parut antipatici, programul lor a fost reusit, se pare insa ca ar fi trebuit la final sa mai execute o ridicare dar au ratat-o (eu nu am observat una ca asta) si arbitrii le-au tras linie pe foaie. Au fost coplesiti de faptul ca au terminat cu bine ce si-au propus si au ramas in genunchi la sfarsitul programului. Au primit chiar aplauze la scena deschisa. Marius Negrea ne-a spus ca visul lor a fost sa ajunga in top 10, dupa cum s-a vazut la incheierea concursului visul li s-a implinit.

Nu am mai vazut pana acum perechea italiana Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURI nu m-au impresionat f tare, desi mi-au placut atat piruetele cat si ridicarile, el insa a fost f emotionat la sfarsit, cand i-au dat lacrimile. Mie nemtii mi s-au parut mai buni, nu a fost doar o parere. Muzica din "Tosca" a fost o placere de ascultat.

La perechea britanica Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND am recunoscut stilul lui Evgheni Platov, din pacate nu au avut acuratetea si viteza asteptata, MN a spus ca nu a fost seara lor, au anuntat ca vor patina pe Elvis Medley, au avut altceva. Ba chiar au reusit sa fie depunctati de arbitri la ultima ridicare si pirueta, considerata de nivel 1, si la ei arbitrii au tras linie la ultima ridicare. Totusi mie blondul Nicholas mi se pare tare frumusel.
Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOV din Azerbaidjan au avut un program dinamic, cu miscari sacadate. Am notat atunci "interpreteaza ei ceva, dar nu stiu ce".  ISU m-a ajutat, e vorba de "Derap" by Rene Aubry si "Aquarelle" by Rene Aubry

Privind la perechea  lituaniana Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNAS mi-am amintit cu nostalgie de compatriotii lor Margarita Drobiasko/ Paulitas Vanagas, care mi-erau atat de dragi, IT/DS sunt departe de valoarea lor. Perechile JZ/AS si IT/DS au evoluat mai inainte de a incepe transmisia directa si le-am vazut in timpul pauzei de refacerea ghetii. As fi preferat sa revad perechea chineza Xintong HUANG / Xun ZHENG dar n-a fost sa fie. Noroc ca exista La Riserva Forum care mi-a permis sa vad cum reuseste o pereche asiatica sa interpreteze destul de bine in stil occidental, cum f bine au observat si comentatorii italieni, si sa nu uitam ca perechea doua italiana LA/ SV s-a clasat in urma lor.

De la americanii Madison HUBBELL / Zachary DONOHUE asteptam mai mult, am remarcat ca au fost cam desincronizati la twizzle-uri, de fapt mie mi se par mai grele si decat ridicarile tocmai pt ca e vorba de sincronizare. Vad ca si la ei s-a tras linie la poza de final. am observat asta la mai multe perechi.

Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO au interpretat "Furtuna de Zapada", numai ca aceasta furtuna era calma, potolita, ei executand un adevarat balet pe gheata, in stilul caracteristic scolii ruse dar fara stralucirea de exceptie a perechilor care dominau podiumurile altadata.

Mie imi place f mult perechea italiana Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE, le-a placut si francezilor din tribune, i-am vazut pe Marina Anisina si Gwendal Peizerat apaludand in tribune, erau si Isabel Delobel Si Olivier Shonfelder. AC/ LL sunt f expresivi, au interpretat f bine muzica din "La Strada", ba chiar mi-a placut mai mult programul lor decat cel de alta data interpretat de Federica Faelli/ Massimo Scali. La sfarsitul programului Luca a pupat-o parinteste pe Ana pe frunte. Erau f fericiti ca au avut un program bun. Mi-ar fi placut sa-i vad mai sus in clasament, poate alta data.

Scoala rusa de balet si-a demonstrat din nou virtuozitatea prin Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV pe muzica din "Fantoma de la Opera". AA a simtit nevoia sa faca o mica prezentare, (cum face de obicei la fiecare bucata muzicala), a acestui muzical. Nu e rau, ne mai imbogatim cunostintele de cultura generala, important e sa nu ne distraga atentia de la ce se intampla pe gheata, si se pare ca a inteles si ea asta. Tot AA ne-a amintit mereu cine mai vine la Kings on Ice, nici nu-mi vine sa cred ca mai e asa putin pana la spectacol, ce bine ca am o fiica minunata care mi-a facut cadou de ziua mea un  bilet! Deci pe langa EB/DS mai vin Surya Bonaly, Fumie Suguri, etc, etc. EB/DS au patinat cu viteza, precizie, au avut o buna acoperire a ghetii.

Din pacate pt Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI nu a fost o zi prea buna, Alex s--a impiedecat la un moment dat si a pierdut ritmul incat secventa de twizzle-uri nu a fost luata deloc in considerare, nici pasii nu au fost cine stie ce, abia nivel 2, ridicarile au fost bine apreciate, dar asta nu a fost suficient sa ramana macar in top 10.

Daca la perechile ruse am tot amintit de scoala rusa de balet iata ca aceasta isi arata roadele si pe alt continent, prin antrenorii Marina Zueva/ Igor Spielbam. Pe muzica din "Liliacul" au dansat Meryl DAVIS / Charlie WHITE A fost o placere deosebita sa ii privesc, sunt asa de armoniosi impreuna, asa de precisi, eleganti si gratiosi incat nici nu am stiut cand a trecut timpul. Publicul a fost si el impresionat, aplaudand in picioare. Dar...faptul ca au intrat inaintea rivalilor canadieni se pare ca a contat si i-a dezavantajat, juriul pastrand notele cele mai ridicate pt TV/SM. Ciudat e ca nici ei, nici canadienii nu au primit nimic pt poza de final, desi era trecuta in lista.

Cand am vorbit mai sus de canadieni nu m-am gandit la perechea Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE antrenata de alt monstru sacru al patinajului, Anjelica Krylova, care avea lacrimim in ochi cand s-a terminat programul elevilor ei. Au patinat pe "Je suis Malade" al lui Serge Lama si in minte mi-a venit programul de la gala al lui Pliushcenko (l-a mai interpretat cineva, cred ca la GP, poate tot KW/AP, nu-mi amintesc) si marturisesc ca nu a fost in favoarea canadienilor comparatia, parca ei nu au trait muzica cu tot atata intensitate, desi Kaitlyn avea motive sa fie mai impresionanta tinand cont ca la final s-a vazut ca avea genunchiul plin de sange.

Francezii Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT au venit cu de acum arhicunoscutul pt mine "Faraon" si tot cu un costum minimal din fese pt Natalie. Dar mi s-a parut totusi ca au schimbat un pic coregrafia insistand pe gesturile specifice anticilor egipteni. MN a remarcat ca nu au avut o parte artisitica tot atat de buna precum canadienii sau americanii si judecand dupa note asa a fost. In ce priveste partea tehnica au fost la egalitate perfecta cu americanii, bonusurile mai mici primite de francezi facand diferenta. Krylova nu parasise mantinela, tot ea a trait intens emotiile si in timpul evolutiei acestei perechi. AA incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Cristian Topescu ca maniera de comentat, se entuziasmeaza puternic cand cineva ii place si aproape ca striga de bucurie, acum a excalamat "Record, o suta una puncte", deh o puncta, doua puncte, nu-i asa, dar asta se purta si la ministrul educatiei, in plus fiind in focul transmisiei directe e de inteles ca se mai greseste, nimeni nu e perfect. Impresionant a fost cum Kailtyn a venit si a imbratisat-o pe Natalie, ele fiind prietene. La aflarea notelor Fabian s-a ofticat, ca de obicei.

Poate pt ca urmau sa patineze pe "Ave Maria" baiatul din perechea rusa Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV si-a facut cruce inainte de a incepe (dar si Yuzuru Hanyu isi face cruce cu evlavie inainte de a incepe programul) Twizzle-urile au fost executate in oglinda, usor ezitant, dar in rest au avut un program frumos si pt cat sunt de tineri, ea 17 el 20 de ani, au mers f bine. Si ei au avut exact aceleasi note la programul tehnic ca si NP/FB si MD/ CW dar bonusurile destul de mici si notele la componente au facut diferenta.

Last but not least, au intrat pe gheata Tessa VIRTUE / Scott MOIR. AA din nou a pronuntat Moar, abia la Gala a spus ca e Moir dar a adaugat, ca si Moar e corect, I doubt it. Bineinteles ca stiam programul de la GP, stiam si cat de virtuosi sunt, in plus de data asta am ascultat si prezentarea filmului "Funny Face" cu FredAstaire si Audrey Hepburn facuta de AA. Mie mi-a fost f draga AH, am vazut-o in mai multe filme dintre care cel mai cunoscut e desigur My Fair Lady dar la patinaj prefer sa ma concentrez pe ce se intampla pe gheata. Si era minunat ce se intampla, parca pluteau, parca zburau, de sub patinele lor nu se desprindea nici o bucatica de gheata, ca la alti patinatori (stiu de la comentatorii de pe Eurosport ca asta e  o dovada de mare maiestrie, mi-a lipsit tare mult comentariul lui Florin Gafencu, dar ES nu a dat deloc free dance). Notele la componente au fost enorme, toate mult peste 9, la interpretare au avut chiar 9, 82, semn ca unii arbitri au dat chiar 10.

Am vrut sa pun linkul de la articolul din Examiner dar cand am vrut sa vad cateva videoclipuri am constatat ca toate erau imposibil de vazut din motive de copyright, din fericire pt noi posturile TV nu reusesc sa depisteze chiar toate videoclipurile puse pe youtube si cu putina rabdare se pot gasi unele accesibile, dar mie acum imi lipseste rabdarea.Cred ca o sursa buna de videoclipuri vizionabile e la LaRiservaNice2012

Ice Dance - Free Dance
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECCITDed.
-
StN.
1Tessa VIRTUE / Scott MOIRCAN110.3452.7857.569.509.439.689.689.820.00#20
2Meryl DAVIS / Charlie WHITEUSA107.6450.9356.719.369.259.689.509.640.00#16
3Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZATFRA104.0549.5054.558.968.939.189.259.290.00#18
4Kaitlyn WEAVER / Andrew POJECAN100.1849.6450.548.548.048.688.328.790.00#17
5Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOVRUS95.6646.8748.798.367.758.218.218.360.00#19
6Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTEITA95.5145.8649.658.187.938.548.398.610.00#13
7Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEVRUS92.4642.8649.608.328.078.368.368.360.00#14
8Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKORUS86.2441.9344.317.577.047.577.397.570.00#12
9Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSIGER85.0742.7842.297.216.757.187.187.110.00#8
10Madison HUBBELL / Zachary DONOHUEUSA84.3943.2841.117.046.466.866.937.210.00#11
11Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANIUSA82.3735.7146.667.797.717.687.937.820.00#15
12Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUNUKR80.0541.7838.276.506.046.616.506.460.00#3
13Xintong HUANG / Xun ZHENGCHN78.9241.5037.426.506.046.296.366.070.00#6
14Kharis RALPH / Asher HILLCAN78.8039.4439.366.506.296.756.616.860.00#7
15Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOVAZE78.4240.4238.006.396.076.506.436.460.00#4
16Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURIITA75.7136.8538.866.616.186.716.436.640.00#9
17Penny COOMES / Nicholas BUCKLANDGBR74.9636.2839.686.616.466.616.796.711.00#10
18Sara HURTADO / Adria DIAZESP74.4438.9935.455.935.575.936.256.110.00#1
19Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNASLTU73.8536.9336.926.215.866.296.296.320.00#5
20Danielle OBRIEN / Gregory MERRIMANAUS64.3132.9932.325.465.145.325.715.461.00#2
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions/Linking Footwork/Movements
PEPerformance/Execution
CCComposition/Choreography
ITInterpretation/Timing
Rezultatele finale
FPl.NameNationPointsSDFD
1Tessa VIRTUE / Scott MOIR

CAN
182.6511
2Meryl DAVIS / Charlie WHITE

USA
178.6222
3Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT

FRA
173.1833
4Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE

CAN
166.6544
5Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV

RUS
161.0055
6Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE

ITA
160.6266
7Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV

RUS
150.7597
8Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI

USA
144.72711
9Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO

RUS
144.43108
10Madison HUBBELL / Zachary DONOHUE

USA
143.95810
11Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI

GER
141.36119
12Xintong HUANG / Xun ZHENG

CHN
130.271313
13Kharis RALPH / Asher HILL

CAN
129.551514
14Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND

GBR
129.311217
15Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUN

UKR
128.751712
16Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURI

ITA
126.891416
17Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOV

AZE
126.571915
18Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNAS

LTU
124.071619
19Sara HURTADO / Adria DIAZ

ESP
123.121818
20Danielle OBRIEN / Gregory MERRIMAN

AUS
112.232020
21Pernelle CARRON / Lloyd JONES

FRA
FNR21
22Irina SHTORK / Taavi RAND

EST
FNR22
23Zsuzsanna NAGY / Mate FEJES

HUN
FNR23
24Cathy REED / Chris REED

JPN
FNR24
25Anna NAGORNYUK / Viktor KOVALENKO

UZB
FNR25
FNR=Final not reached

Fotografiile sunt luate de pe Zimbio

 Tessa Virtue/ Scott Moir
Meryl Davis/ Charlie White
Natalie Pechalat/ Fabien Bourzat
Kaithlyn Weaver/ Andrew Poje

Niciun comentariu: