duminică, 31 octombrie 2010

Despre vise

I-am ramas datoare Sarei cu un articol despre vise. E un subiect vast, mult studiat dar cu toate acestea are inca f multe necunoscute. Sigur, oamenii viseaza de cand e lumea, ba chiar se pare ca si animalele viseaza, dar ce semnificatie au imaginile care ne bantuie noptile inca nu se stie cu precizie.

Am sa trec peste aspectele care cred eu ca sunt arhicunoscute, anume ca oamenii viseaza intr-o anume faza a somnului, ca viseaza de mai multe ori pe noapte dar ca nu isi amintesc toate visele, ca de multe ori visele sunt o reflectare deformata a realitatilor din timpul zilei, ca si faptul ca exista oameni care nu viseaza niciodata dar acestia, helas, sunt bolnavi psihici.

Mama mea, desi a absolvit doar 4 clase (a fost retrasa de la profesionala pt ca "manca banii cu lingura", dupa parerea lui Tata-mare, Mamita nu l-a iertat pt asta nici pana in ziua de azi si a tinut neaparat ca noi, indiferent de greutatile prin care a trecut familia noastra, sa invatam cat de multa carte se poate, a fost insa dezamagita ca sora mea s-a oprit la o Scoala Postliceala, fara sa tina cont ca in timpul acesta a avut o operatie grea la ochi si, desi a trecut clasa, a ramas cu goluri in pregatire) era f interesata de tot ce se intampla in lume si incerca sa invete singura cat mai multe lucruri. Mama mea traieste inca dar varsta inaintata, 89 de ani, isi spune cuvantul.

Asa se face ca s-a abonat, intre altele, la revista Sanatatea din care a invatat f multe lucruri care i-au fost de folos in viata. Din pacate atunci cand semnele varstei au inceput sa-si arate fata lor hada s-a apucat sa puna pe foc atat colectia de Stiinta si tehnica a lui Tatitu, cat si caietele si manualele noastre (a pastrat cateva ale sorei mele) dar si pretioasa ei colectie de reviste Sanatatea. Spun toate astea pt ca in una din reviste, sau poate intr-un almanah al acestei reviste, era un articol despre legatura dintre vise si disfunctiile organelor celui care viseaza. Am notat insa undeva pe scurt acest lucru si o sa incerc sa il reproduc aici.

Daca visati monstrii, incendii, fum, fapte de spaima care va ameninta viata este un semn ca inima va functioneaza prost.

Daca visati lupte armate, mari agitate, mers greu pe jos sa stiti ca plamanii va trimit semnale de alarma ca sunt in suferinta.

Daca va visati innotand, luptandu-va sa va innecati sau catarandu-va ca sa scapati de o mare primejdie rinichii nu va functioneaza cum trebuie.

Daca visati paduri mari, munti inalti, iarba, camp napadit de vegetatie este semn ca ficatul are de lucru mult si din greu cu masa servita inainte de culcare.

Daca visati rauri si cascade mari, oameni fiorosi sa va faceti analize de sange, s-ar putea sa fiti anemici.

Deci inainte de a pune mana pe o "Carte de vise" care foloseste simbolistica pt a va traduce cele ce visati studiati cu atentie cele de mai sus si, daca e cazul, prezentati-va la medic pt a remedia situatia.

In ce ma priveste am avut candva anemie f grava si nu-mi amintesc sa fi visat atunci rauri si cascade mari sau oameni fiorosi. In schimb am visat destul de des ca sunt in laborator (chiar si dupa ce am iesit la pensie) si e ceva in neregula cu focul (foloseam flacara de gaz pt analize, becul Bunzen fiind de baza pt evaporari) dar nu pt ca inima mea imi trimitea semnale de alarma ci pt ca in al doilea an de serviciu am luat foc in laborator si a trebuit sa stau 10 zile in spitalul de arsi, o experienta pe care n-o doresc nimanui, nici chiar celor care, cine stie din ce motive, ma invidiaza sau ma dusmanesc.  

In schimb am avut nu odata vise recurente (care se repeta) despre tot felul de mijloace de transport care functioneaza total anapoda. Un vis care m-a bantuit multa vreme era cu un lift care mergea un timp normal, pe verticala, dupa care pornea brusc sa mearga pe orizontala, lucru imposibil in viata reala. Am tot visat visul asta pana intr-o noapte cand mi-am spus in vis "uite ca nu e vis, ci realitate" si gata.

Am mai visat trenuri sau tramvaie care parasesc sinele si merg bine mersi pe camp fara sa se rastoarne, de parca asa era normal. Ca  ma visez deseori in tramvai si am probleme cu procurarea biletului nu e de mirare la cate blaturi am facut in timpul studentiei si chiar dupa aceea. Am si fost prinsa de doua ori si am platit amenda, prima data pe nedrept, pt ca de fapt nu reusisem sa ajung inca la aparatul de taxat dar controlorul cand a vazut viza de Grozavesti pe buletin ( deja eram pe leafa, dar stia omul ce stia despre studenti si luptele pierdute deseori de el cand incerca sa-i faca sa plateasca amenda) nici nu a vrut sa discute, amenda mi-a platit-o soferul (nu aveam bani de amenda la mine) care sofer a ramas absolut uluit cand l-am cautat sa-i restitui banii, a doua oara am crezut ca e OK daca merg doar o statie, si n-a fost.

Ciudat mi se pare ca ma visez uneori conducand automobilul, desi n-am avut niciodata carnet si nici nu am de gand sa fac vreun efort ca sa capat, il conduc cu multa siguranta uneori  chiar pe drumuri neconventionale, cum ar fi pe strazi in forma de scara (in Cork  am mers pe cateva asemenea strazi, dar visele le-am avut inainte de a merge in Irlanda). Sigur, as putea interpreta visele descrise mai sus prin aceea ca am un mod neobisnuit si original de a-mi urma calea vietii, insa eu ma consider o persoana absolut obisnuita, fara abilitati iesite din comun, pe scurt cred ca sunt cat se poate de mediocra.

Si pt ca tot vorbeam mai sus despre moduri neobisnuite de deplasare am mai avut un vis recurent care a incetat brusc in momentul in care mi-am spus "uite ca nu e doar un vis, ci se intampla in realitate". Visam ca alerg si la un moment dat nu mai ating pamantul cu picioarele, uneori ma ajutam de un bat in care ma sprijineam pt a pastra contactul cu pamantul, dar de cele mai multe ori pur si simplu alergam pe deasupra solului, la mica inaltime insa, fara sa il ating.

Sigur, exista si altfel de vise, premonitorii, Shakespeare vorbeste de visul despre asasinarea lui Iulius Cezar, nu mai vorbesc de visele descrise in Biblie, cum ar fi cel cu scara lui Iacob pe care urcau si coborau ingerii, sau visul faraonului decriptat de Iosif, etc. Chiar si eu am avut vreo cateva asemenea vise, dar nu sunt sigura daca trebuie sa pun prea multa baza pe ele. 

Daca vreti insa sa cititi lucruri interesante despre vise si interpretarea lor o sa va recomand un site sustinut, cum altfel, de un irlandez pe nume Michael Sheridan, situl se cheama Asling Dream Interpretation. Poate o sa incerc sa traduc cate ceva din Dictionarul lui de Simboluri sau despre interpretarea culorilor care apar in vise (e partea mea preferata din cursul sau online)

Probabil internetul e plin de tot felul de situri care incearca sa ajute cititorii sa-si interpreteze visele, mie cel mai serios mi se pare Michael Sheridan, si deja sunt multi ani de cand am printat cursul sau ca sa-l pot studia mai pe indelete fara sa stau cu ochii pe ecran. Asa am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa am capabilitati de channeling, de a transmite altora cunostintele acumulate din ndiverse surse. Asta si rezultatul testului de IQ la Tickle (orice ar zice detractorii lui e un test interesant) care imi recomanda sa scriu pt ca am abilitati in acest sens m-au incurajat sa dezvolt acest blog.

Niciun comentariu: