sâmbătă, 12 februarie 2011

Confuzii culturale--UPDATE

In articolul anterior am copiat din Romania Libera un articol intitulat.  Confuzii culturale: ce credeai ca stii dar nu e adevarat. Pt ca in RL prima nava care a transmis un SOS se numea Niagra am mers pe Google la sursa citata de ei si cu oarecare greutate am gasit si articolul din care am inteles ca nava se numea, asa cum banuiam deja, Niagara. Autorul compilatiei acesteia si a altora din aceeasi categorie se numeste Saint Cad.

Am profitat de ocazie ca am gasit acest original si voi completa articolul din Romania Libera cu cateva pasaje de acolo.


Confuzii culturale: ce credeai că ştii, dar nu e adevărat

Aţi avut vreodată vreo certitudine referitoare la un reper cultural, care să se dovedească apoi greşită? Siteul listverse.com inventariază 10 plus una astfel de erori, des întâlnite.

Greşeala: Uniunea Sovietică sărbătorea Revoluţia din Octombrie în octombrie.
(aici e evident o confuzie in articolul original, Revolutia se serba in Noiembrie)

Explicaţia: deşi bolşevicii au preluat controlul ţării în 25-26 octombrie 1917, una dintre primele schimbări pe care le-au instituit a fost trecerea de la calendarul Iulian, pe stilul vechi, la calendarul Gregorian. Astfel, desfăşurătorul zilelor a fost dat înainte cu 13 zile, mutând sărbătorirea  "Marii Revoluţii Socialiste" în luna noiembrie.
In articol mai exista o fraza pe care am  tradus-o astfel:
Aceasta era o sarbatoare majora in Uniunea Sovietica datorita in special faptului ca religia era interzisa si atunci cele mai mari sarbatori erau civile (laice) cum ar fi ziua de 1 mai (el spune May Day dar in US se sarbatorea cu mare fast si ziua in care s-a incheiat armistitul cu Germania dupa al doilea Razboi Mondial si ziua de 9 mai era , si mai este in Rusia, mare sarbatoare) siRevolutia din Octombrie (noi am invatat ca se numea Marea Revolutie Socialista din Noiembrie)

Greşeala: Afirmaţia, perpetuată de-a lungul secolelor, că regele George I al Marii Britanii, de origine germană, vobea cu membri cabinetului său în limba natală sau în engleză.

Realitatea: George I, rege între 1714 şi 1727, nici nu vorbea engleză, în timp ce cabinetul său nu ştia germană. Aşa că de comunicat, s-a comunicat în franceză.

Greşeala: Vasul Titanic, considerat prima navă care a cerut ajutor folosind codul "SOS".

Ce s-a întâmplat de fapt: prima navă care transmis un "SOS" în apele internaţionale a fost Niagara, de provenienţă franceză, în 1908, cu patru ani înaintea tragediei Titanicului.
Am sa copiez si am sa traduc textul din listverse:
Although British ships preferred the traditional distress call “CQD”, most of the other European countries used the International Conference on Wireless Communication at Sea standard set in 1908 of “SOS”. The French ship Niagara is known to have used “SOS” well before the Titanic did. Incidently, in CQD, the CQ was a general call on a telegraph line with the D standing for Distress. In James Cameron’s “Titanic”, he did get it right that the radio operator tried both CQD and SOS after the new distress call was suggested to him.

Desi navele britanice preferau apelul traditional de ajutor in caz de dezastru "CQD" multe alte tari europene foloseau standardul stabilit in 1908 la Conferinta Internationala in ce priveste Comunicatiile Fara Fir pe Mare, "SOS". Nava franceza Niagara e cunoscuta ca a folosit "SOS" cu mult inaintea Titanicului. Intamplator in "CQD", CQ era un apel general pe liniile telegrafice iar D insemna Dezastru. In filmul lui James Cameron "Titanic" el a dat indicatia corecta ca operatorul a folosit atat CQD cat si SOS dupa ce i s-a sugerat sa foloseasca acesat nou apel.

Greşeala: Preşedintele american John Kennedy a fost primul om care a rostit îndemnul "nu întrebaţi ce poate ţara voastră să facă pentru voi, ci întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţara voastră".

Realitatea: politicienii americani au avut întotdeauna obişnuinţa de a "fura" expresii memorabile. Kennedy îl plagiase pe scriitorul libanez Khalil Gibran, care folosise îndemnul respectiv pentru a mobiliza cât mai mulţi libanezi împotriva stăpânirii otomanilor. Înaintea lui Kennedy, preşedintele Abraham Lincoln a reprodus celebra expresie "un guvern al poporului, din popor şi pentru popor" din prefaţa unei Biblii de secol al XIV-lea (editia din 1384 a lui John Wycliff
). Vicepresedintele Joe Bidden a plagiat, in timp ce era in Senat, cateva cuvantari ale Labour Party MP Neil Kinnock)

Greşeala: Invenţia penicilinei, atribuită lui Alexander Fleming.

De fapt: deşi Fleming a fost cel care a descoperit că humusul
(nici vorba de humus, ci de mucegai, greseala apartine traducatorului) Penicillium notatum are proprietăţi antibacteriene, Howard Florey şi Ernst Chain au reuşit să purifice compusul astfel încât să poată fi folosit de oameni.

Greşeala: Descoperitorii ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic) au fost Watson şi Crick.

Cum au stat lucrurile: James Watson şi Francis Crick au primit într-adevăr Premiul Nobel graţie ADN-ului, însă numai pentru că au prezentat un model de ADN care reunea toate descoperirile anterioare pe acest subiect. Astfel: cel care a descoperit acidul este Friedrich Miescher
(FM a analizat nuclee de celule de puroi si a descoperit nucleina, analizand-o in continuare a descoperit un compus acid pe care l-a numit acidul deoxyribonucleic), apoi oamenii de ştiinţă Avery, MacLeod şi McCarty au făcut legătura cu ereditatea, pentru ca Rosalind Franklin să expună difracţia (au facut perimul studiu asupra modului in care se produce difractia cu raze X a ADN-ului) ADN-ului.

Greşeala: Mouton-Rothschild este un vin de Bordeaux de primă mână.

Clasificarea reală: s-a făcut în 1855, iar Mouton-Rothschild nu a intrat în primele patru clase, stabilite ca fiind Lafite-Rothschild, Latour, Margaux şi Haut-Brion. De atunci, Mouton-Rothschild s-a identificat prin motto-ul "Pe primul loc nu pot fi. Pe al doilea nu vreau să fiu. Sunt Mouton".

Greşeala: Faxul a fost inventat după telefon.

De fapt: în 1876, atât Alexander Bell, cât şi Elisha Gray au înregistrat propriile versiuni de telefoane, însă primul fax a fost patentat în 1848 de către Frederick Bakewell, iar, în 1861, Giovanni Caselli a inventat un aparat similar, de o calitate superioară.

Textul original:

Scottish inventor Alexander Bain had invented the electric clock back in 1841. In 1843 he used his work on electric clock to patent a device that could be synchronized with a twin over telegraph lines, which according to some stories he did so he could transmit a picture of a new-born calf (if true it would need to be a daguerreotype which seems very unlikely for just a cow). Frederick Bakewell patented a better fax machine in 1848, two years before Bain updated his and in 1861 an Italian Giovanni Caselli invented the first high quality fax. All of this was done before both Alexander Bell and Elisha Gray independently filed for the telephone patent on 14 February 1876.

Inventatorul scotian Alexander Bain a inventat ceasul electric in 1841. In 1843 el a folosit aceasta inventie pt a patenta un dispozitiv care putea fi sincronizat cu unul geaman conectat la liniile telegrafice, cu scopul, dupa cum spun unii, de a putea transmite o pictura a unui vitel nou-nascut (daca ar fi adevarat ar fi trebuit sa fie un dagherotip si e greu de crezut ca ar fi folosit asta pt o vaca). Frederick Bakewell a patentat in 1848 un fax mai bun, cu doi inainte ca Bain sa-si fi imbunatatit faxul sau si in 1861 italianul Giovanni Caselli a inventat primul fax de calitate ridicata. Toate acestea s-au intamplat inaintec ca atat Alexander Bell cat si Elisha Gray sa depuna independent  cerere de patentarea telefonului in 14 Februarie 1876. Intr-un clip de pe Discovery  Chanel se spune ca EG nu a ajuns sa-si patenteze inventia telefonului, numai AB a reusit asta incat acum oamenii se intreaba "Elisha Who?'= "cine naiba e Elisha asta?"

Greşeala: Albert Einstein a fost un elev slab.

Realitatea: cercetătorul american care s-a documentat asupra situaţiei şcolare a lui Einstein a omis să ia în considerare schimbarea sistemului de notare. Cât timp a fost Einstein la şcoală, notarea s-a făcut de la 1 la 6, 1 fiind nota cea mai mare. Însă, după anul în care celebrul om de ştiinţă a absolvit, sistemul a fost inversat, 6 devenind nota cea mai bună.

Cineva a comentat: "sistemul de notare in Germania a ramas si este si la ora actuala acelasi: adica de la 1 la 6, 1 fiind cea mai buna nota !"

SC continua:

Further research has uncovered a letter from Albert’s mother to his aunt complimenting his grades, but I guess the image of Einstein going from failing school to being a top physicist is too good to be changed because of the truth.

Cercetari ulterioare au descoperit o scrisoare a mamei lui Albert catre matusa lui in care il lauda pt notele obtinute dar banuiesc ca imaginea lui Einstein care a ajuns de la esecurile scolare in topul fizicienilor este prea buna ca sa fie schimbata din cauza ca nu e adevarata. 

Greşeala: Urşii Panda mănâncă doar bambus.

Motivul pentru care ursii Panda manaca bambus e ca acesta nu pleaca din loc.
Adevărata dietă: omnivoră, ceea ce înseamnă că urşii Panda ar putea să mânânce şi animale mici sau chiar stârvuri. Se limitează la bambus pentru că sunt prea înceţi să vâneze şi, într-un veritabil cerc vicios, sunt prea înceţi pentru că bambusul oferă puţină energie

Greşeala bonus: Statele Unite sunt singura ţară care foloseşti unităţile de măsură picior, galon, livră şi grad Fahrenheit.

De fapt: sistemul arhaic de măsurare, moştenit de americani de la britanici, mai este folosit şi de Liberia, stat înfiinţat de foşti sclavi americani. De asemenea, vechiul sistem britanic este încă în vigoare în statul asiatic Myanmar (fost Birmania), colonie engleză în trecut.

Niciun comentariu: