vineri, 22 octombrie 2010

Credinta ta te-a mantuit

Toti ortodocsii trebuie sa fi remarcat modestia cu care Mantuitorul i-a spus femeii care s-a atins de mantia lui fara sa-i ceara voie si care s-a vindecat pe loc de o scurgere pe care o avea de 12 ani "Femeie, credinta ta te-a mantuit, mergi in pace". Iata ca un articol pe care mi l-a recomandat Suzeta (draga de ea mi-a indicat si sursa, ii sunt profund recunoscatoare pentru asta) vine sa intareasca ideea ca daca ai credinta adevarata te poti vindeca prin rugaciune. Am sa copiez textul de pe site, nu de pe email, ca sa vedeti de unde ni se trag unele emailuri in lant. In plus situl s-ar putea s-o intereseze si pe Sara, ca tot mi-a propus ea sa scriu despre vise (si ma tot gandesc de atunci cum sa ordonez materialele pe care le am)

„Fenomenele mistice” cum erau denumite pana de curand, au suport stiintific dat de ultimele cercetari in domeniu. Tot mai multi cercetatori din intreaga lume, s-au axat in ultimul timp pe experiente si cercetari specifice.

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele.

Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul "material" al acestui fenomen divin..[1]

"O rugăciune este un remediu puternic", spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de
Neuropsihofiziologi e al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică
Bekhterev din Petersburg .

"Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei."[2]

Profesorul Slezin a făcut ceva de necrezut - a masurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogram ele unor călugări în timp ce se rugau şi a captat un fenomen neobişnuit - "stingerea" completă a cortexului cerebral.

Această stare poate fi observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe masură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, aşa după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută "trezie uşoară, în rugăciune" şi a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală cât şi cea fizică.

Slujbele bisericeşti ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii.
Inginera şi electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătăţii unor enoriaşi înainte şi după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizeaza tensiunea şi valorile analizei sângelui.

Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze chiar şi radiaţiile. Se ştie că după explozia de la Cernobîl, instrumentele de masură pentru radiaţii au arătat valori care depăşeau capacxitatea de măsurare a instrumentului. În apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, însă, aflată la patru km de reactoare, valoarea radiaţiilor era normală.

Oamenii de ştiinţă din Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa sfinţită, semnul Crucii şi bătutul clopotelor pot să aibă, de asemenea, proprietăţi vindecătoare.. De aceea, în Rusia, clopotele bat întotdeauna în cursul epidemiilor.

Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară viruşii de gripă, hepatită şi tifos.
Proteinele viruşilor se încovoaie şi nu mai poartă infecţia, a spus A. Malakovskaia. Semnul crucii are un efect şi mai semnificativ : omoară microbii patogeni (bacilul de colon şi stafilococi) nu numai în apa de la robinet, ci şi în râuri şi lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfecţie cu radiaţie magnetică.

Laboratorul ştiinţific al Institutului de Medicină Industrială şi Navală a analizat apa înainte şi după sfinţire.

A rezultat că dacă se citeşte rugăciunea Tatăl Nostru şi se face semnul Crucii asupra
apei, atunci concentraţia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiaţia electromagnetică dă rezultate mult inferioare.
Astfel, recomandările Ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci şi una preventivă.

Apa sfinţită nu este numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine inofensivă şi poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale.

Spectrograful indică o densitate optică mai mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar fi înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar fi păstrat.
Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca..

Singura limită este că vindecă numai pe cei credincioşi.

"Apa "distinge" nivelul de credinţă al oamenilor.", spune A. Malenkovskaia. Atunci
când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare,
dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările au fost nesemnificative.

Tradus din rusă în engleză de Julia Bulighina

Trad. Din engleză în română Cristina M. C1999-2009

"Pravda Ru"

[1]

De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele ştiinţifice actuale ceea ce Sfinţii Părinţi ştiu, prin experinţă, de 2000 de ani, dar "mecanismul" , fiind divin, nu poate fi explicat în termeni omeneşti.

(N.T.)

[2]

Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral şi spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru şi a rugăciunii, în general, spusă cu credinţă, am vazut-o cu ochii mei în programul 12 Paşi pentru Alcoolici Anonimi şi Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism).
Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienţi în spitale de boli mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că le-a dispărut obsesia alcoolului, dar au ajuns
să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-şi menţine această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Paşi şi să se abţină de la orice substanţă cu prorpietăţi psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea sa
"Doisprezece Paşi de Transformare" (Twelve Steps of Transformation) explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive şi asupra neortodocşilor, cu condiţia să aibă credinţă în Dumnezeu.(N. T.)

Am deosebita rugăminte la dumneavoastră, să multiplicaţi prezenta şi să o oferiţi cunoscuţilor şi chiar necunoscuţilor.

Sa fie azi pace inlauntru tau. Ai incredere ca esti acolo unde este locul tau, unde e nevoie de tine. Nu uita de posibilitatile infinite care se nasc din credinta in tine si in ceilalti. Foloseste darurile pe care le primesti, care iti sunt date, si da in countinuare altora dragostea pe care o primesti. Fii multumita de felul in care esti tu, asa cum esti. Lasa aceasta intelepciune sa patrunda adinc, pana in maduva oaselor si daruieste sufletului tau cantec, muzica, dans, rugaciune si libertatea de a iubi. Asta exista pentru noi toti." 


Am sa fac si eu o precizare. S-au facut si in USA studii care au incercat sa demonstreze puterea rugaciunii (altora, nu a bolnavului) in vindecarea sau macar ameliorarea starii bolnavilor. Rezultatele nu au fost concludente. Totusi cred ca o rugaciune din inima nu strica niciodata. Sa fim insa atenti ce ne dorim, s-ar putea sa nu fim multumiti cu ce obtinem.

6 comentarii:

diana spunea...

Da, si eu cred foarte mult in puterea vindecatoare a autoconvingerii. Cred ca nici nu conteaza daca se ajunge la asta prin rugaciune, afirmatii pozitive, vizualizare sau prin alta tehnica de meditatie.

Viorica spunea...

Pai daca nici tu insati nu crezi ca te poti vindeca cine sa te vindece? Desi serialul sud-coreean pe care nu cred ca-l urmaresti, Hur Jun zice ca un doctor f priceput poate vindeca si un pacient care nu are nici un pic de incredere in doctor. Dar scenariul are tente puternice de ideologie de stanga.

sara spunea...

sunt credincioasa,dar pana acum nici nu am auzit ca apa sfintita isi schimba densitatea...si altele,cred ca traiesc pe alta lume.oricum e o stire buna,am sa ma rog mai mult.
...si multumesc

Viorica spunea...

Nu sunt prea sigura ca e adevarata chestia cu densitatea apei, dar in vremurile astea grele nu strica sa ne rugam mai mult.

sara spunea...

sigur ca da,si trebuie in primul rand sa-i multumim lui d-zeu ca inca suntem in viata dupa toate nenorocirile din lume si din tara noastra.Si pentru ca situatia din tara e asa cum e,si fiind bugetara,am un banc super care se potriveste la toata lumea
De recitat solemn la inceperea zilei de munca:
Iubesc biroul meu fara lumina!
Ma simt in el ca vulpea-n vizuina!
Iubesc mobila gri, plina de praf,
Dulapuri burdusite, hartii vraf.
Concediul nu-l iubesc defel!
Nici nu mai vreau s-aud de el!
Nu trebuie sa dorm!
Nu vreau sa am odihna!
De nu muncesc, deloc eu nu am tihna!
De munca mea sunt fericit,
Nimic atata-n viata n-am iubit!
Iubesc computerul fereastra
Cu scafarlia lui albastra.
Iubesc sedintele mai lungi
Cand am in creier cifre, dungi.
Iubesc, va spun acu din nou,
Sa stau o viat� la birou!
Imi place munca!
As munci Mai mult in fiecare zi.
Nu vreau salariu!
Nu vreau stima!
Mi-ajunge critica drept prima!

Doar daca iti place prea mult ceea ce faci mai poti trai in Romania...

Viorica spunea...

Unde dai si unde crapa!
Cat am stat in Irlanda fiica mea s-a tot plans ca, desi are biroul intr-o cladire noua, este f intunecat pt ca arhitectii nu s-au gandit ca nu are cum sa patrunda lumina soarelui intr-o curte interioara f ingusta.
Noroc ca ii place f mult ce face...