miercuri, 11 august 2010

Post, Stiinta, Religie

Pentru ca suntem in postul Sfintei Marii (pe care eu marturisesc ca nu il tin) am sa scot din context o afirmatie care m-a socat intr-un articol publicat in ziarul Lumina, articol dedicat perioadei Triodului.

...izgonirea lui Adam din rai. Motivul căderii protopărinţilor în păcat este, în principal, nepăzirea poruncii postului, iar noi, prin contraexemplul lor, suntem chemaţi să ne întoarcem la comuniunea cu Dumnezeu prin post

Waaait a minute! Cum adica, Adam si Eva au fost izgoniti din rai pt ca nu au respectat postul, sau pt ca au urmat un sfat rauvoitor si au vrut sa culeaga roadele cunoasterii? Daca motivul e cu adevarat nerespectarea postului, de ce nu se tine post doar de mere, si se interzic alimentele de provenienta animala (iar uneori uleiul, otetul urzicile, depinde despre ce post e vorba)?

Judecand dupa schimbarile climatice actuale (pt ca sa nu uitam ca oamenii de stiinta au constatat ca au mai existat schimbari climatice, perioada micii glaciatiuni relativ recenta e o certitudine, dar au existat schimbari climatice inaintea aparitiei omului pe pamant--pt cititorii mai habotnici care sunt de parere ca Biblia trebuie inteleasa ad literam o sa reamintesc ca visul neimplinit al vietii mele a fost sa devin geolog) s-ar zice ca Dumnezeu a stiut de ce pune aceasta interdictie, si anume ca sa ne apere de consecintele folosirii abuzive a cunoasterii, stiintifice sau nu.

Dar oameni buni utilizatori de internet, credeti ca fara muscatura lui Adam din marul cunoasterii (lasam la o parte faptul ca i-a ramas in gat) ati mai fi avut acum ocazia sa cititi prostiile pe care le debitez eu acum?

Sau credeti ca in celebra predica despre pasarile care au ce manca si crinii care au haine nebanuit de frumoase fara sa miste ceva pt a munci Iisus si-a indemnat ascultatorii la lene, la incrucisarea bratelor in asteptarea milei nesfarsite a Domnului si a raurilor de lapte si miere care curg prin Gradina Raiului in care vor ajunge f repede cu totii daca nu lupta pt supravietuire?

Sau credeti ca progresul tehnic destinat sa usureze cat de cat efortul oamenilor pt a trai decent pe acest pamant este exclusiv roada celui rau (bunica mea m-a invatat ca nu e bine nici macar sa-i pronuntam numele, interesant e ca in Harry Potter exista deasemenea aceasta regula, de a nu i se pronunta numele dusmanului) si trebuie sa ne ferim de el din toate puterile? E adevarat ca roadele acestui progres sunt si dulci si f adesea amare dar pana si creationistii, care sustin teoria Inteligent Design, adica a faptului ca existenta structurilor vii, necreate de mana omului, de o complexitate si de o eficacitate uimitoare se poate explica doar prin crearea acestora de o inteligenta supranaturala, adica Dumnezeu, recurg la rezultatele cercetarii stiitifice pt a demonstra aceasta teorie.

Timp de milenii preotii, misionarii, pastorii, au tinut numai pt ei rezultatele crecetarii asidue a minunilor acestei lumi in care traim, si daca altii au incercat sa ridice valul nestiintei si sa descopere si sa culeaga roadele cunoasterii au fost aspru pedepsiti, mergandu-se pana la arderea pe rug. Ce ma deranjeaza cel mai tare e ca in numele Adevarului Suprem, detinut numai de ei (de fiecare in parte, indiferent carui zeu i se inchina, in ce mod si dupa care dogma se conduce) se folosesc de neadevaruri sau de adevaruri spuse doar pe jumatate numai pt ca sa dea mai multa greutate argumentelor cu care isi sustin punctele de vedere. Detest orice forma de propaganda, fie ea ideologica sau religioasa tocmai pt ca se foloseste de minciuni si adevaruri partiale ba mai mult, se straduieste sa mentina restul populatiei in intunericul necunoasterii pt a o manevra dupa bunul plac. Pt ca e mai usor sa ai putere asupra unui ignorant decat asupra cuiva care mai stie si mai intelege cate ceva.

Sa nu se creada ca am ceva impotriva postului, dimpotriva. Fericiti cei care reusesc sa il tina, salvandu-si astfel sufletul, indiferent daca vor ajunge sau nu sa guste din raurile de lapte si miere care curg prin Gradina Raiului care ii asteapta in Imparatia Cerului.

2 comentarii:

disa spunea...

Din pacate, multi tin post, isi chinuie trupul, iar pe de alta parte, gandesc sau fac rau semenilor.
Nu am tinut si nu tin post. Dupa mine, postul adevarat e cel negru, fara mancare si apa. Asa il tineau parintii mei.

Viorica spunea...

Ei da, nu degeaba se spune ca nu e important ce bagi in gura, ci e important ce iese (ce cuvinte, si cat de binevoitoare si sincere sunt).
Mama mea tinea post negru martea, zicea ca e postul Sfantului Anton, ca sa iau note bune la examene. La cat de ambitioasa era (i-ar fi placut sa iau numai 9 si 10, pt asta ar fi trebuit sa ma nasc din nou) a ajutat doar uneori. La cat de mult m-am strofocat cu invatatura (in special la stiintele politice) as zice ca n-a tinut post in zadar.