Despre resveratrol s-a discutat mult in ultima vreme in presa internationala, recomandandu-se cititorilor nu numai consumul de fructe f inchise la culoare, in special struguri negri, ci si consumul zilnic al unui pahar de vin rosu (atentie, paharul are 150ml, nu un litru!) pentru protectia impotriva bolilor de inima. Cu toate ca in via de la "mosie" avem si struguri negri care dau vin rosu tot n-am fost convinsa sa ma apuc sa beau zilnic vin, doar la f rare ocazii. Prefer apa minerala.
Am constatat insa ca in mod instinctiv am cumparat pt copiii nostri veniti intr-o prea scurta vizita nu numai afine ci si struguri f inchisi la culoare, precum si prune. Eram tentata sa cumpar si coacaze negre, dar m-am gandit ca e destul cate fructe am cumparat. Deasemenea primavara fac adevarate excursii ca sa caut salata rosie, pt ca simt ca imi face bine. Din pacate varza rosie nu este recomandata pt hipotiroidieni.
Am pastrat textul exact asa cum a fost scris cu exceptia unui cuvant pe care l-am adaugat pt ca nu era clar sensul frazei. Greselile de exprimare apartin autorului, nu mie.
RESVERATROL
A sosit în sfârșit vara și odată cu ea au început să apară fructele și legumele de culoare..NEAGRĂ (practic ceva intermediar între indigoul spre negru și vișiniul cel mai închis) !
De ce vreau să vă atrag extrem de serios asupra acestei minunății de culoare, o veritabilă binecuvântare a lui Dumnezeu ? Deoarece aceste fructe și legume de culoare NEAGRĂ conțin... un colorant polifenolic numit RESVERATROL, adică de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut !!!
Când am folosit în limbaj medical cuvântul ”anti-oxidant” primul lucru la care trebuie să vă gândiți este ”anti-cancer” (atât prevenție, cât și terapie naturală), anti-îmbătrânire și status antiinflamator ; dar nu numai atât !
Dar oare această minune a cerului (Resveratrolul) să știe să facă doar atât ? Nici pe departe ! Hai să vedem împreună :
- Întâi de toate se găseşte în general în fructele de culoare indigo-vișiniu spre negru (dar nu numai) : dude NEGRE, cireșe NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar și albi), mure NEGRE, corcodușe NEGRE, coacăze NEGRE, prunele închise la culoare, AFINE, varza roșie, ceapa roșie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRĂ, fasolea NEAGRĂ, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietățile de legume și fructe care nu prezintă culoarea NEAGRĂ, dar conțin totuși Resveratrol într-o cantitate mică !
- Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
- Este SINGURUL anti-oxidant care acționează direct pe gena Matusalemică (sau ”gena longevității”) având capacitatea de a crește durata și calitatea vieții
- Are și efect de potențator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele și vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
- Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
- Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
- ¯ nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
- Este un vasodilatator arterial
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
- Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei),antibacteriene şi antiinflamatoare
- elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât și în piele (astfel având şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
- Are efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
- Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
- toleranța la efort, performanțele fizice și psihice
- durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (cu 15-30%)
Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică :
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de Calciu în / din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind și combătând eficient osteoporoza
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi
c) Combate tulburările de climacteriu
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice
e) Chiar în exces, conferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + măresc durata de viață a acestora + se opun apoptozei (morții) acestora !
g) Crește eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa și riscul de a dezvolta gută sau litiază urică
h) (Fito-) estrogenii sunt substanţe inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai : creşte sinteza antioxidanţilor endogeni, a substanţelor necesare corpului etc.
Alte surse de fitoestrogeni : spirulina, soia, frunzele de păpădie și de pătrunjel, salata (lăptuca), granulele de polen, seminţele de mărar, grape-fruit- ul roşu
Am afirmat mai sus că Resveratrolul se comportă și ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezintă nici unul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau ”adverse” ale estrogenului natural (adică cel produs de organism) :
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) și de prostată, hormonul estrogen (dar NU și cel fito-estrogen !) fiind și hormon de creștere
b) Creșterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârstă, hormonul estrogen (dar NU și cel fito-estrogen !) fiind și hormon de creștere
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retenția hidro-salină consecutivă
d) coagulabilității sângelui cu risc trombo-embolic
e) riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arterială extrem de rezistente la tratament
f) ¯ fertilității masculine și a potenței
Nu aș dori să închei acest mesaj fără a le aduce la cunoștință tuturor prietenilor mei, cărora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii create de Dumnezeu (după părerea mea !), o bogăție de anti-oxidanți într-un singur produs : sucul de varză roșie.
Gustul acestuia va putea fi „dres”, la cei care nu-l prea suportă, adăugând peste el suc de morcov, iar datorită faptului că poate conține fibre celulozice dure va fi strecurat prin tifon ”în 4” (cvadruplu).
Reţineţi câteva aspecte esenţiale despre varza roşie :
- conţine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potenţator de efect pentru toate celelalte minerale şi vitamine + distrugător al vaselor care alimentează tumora + blochează metastazarea celulelor maligne ;
- conţine sulforafan = substanţă care distruge vasele care alimentează tumora ;
- conţine indol-3-carbinol = substanţă care dă distrugere tumorală directă ;
- conţine vitamina B 17 = produce distrugere tumorală directă
- reprezintă o sursă majoră de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine şi faptul că ea se oxidează repede la aer, sucul de varză roşie va fi consumat imediat după ce a fost preparat
- este cea mai bogată sursă cunoscută de luteină şi zeaxantină, 2 antioxidanţi fundamentali şi extrem de potenţi, cu specificitate pentru macula lutea, dar nu numai. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi de luteină administrată timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul roşu din legume (tomate) şi cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescenţ a maculară la persoanele diabetice.
...şi dacă ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varză roşie, dar nu sunt nici pe departe singurele efecte !
ATENȚIE !!!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele menționate mai sus de culoare NEAGRĂ pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol
- Însă persoanele care au în acest moment cancer le sfătuiesc să se abțină de la folosirea strugurilor negri (cresc nepermis de mult glicemia și pot reduce¯ drastic imunitatea acelor persoane) și a oricăror alimente NEGRE dar acre (coacăze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltării tumorale. Rețineți aceste precauții esențiale !!! Acestora din urmă le recomand sucul de varză roșie, dudele, cireșele, corcodușele NEGRE, afinele...
Vă doresc numai bine + să ne bucurăm de acest factor NEGRU pentru sănătatea noastră !
Cu drag,
Dr. Mărginean Călin
2 comentarii:
Draga Alina
Ceilalti solicitatori de schimb de linkuri m-au invatat prost, si anume ca, indiferent cat sunt de ocupati cu promovarea sitului, sa scrie un mesaj de multumire. Eu iti multumesc pe aceasta cale ca m-ai adaugat pe lunga ta lista de parteneri.
Multumesc pt.postare!f.interesant!
Weekend placut!
Trimiteți un comentariu