miercuri, 18 august 2010

China, a doua mare putere economica a lumii.

Acum cateva zile una din alertele (breaking news) primite de la New York Times ma anunta exact ce am scris in titlu, anume ca deja China a depasit Japonia in domeniul economic. Bineinteles ca pt mine nu a fost nici o surpriza, deja stiam de mult ca cei mai multi dolari se afla in China, ca e cel mai mare exportator de orice se poate produce in fabrica, ca nu au nici un fel de remuscari daca folosesc produse care duc la decesul consumatorilor (cum a fost cazul cu pasta de dinti sau siropul de tuse pt copii) si  ca tot acest boom economic are un nume: forta de munca ieftina si geniul afaceristic si negustoresc al acestui mare popor (se stie doar ca f multi comercianti din tarile asiatice sunt de provenienta chineza)

Daca le admir arta, in special cea ceramica, pt eleganta si finetea executiei nu am fost deloc incantata cand, amintindu-mi cat de bune erau ciupercile chienezesti la cutie inainte de 89 am avut surpriza, prin anii 90, sa constat ca noile cutii de ciuperci chinezesti contineau o mare cantitate de nisip in ele.

Vrand sa cumpar pt cineva un cadou electronic nu stiam exact ce marca sa prefer. M-a linistit vanzatorul "nu conteaza ce marca alegeti, toate sunt facute in China". Am ales la intamplare. Din fericire se pare ca am avut noroc de o alegere buna (sau poate destinatarul a fost prea politicos) dar aparatul de radio chinezesc cumparat de sotul meu din Franta acum cativa ani s-a dovedit un adevarat esec, iar cel cumparat pt mamita un adevarat rebut.

A fost o vreme cand, avand servici si fiind uneori nevoita sa stau si peste program cand aveam urgente (nici vorba sa-mi fie platite acele ore, dar puteam sa-mi iau recuperare cand aveam vreo nevoie) mai apelam la semipreparate. Sotul meu glumea "ce repede stie sa gateasca mama voastra supa din plic".

In USA e f normal ca o gospodina sa cumpere produse procesate, care au nevoie doar de cateva minute la microunde pt a putea fi puse pe masa. Produsele sunt ambalate in cutii si tinute la congelator. Am vazut ca si in hipermarketurile noastre au inceput sa apara asemenea cutii "minune".

Daca mananc cu placere placinta Kihi (scumpa ca naiba, dar preferata mamitei, eu nu reusesc sa fac placinta atat de gustoasa) pt ca am convingerea ca e facuta in Grecia nu am consumat niciodata produse la cutie, poate si pt ca am tot citit ca au prea multa sare si sunt prea grase.

Am scris toate astea ca un preambul la un material primit de la Virginia. Desi face parte din emailurile in lant si continutul ar parea exagerat contine niste fotografii edificatoare, care il fac credibil in lumina scanda lurilor cu pasta de dinti sau siropul de tuse in care s-a folosit antigel in loc de glicerina si au murit copii din tarile importatoare.


Partea cea mai ciudata a materialului care urmeaza e ca si la noi circulau povesti despre modul cum preparau vanzatorii ambulanti, cei care ofereau "porumbielu fiert" sau "seminte bune avem" marfurile respective. Lasand la o parte provenienta lor, stiind ca nationalitatea conlocuitoare din care proveneau vanzatorii nu prea avea pamant pe care sa cultive porumb sau floarea soarelui iar de la IAS sau CAP nu aveau cum sa le procure legal, se spunea ca porumbul se fierbe in cada de rufe metalica (noi am avut multa vreme o cada de rufe de lemn in care ne faceam si baie) Dar dovezi foto nu ni s-au dat niciodata.

In schimb dupa 90 s-au mai vazut pe la TV rezultatele unor inspectii sanitare care dovedeau  ca metodele folosite de cei care se ocupa cu alimentatia publica nu sunt prea mult diferite de cele chinezesti, dovada fiind toxinfectiile in masa semnalate uneori in telejurnale. Si special pt consumatorii de mici, mai ales prin balciuri, se stie ca daca nu au la indemana carne destul de proaspata o coloreaza si spera ca prin prajire la gratar (de lemne!) consumatorii nu vor remarca duhoarea.


DANGEROUS IMPORTED FOODS


ALIMENTE PERICULOASE IMPORTATE
 

The whole world is scared of China making 'black hearted goods'. Can you differentiate which one is made in the USA , Philippines , Taiwan or China ? For your information ... the first 3 digits of the barcode is the country code wherein the product was made.

Toata lumea e speriata de faptul ca in China se fabrica marfuri "cu inima impietrita" Puteti sa va dati seama care din marfuri e facuta in USA, Filipine, Taiwan sau China? Pt informarea Dvs...primele trei numere din codul de bare arata in ce tara a fost facut produsul.



Sample:
all barcodes that start with 690.691.692 until 695 are all MADE IN CHINA

Toate codurile de bare care incep cu  690.691.692 pana la 695 sunt toate MADE IN CHINA.

4 71 is Made in Taiwan .

471 e  Made in Taiwan .

This is our human right to know, but the government and related department never educate the public, therefore we have to RESCUE ourselves.

Nowadays, Chinese businessmen know that consumers do not prefer products 'made in china', so they don't show from which country it is made.

However, you may now refer to the barcode, remember if the first 3 digits is 690 to 695, then it is Made in China ..

E dreptul nostru sa stim, dar guvernul si departamentele  abilitate nu educa niciodata publicul, incat trebuie SA NE SALVAM singuri.

Acum afaceristii chinezi stiu ca deja consumatorii nu mai prefera produsele "made in China" asa ca ei nu mai arata in ce tara sunt facute.

Totusi noi putem acum sa ne referim la codul de bare, stiind ca daca primele trei numere sunt de la 690 la 695 atunci este Made in China



00 ~ 13 USA & CANADA
30 ~ 37 FRANCE
40 ~ 44 GERMANY
49 ~ JAPAN
50 ~ UK
57 ~ Denmark
64 ~ Finland
76 ~ Switzerland and Lienchtenstein
628 ~ Saudi-Arabian
629 ~ United Arab Emirates
740 ~ 745 - Central America
All 480 Codes are Made in the Philippines.


DO NOT BUY FOOD PROCESSED IN CHINA , HONG KONG , VIETNAM AND THAILAND !!! there are no food inspection regulations!!!



NU CUMPARATI ALIMENTE PROCESATE IN CHINA, HONG KONG, VIETNAM, SAU THAILANDA!!! acolo nu exista legi de reglementarea inspectiilor sanitare!!!







Have a taste for chicken tenders? READ THIS


Va plac puii fragezi? Cititi asta

WATCH WHAT YOU BUY. ESPECIALLY HIGHLINER FISH PRODUCTS; all come from China , even though the box says ' product of Canada ', it is from China and 'processed' in Canada , that is, the coating is added and packaged in Canada only! The fish are raised in pens using chemicals that are banned in Canada as cancer causing but legal in China . This was exposed on CBC TV's Marketplace.

This one will make you think before buying anything from China .

ATENTIE LA CE  CUMPARATI. IN SPECIAL  PRODUSE DE PESTE, toate vin din China, chiar daca pe cutie scrie "produs in Canda" este din China si "procesat in Canada" adica stratul de deasupra este adaugat si impachetat in Canada! Pestele este crescut in bazine folosind chimicale cinterzise in Canada si producatoare de cancer, dar sunt legale in China. Asta s-a demascat la canalul TV CBC Marketplace.

Ce urmeaza te va face sa te gandesti bine inainte de a cumpara ceva din China.






Well, are you enjoying seeing Chinese food popping up in your supermarket left and right? Have you noticed you can't buy a single package of fish that isn't made in China (or Vietnam )? Do you think your food from China is processed in a sanitary manner, and thus safe to eat? Take a look at this!!


Ei bine, te bucuri sa vezi peste tot, in stanga si in dreapta in supermarket alimente chinezesti? Ai observat ca nu poti sa cumperi macar un pachetde peste care nu este facut in China (sau Vietnam) (la noi toate au etichete de firme romanesti si desi se scrie cine e importator rareori afli de unde a fost importat)  Crezi ca alimentul din China este procesat dupa regulile sanitare si este nepericulos sa-l mananci? Ia uita-te mai jos!!

THINK ABOUT IT.
These undercover enclosed pictures speak a thousand words.
Avoid buying all processed food packaged in China
Anything goes! We just don't know what else is in those packages. Unlike in the U.S. And CANADA , China does not have laws regulating food processing.

Basically
, do not buy any processed food from China , also Hong Kong , too. MANY companies are using a Hong Kong address to avoid this type of image reputation.


In zori el incepe ziua colectand pui morti
 

Early dawn, starts the day by riding around to collect dead chickens.

Intreband peste tot daca au pui morti 
 
Asking around for dead chickens.


5 motociclisti sunt angajati de patron ca sa mearga prin ferme sa cumpere pui morti 
 
Total of 5 riders are hired by the boss to ride to farms to buy dead chickens.


Un pui mort costa 1 RMB si va fi vandut cu 9 RMB dupa procesare 
 
A dead chicken cost 1 RMB and would be sold at 9 RMB after processing.


Puii morti sunt depozitati in curte

Storage for the dead chickens in the court yard.


Carcasele sunt aruncate peste tot. 
 
Carcasses are thrown everywhere.

 Si pe podea...
Patru angajati incep sa smulga penele de pe pasarile moarte dupa ce le-au oparit cu apa fierbinte intr-un wok ruginit


And on the floor....
Four employees start de-feathering the dead fowl after soaking in boiling water from a rusty wok.


Suporta duhoarea dar uneori devine atat de ingrozitoare incat chiar si cei mai  experimentati lucratori vomita

Enduring the pungent odor, but sometime, it get so terrible that even the most experienced of the workers would puke.


Muncitorii se grabesc sa curete puii de pene.

Workers rushing to get the chickens de-feathered.


O cada de baie veche este folosita ca sa inmoaie pielea puilor morti...
Apa contaminata va fi accelerat procesul de descompunere.

A discarded bath tub being used to soak the bare skin dead chickens....
The contaminated water would have accelerated the decomposition process.


Ca sa se circule printre pui inainte de colorare se poarta papuci

Wearing slippers walking among the chickens before the coloring processing.

Dupa ce sunt vopsiti te apuca teama cand afli cat de fragezi sunt.

After the color dye, its creepy to find that they are quite tenderized. 


 Si acum prezentand Puii prajiti la gratar de lemne dupa care tit lasa gura apa!

And now presenting the mouth watering Charcoal Roasted Chicken!
Send to as many people as possible. Do NOT buy food originating in China (or Vietnam or
 Thailand)! Take the time to read the labels and look for country of origin! STOP BUYING ANYTHING FROM CHINA . PERIOD ~ Your Health is at Stake!

2 comentarii:

b.d. spunea...

Brrr...Inspaimantatoare povestea cu puii...

Pot spune ca am noroc, pe meleagurile mele n-am vazut la supermarket alimente din import. Doar ceva borcane cu diferite muraturi din Turcia. Nu-mi vine-a crede ca ar putea fi din Orientul indepartat...
Textile, incaltaminte, aparatura electronica, da, este inundata piata. Dar nu alimente...

Viorica spunea...

Si pe mine m-a ingrozit, de aceea am si publicat materialul.
Chiar ai noroc.