Textul de mai jos e copiat dintr-un ppt trimis de b d si mi s-a parut demn de interes. Cred ca b d a cautat si ea autorul cu acelasi succes ca si mine (adica nu l-a gasit), altfel mi l-ar fi comunicat. Cred ca este o traducere a unui articol publicat prin 2005.
In ce priveste sfaturile despre medicatie, sanatate sau alimentatie e de dorit ca fiecare cititor sa apeleze la simtul sau critic pt a evalua daca sfaturile respective i se potrivesc pt ca nu cumva aplicarea lor sa ii faca mai mult rau decat bine. De ex peste tot se spune ca varza e un fel de panaceu universal, ca proprietatile ei de a lupta contra obezitatii sunt remarcabile, toti medicii recomanda brocoli pt ca este o planta reputata ca fiind anticancerigena, dar aproape nicaieri nu se spune ca aceste plante, din familia cruciferelor, nu sunt deloc recomandate pt hipotiroidieni. In tara noastra exista multe zone in care lipsa iodului se face remarcata in aspectul locuitorilor, multi dintre ei au gusha, mai mult sau mai putin evidnta (uneori iese in evidenta doar cand se inghite in sec). Asa cum am aflat, la inceput cu totul intamplator, cu ocazia unei scintigrafii a tiroidei, consumul de varzoase are efect gushogen.
Tot pt cei cu insuficienta tiroidiana, mai mult sau mai putin marcata, soia, atat de recomandata in perioadele de post ca inlocuitor al carnii sau laptelui pt ca are un mare continut de proteine, este total nerecomandabila, soia fiind chiar toxica pt aceste persoane. De asemenea se insista mult pe faptul ca unele alimente, in special soia, contin fitoestrogeni. Desi multi medici sustin ca acesti fitoestrogeni sunt cat se poate de benefici eu as recomanda prudenta celor care au tumori, fie ele si benigne (noduli la sani, de ex, sau fibrom uterin) pe fond hormonal. Mai mult, in tratamentul tumorilor benigne sau maligne (cancer) se foloseste Tamoxifen, un antiestrogen.
De aceea insist din nou ca inainte de a va apuca sa faceti cure de anume alimente (mult recomandatele cure de pepeni sau struguri, de ex, sunt total contraindicate in cazul diabeticilor) sa va faceti o evaluare a starii de sanatate (analize si consult la un doctor priceput) si sa consumati numai acele alimente sau suplimente care va fac intr-adevar bine. Insist si ca persoanele care au risc de cancer din cauza ca parintii, surorile sau fratii au suferit de asemenea boala sa fie f prudente in ce priveste sanatatea si alimentatia.
Liderii cap de serie
Ce sunt “liderii cap de serie” ?
Alimente apartinînd unei familii, sau grupe de vegetale, care au din punct de vedere nutritional caracteristicile clasei din care fac parte, iar suplimentar contin anumiti factori puternic sanogenetici, adesea în cantitati record
Alimente care ar trebui sa fie considerate drept cele mai sanatoase
Alimente care contin si o cantitate însemnata de diversi antioxidanti (factori naturali anti-cancerigeni, dar nu numai !)
Alimente care confera o protectie exceptionala împotriva “bolilor civilizatiei”
Alimente care stimuleaza si moduleaza apararea imuna
Este recomandabil ca pe masa noastra, a fiecaruia, zilnic sa avem cel putin câteva dintre titlurile enumerate în diapozitivele urmatoare (si nu ocazional, cum se întâmpla adesea !)
Familia algelor marine comestibile ; lider – SPIRULINA*
Alti reprezentanti : Laminaria, Chlorella, Donaliella etc.
Aliment - medicament
Cel mai înalt nivel proteic întâlnit la vreun aliment
Este singurul aliment de origine vegetala care stocheaza glucidele ca depozit sub forma de glicogen !!!
Este recordmenul (ca si continut) în vitamina B12 : 2 ppm
Este recordmenul în hormoni fito-estrogeni
Este recordmenul în clorofila
Este recordmenul (ca si continut) în 2 amino-acizi extrem de importanti pentru economia întregului organism : Triptofan si Cisteina
SPIRULINA NU ESTE PANACEU UNIVERSAL, dar are rezultate exceptionale în prevenirea / combarea unor afectiuni :
- Cancer
- Hepatite cronice si ciroza hepatica
- Diabet zaharat
- Artroze
- Depresii
- Regleaza tensiunea arteriala
- Scade colesterolul sangvin
- Vindeca ulcerul gastric si duodenal
- Anemii
- Confera o protectie vasculara anti-ATS exceptionala
- Vindeca tulburarile de pre- si post-menopauza
- Regleaza ciclul menstrual
- Exceptionala în cresterea performantelor fizice si psihice pe termen scurt si lung
- Regleaza fazele somnului
- Poate fi utilizata în curele de slabire
*Spirulina la fel ca si Dunaliella contine FICOTEN un amestec de 17 carotenoizi cu o forta anti-oxidanta exceptionala
Familia leguminoase ; lider – SOIA
Alti reprezentanti (comestibili) ai familiei : lupin, fasole, mazare, linte, bob, naut, fasolita, latirul, arahidele
Cel mai înalt continut în lecitina
Cel mai înalt continut în Fier (soia germinata la 48 de ore) => 45 mg%
Cel mai echilibrat raport Calciu / Magneziu din întreg regnul vegetal (260/242)
Al II-lea nivel în ceea ce priveste continutul (dupa Spirulina) în hormoni fito-estrogeni
Al II-lea nivel în ceea ce priveste continutul (dupa Spirulina) în Triptofan si Cisteina
Soia contine genisteina, un factor care distruge vasele în formare ale unei eventuale tumori Regleaza nivelul glicemic si scade colesterolul
Importanta functie anti-aterosclerotica
Persoanele care consuma zilnic cel putin 100 g de soia, nu vor face vreodata cancer de sân, col uterin / prostata
Nivel proteic înalt – 40% - (fiind depasita doar de alge), având o proteina completa, dar bazica
Familia graminee (cereale) ; lider – SECARA
Alti reprezentanti ai familiei : grâu, orz, ovaz, orez, porumb, mei, hrisca, ciumiza, sorg Cerealele integrale constituie baza piramidei alimentare persoanelor care tin la sanatatea lor
Cel mai înalt continut în fibre vegetale celulozice din lumea vegetala (în tarâte 47 g%)
Sursa exceptionala de vitamine din grupul B (în special B1, B6, B9), mai ales cerealele germinate
Contribuie la mentinerea nivelului glicemic, dar si la ameliorarea profilului lipidic
Rol energetic (pâinea de secara = 344 kcal%) *pulberea / sucul de orz verde = cea mai bogata sursa de superoxid dismutaza (factor natural anti-oxidant si anti-cancerigen) cunoscuta
**fulgii de ovaz contin cele mai lipicioase fibre vegetale cunoscute + “manânci calule ovaz ?”
Familia liliacee (legumele bulboase) ; lider – USTUROIUL
Alti reprezentanti ai familiei : ceapa, ceapa de Egipt, ceapa de tirus (perena), ceapa esalota, ceapa margaritar, usturoiul, usturoiul rozambol, prazul (în stare cruda este iritant gastric pentru multe persoane ; prin fierbere însa nu se distrug Se, I, Ge !) 4 “catei” mari de usturoi / saptamâna au acelasi efect de protectie cardio-vasculara ca si consumul a 28 “catei” / saptamâna !!!
Cel mai înalt [nivel] cantitativ de Seleniu
Cel mai înalt [nivel] cantitativ de Germaniu organic. Acesta stimuleaza superoxid-dismutaza, sistemul glutationului si catalaza concomitent, fiind un element anti-tumoral si anti-SIDA major !
Cel mai înalt [nivel] cantitativ de Iod
Cel mai puternic antibiotic cunoscut (alicina), dar si alte substante antibiotice : garlicina, alistatina I si II
Protector vascular exceptional
Bacteriostatic si bactericid
Anti -gutos, -artritic, -inflamator, -reumatic
Vermifug (ascarizi, oxiuri, tenii)
Antiparazitar
Antilitiazic urinar
Stimulator imun exceptional
Familia crucifere ; lider – VARZA ROSIE
Alti reprezentanti ai familiei : varza alba, creata, de Bruxelles, de frunze, chinezeasca, bruccolli, conopida, gulia
Exista conceptul de “regina varza”
Contine cea mai mare cantitate de sulforafan (anti-oxidant de forta, fito-estrogen-like) Contine cantitati importante de Bor
Contine cantitati importante de vitamina C (80-120 mg%)
Contine importante cantitati de substante potentator de efect (bioflavonoide)
Contine luteina
Sucul de varza vindeca ulcerul gastro-duodenal
Sucul de varza are si o capacitate anti-tumorala exceptionala
Capacitate imuno-stimulanta de exceptie (mai ales sucul proaspat extras !)
Contine si un antibiotic slab
Are si proprietati anti-anemice (Fe, Mn, Cu + vitamina C)
Tonic / trofic si regenerator hepatic prin bogatia sa vitaminica din grupul B si C, bioflavonoide
Recomandata de multe decenii în curele de slabire
Ajuta la mineralizarea osoasa prin Bor si vitamina D2
Edemele posttraumatice (si entorsele), dar nu numai, cât si abcesele, beneficiaza de pe urma aplicatiilor locale cu frunze de varza
Evitati varza murata ! Contine Histamina (principala substanta pro-alergica) si prin fermentare a devenit acida (din bazica cum era în forma ei naturala)
Consumata în stare cruda, dar si ca suc, cât si aplicatiile locale de frunze prezinta proprietati antiinflamatoare si antireumatice de potenta medie
Se opune formarii de calculi renali
Alte utilizari ale aplicatiilor locale cu frunze : masti de frumusete, migrene, sinuzite, metrite, dismenoree, muscaturi / întepaturi de insecte, ulcere de gamba
În stare cruda contine fibre dure, care ar fi bine sa fie atent maruntite, altfel sunt iritante la nivel colonic !!!
Familia solanacee (legumele solano-fructoase) ; lider – ROSIA
Alti reprezentanti ai familiei : vinetele, ardeiul, cartoful, batata, papalaul, topinamburul Adusa în România si apreciata la adevarata-i valoare de putin peste 1 secol (!?!)
Contine o cantitate foarte mare de LICOPEN (carotenoid, cu proprietati anti-oxidante marcate, colorant natural rosu – E 160d).
Este singurul antioxidant de forta, a carui cantitate, prin fierbere creste de 4-6 ori !!! Contine o substanta cu proprietati antiinflamatoare
Contine o substanta cu proprietati antidiabetice
Sursa importanta de vitamine si minerale, foarte gustoasa, dar si foarte saraca în calorii ; “rosia face salata !” (Dr. Marginean Gabriela)
Consumând 1 rosie / zi puteti fi siguri ca nu veti face vreodata cancer, DACA nu sunteti fumator, sau nu aveti o expunere masiva la radiatii
Aliment indicat în curele de slabire (20 kcal%)
Remineralizant si revitalizant valoros
Sursa importanta de antioxidanti naturali (mai ales licopen, dar si de alti carotenoizi) Diuretic usor
Antireumatic moderat
Epurativ, dezintoxicant
“Rosiile” ...galbene contin în locul licopenului un alt carotenoid (b-carotenul)
Familia cucurbitacee (bostanoase) ; lider – CASTRAVETELE
Alti reprezentanti ai familiei : dovleacul alb (dovlecelul), dovleacul muscat, tartacuta, pepenele galben si cel verde (lubenita), ticva, tâlvul, buretele de baie, ceaiotul, tladianta Familia care mai are înca cel putin 2 reprezentanti extrem de valorosi dpdv sanogenetic : pepenele galben (contine un antibiotic extrem de puternic cu efect atât pe bacterii, cât si pe ciuperci !) si cel verde (rosu)
Este cel mai bazic aliment
Este cel mai sarac în calorii aliment (17 kcal%, iar murat ajunge la 9 kcal%)
Contraindic castravetii murati în primul rând datorita continutului lor important în Histamina si datorita faptului ca prin murare pH-ul se schimba din bazic în acid
Contine în coaja (cu cât e mai fraged, mai proaspat si mai verde) cantitati importante de hormoni fito-androgeni si de Bor
Remineralizant si fixator de Calciu
Foarte valoros în curele de slabire
Diuretic de potenta slaba, dizolvant al acidului uric si al uratilor
Sucul de castravete vindeca ulcerul gastro-duodenal, având si proprietati antitumorale Îngrijirea tenului : masti faciale, pomezi, riduri, pistrui
Familia rosacee (speciile semintoase) ; lider – MARUL
Alti reprezentanti ai familiei : parul, gutuiul, mosmonul, scorusul, paducelul
“An apple a day, keeps the doctor away !”
“Marul este regele fructelor !” = aliment medicament
Coaja de mar este recordmenul în Bor si tiamina (vitamina B1) a regnului vegetal
Coaja de mar (si para) are bioflavonoide în cantitati redutabile
Contine cantitati mici, dar dintr-o mare varietate de minerale si vitamine
Pulpa contine substante pectice de o valoare deosebita
Evitati varietatile de mere acre sau si pe cele verzi !!! (sunt acide + strepezesc dintii) Hipocolesterolemiant important prin pectina
Mineralizant osos
Tonic / trofic hepatic si al sistemului nervos
Anti-anemic
Elimina acidul uric si uratii, combatând litiaza aparatului excretor
Sucul de mere proaspat stors vindeca ulcerul gastro-duodenal, având si un gust foarte placut
Nu îndepartati coaja unui mar sau a unei pere atunci când doriti sa consumati aceste fructe !!!
Familia rosacee (speciile sâmburoase) ; lider – CAISA
Alti reprezentanti ai familiei : prunul, ciresul, visinul, piersicul, zarzarul etc.
Recordmenul în vitamina B3 (caisele confiate) = niacina, cel mai puternic factor de scadere al colesterolului (alaturi de ex. fizic si hormonii fito-estrogeni)
Contine cantitati redutabile de Fier si b-caroten
Normalizeaza profilul lipidic
Atentie : nu este o întâmplare ca fructul confiat are forma globulelor rosii ! => efect anti-anemic Imuno-stimulator
Contine cel putin 2 substante cu efect anti-oxidant semnificativ : b-carotenul si niacina Astringenta, laxativa
Sucul de caisa este utilizat în cosmetica, tonificând pielea
Evitati consumul miezului sâmburelui de caisa !
Speciile nucifere ; lider – NUCA
Alti reprezentanti ai familiei : alune, migdale, castane comestibile, fistic
Clasa cu reprezentanti extrem de calorigeni (550-705 kcal%)
Atentie : nu este o întâmplare ca nuca are pe sectiune forma creierului !
Recordmenul în Zinc, Cupru si Mangan
Sursa importanta de vitamine : A, D, E, F si bioflavonoide
Sursa serioasa de AG w 3 si alti AG nesaturati
Cuplajul Zinc, Cupru si Mangan este cel mai puternic stimulator si inductor al enzimei Superoxid-dismutaza, cel mai mare distrugator natural al radicalilor liberi si al celulelor canceroase
Asigura functionarea optima a creierului, stimulând sinteza DOPA-minei (previne astfel b. Parkinson)
Protectie redutabila vasculara anti-aterosclerotica Amelioreaza profilul lipidic si glucidic Previne si trateaza eficient depresiile Imuno-stimulatoare si modulatoare de exceptie
Forta antireumatica exceptionala
Participa la sinteza colagenului
Clasa citrusilor ; lider – GRAPE-FRUIT-UL ROSU
Alti reprezentanti ai familiei : lamâia, portocala, mandarina, minola, rodia, maslina, feihoa, bigaradria, ceaiul chinezesc, hurmaua, mosmonul subtropical, pomelo
Grape-fruit-ul rosu este unul dintre cele mai sanatoase fructe, având si un numar redus de calorii ; nu va cramponati de gustul sau amar !
“Pielita” interioara este recordmenul în bio-flavonoide. Nu o îndepartati, ci consumati-o, la fel ca si pe coaja de mar !!!
Contine cantitati redutabile de licopen, hormoni fito-estrogeni, vitamina C si vitamina A Capacitate anti-oxidanta (si deci anti-tumorala) exceptionala
Protector cardio-vascular si anti-aterosclerotic
Amelioreaza profilul lipidic
Reduce mult secretia de mucus bronsic la astmatici si la bronsiticii cronici (BPCO)
Rol desensibilizant si anti-alergic
Determina secretia de colagen în piele
Capacitate anti-anemica
Imuno-stimulator si modulator exceptional
Implicat în longevitate si-n întârzierea aparitiei fenomenelor senilitatii
Personal îl consider fructul nr. 2 ca proprietati sanogenetice din România
Clasa plantelor oleaginoase ; lider – INUL
Alti reprezentanti ai familiei : floarea soarelui, macul, rapita, ricinul, mustarul (alb, negru, vânat), susanul, sofranelul, perila, lalemantia, crambele, camelina
Contine cantitatea cea mai mare de ALA (acid a-linolenic) = AG w 3 (51% din masa de ulei) Semintele de in sunt remediul cel mai puternic si mai sanatos anti-constipant >3 linguri de seminte/zi => blocarea absorbtiei vit. B2 => perles
Uleiul de in Sursa de exceptie a vitaminelor D, E si F
Factori anti-oxidanti redutabili
Distrug vasele care alimenteaza o eventuala tumora
Asigura buna functionare a sistemului nervos
Previne instalarea depresiilor
Protectie cardio-vasculara majora si anti-aterosclerotica
Scade fibrinogenul si agregarea plachetara, creste timpul de sângerare ; efect anticoagulant Efect anti-trombotic si protector anti-embolic
Amelioreaza profilul lipidic si glicemic (scade rezistenta la insulina)
Vindeca ulcerul gastro-duodenal
Efecte benefice în sdr. Raynaud pe termen lung
Reduc frecventa, amplitudinea, durata si severitatea crizelor de astm bronsic
Stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza
Diminua problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l si scade frecventa durerilor menstruale
Efect antiinflamator moderat
Este stimulata si accentuata sinteza hemului si încarcarea sa pe eritrocite
Stimuleaza productia colagenului tegumentar
Familia vitaceae ; lider - strugurele negru
Ceilalti reprezentanti ai clasei sunt plante ornamentale, neavând fructele comestibile
Este cel mai sanatos fruct din România
Este liderul incontestabil al continutului de RESVERATROL (cel mai puternic anti-oxidant cunoscut : pielita si sâmburi)
Alti anti-oxidanti de o valoare exceptionala existenti în strugure sunt : picnogenolii, licopenul, luteina, AG w 6, AG w 3, bioflavonoide, antocianine 5216 unitati ORAC / 1 pahar must si 2830 unitati ORAC pentru 100 g struguri negri
Strugurele negru este printre putinele alimente care contine cantitati importante de Melatonina si Lecitina
Minerale si vitamine : Ca, P, K, Na, Fe, Mn, Cu, Mg, Si, I, vitaminele A, B1, B2, B3, E, putina vit. C
Valoare energetica : 90-98 kcal/100 g produs
Datorita continutului extrem de asemanator cu al laptelui matern în ce priveste apa, glucidele, materiile azotate si mineralele, Herpin îl denumeste “lapte vegetal”
Diuretic, laxativ, uricozuric, coleretic, colecistokinetic, laxativ, detoxifiant (Hg, Pb), hipocolesterolemiant, regenerator hepatic (status posthepatitic), puternic calmant, combate insomniile
Anti :
-anemic,
-hemoroidal,
-reumatic,
-depresiv,
-hipertensiv,
-agregant plachetar (-3/4),
-febril
Prin fermentare cantitatea vitaminelor si a anti-oxidantilor scade (cu exceptia resveratrolului care creste semnificativ !), iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte dintre anti-oxidanti pentru metabolizarea / anihilarea efectelor alcoolului
Alte alimente cu impact sanogenetic remarcabil, neîncadrate printre liderii cap de serie
Vreti sa fiti sanatosi ?
Alegeti negrul (sursa de resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut) : mure, dude, coacaze, afine, struguri, prune
Alegeti rosul (sursa de licopen, sau betanina) : tomate, grape-fruit, ardei grasi, ardei capia, pepeni, capsune, fragi, gogosari, cirese, visine, mere, piersici, sfecla
Alegeti galbenul-portocaliu (sursa de b-caroten) : morcov, ardei, pepene, tomate, mere golden, portocale, grape-fruit, mandarine, caise, piersici, dovleacul, lamâi, banane, ananas, mango, papaya, guava, rodia
Alegeti alimente care sa aiba culori intense : strugurii negri, broccolli, varza rosie, prunele
Alegeti fructele de padure : afine, fragi, corcoduse, zmeura...
Alegeti alimentele condiment : patrunjel, marar, busuioc, tarhonul, cimbrul, coriandru... Alegeti ca alimentele de origine vegetala pe care le consumati sa constituie cea mai mare parte a alimentatiei dvs. (sau exclusiv), cautând ca acestea sa fie prelucrate termic cât mai putin, adica în starea în care le-a ales pentru noi Dumnezeu
2 comentarii:
dr. Calin Marginean este autorul.
Multumesc pt informatie. As dori sa stiu si cum se cheama persoana careia ii multumesc.
Trimiteți un comentariu