vineri, 29 octombrie 2010

Viitorul arata bine

Viitorul roz din textul de mai jos l-am copiat (as vrea sa imi amintesc cum am facut sa deschid ppul primit de la b. d. in forma de ppt) de pe un pps intitulat simplu "Inventii Revolutionare". Am plonjat direct in anii copilariei cand citeam despre tot felul de minuni tehnologice aflate inca in stadiul de cercetare si visam ca voi trai destul ca sa le vad puse in aplicare. Realitatea a depasit toate visurile.
Invenţii revoluţionare


În pregătire în laboratoare, aceste produse vor revoluţiona piaţa în următorii ani


Telefonul care îşi schimbă forma


Cu o piaţă estimată la 200 de miliarde de dolari în 2013, telefonul mobil este ţinta tuturor. Acest prototip de telefon imaginat de Nokia în colaborare cu Universitatea Cambridge, este capabil să se transforme în funcţie de utilizare.
Poate lua forma unui cititor MP3, a unei tastaturi sau chiar a unui ceas. Transparent şi flexibil, funcţionează cu energie solară şi are integraţi biocaptatori care ne informează asupra mediului(calitatea aerului,
proprietăţile fructelor pe care le mâncăm...).
O performanţă realizată graţie nanotehnologiei, care permite
miniaturizarea extremă a tuturor componentelor electronice.
Apariţie estimată: 4-7 ani


Lentila Bionica


Imaginile virtuale încorporate în lumea reală, iată ce ne promite lentila
bionică. Cercetătorii de la universitatea din Washington au reuşit să incorporeze un circuit electric şi diode luminiscente(LED) pe o lentilă de contact. Astfel, este posibilă adăugarea de imagini virtuale în câmpul vizual.
Un fel de "realitate mărită", care permite, de exemplu, să-ţi vezi interlocutorul în timpul unui apel telefonic, în timp ce găteşti...
Tehnologia interesează, de asemenea, armata : soldaţii ar putea vizualiza informaţiile în câmpul lor de acţiune. Primele versiuni ale lentilelor, cu imagini de bază, ar putea apărea “destul de repede".
Apariţie estimată: 5-7 ani


Pelerina pentru invizibilitate??


Profesorul Tomoshiro Ochiai de la Universitatea Prefecturii Toyama a prezentat în luna mai anul trecut un cilindru compus dintr-un “metameterial" cu indice de refracţie negativ. Undele luminoase înconjoară cilindrul fără a se reflecta, făcând o persoană sau un obiect invizibil.
Acest metamaterial îi interesează în mod deosebit pe militari
DARPA (agenţie de cercetări a Pentagonului) a propus deja susţinerea sa pentru o echipă de cercetători britanici ca să pună la punct o “pelerină de invizibilitate" care va echipa soldaţii. Li s-a dat trei ani pentru a o realiza.
Apariţie estimată: 2-3 ani


Hârtia care se imprimă şi se şterge


Fiecare salariat european imprimă, în medie, 30 de pagini pe zi, după un studiu Lexmark din 2008. Hârtia reutilizabilă permite astfel economii însemnate. “Hârtia care se şterge" pentru Xerox pare a fi promiţătoare.
Ea conţine pigmenţi sensibili la lumină : Scrisul dispare după 16 - 24 ore!
Un prototip de imprimantă a fost realizat deja în centrul de cercetări al grupului PARC (Palo Alto Research Center).
În 2003, Toshiba a lansat o imprimantă şi un aparat numit "e-blue", care permite ştergerea cernelei încălzind hârtia.
Relativ scumpă (200 000 yeni sau 1 690 euro), metoda are nevoie de hârtie specială, ceea ce diminuează performanţele invenţiei.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Televiziunea în 3 dimensiuni


Astăzi este deja posibilă vizualizarea imaginilor în 3D, dar numai cu ochelari speciali.
Giganţii electronicii ca LG, Sony şi Philips sunt pe cale de a scoate o tehnologie care permite renuţarea la ochelari.
Dar startul l-a dat o firmă franceză, Alioscopy, care a depus prima brevetul pentru aşa ceva.
Canalul japonez NHK a retransmis o parte din Jocurile Olimpice de la Pekin în 3D.
Momentan, Alioscopy a semnat parteneriate cu fabricanţii de panouri publicitare animate şi în relief
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Haină pentru reîncărcat mobilul


Cu 4 miliarde de abonaţi la telefonul mobil în toată lumea, inovaţiile abundă în acest domeniu. Una din principalele probleme rămâne autonomia acestor aparate, totdeauna mari consumatoare de energie. 
Îmbrăcămintea capabilă să recupereze energia degajată de mişcările noastre a ieşit deja din laboratoare.
De asemenea, există dispozitive integrate în talpa încălţămintei sau în mici rucsaci.
Georgia Institute din Atlanta a pus la punct o fibră hibridă combinând Kevlar cu nanofibre de zinc.
În afară de îmbrăcăminte, aceste fibre high tech ar putea fi încorporate în perdele sau în pânzele de cort, cu scopul de a transforma energia vântului sau vibraţiile sonore în curent electric.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


A pune dinţii la loc va fi posibil în curând!


Tehnica: Alveola dintelui este curăţată pentru a nu lăsa decât o parte din pulpa dentară unde se află celulele regeneratoare, pe care echipa de cercetători încearcă să le reactiveze cu ajutorul unui gel extras din alge.
Resultatul : Dintele este regenerat direct pe gingie.
Mai rămâne de finisat pentru a recrea smalţul.
Metoda se dovedeşte a fi mai eficace decât precedentele, care constau în a implanta dinţi fabricaţi.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Un vaccin anti-tabac!!


Piaţa substituienţilor nicotinei, estimată la 94 milioane de euro numai în Franţa, ar trebui să se teamă de anunţul apariţiei primului vaccin anti-tabac.
Cytos Technolgies, a firmă elveţiană de biotehnologie, a dezvoltat un ser care permite producerea de anticorpi specifici combinării nicotinei cu sângele.
Astfel, va fi posibilă reducerea dependenţei de ţigară.
Gigantul farmaceutic Novartis a plătit 600 milioane de franci elveţieni în 2007 pentru exclusivitatea fabricării şi exploatării viitorului produs miraculos.
Mica firmă elveţiană Cytos Technolgies mai are un vaccin contra obezităţii, o altă piaţă enormă de 300 milioane de potenţiali pacienţi.
Apariţie estimată: 2 - 3 ani


Pilula care dă gust bun


După nume pare a fi o păcăleală şi, totuşi, ea există:  miraculina transformă un aliment cu gust acid într-unul dulce. Această proteină, extrasă
dintr-un fruct de pădure originar din Africa de vest, se fixează pe receptorii gustului de zahăr de pe limbă.
Deşi miraculina este interzisă în Franţa şi  Statele Unite, o mică firmă din New Jersey, Bioresources International, oferă extras de miraculină începând de la 30$ pentru 10 grame.
Mizând pe o viitoare aprobare a Departamentului Federal al Alimentelor , aceste produse se adresează în primul rând industriei agroalimentare sau farmaceutice (de ex.pentru tratamentul diabeticilor)
într-un cadru de “experimentări".
Apariţie estimată: 1 à-2 ani


Furtune care se repară singure


O gaură care se astupă singură? Astăzi este o realitate datorită materialelor supramoleculare .
În Franţa, se lucrează pentru punerea la punct a acestor materiale, la care legătura dintre atomi este de natură fizică, nu chimică.
Astfel, când plasticul este rupt, este suficient să apropii cele două capete pentru ca legătura dintre atomi să se refacă. Laboratorul a semnat un acord cu Arkema, grupul de chimie al firmei Total.
“Cu timpul, orice fel de obiect ar putea fi reutilizat, după ce s-a spart sau crăpat,
cu ajutorul “auto-cicatrizării", spune directorul de la Arkema. Grupul se gândeşte, de asemenea, la aplicaţia pentru lacuri şi adezivi.
Apariţie estimată: 5 - 7 ani


Un panou solar în vopsea


Ted Sargent, cercetător la Universitatea din Toronto, lucrează la elaborarea unei vopsele care permite transformarea oricărei suprafeţe în panou fotovoltaic  cu ajutorul nanoparticulelor integrate în soluţie.
Suprafeţele astfel vopsite vor fi mult mai eficace, pentru că ele captează lumina infraroşie, adică 30% din energie, în loc de 6% pentru celulele fotovoltaice clasice.
Tehnologia ar putea fi aplicată chiar şi pentru îmbrăcăminte.
“S-ar putea să purtăm o haină solară", afirmă Ted Sargent.
Apariţie estimată: 7 - 8 ani


Mărul antirid


În cantonul elveţian Schaffhouse, la frontiera cu Liechtenstein, au fost plantate patru rânduri cu meri deosebiţi. Aceşti pomi fac mere "Red Flesh", de culoare roşu viu.
A fost nevoie de 10 000 de încrucişări şi 12 ani de cercetare pentru a acest măr revoluţionar. Nu numai că are o culoare originală, dar este, mai ales, foarte bogat în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea pielii.
O companie elveţiano-daneză, Next Fruit Generation, va comercializa aceste mere. Giganţii distribuţiei, Mark & Spencer şi Sainsbury, au vizitat deja livada. Peste15 000 de pomi vor fi plantaţi aici până la sfârşitul anului.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Un balon de linişte


Să dormi cu ferestrele deschise în plin centrul oraşului sau să lucrezi la birou fără să auzi ce discută colegii. Iată ce oferă balonul antizgomot, care trebuie să apară în umrătorii ani.
Principiul: Este generată o undă sonoră în opoziţie de fază cu zgomotul ambiant şi cele două unde se anulează reciproc.
Cu condiţia de a cunoaşte originea sursei sonore şi de a calcula rapid frecvenţa necesară.
Există deja sisteme care permit reducerea semnificativă a expunerii la zgomot, ca cele comercializate de firma Quiétys. 
În viitor, dispozitivele antizgomot vor putea fi instalate în interiorul autovehiculelor, chiar şi la ţevile de eşapament.
Apariţie estimată : 5 - 7 ani

Proba virtuală


Chiar dacă vânzarea de îmbrăcăminte pe Internet cunoaşte o adevărată explozie (+31% între iulie 2007 şi iunie 2008), rămâne problema probei.
Site-ul Internet al catalogului La Redoute propune crearea unui manechin 3D.
Cercetătorii coreeni de la i-Fashion Technology Center au reuşit crearea unei dubluri virtuale aproape perfectă .
În căteva secunde, maşina vă scanează silueta şi crează o hologramă.
Sistemul este deja în testare în mai multe magazine din Seul, unde clienţii pot încerca hainele tastând codul articolului pe un ecran. În plus : aparatul indică ce talie să alegi în funcţie de măsuri.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Sânge artificial


În fiecare an în Franţa, 400 000 - 500 000 de pacienţi beneficiază de o transfuzie de sânge.
Cu toate acestea, donările nu sunt suficiente şi rămân problemele de incompatibilitate.
Fabricarea sângelui artificial este în studiu de mai mult de 50 de ani, dar va mai dura câţiva ani.
Programul european EuroBloodSubstitutes este mai avansat. 
Hemoglobina extrasă din viermi marini a dat rezultate bune în testele preclinice.
Dificultatea constă în a recolta suficient pentru a satisface cererea mondială. 
O a “treia generaţie" de sânge artificial, fabricat prin încapsularea de molecule de hemoglobină, mai are nevoie de timp.
Apariţie estimată: 5 - 7 ani


Pastă reparatoare pentru oase


Fracturile necesită adesea operaţii lungi cu risc de infecţie deloc neglijabil.
O echipă britanică de la Universitatea din Nottingham a primit în decembrie 2008 un premiu de inovaţie medicală pentru invenţia ei : o pastă pentru repararea oaselor rupte. 
Pasta, asemănătoare pastei de dinţi, este injectată la locul fracturii şi se solidifică în 15 minute. Structura ei poroasă permite, apoi, osului natural să se regenereze.
Ea va fi utilizabilă în cazul leziunilor osoase importante, cu fracturi multiple sau bucăţi izolate.
Profesorul Kevin Shakesheff estimează punerea în vânzare în Statele Unite pentru 2010.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Vopseaua anti-microbi


Un pacient din 20 contractează o infecţieîn timpul şederii într-un spital, după un raport al Ministerului Sănătăţii din ianuarie 2008.
O echipă a MIT (Massachussets Institute of Technology) din Cambridge a pus la punct o acoperire “ucigaşă de viruşi". 
Vopseaua este compusă din polimeri cu microparticule care străpung membranele viruşilor.
Este eficace asupra viruşilor gripei, dar şi asupra bacteriilor rezistente de tip Escherichia Coli.
În urma testelor, "99% din bacteriile expuse pe suprafaţa vopsită au fost distruse”, afirmă Alexander Klibanov, autorul acestui studiu. Armata americană şi Boeing au colaborat la proiect, care va trebui să se concretizeze la sfârşitul procedurilor de omologare.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Eoliana zmeu


Deşi energia eoliană este tot mai căutată, se reproşează adesea turbinelor terestre că au un randament slab şi că strică peisajul.
Kite Wind Generator, dezvoltat de firma iitaliană Sequoia, este capabil să genereze 1 GW, echivalentul a 400 de eoliene.
Este vorba despre o structură cu braţe pivotante pe care sunt prinse un fel de zmee făcute din cabluri.
Avantaje: La 800 metri altitudine, vântul suflă de două ori mai tare decât la 100 metri şi este constant. 1 kWh  costă 0,03 euro, de două ori mai ieftin decât cel obţinut cu combustibili fosili.
Vânturile de înaltă altitudine fac să viseze cele mai mari grupuri:
Google a investit 10 milioane de dolari în  Makani Power, o firmă americană care se ocupă de această tehnologie.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Scarabeul spion


Fluturi transformaţi în veritabili agenţi secreţi ?
Un scenariu demn de filmele SF.
Şi totuşi, este proiectul HI-MEMS.
Finanţat de Darpa (agenţia de cercetări a Pentagonului), el caută să fuzioneze sistemele de comandă artfificială cu cele ale insectelor, inserându-le în stadiul de crisalidă. 
Implanturile vor face parte integrantă din corpul insectei adulte.
Progresele sunt ţinute în mare secret, dar cercetătorii au difuzat imagini video arătând fluturi pilotaţi de la distanţă prin descărcări electrice.
Etapa următoare: reducerea în continuare a mărimii componentelor pentru a ascunde într-o insectă un radio, o cameră sau un detector de gaz. O altă posibilitate ar fi teleghidarea insectei prin GPS.
Apariţie estimată: 7 - 8 ani


Centrală nucleară privată!


O mică centrală nucleară numai pentru tine?
Va fi posibil datorită firmei americane Hyperion Power Generation.
Mini reactorul comercializat de firmă are 2 metri înălţime şi 1,5 metri dametru şi costă 25 milioane de dolari.
Având capacitatea de 25MW, este destinat mai ales pentru firme industriale sau comunităţi izolate.
Conform firmei, reactorul nu prezintă nici un fel de pericol deoarece cantitatea de combustibil nuclear necesară este mică, iar reactorul nu se deschide pe timpul duratei de funcţionare (de la 5 la 10 ani). 
Între 2013 şi 2023, Hyperion prevede o producţie de 4 000 de reactoare şi afirmă că a primit deja 100 de comenzi!
Apariţie estimată: 4 - 5 ani


Diamantul artificial


Tehnica de fabricare a diamantelor de sinteză este cunoscută din anii 1950 : se vaporizează atomii de carbon pe o suprafaţă de siliciu,  apoi se lasă să se cristalizeze.
Dar diamantele nu sunt folosite decât în industrie, pentru că sunt de calitate proastă şi sunt prea mici pentru bijutieri.
Astăzi,tehnicile se îmbunătăţesc.
Gemesys, o firmă californiană, comercializează diamante de sinteză pentru bijutieri în America de Nord şi în Belgia.
Introducerea pietrelor sintetice în bijuterii ar putea antrena o scădere a preţurilor, deoarece ele sunt de 10 până la 100 de ori mai ieftine decât pietrele naturale. Dar vor fi la fel de atractive pentru cumpărători ?
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Biocarburant din alge


Cercetarea asupra biocarburanţilor de “nouă generaţie" avansează cu paşi mari, iar algele par a constitui o pistă foarte interesantă.
Greenfuel, o firmă de cercetare a Massachusetts Institute of Technology, a pus la punct "bioreactori", în care algele sunt macerate într-o baie de de gaz carbonic. 
Microalgele au un randament la hectar de 30 de ori superior celui ale oleaginoaselor ca napul sau floarea soarelui.
Firma a primit numeroase comnenzi pentru bioreactori.
În Franţa, proiectul Shamash are drept obiectiv producerea de biocarburant în 2010.
Piaţa potenţială este evaluată la 17 milioane de mc până în 2-3 ani.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Bumbacul comestibil


Pentru fiecare kilogram de fibră de bumbac obţinut, o plantă produce 1,65 kg de seminţe.
Astăzi, această parte a plantei nu este cu adevărat valorificată.
Kevin Rathore, un cercetător de la Universitatea din Texas, a găsit, totuşi, un mijloc de a face bumbacul comestibil. El a dezactivat o genă care produce gossypol, un polifenol toxic care face bumbacul impropriu consumului uman. 
După Kevin Rathore, bumbacul ar putea răspunde nevoilor de proteine ale unei jumătăţi de miliard de persoane pe an. Descoperirea este cu atât mai promiţătoare cu cât bumbacul este bogat în proteine şi cultivat în majoritatea ţărilor în dezvoltare.
Iar gustul ? “Seamănă cu mazărea", spune Kevin Rathore.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Cimentul care absoarbe poluarea


Rod a zece ani de cercetări, cimentul depoluant Calcia a fost lansat în 2006 pe piaţa franceză.
Cimentul absoarbe principalii poluanţi produşi de circulaţia automobilelor şi de încălzirea locuinţelor.
Graţie energiei luminoase, fotocatalizatorul conţinut în ciment accelerează reacţia chimică care descompune poluanţii.
“Vizăm 10% din piaţa de peste 5 ani", afirmă Olivier Fourcault, şef de proiect la serviciul de inovaţii de la Calcia.
Pentru început, produsele se adresează colectivităţilor, dar Calcia are noi proiecte : finisarea faţadelor locuinţelor individuale sau vopsiri interioare care absorb poluanţii casnici, de ex.formaldehida.
Apariţie estimată: 2 - 3 ani


Fasole anti-flatulenţă


Legumele au nefericitul efect secundar de a produce gaze intestinle. Responsabilă este rafinoza, un hidrat de carbon care provoacă fermentaţie în intestinul gros.
Fasolea cu conţinut redus de rafinoză a fost pusă la punct de cercetătorii venezuelieni de la Universitatea Simon Bolivar din Caracas.  Ei au adăugat două bacterii comune pentru a accelera fermentaţia naturală a fasolei.
Nu numai că se reduce flatulenţa cu 88,6%, dar conţinutul în fibre insolubile, benefice pentru sănătate, este mărit la 97,5%.
Dieteticienii subliniază că acest tip de produs ar putea încuraja consumul de legume.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Carne în eprubetă


Lista necazurilor produse de creşterea intensivă a consumului de carne este lungă : poluarea solului, producerea masivă de gaz cu efect de seră, defrişările...
Pînă în 2050, producţia mondială de carne ar trebui să se dubleze după FAO.
Ca urmare, numeroase echipe ştiinţifice caută în mod serios fabricarea fripturilor in vitro.
Teoretic, ar fi simplu: ajunge să pui o cultură de celule suşă pentru fabricarea de muşchi şi “să-i faci să crească”.
În practică, mai este mult până la sinteza artificială a unei bucăţi întregi de friptură, dar “tehnica permite să produci ceva care seamănă cu carnea industrială”, affirmă Jason Matheny, coautor al unui studiu pe acest subiect.
Apariţie estimată: 8 - 10 ani

2 comentarii:

viorica abbu spunea...

Viorica,buna seara de la alta Viorica.....

mi-a placut blogul tau,ca -virgula continut-dar inteleg ca se poate comenta doar la pagina intreaga ?chiar daca sunt subiecte diferite??

Viorica spunea...

Buna, Viorica!
Pagina pe care te afli reprezinta un singur articol (asa imi place mie sa spun, altii spun postare). Eu am setat Bloggerul sa arate 10 articole dar cum eu sunt o vorba lunga si articolele mele sunt lungi cat o zi de post bietul Blogger nu face fata si atunci arata si el cat poate...
Astept cu interes comentariile tale.