duminică, 20 decembrie 2009

Alfredo Rodriguez

Colores del mercado
At Rose Garden
Vision Seekers
When Grandfather Speaks
Bald Eagle Feathers
The Wind beneath her wings
The Farewell
Vision Seekers
Target Practice
Straight as an arrow
A Sioux Gentleman
Eagle Feathers
Preserving Tradition
Riding With the Chief
Golden Flowers
Two Little Dolls
Return of the Old Hunter
Early Snow
Sioux Scouts
Man Of Many Stories
Three Generation
Home School
The Buffalo Caller
First Steps
Daughters Of Nature
Ready to Ride
Snow Bird
Gold
The Last Stretch Home
Exporing The Territory
An Old Prospector and His Little Friend
Petroglyphs
Cold Trails
The Wild Bunch
Taking a Break
Running Out Of Time
First Meal of the Day
California Miners
Liars Club
Asa cum am povestit in "Ce verde era valea mea" in copilarie asteptam cu nerabdare in fiecare luna sa apara cate un fascicol din colectia "Povestiri Stiinfico Fantastice" publicata de revista "Stiinta si tehnica". Nu toate povestirile de acolo erau SF,unele erau politiste (de Arthur Conan Doyle, de ex), altele inspirate din legende sau istorie. una dincele mai indragite povestiri se intitula "Indienii", din pacate nu-mi mai amintesc autorul iar colectia s-a risipit in cele 4 vanturi.
Au urmat romanele lui Fenimore Cooper si Karl May, precum si filmele facute dupa ele, "Ultimul Mohican" sau seria cu Winetou cel cu superbii ochi albastri ai regretatului Pierre Brice, filmata in batrana noastra Europa, pe coasta dalmata.
Entuziasmul pt ameroindieni s-a racit putin cand am citit povestirile mai putin amabile la adresa obiceiurilor lor scrise de Jack London. Se pare ca acele obiceiuri nu difera f mult de cele ale nomazilor continetului nostru, cei despre care inca nu se stie bine daca sunt urmasii faraonilor sau daca au venit din India. Diferenta ar fi ca ameroindienii au migrat in Americi din Asia, pe la nord, peste stramtoarea Behring, atunci acoperita de gheturi, inca de acum vreo 11ooo de ani cel putin (dupa unele teorii), fiind inruditi cu mongolii.
Tot Jack London a scris niste povestiri interesante despre cautatorii de aur si aventurile lor. De aceea nu mica mi-a fost bucuria cand am aflat ca exista un pictor contemporan, Alfredo Rodriguez, care a pictat cu predilectie tablouri inspirate de ameroindieni si cautatorii de aur. Mi-a placut mult caldura si dragostea cu care i-a zugravit, compasiunea care transpare din tablouri ca Running Out Of Time sau tonul usor ironic din "Liars Club", "Clubul Mincinosilor"

Am gasit o scurta biografie a acestui pictor

A member of the American Indian and Cowboy Artists Association, Alfredo Rodriguez established a studio in Corona, California. His rich and vivid colors depict scenes of the inhabitants of the American West: Indians, Mountain Men, Cowboys, nestled in the mountains, deserts, and Indian villages.

Membru al American Indian and Cowboy Artists Association, Alfredo Rodriguez Are studioul de pictat in Corona, California. Culorile sale vii si bogate descriu scene ale locuitorilor din VestulAmericii: Indieni, Munteni, Cowboys, care s-au stabilit (si-au facut cuibul) in munti, deserturi sau sate Indiene.

Painting has always been a part of Alfredo Rodriguez' life. He was born in the small Mexican town of Tepic, Nayarit which is located in the heart of Mexico and very close to the Huichole Indian reservation. He was born and raised into a family of nine children, and the first gift he can recall was a gift of watercolors from his
mother. Some of his earliest memories are of illustrating classroom assignments and painting portraits of family members, he used his talent to supplement his family's income needs.


Pictura afacut parte dintotdeuna din viata lui Alfredo Rodriguez.S-a nascut in oraselul mexican Tepic, Nayarit, care este situat chiar in inima Mexico-ului si f aproape de rezervatia indienilor Huichole. S-a nascut si a crescut intr-o familie cu noua copii si primul cadou de care-si aminteste a fost o cutie de acuarele primita de la mama sa. Cateva din amintirile sale cele mai indepartate sunt despre temele de la scoala in care i se cerea sa faca ilustratii si faptul ca picta portrete ale membrilor familiei, folosindu-si talentul ca sa cresca veniturile familiei.

In 1968, an American art dealer discovered Alfredo's art and commissioned him to paint American Indians. The paintings were highly successful and in 1973 Alfredo moved to America. He has been painting American Indians and Mountain Men ever since.

In 1968 un negustor de arta american a descoperit talentul lui Alfredo si i-a comandat tablouri cu indieni americani. Picturile au avut un mare succes si in 1973 Alfredo s-a mutat in America. De atunci a pictat Ameroindieni si Oameni ai Muntelui.

Alfredo considers himself a traditional artist and describes his style of painting as Classical Realism with a bit of Impressionism. Now living in California and winning awards from several of the most prestigious organizations, Rodriguez' work is also included in the books "Western painting Today" by Royal B. Hassick and "Contemporary Western Artist" by Peggy and Harold Samuels. Alfredo also has been featured in magazines such as "Art of the West," "Informart," "Western Horseman" and "International Fine Art Collector." Alfredo lives with his wife Cheryl and three daughters in Corona, California.

Alfredo se considera un artist traditional si-si descrie stilul ca Realism Clasic cu un pic de Impresionism. Acumtraieste in California si a cucerit premii de la cateva din cele mai prestidigioase organizatii, lucrarile sale sunt deasemenea incluse inc arti ca "Western painting Today" de Royal B. Hassick si "Contemporary Western Artist" de Peggy and Harold Samuels. Alfredo a fost prezentat si in reviste ca "Art of the West," "Informart," "Western Horseman" si "International Fine Art Collector." Alfredo locuieste acum cu sotia Cheril si cele trei fiice in Corona, California.

3 comentarii:

Cristian Gheorghe spunea...

Frumos articol. Mi-a amintit de vacanțele de vară în care sorbeam cărțile lui Karl May :) Legat de teoria originii amerindienilor, am văzut un documentar în sensul ăsta,cred că pe Discovery sau History Channel. Prima generație de oameni au poposit pe continentul american acum vreo 30.000 de ani și proveneau din arhipelagul Asiei de Sud, poposind în America de sud. Ei au migrat ușor către America de Nord. Acum vreo 10-11.000 de ani, în timpul glaciațiunii, au traversat din Asia triburi de vânători în căutarea hranei, pe podul de gheață de peste strâmtoarea Bering. După ce s-a topit podul, aceștia au rămas ”captivi” pe continentul nord-american și au migrat către sud, masacrând populația originară. Urmașii acelei populații vechi masacrate de ”noii” amerindieni sunt alcalufii din Țara de Foc, descriși atât de bine în romanul meu drag ”Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran. Alcalufii s-au stins și ei, în prezent numai DOUĂ femei, surori, alcalufe autentice, ambele având în jur de 75 de ani, fiind singurele supraviețuitoare ale acestui neam.

Viorica spunea...

F interesante informatii, multumesc. Eu am vazut doar documentarul despre a doua migratie, cea de peste stramtoarea Behring.
Nu mi-aispus daca fiica ta a vazut picturile lui Kush si daca i-au placut.

Cristian Gheorghe spunea...

I-am trimis link-ul, le-a văzut și i-au plăcut, evident :)