duminică, 22 aprilie 2012

Din ciclul "Se intampla si la case mai mari" Cadavrul, Scandalul si China.

De la o vreme nu prea mai citesc articolele din New York Times. Nici nu am voie decat zece articole pe luna, pt ca nu am platit abonament. Deh, e criza si la ei, nu-si mai pot permite sa intretina si cersetorii cu articole gratis. Dar un titlul al unui articol de Nicholas Kristoff precedat pe fb de un comentariu (mi-a trezit interesul : A Body, a Scandal and China .Comentariul arata asa:

It started with a dead body in a hotel. Then a betrayal. Millions of dollars in corruption. And now a scandal reaching into the Politburo, and China's biggest scandal in decades. It's an amazing saga -- you couldn't make it up -- and it's the topic of my column. Enjoy!

A inceput cu un cadavru intr-un hotel. Apoi o tradare. Coruptie de milioane de dolari. Si acum un scandal care atinge chiar si Biroul Politi, cel mai mare scandal din China de zeci de ani incoace. E o poveste (saga) uimitoare--nu poate fi inventata de nimeni--si este subiectul articolului meu. Bucurati-va!

Si uite ce scrie in articol, intre altele, columnistul de la NYT:

Chinese doctors take cash from patients’ families before surgery. Journalists take bribes to write articles. Principals take money to admit students.


One Chinese friend of mine was a judge in corruption cases, and made a good living taking bribes from defendants. Another friend, the son of a Politburo member, was paid several hundred thousand dollars a year simply to lend his name to a real estate company.

Va suna cunoscut? Doctori care primesc bani inainte de operatii, ziaristi care sunt mituiti sa scrie articole, judecatori care iau mita de la inculpati....Numai ca la ei deja e un scandal pana la cer pt ca s-a descoperit un cadavru intr-un hotel si au cazut niste capete inalte, unul care dintr-un salariu minuscul de la stat si-a intretinut copilul in Anglia si apoi la Harvard, copil care se plimba cu Ferrari rosu sau Porshe....

Zice NK ca si cei buni iau spaga, pt ca toata lumea ia. Mai mult, unii chiar fura deadreptul. Un functionar de la Caile Ferate a furat 2,8 milioane de dolari is a plecat in strainatate (Necolaiciuc al lor, dar cu mai mult noroc, se pare)

 A Chinese central bank report suggested that 18,000 corrupt officials had fled China and taken $120 billion with them. The average take was almost $7 million per person. Deci 18000 de functionari corupti au furat in medie 7 milioane de dolari fiecare si au scapat bine mersi peste hotare. Speranta lor e in schimbarea sefului de la partid pt ca deh, ei au numai unul...

Cica deja circula un banc pe seama acestui scandal, care il are in centru pe Bo Xilai, care a fost dat afara cu suturi din Biroul Politic in timp ce nevasta lui e inchisa pt ca este suspectata de uciderea englezului care s-a trezit mort in hotel. Bancul suna asa:

In inchisoarea Qincheng, unde sunt detinutii politici, erau 3 intr-o celula. Primul zice: "Eu sunt aici pt m-am opus lui Bo Xilai". Al doilea zice "Eu sunt aici pt ca l-am sprijinit pe Bo Xilai". "Fir-ar..." zice al treilea, "eu sunt Bo Xilai". Parca si bancul asta imi suna cunoscut, daca nu ma inseala memoria circula la noi pe vremea cand se faceau epurari in Partidul Comunist.

Eh, in China nu s-a laudat nimeni ca ne vedem la tsepe in Piata Victoriei. Si cate tsepe s-au dat si la noi de atunci...

Niciun comentariu: